• Sonuç bulunamadı

Teknik Esaslar

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 32-35)

C.4.4. MAKİNA-TESİSAT UYGULAMA PROJELERİ

C.4.4.3. Teknik Esaslar

Pafta ölçüleri pafta boyu=20cmxpafta eni=25cm ve katları olarak oluşturulacaktır. Yaprak halinde proje düzenlenmeyecek ve projeler ciltlenmeyecektir.

Planlar her paftada aynı bakış yönünde yerleştirilecektir. Seçilen koordinat sistemi mimari, statik ve tesisat projelerinde aynen ve aynı yönde kullanılacaktır.

33

Plan paftalarında mimari ve gerekli statik elemanlar ince çizgilerle anlaşılır bir şekilde çizilecektir. Tesisat yönünden gereksiz çizgilere ve ölçülere yer verilmeyecektir.

Pafta üzerindeki tesisat elemanları TS 2164, TS 1258 ve ilgili diğer standartlara uygun sembol ve çizgiler kullanılarak yapılacaktır.

Plan, kolon şeması ve hesaplar arasında detaylandırılacak tesisat elemanları ve bölümlerine tip ve sayılarına göre harf ve numaralar verilecek, bu numara ve harfler projenin her safhasında aynen kullanılacaktır.

Ölçü, işaretleme ve hesaplamalarda, standartlarda veya teknik şartnamelerde kabul edilmiş olanlar hariç olmak üzere metrik sisteme uyulacaktır.

Hesaplama ve projelendirmede; öncelik sırasına göre yasalara, tüzüklere, yönetmeliklere, mecburi TS'larına, Genel Teknik Şartnameye, birim fiyat tariflerine ve yürürlükteki diğer standart ve yayınlara uyulacaktır.

Belirlenmemiş hususlarda izlenilecek tutum ve yararlanılacak literatür öneri raporunda belirtilerek, idarenin onayı alınacaktır. idare önerilecek veri ve hesap usullerinin kabul edilebilecek bir literatür ve standartla belgelenmesini veya özel bir çalışmayla saptanmasını isteyebilecektir.

Uygulama projeleri bilgisayar destekli çizim programları kullanılarak 1/50 ölçekli olarak çizilecektir.

Projeler imalat esnasında tereddüt yaratmayacak şekilde detaylı olarak hazırlanacak, gerektiğinde yapılacak imalat proje üzerine yazılacak notlar ile de tanımlanacaktır.

Projelerde mimari projede belirtilen aks numaraları, mahal numaraları, mahal isimleri ve dilatasyon noktaları eksiksiz ve aynen gösterilecektir.

Tesisat kapsamında kullanılacak tüm cihazlar en son no’lu paftada cihaz listesi yapılarak belirtilecektir. Bu listede cihazın tanımı, kapasitesi, adedi ve birim fiyat numarası yer alacaktır. Cihaz listesi tüm projede tek bir paftada yer alacaktır.

Makine tesisatı proje hizmetlerinde 1/50 safhalarda tüm tesisat çeşitlerinde aşağıdaki projeler yer alacaktır;

Hesap raporu Vaziyet Planı Plan

Kolon Şeması İzometrik Şema Akış Şeması

34 Detay Resimleri

Proje Düzenleme Hizmetleri Esasları Uygulama Projesi (1/50 ölçekli)

Uygulama Projesi; onaylı ön projeye göre tesisatın uygulama safhası için gerekli bütün hesaplarla birlikte, dönen ve çalışan parça veya ünitelerin titreşim, ses emme ve genleşme hesaplarını ve bu sorunların giderilme tedbirlerini, kapasite ve güç ölçülerini de içine alan, tesislerin bütünü ile ilgili yerleşme ve kolon şemalarını kapsayan, uygulamanın tamamına yararlı kolon projeden müteşekkil bir proje ve hesap raporundan oluşacaktır.

Tesisteki sistemlere ait ısı, su ve pis su gideri bağlantılarını, sahaya ait ısı galerisini, tüm tesisat projelerinden ihale kapsamında yapılmasına ihtiyaç duyulan projeler bu safhada proje müellifi firma tarafından eksiksiz olarak idareye teslim edilecektir.

Bu safhada, her paftada kullanılacak malzemeler ile ilgili tarifler için detay proje hazırlanacaktır.

