• Sonuç bulunamadı

Kümelerin, daha fazla uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha yüksek gelir

getiren işlerin sağlanması yoluyla istihdam kalitesinde de

kayda değer rolü bulunmaktadır.

özellikle yeni ve genç girişimciler başta olmak üzere birçok girişimcinin pazara giriş engellerini alçaltarak algılanan giriş riskleri ve piyasada tutunamama risklerini azaltmaktadır.6 Bu durum çoğunlukla mevcut işletmeler tarafından yapıla-mayan ve/veya dışarıdan tedarik edilmesi sağlanan destek-leyici ve tamamlayıcı faaliyetlerde yeni işler oluşmasını ve kümenin kendi içinde genişlemesini sağlamaktadır.7

1940’lı yıllarda San Fransico yakınlarındaki Palo Alto’da ku-rulan ve geçmişi, ünü ve faaliyet alanı ile dikkatleri üzerine çeken ileri teknoloji kümesi Silikon Vadisi de bilgi birikimi-nin desteklediği girişimcilik faaliyetleri sonucu kurulmuştur. Üniversite-sanayi işbirliğinin örneklerinden olan bu kümede Stanford Üniversitesi’nden mezun olan mühendisler ile giri-şimciler, Amerikan ordusunun yatırımları ve Stanford Araş-tırma Parkı’nın imkânlarını birleştirmiş böylece yerel firmalar ileri teknoloji piyasalarında birer inovatif aktör olmaya baş-lamıştır.

Yine, İzlanda’nın ikinci büyük şehri olan Akureyri, 1990-2000 döneminde nüfus artışı olarak ülke ortalamasının gerisinde kaldığından, Akureyri Bölgesel Yönetimi, kamu ve özel sek-tör işbirliği ile 2004 yılında Akureyri için “yerel ekonomiyi büyütme” anlaşmasını gündeme getirmiştir. Esas amacı böl-ge nüfusunu artırmak olan anlaşmanın hedefleri arasında, rekabetçi işletmeleri çoğaltmak, büyüyebilecek sektörleri desteklemek ve rekabet gücünü artırmak, bölgeyi çekici bir yaşam merkezine dönüştürmek, yabancı yatırımı çekmek bulunmaktadır. Söz konusu hedeflere ulaşmak için kümelen-meyi bir araç olarak kullanmaya karar veren Bölgesel Yöne-tim, dört alanda (gıda sanayi, turizm, eğitim ve araştırma ve sağlık kümeleri) küme geliştirme faaliyetlerine başlamıştır. Bunlar arasından, Akureyri Turizm Kümesini incelemek yeni iş sahaları anlamında yararlı olacaktır. Bölgenin özelliklerini öne çıkarmak ve farklı alanlarda çalışan operatörler arasın-da işbirliği sağlamak, profesyonel eğitimi kuvvetlendirmek, ürün geliştirmek gibi hedefleri bulunan küme, bu hedeflere ulaşmak amacıyla birçok faaliyet yürütmüştür. Faaliyetlerden en dikkat çekici olan Balina İzleme Kümesi, Avrupa’nın ilk ve tek balina müzesini ve balina araştırma merkezini bulundur-maktadır. Eski, tahta ve yöreye özel balıkçı teknelerinin ona-rılıp yenilenerek, balina izleme tekneleri haline getirilmesiyle başlayan turizm, hediyelik eşya üretim ve satışı, konaklama tesisleri ve restoran ve kafeler ile daha da gelişmiş böylece

turist sayısında beklenen fazla bir artış yaşanmıştır. Bu kü-melenme çalışmalarının, mevcut firmalardaki istihdamı ar-tırdığı, yeni iş kolları ile farklı yetenekler gerektiren yeni bir istihdam oluşturduğu, yeni iş olanakları kadar iş çeşitliliğini geliştirdiği, istihdamda yenilikçiliği sağladığı ve ek olarak bölgedeki işsizliği engellediği kadar bölgeye iş odaklı işgücü hareketliliğini de tetiklediği açık bir şekilde görülmektedir. Kümelenme aracılığıyla, büyük bir şirket girmenin ekonomik açıdan uygun olmadığı bir niş pazara hizmet eden daha kü-çük bir firmayı destekleyebilir böylece çeşitli kısıtlamalar ya da engellerle karşılaştığı alanlarda şirketten koparak kurulan işletmeler ile boşlukları doldurabilir. Benzer şekilde, küme-deki daha büyük şirketler, daha küçük yenilikçi firmaların kuruluşlarına yardımcı olabilir ve başarılı oldukları takdirde onları satın alabilirler.

