• Sonuç bulunamadı

TEORİK MODELİ DESTEKLEYEN LİTERATÜRDEKİ ÇALIŞMALAR 103 

4. MATERYAL VE YÖNTEM 101 

4.5. TEORİK MODELİ DESTEKLEYEN LİTERATÜRDEKİ ÇALIŞMALAR 103 

ÇALIŞMALAR

Ali Rıza AYDEMIR (2000). Eğer işletmelerden 10, hatta 20 yıl sonrası da hayatta kalabileceklerse; bunların tedarik zincirleri günümüzden daha verimli organize edilmelidir diyerekten aşağıdaki maddelere ayırmıştır:

• Müşteriler daha iyi servis, daha geniş seçenekler ve daha düşük maliyetlerle sürünmesini talep edeceklerdir.

• Parçaların ve nihai ürünlerin dosyasının her noktasına dağıtılması zorunlu hale gelecektir.

• Rekabet şiddetini arttıracaktır.

• Bilgi teknolojisi niçin uygundur ve idarecilerden ne istenmektedir, faktörleri çerçevesinde değişmeye devam edecektir. Bunlar sadece ürünler daha kullanışlı hale gelince azalacak ve servis farklılıkları rekabet avantajı sağlamak için istenecektir.

Gelecekte tedarik zinciri tasarımları esneklik, çeviklik ve bütünleşme ile karakterize edilecektir. Bu tasarımlar ürün, bilgi, nakit para ve hatta fikirlerin dinamik akılcı yönetimini birleştirecektir. Ana faaliyet, işletmeler ve kaynaklar ile müşteriler arasındaki tedarik zincirinin koordinasyonu üzerinde yoğunlaşacağından yaptığı araştırmasında açıklamış ve Gebze ve civarında kobilerde taşımacılığın tedarik zincirindeki önemini araştırmıştır.

Vural ÇAĞLAYAN (2002). Tedarik zinciri yönetimi sistemi, işletmenin dışındaki tedarik işlerini sağlayanların yönetilmesi ve bunların etkin çalışması için işletmenin iç kaynaklarını bir bütün halinde ele alan temel bir işletme sistemi olarak tanımlanabilmektedir. Burada amaç, işletmenin imalat kapasitesinin arttırılması, piyasaya karşı duyarlılığın geliştirilmesi ve tüketici ile tedarik işlerini üstlenenler arasında ilişkilerin iyileştirilmesi yoluyla işletmenin çalışmasının ileriye götürülmesidir.

Tedarik zinciri, müşteriler açısından bakıldığında bir ürün veya servis için talepleri yerine getirmek üzere üretim, dağıtım, pazarlama, lojistik ve servis kademelerini de içine alan unsurların tamamını kapsamaktadır.

Rekabet arttıkça talebin eksiksiz olarak karşılanmasının önemi, bir başka deyişle müşteri memnuniyetinin önemi daha da artmaktadır. Bu da tedarik zincirindeki tüm ortakların birbirleri arasında kuracakları bir tedarik zinciri iletişim ağı gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca bu ortaklar arasındaki aktivitelerin eşzamanlı olarak yürütülmesi önem taşımaktadır. Eşzamanlı olarak işleyen tedarik zincirinde müşterinin isteklerini karşılamak için gereken bilgilerin elde edilmesi çok daha çabuk ve güvenilir olduğunu açıklamış ve küresel rekabet ortamında tedarik zinciri yönetimi üzerinde çalışmıştır. Aynı zamanda işletmelerde tedarik zinciri yönetimi ve teknoloji kullanımı üzerinde bir uygulama yapmıştır. Bu uygulama Konya ilinde faaliyette bulunan küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde teknoloji (ileri imalat teknolojileri ve bilişim teknolojileri) kullanımı ve alıcı-tedarikçi ilişkilerinin niteliğini ve gelişimini belirlemek amacıyla yapılan bir saha araştırmasının amaçları, varsayımları, yöntemi açıklandıktan sonra araştırmada elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.

Michael HUGOS (2003). Tedarik zincirlerini, tasarlamak için ihtiyaç duyulan, yapan, teslim eden, ve bir ürün üreten veya ihtiyaçları karşılayan işletmeler ve iş faaliyetlerini kapsamaktadır.

İşletmeler her işi yaparken tedarik zinciri halkasıyla yayılmaktadır çünkü prosedürler bir birine bağlıdır.

