• Sonuç bulunamadı

TDV İSLÂM ANSİKLOPEDİSİ

Belgede İSTİHDAMI ARTIRICIYAKLAŞIMLAR (sayfa 131-135)

Gürtaş da genel müdürlüğe getirildi. 1983’te Bağlarbaşı’nda kaba inşaatı tamamlanmış bir bina ansiklopedi çalışmaları için satın alındı. Ön hazırlıklar 5 sene sürdü. O dönemde artık çalışmanın 25 cilt olacağı öngörülüyordu. Çok sayıda kaynak taranarak maddeler tespit edilmeye başlandı.

İslâm ilimleri, İslâm kültür ve medeniyetiyle ilgili A’dan Z’ye bütün terimler, İslâm dünyasında ilim, siyaset, sanat ve ede-biyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler, ilim ve kültür hayatımıza değer katmış eserler, Fas’tan Endonezya’ya ka-dar bütün İslâm ülkeleri, önemli şehirler, Amerika’dan Rus-ya’ya, İngiltere’den Avustralya’ya kadar İslâmiyet ve Müslü-man azınlıklar gibi konularda yaklaşık 17.000 madde tespit edildi. Bir yandan da maddelerin yazılabilmesi için ihtiyaç duyulabilecek kaynaklar toplanmaya başlandı. Bazı çevre-lerde bu ansiklopedi çıkmaz diye bir güvensizlik vardı. Çün-kü bu tür faaliyetlerin yarıda kalmış başka örnekleri var. Ön hazırlıklardan sonra örnek fasikülleri çıktı ve çok beğenildi. İlk cilt 1988’de yayınlandı. Ekip elini taşın altına koymuş, azimle çalışıyordu. İlk başlarda senede bir cilt, sonra senede iki cilt çıkarılmaya başlandı. 1988 yılında İslâm Araştırmaları Merkezi kuruldu. Neticede 2013 yılı sonunda yani 30 yılda ansiklopedi tamamlandı.

Merkeze bağlı olarak tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışan yaklaşık 100 araştırmacının yanı sıra, yurt içinden ve dışın-dan yazarların görev aldığı ansiklopedinin yazımında 2000 ilim adamının imzası var. İlk cildinde Ab-ı Hayat maddesi ile başlayan TDV İslâm Ansiklopedisi Zwemer, Samuel Marinus maddesi ile 44. ciltte bitti. Hayatta olan ilim adamları ansik-lopediye alınmadığı için, 25 yıl içinde vefat eden isimler ve zaman içinde ansiklopedide yer alması gerektiği düşünülen

maddelerin eklenmesi için 2 zeyl cildi de hâlihazırda yazılı-yor, 2015 yılı içerisinde yayımlanması planlanıyor.

Doğru bilgi edinme ihtiyacını karşılayan bir başvuru kay-nağı

TDV İslâm Ansiklopedisi kamuoyunun doğru bilgi edinme ihtiyacını karşılamayı ve aynı zamanda İslâm ilimlerinde ve sosyal bilimlerde araştırma yapmak isteyenlerin başvurabi-leceği ciddi, kapsamlı ve kuşatıcı akademik bir kaynak olmak amacıyla ortaya çıktı.

Ansiklopedide titizlikle uygulanmaya çalışılan temel ilke, bütün maddelerin güvenilir kaynaklara dayanması ve doğru bilgiler ihtiva etmesiydi. Bunun yanı sıra maddelerin yazı-mında gerek muhteva gerekse kaynaklar açısından araştır-macıların akademik beklentileriyle kültür seviyesi birbirin-den farklı okuyucuların bilgi edinme ihtiyaçları göz önünde tutuldu.

Ansiklopedi’ye yaklaşık 2000 yazardan katkı…

Ansiklopedinin yazılabilmesi için tüm dünya literatürü takip edilmeye çalışıldı. Türkiye’nin güzide bir kütüphanesi hali-ne gelen İSAM Kütüphahali-nesi de aslında bu ihtiyaçtan ortaya çıktı. Kütüphanemizde dokümantasyon servisi, ansiklopedi maddeleri için sürekli olarak veri topladı ve her madde için bibliyografik bilgileri içeren dokümantasyon dosyaları oluş-turdu. Maddeler yayımlandıktan sonra dahi bu doküman-tasyon işlemi devam etti, böylece o konudaki bilgiler

gün-cellenmiş oldu. Bu dosyalardan hem araştırmacılar istifade edebiliyorlar, hem de ansiklopedinin yeni baskıları için eldeki veriler güncellenmiş oluyor.

Ansiklopedi maddelerinin her biri alanında uzman müellifler tarafından kaleme alındı. Türkiye’den ve Dünya’dan yaklaşık 2000 yazar ansiklopediye katkı sağladı.