Kısıtlı sermayesi ve ağırlıklı olarak rutin iş tekrarı olan ima-lat zorunluluğu gibi sebeplerden KOBİ’ler istenilen seviyede araştırma ve geliştirme faaliyeti yapamamakta, kalıcı istih-damlar olarak nitelikli personel ile yenilikçi kar elde etme metodolojilerine sıçrama yapacak büyüme ve ürün geliş-tirme politikalarını sürdürememektedir. Bu durumda, KO-Bİ’lerin tek büyüme yolu olan yenilikçilikten uzak bir şekilde rutin imalatın hacmini artıracak kapasite artırımı ön plana çıkmaktadır. Bunun sonucunda da istihdamı artırıcı etkisinin esnek talebe aşırı bağımlı olmasından hareketle kalıcı istih-dam genişlemesi noktasında sıkıntılar görülmektedir. Özetle KOBİ’ler ferdi imkansızlıklardan kendi talebini oluşturacak bir büyüme ile nitelikli oranı yüksek ve kalıcı istihdamdan ziyade, ufak dalgalanmalardan çabuk etkilenen daha az ni-telikli ve kolay gözden çıkarılabilir geçici istihdamları oluş-turmaktadır.

KOBİ’leri bu çıkmazdan işgücü havuzlarının oluşmasına or-tam sağlayan kümeler kurtarabilmektedir. Firmaların tek başlarına yapamayacakları yatırımlar ortak girişimlerle ve lider firmalar ile küme içinde hayata geçirilebilmektedir. İşgücü kapasitesinin geliştirilmesi faaliyetleri uzun soluklu olduğundan bunların hayata geçirilmesi girişimcilik, eğitim ve Ar-Ge gibi konularda kalıcı yapıların kurulmasını gerek-tirmektedir. Pek çok sanayi kümesinde eğitim, yalnızca merkezi ve bölgesel kamu kurumlarının sorumluluğunda bı-rakılmamış olup sanayinin talebi doğrultusunda ve ortak so-rumluluklar kümelenme teşebbüsleri, kümelenme sürecinin

koordine eden küme yönetimlerince geliştirilen çalışmalar ile yerine getirilmekte ve içeriği sürekli olarak güncellen-mektedir. Böylece, ihtiyaç duyulan işgücünün yetiştirilmesi ve becerilerinin sürekli olarak artırılması ve güncel tutulması sağlanmaktadır.

Bu anlamda, kümeler, uzman ve deneyimli çalışanları içeren işgücü havuzunu yoğun olarak küme ekosistemi içerisinde barındırması ile kaynak temini üstünlükleri sunmaktadır. Bu işgücü yoğunluğu işletmelerin işe alımla ilişkili araştırma ve işlem maliyetlerinin ve sürenin azalması, iş arayanlar ile işle-rin daha etkin ve kısa sürede eşleştirilmesi ve aynı zamanda çalışanların da uzmanlık alanları ile ilgili pek çok işletmenin bir arada bulunduğu küme içerisinde iş bulma şanslarının artması gibi avantajları beraberinde getirmektedir. Özetle uzman işgücü yoğunluğu ve bu işgücünü barındıran firma-lar yoğunluğu kendi küme ekonomik coğrafyafirma-larına dışarı-dan yerli ve yabancı yeni girişimlerin gelmesini sağlamakta, bölgede herhangi bir firma içinde çalışanların nitelikli pek çok uzmanlaşmış işgücünün bölgede hâlihazır olmasından hareketle spin-off yapma eğilimini artırmakta ve böylelikle yeni girişimcilerin daha nitelikli ve tecrübeli olması

vesile-siyle piyasaya daha bilgili ve daha ticarileşebilir iş fikirleri ile giren girişimlerin daha kalıcı istihdamı oluşturmasına imkân sunmaktadır.

