• Sonuç bulunamadı

B- Okul ya da eğitim kademesinin amaçları C Dersin amaçları (Tepecik, 2002: 139).

2.3. Teknoloji ve Tasarım Dersine Atanan Bazı Bölümler

Konumuz gereği Teknoloji ve Tasarım Alanına kaynak olarak belirlenen 12/07/2010 tarihli ve 74 sayılı Kararla değiĢik 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Çizelgedeki yükseköğretim programları mezunlarından, taban puanı aranmadan baĢvuruda bulunanların tamamının puan üstünlüğü esasına göre atanmasından sonra Teknoloji ve Tasarım Alanı Öğretmenliği açığının giderilememesi durumunda, 2011 yılı atama dönemlerine mahsus olmak üzere aynı kararın AhĢap Teknolojisi, Aile ve Tüketici Bilimleri, BiliĢim Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, El Sanatları Teknolojisi, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Görsel Sanatlar/Resim, Grafik ve Fotoğraf, ĠnĢaat Teknolojisi, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Makine Teknolojisi, Matbaa, Metal Teknolojisi, Metalurji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Muhasebe ve Finansman, Plastik Teknolojisi, Sanat ve Tasarım, Seramik ve Cam Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi

ve Ġklimlendirme, Yiyecek ve Ġçecek Hizmetleri alanı programları kaynak gösterilmiĢtir. Esas kaynak gösterilen alanlar ise:

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık KarĢılığı

Atamaya esas olan alan

Mezun olduğu yüksek öğretim programı Aylık karĢılığı

okutacağı dersler Teknoloji ve

Tasarım

1. Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği 2. ĠĢ ve Teknik Eğitimi Öğretmenliği 3. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (*) 4. Endüstriyel Tasarım Bölümü (*)

Teknoloji ve Tasarım

(http//meb.gov.tr) (*) Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iĢ birliği ile açılan/açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını baĢarı ile tamamlayanlar.

Bu programlardan bazılarının kısaca incelenmesi gerekmektedir:

2.3.1.AhĢap Teknolojisi Alanı

AhĢap Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. AhĢap Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik geliĢmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıĢ nitelikli meslek elemanları yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.

2.3.1.1. Ġstihdam Alanları

1. Atölyeler, 2. Tersaneler, 3. Fabrikalar, 4. Kendi iĢ yerleri,

2.3.2. Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Elektrik- Elektronik Teknolojisi alanı altında;

2.3.2.1. Ġstihdam Alanları

 Bobinajcılık

 Büro ekipmanları teknik servisi

 Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü  Elektrikli ev aletleri teknik servisi

 Elektromanyetik taĢıyıcılar bakım ve onarımı  Endüstriyel bakım onarım

 Görüntü ve ses sistemleri  Güvenlik sistemleri  HaberleĢme sistemleri

 Yüksek gerilim sistemler dallarında öğretim programları hazırlanmıĢtır. (http://hbogm.meb.gov.tr)

2.3.3. Giyim Üretim Teknolojisi Alanı

Giyim ve hazır giyim sanayi, sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı olagelmiĢtir. GeliĢmiĢ ülkelerin 18. yüzyılda gerçekleĢtirdikleri sanayileĢme sürecine damgasını vuran tekstil ve daha sonra hazır giyim sanayi, günümüzde de geliĢmekte olan ülkelerin kalkınmalarında benzer bir rol oynamaktadır.

Tekstil ve hazır giyim sanayi, geliĢmiĢ pazar ekonomilerinde yaratılan katma değer sıralamalarında tekstil göstermektedir. Diğer sektörlerde olduğu gibi hazır giyim sektöründe de teknolojik geliĢmeler paralelinde yapılan iĢin süresini kısaltmakta ve verimi artırmaktadır. Dolayısıyla yeni teknoloji kullanımını geliĢtirip destekleyecek temel meslekî eğitimin verilmesi gereği de hissedilmektedir. Bu meslekte yetiĢmiĢ

eleman bulmakta zaman zaman güçlükler yaĢanmaktadır. Nitelikli eleman sıkıntısına çözüm olarak, sınırlı olan mesleki eğitim imkânlarının artırılması gösterilmektedir. ĠĢ yerlerinin ücret politikalarında önemli sayılabilecek farklılıklar bulunmakta, bu nedenle iĢ devamlılığı sağlanamamakta ve elemanlar sık sık iĢ değiĢtirmektedir. Bilgi ve beceri düzeyi yüksek olan iyi yetiĢmiĢ meslek elemanlarının iĢ bulma Ģanslarının yüksek olduğu gözlenmektedir.

Giyim sektörü, gerek yaratılan katma değer gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle Türkiye gibi yoğun genç nüfusa sahip ülkelerde Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Giyim Üretim Teknolojisi . 2.3.3.1.Ġstihdam Alanları

 Kadın, erkek giyim modelistliği  Çocuk giyim modelistliği  Ġç giyim modelistliği

 Hazır giyim model makineci  Deri giyim

 Kadın terziliği  Erkek terziliği

 Kesim dallarında öğretim programları hazırlanmıĢtır.

Türkiye'de Giyim Üretim Teknolojisi Alanı'nda, bu dalların öğretim programları hazırlanarak eğitimine baĢlanmasının, sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir giriĢim olacağı düĢünülmektedir. Giyim Üretim Teknolojisi Alanı programı, sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıĢ geniĢ kapsamlı bir programdır. (http://mebk12.meb.gov.tr)

2.3.4. Tekstil Teknolojisi Alanı

Tekstil Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Tekstil Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik geliĢmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmıĢ nitelikli meslek elemanları yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.

2.3.4.1. Ġstihdam Alanları

 Endüstriyel dokuma  Terbiye teknolojileri  Tekstil laborantlığı  Ġstihdam alanları

Tekstil Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Çorap fabrikaları,

2. Yuvarlak örme fabrikaları, 3. Düz örme fabrikaları,

4. Düz örme konfeksiyon atölyeleri, 5. Dokuma iĢletmeleri,

6. Dokuma kumaĢ tasarım büroları, 7. Tekstil fabrikaları,

8. Pamuk iplik üretimi yapan fabrikalar 9. Yün iplik üretimi yapan fabrikalar

10. Suni ve sentetik iplik üretimi yapan fabrikalar 11. Farklı metodlarla üretim yapan iplik fabrikaları 12. Tekstil test laboratuarları,

13. Baskı atölyeleri, 14. Baskı fabrikaları, 15. Apre iĢletmeleri, 16. Boya iĢletmeleri,

17. Tekstil Teknolojisi test cihazları satıĢ noktaları

18. Tekstil Teknolojisi satıĢ noktalarında vb. yerlerde çalıĢabilirler. (http://mebk12.meb.gov.tr)

BÖLÜM II

2. YÖNTEM

Bu bölümde AraĢtırmanın Modeli, Evren ve Örneklem, Verilerin Toplanması ve Verilerin Analizi ile ilgili bilgilere yer verilmiĢtir.