• Sonuç bulunamadı

Yapılan çalışmada öğrencilerin coğrafya ile günlük yaşantıları arasında bağ kuramadıkları görülmüştür.

Kitaplarla ilgili yapılan değerlendirmelerde ise, kitapların eski baskı olması, bazı konularda haritaların bulunmaması ve yer alan haritalarda hatalı bilgiler bulunması, kitapların güncellikten uzak olması vurgulanmıştır. Elmas (2006) da yapmış olduğu çalışmasında ders kitaplarıyla ilgili benzer sonuçları vurgulamıştır.

Coğrafi bilgiye ihtiyaç duyan öğrencilerimiz coğrafi dergi ya da günlük yayın okuma alışkanlığı kazanamamış olup öğretmenlerin coğrafi dergi, kitap, gazete gibi günlük yayınları takip ettiği görülmüştür.

Birçok araştırmacının ya da uzmanın üzerinde durduğu gibi, derslerin daha etkin ve kaliteli bir şekilde geçmesinde öğrenciyi aktif tutan yöntemlerin kullanılması fayda sağlayacaktır. Doğanay (2002) da yapmış olduğu çalışmada benzer sonuçlara ulaşmıştır. Akbulut (2004) da çalışmasında, öğrencilerin toplumlar arasında ilişkileri değerlendirebilmeleri, organize edebilmeleri, için derste öğrencinin aktif durum da olması gerektiğini, öğrenme sürecinde merkezde yer almaları gerektiği sonucunu belirlemiştir.

Bazı okullarda ders araç gereç sıkıntısı belirtilmiştir. Şahin (2003) çalışmasında de benzer bir durumu belirtmiştir. Yeşilyurt (2006) da araştırmasında okul imkânlarının ve fiziki özelliklerinin yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanan araç gereç sıkıntısını belirlemiştir.

Etkili bir öğrenme de bir başka faktör ders araç- gereçlerinin kullanılmasıdır. Ders araç ve gereçleri öğrenme sürecine olumlu katkılarda bulunmaktadır. Coğrafya öğretmenleri, anlatacağı konuyu anlatırken kullanacağı öğretim yöntem ve tekniğine göre uygun araç seçimi yapmalıdır. Ders monotonluktan arınacak, öğrenci ilgisi ve öğrenme isteği sürekli olacaktır.

Müfredatla ilgili, ders saatlerinin yetersiz olduğu ve programda yer alan konuların sıralanışıyla ilgili sıkıntılar çıkmaktadır. Ayrıca ders programıyla ilgili görüşler okul türlerine göre de farklılık göstermektedir. Şahin (2001) yapmış olduğu çalışmada ders programının ve ders saatlerinin yetersizliği gibi sonuçlara ulaşmıştır.

Yapılan çalışmada dersin işlenişi, kullanılan yöntem ve teknikler okul türlerine göre farklılık göstermektedir.

Alt düzey okullarda dersin işlenişi, kullanılan yöntem ve teknikler, ders programı yetersiz görülmektedir.

ALTINCI BÖLÜM ÖNERİLER

Okullarımızın coğrafya öğretimi ile ilgili yaşadıkları sorunlar, üst düzey eğitim veren okullarda daha az olarak tespit edilmiştir. Buna rağmen bütün okullarımız da coğrafya öğretiminde benzer sorunlarla karşı karşıyadır.

1- Öğrencilerin yarısından fazlasının çalışma odalarının olmaması coğrafya dersindeki başarıyı olumsuz yönde etkileyecektir. Öğrencinin başarıyı yakalaması da gerekli şartların oluşturulmasıyla mümkündür. Bu şartlardan biri de “çalışma ortamı” dır.

Çalışma ortamı kişinin başarısına doğrudan etkisi olan temel koşulların en önemlilerindendir. Mümkünse her öğrencinin özel bir çalışma odası olması olmalıdır. Bu oda öğrenci tarafından sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır.

2- Her gün çıkan bir gazete okumak, okuma alışkanlığı kazandıracağından önemlidir.

3- Kitap okumanın öğrenim sürecinin bir parçası olduğu ve yaşam boyu süreceği öğretmenler tarafından özellikle vurgulanmalıdır. Okuma alışkanlığı kazanmayanların öğrenimlerinin yarım kalacağı anlayışı öğrencinin zihninde yer etmelidir.

