• Sonuç bulunamadı

4. MATERYAL VE YÖNTEM 101 

4.8. ANKET SONUÇLARININ AÇIKLAMASI 118 

Tedarik zinciri yönetimi yüksek müşteri memnuniyeti sağlar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.70’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğinizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan haraketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin müşteri memnuniyeti sağladığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetiminin, toplam ulaştırma maliyetlerine olumlu katkısı vardır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.64’dür. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin toplam ulaştırma maliyetini düşüreceğine ilişkin yargıya katıldıkları görülmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi düşük depolama (stok) maliyeti sağlar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.68’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin düşük depolama maliyeti sağladığına ilişkin ifadeye katıldıkları görülmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde işgücü maliyeti düşer:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.80’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin işgücü maliyetini düşürdüğüne ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarikçilerimizle iyi ilişkide olduğumuz için emniyet stoklarını düşük seviyede tutarız:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.65’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin tedarikçilerle olan emniyet stoklarımızın düşük olmasını sağladığı ifadesine katıldıkları söylenebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde dağıtım hızı yüksektir:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.79’dur. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4–ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin dağıtım hızını yükselttiği ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimiyle çevreyle ilgili maliyetler düşer:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.59’dur. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin çevreyle ilişkin maliyetleri düşürdüğü ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimiyle siparişleri takip etme maliyeti düşer:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.78’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin siparişleri takip etme maliyetini düşürdüğüne ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarikçilerle yaptığımız kalite ile ilgili faaliyetler kalite kontrol elemanlarının sayısını azaltmaya fırsat verir:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.84’dür. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi kalite kontrol elemanlarının sayısını azaltacağına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik Zinciri Yönetimi işletmelerin esnek olmasını sağlar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.74’dür. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin işletmelerin esnek olmasını sağladığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi içerisinde alıcı-tedarikçi ilişkileri düzenlenir ve geliştirilir:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.58’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin alıcı-tedarikçi ilişkisini düzenlediğini ve geliştirdiğine ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde maliyetler düşürülerek pazarda rekabet üstünlüğü sağlanır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.65’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminin işletmelerde maliyetler düşürülerek pazarda rekabet üstünlüğü sağladığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde malzeme standardı sağlanır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.62’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde malzeme standardı sağlandığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde kalite sağlanır ve korunur:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.48’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde kalite sağlanacağını ve korunacağı ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zincirini kullanan işletmelerde işbirliği ve paylaşım kuvveti artar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.61’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimini uygulayan işletmelerde işbirliği ve paylaşım sağlandığı ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi, tedarik zinciri halkasında bulunan tüm işletmelerin çıkarlarını da düşünür:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.60’dır. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi, tedarik zinciri halkasında bulunan tüm işletmelerin çıkarlarını da düşündüğü ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde ürün teslimatı tam zamanında gerçekleşir:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.69’dur. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde ürün teslimatı tam zamanında gerçekleştiği ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde talep tahmin başarısı artar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.51’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde talep tahmin başarısı arttığı ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde verimlilik artar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.65’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde verimliliğin arttığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde çalışanların fonksiyonelliği artar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.59’dur. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde çalışanların fonksiyonelliği artacağına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde yöneticiler tüm iş ortaklarla entegre çalışır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.55’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi uygulayan işletmelerde yöneticiler tüm iş ortaklarla entegre çalıştıkları ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetiminde işletme ve iş ortakları arasında entegrasyonu artırıcı bilgi teknolojilerinin önemi ortaya çıkar:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.48’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi işletme ve iş ortakları arasında entegrasyonu artırıcı bilgi teknolojilerinin önemi ortaya çıkacağına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi işletmelerde koordinasyonu kuvvetlendirir:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.55’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi işletmelerde koordinasyonu kuvvetlendirdiği ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zincirinde risk ve ödüllerin paylaşım oranı arttırır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.36’dır. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminde risk ve ödüllerin paylaşım oranı arttığı ifadesine katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi ürün hatalarını azaltır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.69’dur. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetimi ürün hatalarını azalttığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetiminde finansal riskler azalır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş oldukları cevapların ortalaması 3.71’dir. Bu değer 4’e yakın bir değerdir. 4-ölçeğimizdekilere katılıyorum’a karşılık gelmektedir. Buradan hareketle katılımcıların tedarik zinciri yönetiminde finansal risklerin azaldığına ilişkin yargıya katıldıklarını söyleyebiliriz.

