• Sonuç bulunamadı

Elektrik Tesisat Projelerinin Hazırlanması ve İmalat ile İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 46-49)

J)- Doğal gaz tesisatı projelendirilecektir

C.4.5.4. Elektrik Tesisat Projelerinin Hazırlanması ve İmalat ile İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

 Projeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Elektrik Mühendisliği Proje Düzenleme esasları, İller Bankası ve TEDAŞ tarafından yayımlanan Proje Rehberleri ve Tip Projeler, Elektrik İç tesisleri Yönetmeliği, Elektrik Kuvvetli Akım Yönetmeliği, Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği, Asansörlerle ilgili bütün yönetmelikler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ilgili Yönetmelikler, Elektrik Dağıtım sistemleri Genel Teknik Şartnamesi, Elektrik Mühendisleri Odası Proje Hazırlama Teknik Esasları ve ilgili yönetmelikleri, Türk Telekom A.Ş. Bina İçi Telefon Tesisatı Teknik Şartnamesi, DIN normlarına ve TSE şartlarına uygun olarak hazırlanacaktır. Ayrıca özel sistemlere ait projeler, tüm ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanacaktır.

 Projeler, imar yönetmeliğine uygun olacak ve onaya sunulacak, mimari proje ölçeklerinde hazırlanacak, ölçek proje düzenlemesine uygun değilse büyütülebilecek veya açıklayıcı detaylar verilecektir.

 Uygulama projeleri bilgisayar destekli çizim programları kullanılarak, 1/50 ölçekli olarak, detay projeleri ise 1/20, 1/10 veya 1/5 ölçekli olarak çizilir. Proje üzerine Arial 8, 10 veya 12 karakteri ile yazılacak.

 Elektrik tesisat projelerinde Elektrik Mühendisleri Odası tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Projede sembol cetveli, pafta listesi, tesisin vaziyet planı ve projenin genelini ilgilendiren notlar yer alacaktır.

 Proje imalat ile ilgili tereddüt yaratmayacak şekilde detaylı olarak hazırlanacak;

gerektiğinde yapılacak imalatlar proje üzerine yazılacak notlar ile uygulamacıya tarif edilecektir.

 Elektrik tesisat projelerinde, mimari projelerde belirtilen aks numaraları, mahal numaraları, mahal isimleri, dilatasyon noktaları eksiksiz olarak gösterilecektir.

47

 Elektrik sistemlerinin işletilmesini açıklayan veya kazaları önlemek maksadıyla tesis edilecek olan tüm uyarı işaretlerinin yerleri, yapıları, detayları ve muhteviyatları projelerde belirtilecektir.

 Projelerde yapılacak olan sistemler, Çevre Şehircilik Bakanlığı Birim Fiyatları dışındaki imalatlar için ( örneğin kamera sistemleri, ışıklı çağırma sistemleri, Uydu TV sistemleri, senkronizasyon sistemleri, otomasyon sistemleri, müzik ve anons sistemleri veya ihtiyaç duyulan diğer sistemler) en az 3 (Üç) adet imalatçı firma kataloğu ve firmalardan alınmış güncel fiyatlar olacaktır.

 Binalarda, Yangın gibi tehlikeli durumlarda binada yangını büyümeden engellenmesi ve insanların rahatça tahliyesine imkan verilmesi sistemler olacak.

 Duman algılama sistemleri (Tehlike anında, olayın tam yeri güvenlik merkezine bildirilirken otomatik olarak yangın çıkan katta anonslar yapılabilir, kilitli yangın kapıları kendiliğinden açılabilir, asansörler kendiliğinden zemin kata inip içinde kimseyi hapsetmeden durabilir, Asansör ve kapılarda tehlike anında devreye girecek sistemler, ilgili kattaki elektrikli cihazların devre dışı kalması sağlanabilir) Özellikte olacaktır.

 Gerilim Düşümü hesabı yapılacaktır.

 Bütün Elektrik Motorlarının enerji sınıfı IE3 veya IE4 olacaktır.

 Bütün sistemlerde, VVVF hız kontrol tahrik sistemleri tercih edilecektir.

 Uygulanabilinirliği bina konsepti için değerlendirilerek rantabl olması durumunda Aydınlatma otomasyonu yapılacaktır.

