• Sonuç bulunamadı

3. Kesintili Süreklilik

3.1. Teknolojinin Gelişimindeki Süreklilik

Basalla, teknolojik gelişim seyrine evrimci bir bakışla yaklaşan Pitt Rivers hakkında şu değerlendirmeyi yapar:

Pitt Rivers çağdaşlarının çoğunun tersine, teknolojik değişimin birkaç kahraman mucidin önayak olduğu büyük ve birbirinden kopuk sıçramalar serisiyle başarıldığına inanmıyordu. Pitt Rivers'a göre, üzerinde değişiklik yapılmış bir nesnenin şekli, kendisinden önce varolan ve kendisine öncül teşkil eden başka bir nesnenin şekline bağlıydı. Bu görüşün sonucu olarak, insan tarafından yapılmış her şeyin diğer dizilerle bağlantılı olan bir dizi içerisine yerleştirilebileceği anlayışı ortaya çıktı. Bu diziler boyunca zaman içinde geriye doğru ilerlediğimizde ise diziler, bizi ilk insan ürünlerinin izlerine yönelterek belirli bir noktada birleşeceklerdi. ([1], s. 40)

Tıpkı Rivers gibi, Basalla da teknolojik gelişim sürecinin içsel bir süreklilik taşıdığını öne sürer. İcatların bile dikkatle incelenmesi halinde, mucidin zihninden doğan yepyeni şeyler değil; eski teknolojinin bağrında mevcut olan potansiyelin (bir mucit aracılığıyla) vücut bulmasıyla hayatımıza giren şeyler olduğunu düşünür. Tekerlekle başlayan teknoloji tarihi, Basalla‟nın gözleriyle bakıldığında, her icadın bir önceleyenin olduğu bir zaman şeridi olarak görülür. Basalla‟nın bu görüşü desteklemek için verdiği bazı örneklere göz atalım.

Birkaç mikroorganizma dışında hiçbir canlının, tekerlekler aracılığıyla hareket etmediğini dikkate alırsak, bu çığır açıcı icadın köklerini doğal dünyada değil; yapay, insan ürünü olan nesneler dünyasında aramız gerekir. Fakat, bu basit icadın bile önceleyeni vardır:

Tekerleğin ortaya çıkışından önce büyük ve ağır nesneler, kızaklar üzerinde taşınıyordu. Bu kızaklar, ayaklı veya ayaksız tahta platformlardı. Kızağın hareketini kolaylaştırmak için aracın alt yüzeyine yerleştirilen silindirik çubuklar (yüzeyi düzgünleştirilmiş kütükler) kullanılıyordu. Tekerleğin işte bu çubuklardan esinlenilerek icat edildiği düşünülmektedir. ([1], s. 21)

Basalla, bir önceki bölümde söz ettiğimiz mekanik hesap makinelerinin de önceleyeni olduğunu düşünür. On göre “bu hesap makineleri, içerdikleri dişliler, kalibre edilmiş kadranları ve ayar parçaları ile saat mekanizmasıyla yakından ilişkilidir.

15 https://tr.wikipedia.org/wiki/Neumann_mimarisi#/media/Dosya:VonNeumannMimarisi.PNG

1. RUMELİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE İÇİN ENERJİ VE TASARIM SEMPOZYUMU 4 - 5 ŞUBAT 2021 SİLİVRİ - İSTANBUL

51

Bassala‟nın verdiği bir başka örnek, mucit Eli Whitney‟in pamuk çırçırıdır. „Sürekli‟ gelişim ilkesiyle, oldukça karmaşık olan bu makinenin bile bir atasının bulunabileceğini iddia etmekte. Bu, kendisinin de bir önceleyeni olan Hint çırçırıdır:

Merdane ilkesinden yola çıkılarak bulunmuş olan Hint çırçırı veya diğer adıyla charka, kendisinden daha da eski olan şeker kamışı presinin değişik bir kopyasıydı. Charka, bir iskelette bir araya getirilerek sıkıştırılan ve bir kol aracılığıyla taban ekseni etrafında döndürülen bir çift uzun, tahta silindirden oluşuyordu. Bu şöyle bir düzenektir: Uzunlamasına bir dizi ince oluk aracılığıyla üzerinde yiv açılan dönel silindirler, pamuğun tohum kabuğu silindirler arasından geçerken tohum kabuğunu sıkıştırarak tohumu liften ayırırlar.