Tedarik zinciri yönetimi işletmenin .malat gücünü arttırır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş olduklı cevaplar sıfır “0” olarak açıklanmıştır.

Tedarik zinciri yönetimi’ni kullanan işletmelerde piyasaya karşı duyarlılık artmaktadır:

Tablo 4.6’da gösterildiği gibi katılımcıların bu soruya vermiş olduklı cevaplar sıfır “0” olarak açıklanmıştır.

SONUÇVEÖNERİLER

Günümüz piyasalarında iyi bir konumda yer almak ve sürekliliğini sağlamak için işletmeler her geçen gün artan rekabet ortamıyla mücadele etmek zorundadır. Bu mücadelenin odak noktası talepleri sürekli olarak artan ve çesitlenen müşterilerdir.

İşletmeler taleplere zamanında ve tam olarak cevap verebilmek için teknolojik gelişmeleri takip etmek, kalitelerini yükseltmek, ürün çeşitliliği ve yenilik yaratmak zorundadırlar. Müşteri odaklı ve giderek yoğunlaşan rekabet ortamında girişim ve üretim esnekliği, kaynakların etkin kullanımı, teknolojik gelişmeler ve müşteri taleplerindeki değişime uygun tepkiler verebilmek için hız, yaratıcılık, geleceği öngörebilme, sürekli öğrenme ve iyileştirme unsurları işletmeler açısından kritik önem taşımaktadır.

Bütün bu göz önüne alınması gereken faktörlerin sağlanabilmesi için bir ürünün kaynağından son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geçen süreçteki işletme içi ve dışı faaliyetlerin entegrasyonu ve yönetilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Buna bağlı olarak son yıllarda operasyonel yönetim sistemleri önemli değişikliklere uğramış, işletmeler tedarikçilerinin kapasite ve potansiyelleri ile müşteri davranış ve görüşlerini sistemlerine dahil ederek geniş bir vizyon yaratmışlardır.

İşletmelerin bu değişimi teoride tedarik zinciri yönetimi olarak adlandırılmaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi, tedarikçileri, işletme içi departmanları, dağıtımcıları, müşterileri ve bilgi sistemlerini birbirine bağlayan tedarik zinciri üzerindeki faaliyetlerin yönetim ve koordinasyonunu amaçlayan bir işletme fonksiyonudur. Bir ürünün kaynağından son kullanıcısına ulaştırılması sürecindeki hammadde ve malzemenin temini, üretim, stoklama, pazarlama, sipariş yönetimi, dağıtım ve müşteriye teslim faaliyetlerinin tümünü kapsayan bir yönetim sistemidir.

Bu çalışma kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda İstanbul ve Sakarya İli sanayisinde faaliyette bulunan katılımcı işletmelerin çoğunun tedarikçileri ile

gerek ürün kalitelerini arttırma gerek sürekli iyileştirme programları uygulama, gerekse de planlama ve hedef belirleme gibi faaliyetlerde birlikte çalışmadıkları görülmemektedir.

Tedarik zinciri uygulamalarından stratejik tedarikçi ortaklığı, işletmeler için bir yatırım yükümlülüğü gerektirmekte, işletmeleri ortaklık oluşturma yolunda bir fon ayırmaya zorlamaktadır. Bu nedenle ölçek ekonomisinin yarattığı bir avantaj söz konusu olmaktadır. Stratejik tedarikçi ortaklığı ortalaması büyük ölçekli işletmelerde küçük ve orta ölçekli işletmelere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Böylelikle büyük ölçekli işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmelere nazaran daha avantajlı olup, tedarikçileri ile bu faaliyetlere daha aktif katıldıklarını söyleyebiliriz.

Müşteri ilişkileri ortalaması büyük ölçekli işletmelerde olduğu gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerde de yüksek bulunmuştur. Rekabet düzeyi gerek orta düzeyde gerekse yüksek düzeydeki işletmelerde müşteri ilişkileri ile rekabet gücü arasında ilişki olduğuna dair müspet sonuçlar tespit edilmiştir.

