• Sonuç bulunamadı

A) Sınıf mevcudunun fazla olması

4. SONUÇ VE ÖNERĠLER

AraĢtırmanın bu bölümünde; Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik olarak 120 Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenlerine uygulanan Likert tipi tutum ölçeğinden elde edilen veriler doğrultusunda ulaĢılan bulgulara ve bu bulgulara yönelik önerilere yer verilmiĢtir.

4.1. Sonuçlar

AraĢtırma sonuçları Teknoloji ve Tasarım dersine atanan öğretmenlerin mezun oldukları lisans programları ile alan yeterlilikleri ana probleminden geliĢtirilen alt amaçlara yönelik olarak ayrı ayrı ele alınmıĢtır.

4.1.1. 1. Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın birinci alt amacında “Dersin amacı doğrultusunda iĢleniĢinde” anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır.

Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenlerinin öğrencileri bilimsel ve teknolojik yaĢama hazırlamada, teknolojik geliĢmelere karĢı ilgi uyandırmada, çalıĢmanın değerini ve önemini anlamasını sağlamada, ilgi, yetenek ve potansiyellerini açığa çıkarmada ne derece katkı sağlandığı sorularına verilen cevaplar Ģöyledir. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunları; her zaman genellikle yeterli olduklarını belirtirken diğer lisans programlarından mezun olanlar nadiren ya da hiç yanıtını vererek kendilerinin yetersiz bulduklarını belirtmiĢlerdir.

Öğrencileri bilimsel ve teknolojik yaĢama hazırlamak, teknolojik geliĢmelere karĢı ilgi uyandırmak, çalıĢmanın değerini ve önemini anlamasını sağlamak, ilgi, yetenek ve potansiyellerini açığa çıkarmak Teknoloji ve Tasarım dersinin kazanımları arasındadır. Bu sorulara olumsuz cevap veren bir öğretmenin bu kazanımları yerine getiremediği sonucuna varılabilir.

Sabancı (2006), “Farklı BranĢlardan Atanan Ġlköğretim Okulu Sınıf Öğretmenlerinin Yeterlik Düzeyleri” baĢlıklı makalesinde müfettiĢlerin, yöneticilerin ve branĢında görev yapan öğretmenlerin, farklı branĢlardan atanan öğretmenlerin yetersiz

olduklarına iliĢkin ortak algısı sonucunda konunun öncelikle öğrenci odaklı olarak incelenmesi gerektiğini belirtmektedir.

4.1.2. 2.Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın ikinci alt amacında “Dersin uygulanması konusunda” anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır.

Öğretmenlere bu baĢlık altında Teknoloji ve Tasarım dersi programını uygulamada yaĢadığı sorunları öncelik sırasına göre seçeneklerden belirlemesi istenmiĢtir. „Sorun yaĢanmamaktadır‟ seçeneğini 1. önceliği yapan öğretmenlerin çoğu Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunudur. Diğer bölüm mezunu öğretmenler ise „Farklı bir lisans programından mezun olma‟ seçeneğini 1. önceliği yapmıĢtır.

Okullarda derse iliĢkin araç-gereç yetersizliğini ise bütün öğretmenler sorun olarak görmüĢtür.

Programın yeterince açık ve anlaĢılır olmadığını düĢünen diğer bölümlerden mezun öğretmenler, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerine göre daha fazladır.

4.1.3. 3.Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın ikinci alt amacında „Derste karĢılaĢtığı güçlükler‟ anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır.

AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğu sınıf mevcutlarının fazla olmasının dersi olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir.

Araç-gereç yetersizliği, Teknoloji ve Tasarım atölyelerinin bulunmaması da araĢtırmaya katılan çoğu öğretmenin sorunu olduğu sonucu çıkmıĢtır.

Öğretmenlerden Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunu olanlar öğrencinin yapmak istediği ürün hakkında bilgi sahibi olduğunu söylerken diğer bölümlerden mezun öğretmenler bu konuda sorun yaĢadıklarını söylemiĢlerdir.