Bir tedarik zinciri, bir işletme, tedarikçiler ve işletmenin müşterilerinden oluşur. Bu basit bir tedarik zincirini yaratan katılımcıların temel grubudur.

Tedarik zincirinin katılımcıları; perakendeciler, üreticiler, dağıtıcılar müşteriler, tedarikçilerdir.

Günümüzde pazarda değişikliklerin ve belirsizliklerin artmasından dolayı tedarik zinciri daha da önemli hale gelmiştir. İşletmeler, tedarik zincirinin ne kadar rol oynadığını fark etmişlerdir.

Ticarette başarı zirvesine varabilmek için ya da ihtiyaçlarına ulaşabilmek için tedarik zincirlerine güvendiklerini açıklamışlardır.

Hakan YALÇINER (2004). Tedarik zinciri yönetimi (TZY), müşteri ve tedarikçilerle koordinasyonu gerektirir. Pazar dinamikleri bunu güçleştirmektedir.

Tedarik zincirinin temel faydası, işletmenin tüm aktivitelerini içerecek şekilde planlama yapılabilmesi ve bu planın zaman içinde ayarlanarak sonuçların optimize edilmesidir. Ancak bunu yapabilmenin ön koşulu ayrı süreçlerin verilerini birleştirebilen bir alt yapının olmasıdır: Farklı tedarikçilerden sağlanan malzemeler, dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler ve binlerce değişik şekilde paketlenen ve nakledilen çıktılardır.

Tedarik zincirindeki her bir oyuncunun amacı, en yeni bilgiyi zincirdeki diğer işletmelere iletmek ve bu şekilde daha mükemmel arz ve talep dengesi sağlamaktır. Tedarik zincirinin kısa vadeli amacı gereksiz stokları ortadan kaldırmak ve üretim ile müşteriye cevap verebilme hızını arttırmaktır. Uzun vadeli stratejik amaç ise müşteri beklentilerini doğru yerde teslim edilmiş doğru ürünle karşılamak, bu şekilde Pazar payını ve karları artırmaktır. Tedarik zinciri için ürünü kaynağından tüketim noktasına en kısa zaman ve en düşük maliyette götürmek esas olduğunu vurgulamıştır ve tedarik zinciri yönetiminde bilişim teknolojileri üzerinde çalışarak web tabanlı tedarik zinciri uygulamasını yapmıştır.

Ömer Ferhat KAYA (2004). Günümüzde tedarik zinciri yönetimi (TZY) yazılımları, satıcıları çelişen amaçlar arasında başabaş noktalarını yöneterek ve

çeşitli kısıtları gözeterek bir sorun için en iyi ve olası çözümleri yaratmayı vaat etmektedirler. Söz konusu başabaş noktaları; toplam üretim maliyetlerinin enküçüklenmesine karşı müşteri servis düzeyini enbüyüklemeyi veya tedarik hacim indirimlerini enbüyüklerken stoğu enküçüklemeyi içerir. Bu yaklaşımlar için genel olarak 'Tedarik Zinciri Eniyileme (SCO: Supply Chain Optimization) denilmektedir.

Tedarik zinciri planlamasında optimizasyonun kullanımı oldukça cazip olmakla birlikte teknoloji herkes için cazip olmayabilir. Çalışan sayısının azalmasının yanısıra aşağıdaki yararları da çözümlerin yararlarını doğrulamaktadır:

• Geliştirilen müşteri hizmet düzeyi.

• Artan varlık kullanımı.

• Geliştirilen kurum karlılığı olduğunu açıklamıştır ve tedarik zinciri yönetimi ile ileri planlama sistemleri ve bir dağıtım planlama uygulaması yapmıştır.

Ali Evren GÖKSUNGUR (2004). Tedarik zinciri, müşteriler açısından bakıldığında bir ürün veya servis için talepleri yerine getirmek üzere üretim, dağıtım, pazarlama, lojistik ve servis kademelerini de içine alan unsurların tamamı olduğunu açıklamıştır. ERP, MANUGISTICS ve ileri planlama sistemleri yazılımları ile tedarik zinciri yönetiminde ulaştırma modellerinin incelemesi ve işletme uygulaması yapmıştır.

Zeynep SUSUZ (2005). Etkin bir tedarik zinciri yönetimi işletmelerinin üretim ve pazarlamaya ilişkin faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecek daha fazla müşteri memnuniyeti, daha etkin ve verimli bir işletme olunmasını sağlayacak daha düşük maliyetler ve daha yüksek kar ile birlikte istikrarlı büyümenin yolunu açacak olduğunu açıklayarak Analitik Hiyerarşi Prosesi’ne Dayalı Optimum Tedarikçi Seçim Modeli üzerinde çalışmıştır.

