• Sonuç bulunamadı

İNŞAAT ALTYAPI PROJELERİ

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 60-64)

J)- Doğal gaz tesisatı projelendirilecektir

C.4.6. İNŞAAT ALTYAPI PROJELERİ

Proje Müellifi tarafından hazırlanacak olan İnşaat Altyapı Uygulama Projeleri (Yol, Atık su, İçme suyu, Yağmursuyu) İlgili Belediyesine veya İlgili İdarelere mutlak suretle onaylattırılacaktır.

C.4.6.1. Altyapı Proje Hizmetleri İş Aşamaları :

C.4.6.1.1. Hazırlık ve Ön Etüd Çalışmaları İş Aşaması

61

Hazırlık çalışmaları, olanakların, ihtiyaçların ve taleplerin belirlenmesi, imar durumu, kadastro, altyapı-enerji, arsanın doğal ve zemin özelliklerinin saptanması ve gerekli belgelerinin derlenmesi, tasarım ve uygulama aşamalarında izlenecek yol ve uygulanacak çalışma yönteminin kararlaştırılması, tasarım ve uygulama çalışmalarına katılacak mühendisler ve diğer uzmanların yapacağı çalışmaların ve bunların koordinasyon şeklinin saptanması amacı ile yapılan çalışmalardır.

 İş dosyası açılması ve İdare tarafından verilen ihtiyaç programının irdelenmesi ve geliştirilmesi,

 İdare tarafından veya gerekli görülmesi halinde proje müellifi tarafından temin edilen idari, hukuki ve teknik belge ve bilgilerin incelenmesi,

 İnşaat yapılacak yerin görülmesi ve incelenmesi

 İdarenin karar vermesine yardımcı olacak açıklıkta eskiz çalışmalarının yapılması,

Mühendis, yukarıdaki inceleme ve etütlerini 1 dosya şeklinde hazırlayacak ve sunacaktır.

Bu dosyada:

- Vaziyet planı,

- Altyapı güzergah planı ve proje açıklama raporu,

Hazırlanan dosya İdareye 3 nüsha kağıt çıktı ve CD olarak sunulacaktır.

Mühendis, bu aşamada iş sürelerini, sözleşmenin kapsayacağı iş aşamalarını, birlikte çalışılacak mühendis ve diğer uzmanlık alanlarını belirlemiş ve İdareye önermiş olmalıdır.

C.4.6.1.2. Ön Proje Çalışmaları İş Aşaması

Bu aşamada yapılan tasarlama çalışmaları, kesin veya uygulama projelerinin hazırlanmasına geçilmeden önce, hazırlık ön etüt çalışmalarında belirlenmiş, yorumlanmış ve değerlendirilmiş bilgilerin projede yansıtılması amacını taşır.

Kaynak kaybının önlenmesi, ekonomik, sağlam, güvenli, kullanışlı, çevresi ile uyumlu yapıların gerçekleştirilmesi amacıyla, uygulama projelerinin hazırlanmasına geçilmeden önce hazırlık çalışmaları sırasında belirlenmiş ihtiyaç programının, işlev şemasının, arsa, alt yapı, iklim, kadastro, imar durumu doğal yapı, çevre düzeni, İdare istekleri vb. verilerin ve mühendisin aldığı kararların kesinleşmiş olması gerekir. Ön proje çalışmaları, aynı zamanda mühendis ile İdare arasında tasarıma yönelik mutabakatların sağlandığı iş aşamasıdır.

62 İnşaat Altyapı ön projelerde:

-Yapı/yapıların yerleşme planın üzeride, altyapı projelerinin hazırlanması

-Altyapı planının kadastro sınırları ve imar durumu ilişkisinin ve uygunluğunun sağlanması,

-Arazi doğal-fiziki yapısı ve yol kotu ile inşaat altyapı ilişkisinin sağlanması,

-Otopark, sığınak, kapıcı-teknisyen bölümleri bilgilerinin inşaat altyapı tasarıma yansıtılması,

-İklim verilerinin değerlendirilmesi, iklim özelliklerine göre alınan önlemlerin saptanması, -Çevre yapıların ve doğa özelliklerinin belirlenmesi ve alınan önlemlerin tasarıma yansıtılması,

-İnşaat altyapıda genel olarak kullanılacak malzemelerin belirlenmesi ve özet mahal listesinin hazırlanması,

-İnşaat altyapı ön proje çalışmaları ile ilgili buraya kadar yazılı bilgileri içeren açıklama raporunun hazırlanması,

Hazırlanan ön proje dosyası İdareye 3 nüsha kağıt çıktı ve CD olarak sunulacaktır. İdarenin onayı alınarak bir sonraki iş aşamasına geçilecektir.

C.4.6.2. Uygulama Projesi İş Aşaması:

İnşaat altyapının inşa edilebilmesi için, inşaat altyapıda yer alan tüm donatım sistemlerinin, inşaat altyapıyı etkileyen bütün elemanlarını, sistem detaylarının ve imalatlarla ilgili tüm bilgileri ve referansları, montaj özelliklerini içeren, gerekli tüm ölçülerin ve malzemelerin yazıldığı, büro ve şantiyede her türlü imalat aşamasında kullanılabilecek nitelikte ve yeterlilikte, kolayca anlaşılabilecek çizim tekniği ile onaylanmış ön proje ya da kesin projeye uygun olarak uygulama projeleri hazırlanacaktır.