Palaz (2008) Teknoloji ve Tasarım dersi üretim süreçlerine iliĢkin tespitler ve proje yönetim modeli önerisi konulu tezinde yapım kuĢağı etkinliklerinde yapılan projelerin desteklenmesinde Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunlarının zorlanmadığı sonucuna ulaĢmıĢtır.

4.1.4. 4.Alt Amaca ĠliĢkin Sonuçlar

AraĢtırmanın dördüncü alt amacında „Öğretmenlerin, derse bakıĢ açılarında‟ anlamlı bir farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır.

„Programın amacı öğrencilerin merak eden, soru soran, gözlem ve araĢtırma yapmaya hevesli bir kiĢiliğe sahip olmalarını sağlamak, öğrencilerin karĢılaĢtıkları güçlüklere karĢı özgün çözümler üretmelerini sağlamaktır‟(TTKB,2008) düĢüncesine katılıp katılmadıkları sorulduğunda diğer bölüm mezunlarının bu düĢünceye daha az katıldıkları sonucu çıkmıĢtır. Daha önce de belirtildiği gibi bu düĢünce Talim Terbiye kurulunun yayınladığı kılavuz kitapta yer almaktadır.

„Okul idaresinin, çevrenin ve velilerin derse bakıĢları olumludur‟ cevabına katılanlar Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunlarıdır. Sonuç olarak farklı bölümlerden atanan öğretmenler öğrenci, veli ve idarecilerin dersine olumlu bakmadıklarını düĢünmektedirler. Bu durum bütün branĢlar içinde geçerlidir.

Sabancı, (2006), Farklı BranĢlardan Atanan Ġlköğretim Okulu Sınıf Öğretmenlerinin Yeterlik Düzeyleri konulu makalesinde MüfettiĢler, yöneticiler ve mezun oldukları branĢta görev yapan sınıf öğretmenleri farklı branĢlardan atanan sınıf öğretmenlerinin, pedagojik formasyon ve öğrenciye rehberlik, mesleğin gerektirdiği kiĢisel yeterlik, program geliĢtirme ve içerik bilgisi, okul, aile ve çevre iliĢkileri ile ilgili zaman zaman öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği nitelikte davranıĢlar sergileme baĢarısı gösterebilseler bile genel olarak yetersiz olduklarını düĢünmektedir. Farklı branĢlardan atanan öğretmenler ise öğrenme öğretme süreci, meslektaĢlarının deneyimlerinden yararlanma, veli ile iliĢkiler ve yönetsel konularda zamanla kazandıkları deneyimler, kendi branĢları ile ilgili olarak aldıkları eğitim ve öğretim yaĢantılarından yaptıkları çıkarsamalar vb. nedenlerle öğretmenlik konusunda kendilerini yeterli algılamaktadır.

KarakuĢ, (2003) Ġlköğretim okullarına farklı kaynaklardan sınıf öğretmeni olarak atanan kiĢilerin öğretmenlik meslek yeterlilikleri konulu tezinde KiĢisel ve mesleki özelliklerle ilgili verilen yeterlilik maddesi için yönetici ve müfettiĢlerin alandan ve alan dıĢından gelen sınıf öğretmenlerin görüĢleri arasında da anlamlı bir fark bulmuĢtur.

Üney, (2006) farklı branĢlardan mezun olan Fen Bilgisi öğretmenlerinin karĢılaĢtığı sorunlar konulu tezinde branĢa farklı bölümlerden atanan öğretmenler ile fen bilgisi bölümünden atanan öğretmenler arasında anlamlı bir fark olduğunu dile getirmiĢtir.

4.2. Öneriler

Bu araĢtırmada elde edilen bulgulara göre, ilgililere ve bu konuda yapılacak araĢtırmalara ıĢık tutması amacıyla aĢağıdaki öneriler geliĢtirilmiĢtir.

1. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunları halihazırda Teknoloji ve