Veriler doğrultusunda elde edilen bulgular, hem ölçek hem de işletme yaşı göz önünde bulundurulduğunda işletmelerin müşteri memnuniyetini ölçüp değerlendirme, müşterilerinin kendilerine ulaşmasını kolaylaştırıcı yollar geliştirme gibi faaliyetlerde bulunup, bunun yanı sıra müşteri memnuniyetini kazanıp arttırma amacıyla müşteri isteklerine zamanında cevap verip güvenilirlik derecelerini arttırmak için müşterileri ile sık sık iletişim kurdukları tespit edilememiştir.

Ayrıca veriler doğrultusunda rekabet düzeyi yüksek olan işletmelerin rekabet düzeyi düşük olan işletmelere kıyasla müşteri ilişkilerine daha fazla önem verdikleri ancak memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür.

Tedarikçilerle kurulan bilgi ağı, piyasadan haberdar olma, gelişmeleri takip etme ve vizyon geliştirme gibi avantajlar sağlayarak işletmelerin rekabet gücünü arttıracaktır. İşletmelerin tedarikçileri ile bilgi paylaşımını tam zamanında ve güvenilir kanallarla gerçekleştirebilmesi için bilgi teknolojilerine yatırım yapmaları gerekmektedir.

Araştırma verilerinden tespit edilen diğer bir nokta ise büyük ölçekli işletmelerin tedarikçileri ile birlikte çalışmaları küçük ve orta ölçekli işletmelere kıyasla bilgi paylaşma seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bilgi kalitesinin de ortalaması büyük ölçekli işletmelerde küçük ve orta ölçekli işletmelere nazaran daha yüksek tespit edilmiştir. Aynı zamanda sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren işletmelere nazaran sektörde yeni olan işletmelerin bilgi teknolojisi faaliyetlerinin daha yoğun olup, bilgi alış verişinin zamanında gerçekleşip, elde edilen bilgilerin tam doğru ve güvenilir olduğu, sonuç olarak bilgi kalitelerinin daha yüksek seviyede bulunduğu gözlemlenmiştir. İşletmeler bilgi paylaşımının öneminin ve bilgi teknolojilerine yapılan yatırımlardan sağlanacak olumlu yöndeki geri dönüşlerin farkına vararak bu konuya daha fazla eğilim göstermeye başlamışlardır.

Sonuç olarak müşteri ilişkilerine önem verip, tedarikçi ortaklığını bir strateji olarak benimseyerek iş yaptığı işletmelerle bilgi paylaşan ve bu paylaşılan bilginin kalitesinde yüksek bir seviye yakalayan, genel anlamda tedarik zinciri yönetim uygulamalarını etkin bir şekilde bünyelerine entegre etmiş işletmelerin müşteri memnuniyeti, fiyat, maliyet, kalite, pazar payı, yeni ürün geliştirme ve karlılık açısından ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı yakaladıkları tespit edilmiştir.

Tedarik zinciri üzerinde yapılacak her iyileştirme rekabet gücünü artırıcı etkide bulunacaktır. Tedarik zincirinin optimizasyonu işletme stratejisi için oldukça önemlidir. Ürün tedariki ve ürün talebini kapsayan bir bütün oluşturmak, işletmelere rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu kapsamda tedarik zincirinin entegrasyonunu sağlamak için ilk aşama üst düzey yönetimi uygulamasının gerekliliğini kavramasıdır. Günümüz piyasalarındaki tek gerçek, en az maliyetle en iyi ürünü sunarak müşteri memnuniyeti sağlamaktır.

Tedarik zinciri yönetimini başarılı bir şekilde planlayarak uygulamak için işletmelerin göz önünde bulundurmaları gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Tedarik zinciri faaliyetlerinin işletme faaliyetleri ile uyumlaştırılarak tedarik zinciri stratejisinin işletme stratejisine paralel hale getirilmesi.

• Üst düzey yönetimin tedarik zinciri yönetiminin önemini kavraması, amaç ve hedeflere uygun strateji belirleyip, sürekli olarak destek vermesi.

• Pazar talep ve değişimlerini sürekli ve hızlı bir şekilde takip edecek sistemlerin geliştirilip bu değişimlerin sürekli izlenmesi.