 Bina içindeki koridorlar, bina çevresi, ve bahçesinde özellikle kritik noktalar, giriş-çıkışlar, otopark vb. yerler kameralarla gözlenebilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

 Binada giriş-çıkışlar, ( odalar, koridorlar, arşivler, kritik mahaller, -trafo, ana panolar, jeneratör, santral, server ( sistem) odası vb,-) mekanın güvenlik gereklerine göre çeşitli kontrol üniteleri ile kontrol edilmeli, ancak yetki sınırları içerisindeki odalar kullanılabilmelidir.

 Ana Panolar ( OG, AG, Jeneratör, ve UPS ), Asansörler Yangın Sistemi, ana giriş kapıları ve manyetik kapılar, iklimlendirme Otomasyon ( SCADA, PLC veya diğer sistemlerinden herhangi biri ile) izlenebilmedir.

48 C.4.5.4.1. Kuvvetli Akım Tesisatı

 Binadaki bütün karakteristik mahaller için aydınlatma hesapları yapılarak bir çizelge halinde projeye dahil edilecektir.

 Kullanılan özel armatür tipleri için detay resimleri verilecek ve özellikleri tarif edilecektir.

 Otomasyon, Dış cephe aydınlatması, konferans veya Seminer salonu gibi özellik arz eden yerler için yapılacak projeler konusunda uzman firmalar ile birlikte hazırlanacak, gerektiğinde bilgisayar yardımıyla simülasyon ve hesaplar projeyle birlikte verilecektir.

 Merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan mekanik ekipman için otomatik kumanda şemaları hazırlanacaktır.

Pano ve tablolardaki ekipmanların yerleşimi detay projelerinde gösterilecektir.

Binalardaki kolon hatları busbar sistemi ile çekilecektir.

 Ana pano odasının yapısı, elektrik kablo şaftının ölçüleri-yeri, yükseltilmiş döşeme, asma tavan, kat Enerji ve Sistem odaları gibi projeyi etkileyecek ihtiyaçlar mimari projenin hazırlanması safhasında dikkate alınarak, ihtiyaçlar Elektrik Mühendisi ile koordineli olarak yapılacaktır.

 Tüm yapılarda ‘ Binaların Yangından Korunması hakkında’ hükümleri eksiksiz uygulanarak, yönetmeliğin zorunlu getirdiği, yerlerde acil aydınlatma ve yönlendirme armatürleri tesis edilerek bütün kablolar yanmayan ve yangın anında zehirli gaz çıkarmayan özellikte olacaktır.

 Enerji Tarifeleri Yönetmeliğinde belirtilen tüm tesisler için kompanzasyon sistemi yapılacaktır. Kompanzasyon sistemin izlenmesi, otomasyon sistemine dahil edilecektir.

 Şebeke prizleri, Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) prizleri yerleşim ile birlikte mimari tefriş planı üzerinde gösterilen objeler ( masalar, dolap etajer vb.) de gösterilecek şekilde projeler tanzim edilecektir.

49 C.4.5.4.2. Zayıf Akım Tesisatı

Data ve Yapısal Kablolama ( Network ) projeleri yapılacak.

 İnşaat ihaleleri kapsamından çıkarılarak idare tarafından tedarik edilmesi uygun görülen malzemeler ve bu malzemelerin yerleşimleri ve özellikleri projelerde kesikli çizgi ile gösterilir.

 Telefon santrali odası, Ana Sistem odası, CCTV ve Müzik-Seslendirme sistemi merkez odası, Sistem odaları, Yangın Santrali odası yerleşimini gösteren 1/20, 1/10, veya 1/5 ölçekli detay projeler ve resimler ( iki veya üç boyutlu) hazırlanır.

 Tüm yapılar için, ‘ Binaların yangından korunması hakkındaki Yönetmelik’

hükümlerine uygun tipte yangın algılama ve uyarı sistemi projelendirilecektir.

(Projeler itfaiyeye onaylatılacak ve projelerin hazırlanması sırasında uzman firmalardan danışmanlık hizmeti alınacaktır.)

 Merkezi Uydu TV dağıtım sistemi uygulama projeleri ile birlikte sinyal kayıplarını gösteren hesap verilecek.

 Data prizleri, Telefon prizleri, Işıklı Çağırma zili sistemi, yerleşim ile birlikte mimari tefriş planı üzerinde gösterilen objeler ( masalar, dolap etajer vb.) de gösterilecek şekilde projeler tanzim edilecektir.

Belgede T.C MALİYE BAKANLIĞI (sayfa 46-49)