İnşaat altyapıda yer alan tüm malzemeler, imalatlar, bileşenler, donatımlarla ilgili bilgilerin referans ya da kodlarını içerecektir. İnşaat, tesisat, elektrik mühendisleri ya da diğer teknik uzmanlar tarafından hazırlanmış projelerde inşaat altyapıyı etkileyen kısımların bilgileri inşaat altyapı uygulama projesinde şematik olarak gösterilecektir.

63 C.4.6.3. İmalat Detayları İş Aşaması

İnşaat altyapı uygulama projeleri ile birlikte yürütülecek, uygulama projelerine ve sistem ve montaj detaylarına uygun olarak hazırlanacak, yapının, şantiye dışında, atölyelerde, fabrikalarda imal edilerek yerine montajı yapılan, muayene bacası elemanları, borular, vb. malzeme ve imalatlar, ya da bunlara benzer yapı elemanlarının, imalatlarının yapılabilmesi için ayrıntılı olarak hazırlanacaktır.

İmalat detayları standartlara uygun olarak hazırlanacaktır. İmalatı ilgilendiren malzemelerin değişik noktalardaki şekilleri ve birleşme biçimleri ayrı ayrı gösterilecektir.

Tüm imalat boyutları, malzemeleri, malzeme açılımları, kullanılan malzemelere ait referans numaraları ya da poz no'ları belirtilecektir.

C.4.6.4. Teknik Şartnameler İş Aşaması

Yüklenici tarafından hazırlanan projelerin uygulanması için her türlü bilgiyi içerecektir.

Çizili belgelerde yer alamayacak imalat ve inşaatla ilgili teknik bilgiler, yazılı belgelerle

"Teknik Şartnamelerle verilecektir. Teknik şartnameler, yapıda kullanılan her imalatın bünyesinde yer alan malzemelerin özellikleri, üretim şekli, imalata sokuluş koşulları, imalatında ve montajında özen gösterilecek hususları, işçiliklerin nasıl yapılacağı, hangi toleranslarla hareket edileceği, zayiat miktarları, ölçüm ve deney şekli, söz konusu imalatın diğer imalatlarla ayrılma ve birleşme biçimi, taşıma, yükleme boşaltma, istifleme koşulları, imalatta kullanılacak değişik malzemelerin miktarları vb. gibi hususları belirtecektir.

C.4.6.5. Metraj – Yaklaşık Maliyet ve Maliyet Analizi İş Aşaması

Yüklenici, İdare ile mutabık kaldığı yaklaşık maliyetin Yapı Maliyet Tavanı (YMT) sınırları içerisinde tamamlanmasına dikkat edecektir. Bu nedenle, yapının metrajı özenli ve dikkatli bir şekilde yapılacak ve keşif belirlenen kriterlere göre hazırlanacaktır.

Ayrıca;

 Yüklenici, hazırladığı uygulama ve detay projeleri ile teknik şartnamelerine dayanarak inşaat altyapının nicelik dökümünü ve metrajını hazırlayacaktır.

 Yapının uygulama projelerinin hazırlanmasına katılan inşaat, tesisat ve elektrik mühendisleri ile diğer uzmanların yaptığı kendi işleri ile ilgili metrajların uyumu

64 sağlanacaktır.

 Hazırlanan metrajlar esas alınarak inşaat altyapı için keşifler hazırlanacaktır.

 Metrajlar ve keşifler inşaat altyapı elemanları guruplarına göre ayrı ayrı yapılacaktır.

 Keşiflerin hazırlanmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün yürürlükte olan birim fiyatları ve diğer kurumların birim fiyatları kullanılacaktır.

Fiyatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Birim Fiyatları ya da rayiç bedelleri ile belirlenmemiş imalatların maliyet analizleri ve birim fiyat tarifleri yapılacaktır.

C.4.6.6. İhale Belgelerinin Hazırlanması İş Aşaması

Mühendis, İdare ile mutabık kaldığı ihale şekline uygun olarak, projelerini hazırladığı inşaat altyapı inşaatının yüklenici / yapımcılara topyekun ya da kısım kısım ihale edilmesini sağlayacak şekilde ihale belgelerini hazırlayacaktır.

 İdare ile birlikte inşaatın ve ihalesinin nasıl yapılacağına karar verecektir.

 Özel Teknik Şartnameyi hazırlayacaktır. (projelerle birlikte teklif almak üzere kullanılır)

 Teklif sahiplerinin tekliflerini nasıl hazırlayacaklarını açıklayan "Teklif Alma Şartnamesi"ni hazırlar.

 İdarenin yüklenici/yapımcılarla imzalayacağı "Sözleşme Taslağı"nı hazırlayacaktır.

 İhale dosyası, yukarıdaki belgelere ilave olarak uygulama projeleri ve teknik şartnameleri içerecektir.

 Mühendis, yukarıdaki belgelerin tümünü düzgün dosyalar içerisinde 3 nüsha kağıt çıktı ve CD olarak İdareye teslim edecektir.

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 60-64)