4- Alt ve orta düzeyde eğitim veren okullarda okullar öğretmen ve öğrenci görüşlerinde ders kitaplarına ilişkin bildirilen olumsuz görüşlerle ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı daha seçici davranmalıdır. Kullanılan dil ve anlatım, öğrenci düzeyine uygun, sade, anlaşılır ve açık olmalıdır. Kitaplardaki eksiklikler tespit edilip, okul düzeylerine göre yeniden düzenlendikten sonra yeni baskıları okullara gönderilmelidir.

5- Ders programına ilişkin, öğretmen ve öğrenci görüşleri okul seviyelerine göre farklılık göstermektedir. Bu da yeni programın yeterince anlaşılamadığını her okulda programın farklı şekillerde algılandığını ortaya koymaktadır. Ders programıyla ilgili, birlik ve bütünlük sağlanmalıdır. Fakat yöresel farklılıklar, okul seviyeleri de dikkate alınacak şekilde önlemler alınmalıdır.

Programın daha iyi ve bütünlük içerisinde uygulanması için, hizmet içi seminerlerin daha etkin, daha kaliteli ve yapılan son değişiklikleri de kapsayacak şekilde öğretmenlere tekrar verilmesi gerekmektedir. Bu tür bir seminere daha sonra öğrencilerde dâhil edilerek programın daha iyi anlaşılmasını sağlanılacaktır.

Yapılandırmacı eğitim anlayışına göre oluşturulmuş yeni coğrafya öğretim programında kalıcı bir öğretim sağlamak için öğrenciyi aktif tutmaya çalışılmalı ve okullar arasındaki düzey farkını azaltabilmek ya da kaldırmak için çaba gösterilmelidir.

Programın daha işlevsel olması için Milli Eğitim Bakanlığı ders – araç gereçlerinin okullara dağılımını adil bir şekilde gerçekleştirmeli. Aynı zamanda okul yönetimleri de ders araç – gereçlerin temini için daha fazla çaba sarf etmelidir. Okullarında ders araç – gereç alt yapısı gelişmiş olan öğretmenlerimiz, kalıcı bir coğrafya öğretimi gerçekleştirebilmeleri için mutlaka bunlardan faydalanmalı ve etkin bir şekilde kullanmalıdırlar.

Yapılandırmacı eğitim çerçevesinde hazırlanmış coğrafya müfredatını daha iyi öğrenciye yansıtabilmek için her okula coğrafya laboratuarı kurulmalıdır. Bir başka çözüm ise, yeni okul binaları yapılırken “çok amaçlı sınıflar” hazırlanmalıdır.

Coğrafya derslerindeki kazanımların, öğrenciye daha verimli bir şekilde verilebilmesi için coğrafya dersi süresinin, bütün sınıflarda artırılması gerekir.

6- Alt düzeyde eğitim veren liselerde coğrafya derslerinde kullanılan yöntem ve teknikler, dersin işlenişiyle ilgili olumsuz görüşler bildirilmiştir. Bu okullarda öğretmenlerimizin derste kullanacağı yöntemi ve araç gereçleri seçerken öğrenci

seviyesini göz ardı etmemelidir. Öğrenciyi aktif tutacak yöntemler seçilmelidir. Konuların daha iyi öğrenilmesi ve dersi tekdüzelikten çıkarmak için araç – gereçlerden faydalanılabilir. Atlaslardan, şekillerden, fotoğraflardan ve resimlerden yararlanılabileceği gibi bunların yanında bilgisayar, video, televizyon, internet gibi teknolojilerinin kullanımıyla öğrencilerin bilgiye doğrudan erişimi sağlanacaktır.

7- Öğretmenler, güncel olayları işleyerek coğrafyanın hayatın bir parçası olduğunu kavratmalıdır.

Öğrencilerin coğrafyayı günlük yaşantıyla ilişkilendirebilmeleri ve iyi anlaşılması için farklı kaynaklardan öğrencide ilgi uyandıracak faydalanılmalıdır. Coğrafyanın atlaslarda ve duvar haritalarında bulunabilen yer adlarını çeşitli istatistikî bilgileri veren bir bilim dalı olmadığı öğretmenler tarafından öğrencilerimize kazandırılmalıdır. Konular anlatılırken öğrencinin gözünüzde canlandırmalı, bunun için kitaplarda yer alan görsel malzemelerden (resim, grafik, tablo...) yararlanılmalıdır.