Sonay Zeki AYDIN (2005). Tedarik zinciri yönetimi, işletmenin hem kendi içinde hem de tedarik kanalında birlikte yer aldığı ittifak halindeki diğer ortaklarının sahip olduğu işletme fonksiyonlarının ve verimli işletme kaynaklarının birleştirildiği

yüksek oranlarda rekabetçi, müşteri refahını arttıran bir arz sistemi içinde yaratıcı çözümler üretmek ve benzersiz, eşsiz müşteri değeri yaratmak üzere ürünlerin, hizmetlerin ve bilginin pazar yerine akışını sağlamak konusuna odaklanmış, sürekli gelişen bir yönetim felsefesi olduğunu kanıtlamış ve tedarik zinciri yönetiminde stratejik ittifak olarak üçüncü parti lojistiği üzerinde araştırmıştır.

Hakan EGE (2006). Etkin bir tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin üretim ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecek daha fazla müşteri memnuniyeti, daha etkin ve verimli bir işletme olmasını sağlayacak daha düşük maliyetler ve daha yüksek kar ile istikrarlı büyümenin yolunu açacağını yaptığı araştırmada açıklamış ve Türk ve dünya otomobil endüstrisindeki binek, ticari, kamyon, otobüs, traktör ve iş makinalarına Rot, Rotil, Rot başı, Komple Rot gibi parçalar üreten işletmeyi araştırmıştır.

Kazım SARI (2006). Tedarik zinciri yönetimi sadece nakliye ve envanter maliyetlerini düşürmeyi hedeflemenin ötesinde tüm tedarik zincirinin toplam maliyetinin (taşıma, dağıtım, hammadde, yarı-mamul ve son mamul envanter maliyetleri) düşürülmesini öngörmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi; tedarikçilerin, üreticilerin, distribütörlerin, toptancıların ve perakendecilerin tedarik zincirinin toplam maliyetini düşürmek gibi ortak bir gaye için çalışmalarını gerektirdiğinden tedarik zinciri üyelerinin stratejik, taktik ve operasyonel seviyede işbirliği yapmalarını gerektirdiğini yaptığı araştırmasında açıklamış ve benzetim modeli sonuçlarının üzerinde çalışmıştır.

Güzin CİRAVOĞLU (2006). Birden fazla işletmeyi kapsayan tedarik zinciri yönetimi yapısı, tek bir işletme gibi davranarak kaynakların (süreç, insan, teknoloji ve performans ölçümleri) ortak kullanımı sayesinde bir sinerji yaratmayı hedeflemektedir. Burada amaç, işletmenin imalat kapasitesinin arttırılması, pazardaki değişimlere karşı duyarlılığın geliştirilmesi ve tüketici ile tedarik işlerini üstlenenler arasında ilişkilerin iyileştirilmesi yoluyla işletmenin çalışmasının ileriye götürülmesi, dolayısıyla da yüksek kaliteli mal veya hizmetin en düşük maliyetle hızlı ve güvenilir bir şekilde teslimi olduğunu açıklamıştır.

Üst yönetimin bakış açısı ile tedarik zinciri yönetiminin en önemli amacı en üst seviyede müşteri memnuniyetini yakalamaktır. Bu sayede zincirdeki tüm birimler kendini geliştirmeye çalışmaktadır. İşletme ve tedarik zinciri halkaları ürünlerini ve hizmetlerini bireysel müşteri istek ve ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerini sağlamaktadır. Başarılı bir tedarik zinciri yönetiminin diğer önemli amaçları; maliyetlerin azalması, karlılığın artması, rekabet gücünün artması, işletmenin değerinin artması, pazardaki değişimlere karşı duyarlılığın geliştirilmesi ve pazar payının arttırılması, müşteri hizmetlerinin performansının artması, cevap verme süresinin kısalması, stok maliyetinin azalması olarak ayırmış ve İlaç Ve Eczacılık Sektöründe araştırma yapmıştır.

Pelin ALBAYRAKOĞLU (2006). Tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin içsel ve dışsal sisteme uyum sağlamaları için kullandıkları çok önemli bir araçtır. Eğer bu araç etkin kullanılabilirse üretici işletmeye birçok fayda sağlayacaktır. Bu faydaların başında da işletmenin tüm aktivitelerini içerecek şekilde planlama yapılabilmesi ve işletmeler arasındaki işbirliği ile kalitenin yakalanması fiyat, ve tasarım açısından tercih edilecek bir ürün sunulması ve gerekli servis yapısının oluşturulabilmesidir. Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde ayrıca aşağıdaki avantajlar da sağlanabilecektir:

• Teslim Performansının İyileştirilmesi.