Dev eser, tam 44 cilt ve 16.855 madde

TDV İslâm Ansiklopedisi 44 ciltten ve 16.855 maddeden oluşmaktadır. Ayrıca yayımlanan ciltlerde yer almamış şahıs, konu ve kavramlardan seçilecek yaklaşık 1100 maddeyi kap-samak üzere hazırlanan ek ciltlerin 2015 yılı içinde tamamla-narak iki cilt halinde yayımlanması planlanmaktadır.

Ansiklopedinin tamamı dijital ortamda…

Ansiklopedinin tamamı dijital ortama aktarıldı. www.İslâ-mansiklopedisi.info adresinden erişilebilmekte ve cilt veya madde halinde (pdf formatında) ücretsiz olarak indirilebil-mektedir. TDV İslâm Ansiklopedisi, dijital edisyon olarak benzeri ansiklopedilerden daha iyi bir konumda, zira inter-netten edinilen bilgilerin, Wikipedia dâhil olmak üzere bir güvenilirlik sorunu var. Bizim ansiklopedimizde ise bir konu hakkında bilgi edinmek isteyen kişi internetten erişip tara-masını yaptığında konuya dair ortaya konulmuş görüşleri, kaynaklarıyla birlikte ansiklopedi maddesinde bulabilmekte-dir. Ayrıca ileri okumalar için de her maddenin sonunda yer alan bibliyografyalar oldukça faydalı bir veridir.

Ansiklope-dinin şu an sadece Türkçe olması bir dezavantaj olarak önü-müzde durmaktadır. Bunun için de ansiklopedinin İngilizce ve Arapça tercümesiyle ilgili bazı projeler düşünülmektedir.

İnternette de güvenilir bilgi için İslam Ansiklopedisi…

İnternetin yaygın kullanımıyla birlikte bilgiye çok kısa süre-de erişim sağlanabiliyor günümüzsüre-de, özellikle süre-de giriş kabi-linden ansiklopedik malumata. Ancak internetten edinilen bilgide ciddi bir sıhhat problemi var. TDV İslâm Ansiklope-disi’nin internet ortamına aktarılması da bu bilgi kirliliğinin giderilmesine ve insanların güvenilir bilgiye ulaşmasına bir katkı olarak düşünüldü.

Ansiklopedinin bütün ciltleri TDV satış şubelerinde

Ansiklopediyi Türkiye Diyanet Vakfı’nın satış şubelerinden cilt cilt veya takım halinde satın almak mümkün. Tercüme faaliyetinden önce bir yeni neşir çalışması yapılacak. Bu ça-lışmanın basılıp basılmayacağı henüz karara bağlanmadı, sadece dijital ortamda yayımlanması da söz konusu olabilir.

Ansiklopedi’ye yeni eklemeler ve güncellemeler

Yayımlanan ciltlerde yer almamış şahıs, konu ve kavramlar-dan seçilecek yaklaşık 1100 maddenin iki zeyl cildi olarak 2015 yılı içerisinde yayımlanması düşünülüyor. Yanı sıra, an-siklopedinin ikinci baskısının, matbu veya dijital olarak yapıl-ması; ihtiyaç görülen maddelerde güncellemeler yapılması da planlanıyor.

“Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Ödülleri” İslam Ansiklope-disi’nin…

Diyanet İşleri Başkanlığının prestij eseri olarak kabul edilen, 2 bin ilim adamının otuz yıl süren çalışmalarıyla nihayete

eren ‘İslam Ansiklopedisi’ adlı 44 ciltlik dev eserin oluşma-sında büyük çaba ve gayretleri olan değerli ilim adamları geçtiğimiz yıl ödüllerini Başbakan Erdoğan’dan aldılar.

R. Tayyip Erdoğan:

“Medeniyetin özü aşk ve o aşktan hâsıl olan ilimdir…”

Erdoğan ödül töreninde yaptığı konuşmada: “Yol yapmak, köprü yapmak, hastaneler kurmak, sağlam konutlar, okullar inşa etmek son derece önemlidir. Barajlar, enerji santralleri, gemiler, uçaklar, denizaltılar, aktif barışçı politikalar üretmek son derece mühimdir. Bunları yaparak büyük ve güçlü bir ülke inşa edebilirsiniz ama asla sadece bunları yaparak me-deniyet inşa edemezsiniz. Meme-deniyetin özü beton, taş, kum değildir. Güçlü silahlar değildir. Medeniyetin özü tek başına insan da değildir. Medeniyetin özü aşktır. O aşktan hasıl olan ilimdir. Bugün bu salonda medeniyetin özü olan aşkın ve il-min müşahhas hale gelmiş haline şahitlik ediyoruz. Ülkemiz, milletimiz ve insanlık için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu eserin vücuda gelmesinde emeği olan herkese, her ku-rum ve kuruluşa teşekkür ediyoku-rum. “ dedi

RUSYA

Rusya, sanat ve kültürün müzikten edebiyata, baleden

Belgede İSTİHDAMI ARTIRICIYAKLAŞIMLAR (sayfa 131-135)