8- 2005 yılından itibaren uygulanmaya konan coğrafya öğretim programı öğretmenler ve öğrenciler tarafından hala “yeni müfredat” olarak algılanıp, ifade edilse de beş yıldır uygulanmaktadır. Yeni programın bu beş yıllık süre içerisinde coğrafya öğretimine katkıları ya da eksik yönleri kapsamlı bir şekilde araştırılabilir.                    

KAYNAKÇA

Açıkgöz, K. (2003). Aktif Öğrenme, İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.

Akbulut, G. (2004). Coğrafya Öğretimi Ve Yaratıcı Düşünce, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28 (2), 215 – 223.

Alkan, C. (1995). Eğitim Teknolojisine Giriş (4.Baskı). Ankara: Atilla Kitapevi.

Ana Britannica (1987). İstanbul.

Barth, J. ve Demirtas, A.(1997). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretimi Kaynak Üniteler, Ankara: YÖK Yayınları.

Binbaşıoglu, C. (1991). Genel Öğretim Bilgisi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası. Büyük Larousse Sözlük Ve Ansiklopedisi (1986). İstanbul: İnterpres Basın Ve Yayıncılık A.Ş.

Büyükkaragöz, S ve Çivi, C. (1997 ). Genel Öğretim Metotları, Konya: Öz Eğitim Yayınları.

Çimen, R. (2008). Yeni Coğrafya Müfredatının Öğretmen Ve Öğrenci Görüşleri Açısından Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Demirel, Ö. (1998) . Genel Öğretim Yöntemleri, Ankara: Kardeş Kitap ve Yayınevi.

Demirel, Ö., Seferoğlu,S., Yağcı, E.(2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Demircioglu, İsmail, H.(2005). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Doğanay, H. (1993). Coğrafya’da Metodoloji, İstanbul: M.E. B. Yayınları. Doğanay, H. (1997). Türkiye Beşeri Coğrafyası. Ankara: Gazi Büro Kitapevi Doğanay, H. (2002). Coğrafya Öğretim Yöntemleri (5.Baskı). Erzurum: Aktif Yayınevi.

Doğanay, H. (2005). Coğrafya’ya Giriş 1: Genel Ve Fiziki Coğrafya (7.Baskı). İstanbul: Aktif Yayınevi.

Efe, R. (1997). Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar, Coğrafya Eğitiminde Çağdaş Metot ve Teknikler, Marmara Coğrafya Dergisi, 1, 135 – 149.

Elmas, B. (2006). Ortaöğretim Coğrafya Eğitiminin Temel Sorunları( Kartal İlçesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Ergin, A. (1995). Öğretim Teknolojisi ve iletişim, Ankara: Pegem Yayınları. Girgin, M.(2001). Neden Coğrafya Öğreniyoruz? Doğu Coğrafya Dergisi, 5, Çizgi Kitapevi, 131.

Güngör, G. (2006). Coğrafya Öğretiminde Yaratıcı Düşünme Teknikleri Kullanımının Öğrenci Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Güngördü, E.(2002). Coğrafyada Öğretim Yöntemleri, İlkeler ve Uygulamalar, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

İzbırak, R. (1992). Coğrafya Terimleri Sözlüğü, İstanbul: M.E. B. Yayınları Hesapçıoglu, M.(1994). Öğretim ilke ve Yöntemleri (Eğitim Programları ve Öğretim). (3.baskı) İstanbul: Beta Basın Yayın ve Dağıtım A.Ş.

Yiğit, N., Nedim, A., Taner A., Haluk, Ö. Ve Salih, A.(2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Trabzon: Derya Kitabevi Yayınları.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). (2005). Coğrafya Dersi Öğretim Programı, Devlet Kitapları, Basım evi Ankara.

Meydan, A. (2001). İlköğretim Birinci Kademe Sosyal Bilgiler Öğretimi Coğrafya Ünitelerinin İşlenişinde Laboratuar ve Görsel - İşitsel Materyal Kullanımının Öğrencilerin Niteliksel Gelişimine Etkisinin Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Meydan Larousse (1970). İstanbul.

Koçak, H. (2007). Yeni Coğrafya Öğretim Programında Bazı Tarım Konularının Öğretiminde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Küçükahmet, L. (2006). Öğretim İlke Ve Yöntemleri (Genişletilmiş 9.Baskı). İstanbul: Alkım Yay.

Oguzkan, F. (1985). Orta Dereceli Okullarda Öğretim (Amaç, ilke, Yöntem ve Teknikler), Ankara: Emel Matbaacılık Sanayii.