Kümelerin, daha fazla uzmanlaşmanın teşvik edilmesi, çalış-ma koşullarının iyileştirilmesi ve daha yüksek gelir getiren işlerin sağlanması yoluyla istihdam kalitesinde de kayda de-ğer rolü bulunmaktadır.

Güçlenen, değişen kümeler etrafında ilişki içerisinde olduğu bütün yapıları da etkileyecek, çarpan etkisiyle yayılan yeni işler ve istihdamı tetikleyecektir. İşgücü ve istihdam üzerin-den ilerlemek gerekirse az gelişmiş ve göç veren bir bölgede olduğunu düşünürsek, bölge ekonomisine yarattığı istihdam ile destekleyecek ve bölge dışına göçü durdurduğu gibi böl-genin göç almasına da sebep olabilecektir.

Tüm bunlar sonucunda yerelde yaygın bir yapılanmaya sa-hip İŞKUR’un kümeler ve kümelerin gereksinimlerine hitap edecek politikalar içerisinde nasıl, ne kadar ve ne şekilde yer alabileceği hususlarına önerilerle destek vermek mümkün-dür.

1. Kümelerin konumlandıkları bölgelerin inşası ve yapılan-dırılmasında çevre temizliği ve kamusal alanın düzenlen-mesi alanlarında toplum yararına programlar düzenlene-rek destek verilmesi.

2. İlerleyen dönemlerde iş ve meslek danışmanlarının be-lirli hedef gruplar ya da alanlar üzerinden uzmanlaşmış danışmanlık hizmetleri sunmaları (engelliler, uzun süre-li işsizler, genç işsizler, işverenlere yönesüre-lik danışmanlık gibi) gereksinimi doğabilecektir. Bu nedenle hâlihazırda kümelere sahip illerdeki iş ve meslek danışmanlarının, henüz başlangıç aşamasında iken bu yapıları tanıma-ları ve yapı içerisinde deneyim kazanmatanıma-ları önem arz etmektedir. Bu aşamada, İl Müdürlüklerinde görev alan danışmanların hepsi olmasa da belirli bir grubun küme alanında uzmanlaşması için pilot uygulamalara başlana-bilir. Kümelerin oluşum aşamalarından itibaren içerisinde yer alan sabit danışmanların, işverenlerin işgücü talep-lerinin karşılanması, işgücü piyasasına ilişkin gelişmeler ve teşvikler hakkındaki bilgilendirmeleri sayesinde işve-renlerin İŞKUR konusundaki görüşleri ve bu sisteme olan güvenleri olumlu yönde etkilenebilir.

3. Kümelerde yaşanabilecek kriz dönemlerinde işini kay-betme riski ile karşı karşıya kalan çalışanlara yönelik olarak hazırlanan özel programlar (proaktif danışmanlık hizmeti gibi) yürütülmelidir. Bunlardan ilki işverenlere yönelik olarak kısa çalışma ödeneği olabilecektir. Ayrıca, kümedeki danışmanlar böyle bir durumu öngördükleri andan itibaren; iş bulamaması durumunda yararlanabi-leceği işsizlik ödeneği hakkında detaylı bilgilendirmede bulunmak, hâlihazırda bulunan açık işlere eşit yetkinlik durumunda bulunan işçiler arasından en çok etkilene-ceklere öncelik vererek işe yönlendirme ve yerleştirme işlemlerini gerçekleştirmek, gerekiyor ise becerilerini geliştirmeleri için mesleki eğitim kurslarına yönlendir-mek, kendi işini kurmak isteyenleri girişimcilik eğitim programlarına yönlendirmek gibi danışmanlık hizmetleri sağlayabilirler. Böylece işten ayrılanların mümkün oldu-ğu kadar kısa süre içerisinde işe yerleştirilmeleri, işsiz-liğin verdiği manevi çöküntüyle karşılaşmamaları, aynı zamanda işsizlik sigortası ödeneğine başvuru ve hak kazanma oranlarının azalması sağlanmış olacaktır.