Bu ilkel çırçır, uzun lifli pamuğun yetiştirildiği yerlerde kullanılıyordu. 12. yüzyılın başlarında bu makine, İtalyan zanaatçıları arasında manganello adıyla biliniyordu. 14. yüzyıla ait bir Çin illüstrasyonunda resmedilmişti ve 18. yüzyılda Diderot'nun Encyclopedisinde yer almıştı. Merdaneli çırçır, 1725 yılında Akdeniz'in doğu sahilinden Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletine getirilmişti. 1793 yılında ise Eli Whitney'in kendisiyle karşılaştığı yer olan Güney bölgesinin pamuk yetiştirilen yörelerinde çoktan kullanılmaya başlanmıştı.

Whitney'in iddiası ise kısa lifli pamuğu temizleyebilecek bir çırçır yapmak olmuştu. Buluşu, üzerinde düzenli aralıklarla yerleştirilmiş kancalar bulunan, dönel tahta bir silindirden oluşuyordu. Bu kancaların şekli, çeşitli yün taraklama aletlerinde kullanılan kancalara benzemektedir. Whitney'in çırçırındaki kancalar, üzerinde kendilerinin ve pamuk liflerinin geçmesine izin verecek ancak tohumun dışarıda kalmasını sağlayacak büyüklükte oluklar bulunan metal bir siperlik boyunca hareket ediyorlardı. Makinede lifler oluklardan geçerken kancalar tohumları kırarak parçalıyordu ve ters yönde dönen, çevresi sert kıllarla kaplı silindir biçimindeki sıyırıcı, kancalara takılan pamukları süpürerek bunların kendi ağırlıklarıyla makinenin altındaki bir hazneye düşmesini sağlıyordu. Whitney'in çırçırı da, yüzyıllar önce geliştirilmiş olan merdaneli çırçıra benzer biçimde dönel silindirlere bağlı olarak geliştirilmişti; ama Whitney, merdaneli çırçırdan farklı olarak kendi çırçırına tohumların geçmesine izin vermeyen ve bu sayede liflerin ayıklanmasını olanaklı kılan oluklu bir siperlik yerleştirmişti. ([1], s. 58-59)

19. yüzyılın ilk yarısında pamuk çırçırının Amerika Birleşik Devletleri‟nin ekonomik kalkınmasında oynadığı önemli rolün benzerini, yine aynı dönemde buhar makinesi İngiliz ekonomisinde oynamıştır. Bassala‟nın aktardığına göre, pamuk çırçırına benzer şekilde, buhar makinesi de, mucidin beyninden aniden ortaya çıkmış tarihi olmayan bir buluş olarak görülüyordu. Örneğin, İngiliz endüstrisi ile ilgili çalışmalarda bulunan W. Cooke-Taylor 1842‟de, James Watt‟ın 1775 yılında başarılı bir şekilde tamamladığı buhar makinesi hakkında şu açıklamayı yapmıştı:

Yeryüzünde buhar makinesinin bir benzeri daha olmamıştır. . . Buhar makinesi, Jüpiter'in beyninden doğan akıl ve hikmet tanrıçası Minerva gibi birdenbire dünyaya gelmiştir. ([3], s. 190)

Eğer Thomas Newcomen‟ın atmosferik buhar makinesinin 1712 yılında ortaya çıktığını bilirsek, Cooke-Taylor‟ın iddiasından, yani buhar makinesinin James Watt‟ın beyninden doğduğu iddiasından şüphelenmemiz yerinde olacaktır. Nitekim, Watt‟ın kendisinden onarmalarını istedikleri Newcomen‟ın makinesi üzerine bir süre çalıştıktan sonra bu makineyi beğenmeyip kendi makinesini geliştirdiğini biliyoruz:

1764 Kışında Watt bir Newcomen makinesi modeli üzerinde çalışmaya başladığında Newcomen'ın makinesinin büyük tipleri en azından dünyanın yarısında genel geçer bir enerji kaynağı olarak görülüyordu. Yaygın kullanımına rağmen Newcomen'ın makinesinin bazı özellikleri Watt'ı rahatsız etmişti. Watt, bu makinede hoşuna gitmeyen özellikleri değiştirmeye çalışırken Newcomen'ın makinesinin ayağını kaydıracak ve modern buhar makinesinin yolunu açacak yeni bir makine yaptı. ([1], s. 62-63)

Peki, Newcomen‟ın makinesi geçmiş tarihte benzeri olmayan bir buluş muydu? Basalla‟nın bu soruya yanıtı da olumsuz:

Newcomen'ın makinesini oluşturan mekanik öğelerden bazılarının köklerini 17. yüzyıl Avrupası'nda bulabiliriz. Makinenin içerdiği bazı mekanik özelliklerin kökenlerini ise 13.

1. RUMELİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE İÇİN ENERJİ VE TASARIM SEMPOZYUMU 4 - 5 ŞUBAT 2021 SİLİVRİ - İSTANBUL

52

yüzyıl Çin uygarlığında bulmak mümkündür. Hatta bu özelliklerden bazıları, İsa'nın doğumundan bir veya iki yüzyıl öncesine aittir. ([1], s. 63)

Tarihte önceleyeni olan buhar makinesinin, kendisinin de başka teknolojilerin önceleyeni olmasına şaşırmamak gerekir. Teknolojiye evrimci bakış açısına göre, her icat evrimsel dizi içinde bir halkadır ve dolayısıyla geçmişe olduğu gibi geleceğe bağlanacaktır. Tarih, buhar makinesinden türemiş iki güç kaynağına tanıklık etmiştir: sıcak hava makinesi ve içten yanmalı motor.

Sıcak hava makinesi, makinede buhar yerine sıcak hava kullanılması fikrinden doğmuştur. 1759 yılında yapılan bu önerinin, çalışan bir makine olarak sonuç vermesi 1807 yılını beklemiştir. 1900 yılıyla birlikte ise bir başka makine sıcak hava makinesinin yerini almıştır. Bu, çalışır haldeki bir içten yanmalı motor örneğidir: buharın veya sıcak havanın dıştan yakılması yerine yakıtın silindirin içinde yakılması anlayışı ile geliştirilmiştir. Aslında, ilk içten yanmalı motorun patenti 1791 yılında İngiltere‟de alınmıştır. Bu, buharlaştırılmış neft yağı ile çalışan içten yanmalı bir pompalama makinesidir. Üretilen ilk içten yanmalı motoru ise, 1860 yılında Belçikalı mucit Jean Joseph Etienne Lenoir tasarlamıştır. Bu makine de Watt‟ınkinden etkilenmişti:

Lenoir'ın motorunda yakıt olarak aydınlatma gazı kullanılıyordu ve motor, çift– etkili bir buhar makinesinden yola çıkılarak tasarlanmıştı. Watt'ın çift etkili buhar makinesinde buharın, pistonun her iki ucuna da dönüşümlü olarak verilmesi ve makinenin çift taraflı çalışması sağlanır. Benzer biçimde, Lenoir'ın motoru da bir yakıt-hava karışımını silindirin her iki ucunda da patlatarak pistonun ileri geri hareketini sağlıyordu. ([1], s. 67)

İçten yanmalı motor teknolojisindeki gelişmeler, daha sonra Nikolaus Otto'nun tek etkili, dört zamanlı motor modelini doğurmuştur. Bu model, modern otomobil motorunun prototipi olarak kabul edilir. Basalla‟nın, yeni teknolojik ürünlerin yaratıcılığın veya hayal gücünün ürünleri olmayıp eski ürünlerden ortaya çıktıklarına dair savı, Amerikalı üç bilim adamının, William F. Ogburn, S. C. Gilfillan ve Abbott Payson Usher‟ın teknolojik değişime ilişkin yaklaşımlarıyla uyum içindedir. Basalla, savını bu bilim insanlarının görüşleri ve örnekleri ile destekler.