Projelerde inşaat kapsamında tedarik edilmeyecek olan cihazlar/sistemler kesikli çizgi ile gösterilecek bu cihazların ilgili İdare tarafından tedarik edileceği özellikle belirtilecektir.

Uygulama projeleri esas itibariyle, 1/50 ölçekli kat planları, kolon şeması ve vaziyet planından oluşacaktır.

Uygulama projesi raporu; her tesisat çeşidi bölümü öneri raporunda ve ön proje raporunda önerilen, kabul edilen veya hesaplanan bütün esasları (kabul edilmeyenler dahil) kısaca kapsayan açıklamayla başlayacak ve tesisat için projenin çiziminde, uygulamada veya işletmede lüzumlu olabilecek her hususun gerekli açıklık ve hassasiyetle incelenmesini veya hesaplanmasını ihtiva edecektir.

1/50 ölçekli kat planları; uygulanacak her donanım çeşidini, donatımını ve anlaşılabilmesi için gerekli kısmi ayırmalıları, ölçülü kesitleri, büyültmeleri vb. raporlarda önerilmiş, kabul edilmiş veya hesaplanmış nitelik ve niceliklere uygun ve uygulama ve işletme yönlerinden gerekli olan (ölçü, tanımlama, açıklama vb.) bütün bilgileri ihtiva edecek şekilde çizilecektir. Gerekli mimari, statik elemanlar, elektrik ve/veya otomatik kontrol şemaları da aynı paftada çizilecektir. Ayrı paftada çizilirse açıklamayla bu husus belirtilecektir.

1/50 kolon şemaları; her donanım çeşidini düşey doğrultuda ölçekli olarak kapsayacaktır.

Kat planları için belirtilmiş diğer hususlara da uyulacaktır.

Havalandırma tesisatı kolon şemaları üç boyutlu olarak çizilecektir. Her kanal parçasında kesit, boy, birim direnç (mmss/m), cinsinden toplam direnç (mmss), debi, hız

35

belirtilecektir. Her menfezde debi, hız, direnç, üfleme mesafesi, menfez veya anemostat cinsi açısı, damperli veya dampersiz olduğu, damper çeşidi gösterilecek, ilgili bütün elektrik ve otomatik kontrol prensip şemaları detayları kolon şemasının müsait bir kısmında çizilecektir. Ayrı çizilirse pafta numarası ile gerekli açıklamaya kolon şemasında da yer verilecektir. Sistem detaylarında ısıtıcı, soğutucu, kondenser, vantilatör, nemlendirici vb. elemanların imal edilebilmeleri için lüzumlu olan hava, su giriş ve çıkış sıcaklıklarına ve hesaba alınan direnç vb. bilgilere de yer verilecektir.

Mimari uygulama projeleri 1/100 olarak kabul edilmişse, anlaşılır hale getirmek üzere gerekli çalışmalar yapılacak ve makine tesisat uygulama projeleri de aynı ölçekli çizilecektir.

Tip katlar anlaşılır şekilde aynı kat planında gösterilecektir.

Geniş bir katın ufak bir kısmında tesisat elemanları var, diğer kısmında hiç yoksa 1/100 veya 1/200 planda yeri, konumu belirtildikten sonra tesisat bulunan kısım 1/50 ölçekli çizilecektir.

C.4.4.4. Detaylar

Detay projeleri, tesisatın yoğun olduğu hacimlerin 1/20 (gerekirse 1/10) ölçekli plan kesit ve görünüşleri ile, tecrit detayları, kanal kesitleri, boru askı ve genleşme detayları ve benzeri kısımların uygulama için gerekli (ve 1/10, 1/5,1/2, 1/1, gibi uygun ölçekli) detay projelerini ve özel imalat için daha detaylı imalat resimlerini kapsayacaktır. .

Uygulama projelerinde, uygulama için yetersiz kalan kısımlarda küçültme veya büyütme yapılarak alınacak kesitler, montaj detayları, perspektif görünüşler yardımıyla bütün belirsizlikler giderilecek, detaylar arasında imalat projelerine yer verilmeyecek, ancak bazı cihazların yerleştirilme detayları yapılırken çeşitli imalatçı firmaların tip projelerine göre detaylar gerekirse çizilecektir.

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 32-35)