4. Kümelerin eğitilmiş işgücü gereksinimi karşılamak adına meslek lisesi, yüksekokul ve fakülte öğrencilerinin, me-zun oldukları zaman sanayi bölgelerinde çalışma algıları-nı da değiştirecek mesleki bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yürütülmelidir. Bu grup ya da bireysel görüş-me faaliyetlerinde öğrenciler, Silikon Vadisi gibi yapıların da birer küme oldukları üzerinden gidilerek kümelerde ve sanayi bölgelerinde çalışmaları özendirilebilir. 5. Küme içerisinde daha önceki çalışmalarda da öngörülen

tek durak ofisi benzeri yapılarda İŞKUR’u temsilen kü-melenme hakkında uzmanlaşmış, küme dinamiklerine hakim, kümeden sorumlu bir ya da birkaç iş ve meslek danışmanı görevlendirilmesi.

6. İldeki istihdam politikalarının belirlenmesinde görevli İl İstihdam ve Mesleki Eğitin Kurullarının görev alanların-da yer alan kümeler, kurulun gündeminde kümelerin, istihdam ve eğitim politikaları ile yer alması sağlanma-lıdır. Hâlihazırda Vali başkanlığında, Kalkınma Ajansları, İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin katılımlarıyla toplanan Kurulun, zaman zaman küme koordinatörleri, küme dernek yöneticileri gibi küme yetkililerinin de katı-lım sağladığı toplantılar ile kümelerin ihtiyaçları doğrul-tusunda politikaların geliştirilmesi için uygun platformu sağlayabileceği düşünülmektedir.

7. Kümelerin ihtiyaçları ve yönlendirmeleri sonucu uzun vadede ihtiyaç duyabilecekleri öngörülen meslekler için mesleki eğitim planlanması yapılması ve okulların açıl-ması zaman alabileceğinden bu tür taleplerin kısa dö-nemde İŞKUR’un mesleki eğitim kursları ile karşılanması düşünülmelidir. İŞKUR şayet herhangi bir küme coğraf-yasında kümelenme süreçlerini planlayan, destekleyen ya da koordine eden herhangi bir kümelenme girişimi, teşebbüsü (vakıf, dernek, şirket, platform vb.) veya bir-likteliği varsa bu yapıların endüstriyel yönetimsel meka-nizmaları ile sadece bu yapıların üyelerine yönelik değil aynı zamanda küme havzasının genelinde yer alan tüm küme ana konusu ve bu konuyu destekleyen sektörlerde-ki firmalar için detaylı işgücü eğitim programları tasarla-malıdır. Söz konusu yapı içerisinde bölgedeki eğitimler başlangıçta il bazında ilerlemekten ziyade bölgesel baz-da başlatılabilir.

8. Son düzenlemeler ile çalışanların da faydalanabileceği girişimcilik eğitim programları, hâlihazırda birer girişimci olan küme üyeleri ve bu işyerlerinde girişimci fikir sa-hibi çalışanlar için farklı modüller olarak tasarlanabilir. Girişimini geliştirmek ve daha iyi yönetmek adına orta, ileri seviye gibi farklı girişimcilik modülleri eğitimleri dü-zenlenebilir ve bunlardan küme üyelerinin faydalandırıl-maları sağlanabilir. Diğer yandan yeni iş fikirlerine sahip çalışanlar girişimcilik eğitim programları ile eğitilebilir, girişimci olmaları ve böylece yeni işlerin yaratılmasında teşvik edilebilirler.

9. Meslek lisesi ve üniversite mezunlarının işbaşı eğitim programları ile iş deneyimi edinmeleri, mezun oldukla-rında iş piyasasının ihtiyaçlarına daha çabuk yanıt vere-bilmelerini, daha rahat uyum sağlamalarını; işverenlerin de işgücünü istedikleri doğrultuda eğitebilmelerini ve potansiyel elemanlarını işbaşında sınamalarını sağlaya-bilecektir.