Sosyolog olan Ogburn, icatların hiçbirinin eski maddi kültürle kesin bir kopuşu temsil etmediğini iddia eder. Zira, Ogburn‟e göre, icat, mevcut kültüre ait bilinen öğeleri birleştirmek suretiyle oluşan bir dizi küçük değişiklikle ortaya çıkar.

Yine Sosyolog olan, Gilfillan, meslektaşı Ogburn‟ün aksine, icatların sürekliliğine dair iddiasını ampirik kanıtlarla destekler. 1930‟larda icat üzerine kaleme aldığı iki ciltlik yapıtının birinci cildi, icadın sosyolojik bir incelemesine dayanan kuramsal bir çalışma iken; ikinci ciltte, geliştirdiği kuramın doğruluğunu bir somut olgu olarak geminin evrimi ile göstermeye çalışır. Basalla, Gilfillan‟ın ampirik açıklamasını şöyle aktarır:

[Gilfillan‟a] göre geminin hayat hikayesi, içi oyuk bir kütük olarak başlamıştı ve su üzerinde duran kütüğü yüzdürebilmek için ellerin kürek işlevi görecek biçimde kullanılması gerekiyordu, ilk denizciler, içi oyulmuş kütükten icat ettikleri kanolarında ayağa kalktıklarında giysilerine zıt yönlü esen rüzgârın teknelerinin hızını artırdığını fark ettiler. İşte yelkenli gemi böyle icat edildi. Evrimci bir perspektif kullanarak, yelkenli gemilerin tüm tarihinin bu bakış açısıyla yeniden yazılması nispeten kolay bir iştir. Görünüşe göre 'sürekli akış' sadece buharlı gemilerle bozulmaktadır. Ama Gilfillan, buharlı geminin kökenini Bizans İmparatorluğu'na kadar götürerek bu engeli aşmıştı. MS 6. yüzyıl başlarından kalma bir resimde üç çift öküzle çalıştırılan yan çarklar aracılığıyla hareket ettirilen bir savaş teknesinin şeklini görebilirsiniz. Bu dönemden sonra öküz veya at ile çalıştırılan yandan çarklı gemiler, düzenli bir şekilde evrimleşmiştir. 18. yüzyılda Avrupalılar ve Amerikalılar, yan çarkları döndürmek için hayvan enerjisi yerine buharı kullanmaya başladılar. Bununla beraber asıl konu, yelkene karşılık buhar makinesinin kullanılması değil, yandan çarklı bir gemiyi çalıştırınak için öküz veya at enerjisine karşı buhar makinesinin kullanılmasıydı. ([1], s. 42-43)

Ekonomi tarihçisi olan Usher ise, Ogburn ve Gilfillan'ın ileri sürdüğü icat kuramlarını fazlasıyla mekanik bulur: Ogburn ve Gilfillan'ın kuramlarında mucitler, belirlenimci ve katı bir tarihsel süreç içinde basit araçlar olarak betimlenmektedirler. Usher, icat etme sürecinin psikolojik boyutlarını vurgulamış ve yeniliğin ortaya çıkışını daha geniş bir bağlamda incelememiz gerektiğinin fark edilmesine yardımcı olmuştur.

1. RUMELİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE İÇİN ENERJİ VE TASARIM SEMPOZYUMU 4 - 5 ŞUBAT 2021 SİLİVRİ - İSTANBUL

53

Mucidin buluş sürecinin pasif bir aracı olmaktan ziyade, aktif belirleyicisi olmasını sağlayan en önemli bağlamsal faktör, bilimin bu sürecinin parçası olmasıdır. Bilim – teknoloji ilişkisine kısa da olsa bir göz atmakta yarar var.

3.2. Teknolojinin gelişimindeki sıçramalar