• Farklı müşteri taleplerine cevap verebilecek entegre ve esnek dağıtım sisteminin oluşturulması.

• Müşteri faaliyetlerine odaklı müşteri ilişkileri yönetimi oluşturulması.

• Hammadde ve malzeme maliyetlerini azaltmak için tedarikçilerle ortaklık yoluna gidilerek tedarik kaynaklarının etkin yönetilmesi.

• Tedarik zincirinin performansının genel ve fonksiyonel düzeylerde ölçülerek iyileştirme yoluna gidilmesi.

• Tedarik zincirinin temelini oluşturan faaliyetlerde karar vermeyi destekleyen bilgi sistemlerinin geliştirilmesi.

• Tedarik zinciri bünyesindeki her halka ve unsurdan en yüksek katma değerin elde edilmesi için planlar geliştirilmesi.

Unutulmaması gereken en önemli nokta; tedarik zinciri yönetiminin tek bir halkasının başarısı, tedarik zinciri yönetiminin toplam başarısını arttıracaktır.

KAYNAKÇA

 

Abdullah Ceylan (2009). Mobilya Sektöründe Tedarik Zinciri Yönetimi Ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı: 11

Ahmet Zafer Gülşen (2006). Tedarik Zinciri Yönetiminde Süreç Esneklik Konfigürasyonlarının Performans Analizi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı: 16

Ahmet Ceylan (2003). Tedarik Zinciri Yönetimi Ve Bir Elektronik Veri Değişimi Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: 6

Akif Ölçer (2008). Erzak İkmal Sisteminde Tedarik Zinciri Yönetimi ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü: 29-48

Ali Evren Göksüngür (2004). Erp, Manugistics Ve İleri Planlama Sistemleri Yazılımları İle Tedarik Zinciri Yönetiminde Ulaştırma Modellerinin İncelenmesi Ve İşletme Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ekonometri Anabilim Dalı Yöneylem Araştırması Bilim Dalı: 28

Ali Paksoy (2006). Kahramanmaras Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilimdalı, Performansa Dayalı Ücretlendirme: Bir Alan Araştırması: 77

Ali Rıza Aydemir (2000). Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Taşımacılığın Tedarik Zinciri Yönetimindeki Rolü Ve Gebze Ve Civarında Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilimdalı: 22

Ali Varlı (2007). Çok Amaçlı Ve Çok Konumlu Aktarmalı Taşıma Problemlerinin Genetik Algoritma İle Optimizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü: 35

Alper Turan Devli (2007) Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Tedarik Zincirinin Rolü Ve Performansının Ölçümü: Aydın İli Uygulaması Yuksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı: 32

Aydın Kayabaşı (2007). İşletmelerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesinde Lojistik Faalietlerin Performansının Arttırılması: Üretim İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama. Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı: 100

Ayhan Karahan (2003). Tedarik Zinciri Yönetiminde Dağıtım Faaliyetlerinin Optimize Edilmesine Yönelik Bir Model Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü: 18-19

Ayşegül Doğar (2006). Tedarik Zinciri’nde Stok Yönetimi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü: 13-15

Azat Agahanov (2007). Tedarik Zinciri Yönetiminde Scor Modeli Ve Scor Card Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği: 7

Berat Çoban (2005). Tedarik Zinciri Yönetiminde Tedarikçi Değerlendirmesi Ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü: 4

Berk Ayvaz, (2006). Tedarik Zinciri Yönetiminde Kullanılan Elektronik Veri Değişimi Sisteminin Performansını Etkileyen Faktörler Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü: 10

Beyza Özbay (2008). Tedarik Zincirinde Optimizasyon Ve Bir İplik İşletmesinde Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşetme Anabilim Dalı Sayısal Yöntemler Bilim Dalı: 27-49

Burçin Girgin (2007).Tedarik Zinciri Yönetiminde Scm Bilgisayar Yazılımları Ve Mobil Cihaz Uygulamaları Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü·Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı: 41-42

Canan Ölçersağlam (2007). Liman Lojistik Hizmetlerinin Modellenmesi Ve Optimizasyonu. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü: 32

Celal Hakan Kağnıcıoğlu (2007). Tedarik Zinciri Yönetiminde Tedarikçi Seçimi.