• Envanterin Azaltılması.

• Sipariş Karşılama Oranının İyileştirilmesi.

• Talep Tahmin Başarısı.

• Tedarik Çevrim Süresinin Kısaltılması.

• Toplam Lojistik Maliyetlerin Azaltılması.

• Verimlilik/Kapasite Kullanım Oranı Artışı.

• Envanter Üzerindeki Kontrol Düzeyinin Yükseltilmesi.

• Müşteri Beklentilerinin Karşılanması.

• Daha Yüksek Müşteri Bağlılığı.

• Operasyonel Karmaşıklıkların Yok Edilmesi.

• Gecikme ve Beklemelerin Enaza İndirilmesi.

Bu çalışmayı Usaş Tedarik Zinciri Yönetimi üzerinde uygulama yaparak açıklamıştır.

Osman DEMIRDÖĞEN Ve Orhan KÜÇÜK (2007). Tedarik zinciri yönetimi müşteriye doğru ürünün doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimi olduğunu açıklamıştır.

Tedarik zinciri yönetimi, doğru ürünün, doğru miktarda, doğru yerde, yüksek esneklikte ve düşük çevrim süresinde bulundurulmasını sağlaması itibariyle işletmeler açısından son derece önemlidir. İşletmeler müşteri tatmini sağlamak amacıyla Tedarik Zinciri Yönetiminden yararlanılacağını yaptığı araştırmasında açıklamıştır.

Ozan ATEŞ (2007). Zinciri oluşturan işletmelerin koordinasyon ve bütünlük içinde olması gerektiğine önem vermiş ve bir uygulamada; Migros İzmir Balçova Zincir Mağazası Ve Kemalpaşa Deposunda Tedarik Zinciri Yapısını İncelemiştir.

Alper Turan DEVLİ (2007). Tedarik zinciri yönetimi, alıcıya doğru ürünün doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyatta, tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan; malzeme, bilgi ve para akışının bütünleşik yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin koordinasyonunu sağlayacak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasını açıklamıştır ve Aydın İlinde Araştırma yapmıştır.

Durmuş YÖRÜK (2007). Tedarik zinciri yönetimi, işletmenin iç kaynaklarının dış kaynaklarla entegre edilerek etkin bir biçimde çalışmasının sağlanmasıdır. Amaç geliştirilmiş üretim kapasitesi, piyasa duyarlılığı ve müşteri- tedarikçi ilişkileri gibi işletmenin tüm performansını oluşturan değerlerin arttırılmasıdır. Tedarik zinciri yönetimi, hammaddelerin temin edilmesinden imalat ürünlerine ve buradan da işlenmiş ürünlerin tüketiciye dağıtımına kadar tüm tedarik zinciri boyunca bilgiye dayalı karar almamıza olanak vermektedir.

Tedarik zinciri, mal ve hizmetlerin tedarik aşamasından üretimine ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar birbirini izleyen tüm halkaları kapsar. Tedarik zinciri yönetimi ise müşteriye doğru ürünün doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimi olduğunu açıklamış ve Son-Adım Tedarik Zinciri Stratejilerinin Türkiye’deki Online Süpermarketlerin Performansına Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma yapmıştır.

Emine Eda NEVŞEHİRLİ (2007). Tedarik zinciri yönetiminin işletmeler arası işbirliği sonucunda sağladığı bilgi paylaşımları yardımı ile kaynakların gereksiz kullanımı ve zaman israfından kaçınılması gibi yararları başta olmak üzere oldukça fazla yararından bahsetmek mümkündür. Bu yararlardan bazıları Tedarik Zinciri Konseyince şu şekilde ifade edilmiştir:

• Teslimat performansının iyileşmesi.

• Stokların azalması.

• Çevrim süresinin kısalması.

• Tahmin doğruluğunun artması.

• Zincir boyunca verimliliğin artması.

• Zincir boyunca maliyetlerin düşmesi.