10. KOBİ’lerin mesleki bilgilerini güncellemesi, yenilemesi ve geliştirmesi son derece önemlidir. İşletmeler, mev-cut çalışanlarını her daim yenileri ile değiştiremeyeceği veya her değişim ihtiyacında yeni eleman alımları ger-çekleştirerek işletmesinde atıl işgücüne sebep olmak is-temeyeceği için çalışanlarının becerilerini geliştirmek ve yenilemek ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle, istihdamın kalıcılığını sağlamak ve işsizliğe yol açmamak amacıyla kümelere özgü, çalışanların eğitimi programları düzen-lenmelidir. Kümelerin rekabetçiliğini desteklemek üzere sürekli mesleki ve teknolojik alanlarda iyileşme ve gün-celleme yapılmalı, becerilerin güncel tutulması sağlan-malıdır. Çalışanların mesleki eğitimi, niş pazarlara veya yan sanayilere mevcut personeli ile girmek isteyen işlet-meler için de gündeme gelmektedir. Böyle bir olanağın sağlanması ile hem işinde ufak değişiklikler yapılarak tekrar motive olabilecek personel işletmeden ayrılmaya-cak, hem de işletme istediği yeni pazarlara girerek yeni işler yaratabilmiş olacaktır.

KAYNAKÇA

1. Porter, Michael E. : “Clusters and the New Economics of Compe-tition”, Harvard Business School Pres, 1998, Aktaran: Timurçin, Deniz; Türkiye’de Kobi’lerin Rekabet Gücü ve Rekabet Üstün-lüğü Sağlamada Kümelenmenin Etkisi, (Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010)

2. Dış Ticaret Müsteşarlığı; Beyaz Kitap, Türkiye için Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi, 2010

3. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı; Osmaniye - İskenderun Demir - Çelik Sanayisindeki Sektörel Kümelenme Raporu, 2010 4. Porter, Michael; Rekabet Üzerine, Harvard Business Review,

Çev.: Kıvanç Tanrıyar, Optimist Yayınları, Ekim 2010 5. Sayın, Erol-Meral Sayın; “Girişimcilik ve İnovasyonun Küme

Oluşumunda Önemi ve Devlet Yardımlarının Etkisi”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012, Cilt.2, Sayı: 1 6. Alsaç, Filiz; Bölgesel Gelişme Aracı Olarak Kümelenme

Yakla-şımı ve Türkiye İçin Kümelenme Destek Modeli Önerisi, Ankara 2010

7. Öcal, Tolga- Hicran Uçar; “Kümelenmelerde Yapısal Değişim ve Rekabet Gücü”, Sosyal Siyaset Konferansları, S.: 60, 2011/1 8. Francesco Schiavone, “The strategic and technological

determi-nants of the structural forms of Hi- tech Clusters”, International Journal of Technoentrepreneurship, C: 1, No. 3, 2008; Aktaran Özgen, Doğukan Buğra; Küresel Rekabette İnovasyon Ve Bilgi-nin Rolü: Kümelenme Modeli ve Politikaları, (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009)

9. Williams, I. F. (2007). Five Phases and Twelwe Steps of Cluster Development. Presentation at Rural Clusters Conference, Aku-reyri Iceland, June 2007.(http://www.clusternavigators.com/ content/view/29/52/).(05.06.2010); Aktaran Kunt, İbrahim Ve-dat; KOBİ’lerin Rekabetçi Avantaj Sağlamalarında Kümelenme Stratejisinin Rolü ve Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010)

10. Tonkal, Mert Cihan; “Cari Açığı Önlemede Makro Bir Politika Olarak Kümelenme”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara 2013

11. Dış Ticaret Müsteşarlığı; Ulusal Kümelenme Politikasını Geliştir-me Projesi, Kayseri Mobilya İş KüGeliştir-mesi Analizi, Şubat 2009 12. Eraydın, Ayda; “Sanayi Kümelenmelerinin Bölgesel Gelişmenin

Ana Amaçları Açısından İrdelenmesi”, 5. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu Sanayi Politikasının Yönetişimi Bildiri Kitabı, TEPAV, Ankara

13. MDGIF-İŞKUR; Herkese Yakışır İş: BMOP Ulusal Gençlik İstihdam Programı ve Antalya Pilot Uygulaması, “Kamu İstihdam Politika-larının Küme Geliştirme Girişimleri İle Bütünleştirilmesi”

Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü DOÇ.DR. M.ÇAĞLAR ÖZDEMİR

Yeşil ekonomi ve sürdürülebilir büyüme kavramları,