Bu yararlar ve daha fazlası aynı zincirde yer alan işletmelerin (tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci vb.) arasında iletişimin tam olarak kurulması, zincir boyunca faaliyetlerin birlikte koordinasyonu ve kontrolü sayesinde ortak amaç olarak belirlenen zincirin bütününde maliyetlerin azaltılması, verimliliğin arttırılması, karlılık ve müşteri tatmini gibi amaçlara ulaşmak üzere elde edileceğini açıklamıştır ve tedarik zinciri yönetiminde tedarikçi değerlendirmesi ve ayakkabı sektöründe bir uygulama yapmıştır.

Mehmet DEMİRTAŞ (2008). Tedarik zincirinin temel amacı, üretilen değerin maksimize edilmesidir. Tedarik zincirinin ürettiği değer, müşterinin ürüne biçtiği kıymet ile tedarik zincirinin müşterinin ihtiyacını karşılayabilmek için harcadığı çabanın maliyeti arasındaki farktır.

Tedarik zinciri yönetiminden beklenen amaçlar şunlardır. Teslimat performansında iyileşme, doğru tahmin oranının artması, kapasite gerçekleşme oranlarındaki artış, sipariş karşılama oranının iyileşmesi, çevrim süresinin kısaltılması, hizmet ve kalite düzeyinde iyileşme, bilgi ve malzeme akışında optimizasyon, esneklik ve performansın artması, müşteri memnuniyetine bağlı olarak satışlarda karlılık ve doluluk oranlarında artıştır. Buna karşılık maliyet unsuru olacak bir takım süreçlerde de iyileşmeler beklenmektedir. Bunlar; toplam lojistik maliyetlerinin azalması, tedarik zincirindeki israfların en aza indirilmesi, risk ve maliyetlerin minimize olanağı, stok bulundurma maliyetlerinde düşme, uygulamalardaki karmaşıklıkların giderilmesi ve temin süresinin kısaltılmasından bahsetmiş ve tedarik zinciri yönetiminde tahmin etme ve planlama işbirliğinin rekabet gücüne etkisi ve tekstil sektöründe bir uygulama yapmıştır.

Selin UZEKEN (2008). Tedarik zinciri yönetiminde artık fonksiyonel bakış açısı önemli olduğu kadar maliyetleri düşürmek de önemli hale gelmiştir. Günümüzde birçok üretim işletmesinde üretim maliyetleri en büyük maliyet bileşeni durumundadır. Ancak bununla beraber dışarıdan sağlanan materyal ve hizmetler de maliyeti düşürmek açısından önemlidir. Bu yüzden kaynak sağlama, tedarikçi azaltma programları ve satışa yönelik envanter kontrolü önem kazanır.

Dünya çapında pazarlarda çok fazla rekabetin olması ve raf ömrü kısa ürünlerin girişi ile ve müşterinin artan beklentileri iş hayatındaki yatırımcıları tedarik zincirlerine önemle odaklanmaya ve yatırım yapmaya zorlamıştır. İletişim ve taşımacılık teknolojisindeki ilerleme tedarik zincirini ve bunu yönetecek tedarik zinciri tekniklerini sürekli gelişmesi için harekete geçirmişliğini öne sürmüştür ve ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin tedarik zinciri yönetimi açısından değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi gereken ortak noktaların ortaya konması üzerinde çalışmıştır.

İlkay Emine BAYAR (2008). Tedarik zinciri yönetimi işletme içi ve işletmeler arasında iş süreçlerini birbirine bağlayarak yüksek performanslı iş modelleri yaratmaktadır. Tedarik zinciri yönetiminin işlevi tasarım, üretim, depolama, nakliye, pazarlama, finans ve bilgi teknolojileri kapsayan bir organizasyonu sağladığından bahsetmiş ve kamu hastanelerinde tedarik zinciri yönetimi ve bir örnek uygulama üzerinde çalışmıştır.

DERGİL LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ DERGİSİ (2008). Tedarik zinciri yönetiminin en ölümcül vurgusu müşteri ve müşteri memnuniyetidir. Son kullanıcıyı olumsuz etkileyecek en ufak tasarruftan bile kaçınılmalıdır.

Dış ekonomik, sosyal ve siyasal dengeler ne olursa olsun işletmelerde zincirin en önemli parçası ve karar vericisi olan “big boss”un yani “müşteri”nin olacaktır.

Mustafa ÜNÜVAR (2009). Tedarik zinciri yönetimi stratejisi işletme düzeyindeki stratejilerden farklılık gösterir. Çünkü işletme düzeyindeki stratejiler içsel süreçlerin koordinasyonunu gerektirirken Tedarik zinciri yönetimi stratejisi tüm süreçlerin tedarik zinciri üyesi işletmeler arasında koordinasyonunu gerektirmektedir. Dolayısıyla tedarik zinciri yönetim stratejisinin amaçlarına (ürün geliştirme, gelir arttırımı, çalışma sermayesi ve sabit sermaye miktarının azaltılması, işletme maliyetlerinin azaltılması, pazar payının arttırılması, müşteri tatmini vb.) ulaşılması işletmeler arası koordinasyon ve taahhüdün gerçekleşmesine bağlı olduğu

kanıdına varmış ve tedarik zinciri yönetim uygulamalarının örgütsel yapıya etkisi üzerine bir araştırma yapmıştır.

Tablo 4.1. Tedarik Zinciri Yönetiminin Performans Göstergesi

Performans Göstergesi Literatürler

Maliyete Dayalı

Ali Rıza Aydemir (2000), Hakan Yalçıner (2004), Zeynep Susuz (2005), Sonay Zeki (2005), Hakan Ege (2006), Kazım Sarı (2006), Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Osman Demirdoğan Ve Orhan Küçük (2007), Alper Turan Devi (2007), Durmuş Yörük (2007), Selin Uzeken (2008), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007), Fevzi Çizmeci (2002)

Stok Seviyesine Dayalı

Hakan Yalçıner (2004), Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Mehmet Demirbaş (2008), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Haberleşmeye Dayalı Vural Çağlayan (2002), Güzin Cirovoğlu (2006), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Dağıtım Hızının Artmasına Dayalı

Ali Rıza Aydemir (2000), Güzin Cirovoğlu (2006) Durmuş Yörük (2007), Mehmet Demirbaş (2008), Ali Evren Göksungur (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Müşteri Memnuniyetine Dayalı

Ali Rıza Aydemir (2000), Vural Çağlayan (2002), Hakan Yalçıner (2004), Zeynep Susuz (2005), Sonay Zeki (2005), Hakan Ege (2006), Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Osman Demirdoğan Ve Orhan Küçük (2007), Alper Turan Devi (2007), Mehmet Demirbaş (2008), Mustafa Ünüvar (2009), Ömer Ferhat Kaya (2004), Ali Evren Göksungur (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Ortaklara Dayalı Vural Çağlayan (2002), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Rekabetin Artmasına Dayalı

Ali Rıza Aydemir (2000), Sonay Zeki (2005), Güzin Cirovoğlu (2006), Mehmet Demirbaş (2008), Selin Uzeken (2008), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Zamana Dayalı

Hakan Yalçıner (2004), Hakan Yalçıner (2004), Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Osman Demirdoğan Ve Orhan Küçük (2007), Alper Turan Devi (2007), Durmuş Yörük (2007), Mehmet Demirbaş (2008), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Kaliteye Dayalı

Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Ozan Ateş (2007), Durmuş Yörük (2007), Mehmet Demirbaş (2008), Mustafa Ünüvar (2009),

Emine Eda Nevşehirli (2007) Koordinasyona Dayalı

Ali Rıza Aydemir (2000), Vural Çağlayan (2002), Hakan Yalçıner (2004), Güzin Cirovoğlu (2006), Pelin Albayrakoğlu (2006), Ozan Ateş (2007), Alper Turan Devi (2007), Durmuş Yörük (2007), İlkay Emine Bayar (2008), Mustafa Ünüvar (2009), Emine Eda Nevşehirli (2007),

Üretim Kapasitesine Dayalı

Vural Çağlayan (2002), Hakan Ege (2006), Güzin Cirovoğlu (2006), Durmuş Yörük (2007), Mehmet Demirbaş (2008), Ali Evren Göksungur (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Bilgi Paylaşımına Dayalı

Vural Çağlayan (2002), Güzin Cirovoğlu (2006), Emine Eda Nevşehirli (2007), Hilmi Yüksel (2002), Süleyman Barutçu (2007)

Karın Yükselmesine Dayalı

Zeynep Susuz (2005), Sonay Zeki (2005), Hakan Ege (2006), Osman Demirdoğan Ve Orhan Küçük (2007), Alper Turan Devi (2007), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Pazar Payının Artmasına Dayalı

Hakan Yalçıner (2004), Zeynep Susuz (2005), Hakan Ege (2006), Güzin Cirovoğlu (2006), Mehmet Demirbaş (2008), Mustafa Ünüvar (2009), Ömer Ferhat Kaya (2004), Emine Eda Nevşehirli (2007)

Çevreye Dayalı Gülçin Büyüközkan Ve Zeynep Vardaloğlu (2008)