Okutan, M. (1997). Genel Öğretim Metotları, Trabzon: Emel Matbaacılık, Sezer, A.(2005). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, İstanbul: .Lisans Yayıncılık.

Şahin, C.(2001). Türkiye’de Coğrafya Öğretimi(Sorunlar ve Çözüm Önerileri), Ankara: Gündüz Eğitim Yayıncılık.

Şahin, K. (2003). Ortaöğretim Kurumlarında Coğrafya Eğitimi Müfredat Programları. Türk Coğrafya Kurumu Coğrafya Kurultayı (09–12 Temmuz 2002) Bildiriler. 09 – 12 Temmuz. Ankara: Gazi Kitapevi, 74 – 91.

Şahin, S., Gençtürk, E., Budanur., T.(2007). Coğrafya Öğretiminde Uygun Grafik Seçimi Ve Kullanımının Öğrenme Üzerindeki Etkisi, Kastamonu Eğitim Dergisi,15(1): 301.

Taşlı, İ.(1999). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Manisa: Tekin Matbaa.

Tekin, H.(2003) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (15.Baskı). Ankara: Yargı Yayınevi.

Turgut, M. Fuat (1988) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları, Ankara: Saydam Yayıncılık.

Tümertekin, E. (1994). Ekonomik Coğrafya, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.

Türkçe Sözlük (1998). Türk Dil Kurumu, Ankara.

Ünal, Ç. , Sever, R. ve Yılmaz, Ö .(2003). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersinde(5.Sınıflar) Problem Çözme Yönteminin Uygulanabilirliği, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2) :1–20.

Üredi, L.(1999). İlköğretimde Buluş Yoluyla Eğitim, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Vural, B.(2004). Öğretim Faaliyetlerinde Yöntem-Teknik ve Etkinlikler, İstanbul: Hayat Yayınları.

Yalın, H. İbrahim (2001). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme (4.Baskı). Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.

Yazıcı, K. (2006). Sosyal Bilgilerde Kullanılan Görsel Araçlar Haritalar- Küreler, Resimler, Tablolar ve Grafikler, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 655.

Yeşilyurt, E. (2006). Öğretmenlerin Öğretim Araç Ve Gereçlerini Kullanma Durumlarını Etkileyen Faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

EKLER

Ek – 1 Öğrenci Anket Formu

Değerli öğrenciler,

Aşağıdaki anket Orta Öğretimde Coğrafya Öğretiminin Niteliği İlgili Sorunlar ve Çözüm Yolları (Ereğli/Konya Örneğinde) konulu tez çalışması ile ilgili olarak hazırlanmıştır. Anket iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sizin kişisel bilgileriniz, ikinci bölümde ise coğrafya öğretiminde karşılaşılan sorunlar hakkındaki görüşler yer almaktadır. Size yöneltilen maddelerden bazılarını her zaman kullanıyor veya bazılarını hiç yapmıyor olabilirsiniz. Bu cevaplar doğru veya yanlış değildir. Cevabınız sadece o sorulan etkinliği kullanma sıklığınızı ortaya koymaktadır.

Maddeleri okuduktan sonra anket maddelerinin sağ tarafında yer alan kullanma sıklığını belirten ifadelerden birini seçip işaretleyiniz. Anket sonuçları sadece bu konudaki yapılanları belirlemek için kullanılacak başka hiçbir amaç için anket sonuçlarından faydalanılmayacaktır. Vermiş olduğunuz samimi cevaplar ile cevapsız madde bırakmamakta göstereceğiniz özen araştırma açısından çok önemlidir. Size verilen anket çalışması üzerine isim yazmanız gerekmemektedir.

İlgi ve katkılarınız için teşekkür ederim.

KİŞİSEL BİLGİ FORMU

1. Yaşınız : ……… 2. Cinsiyetiniz : ( ) Kız ( ) Erkek 3. Sınıfınız : ……… 4. Okulunuz : ………. 5. Babanızın öğrenim durumu:

( ) a. Hiçbir okul mezunu değil ( ) b. İlköğretim mezunu

( ) c. Lise veya dengi okul mezunu ( ) d. Üniversite mezunu

( ) e. Yüksek lisans / Doktora mezunu 6. Annenizin öğrenim durumu:

( ) a. Hiçbir okul mezunu değil ( ) b. İlköğretim mezunu

( ) c. Lise veya dengi okul mezunu ( ) d. Üniversite mezunu

( ) e. Yüksek lisans / Doktora mezunu

7. Babanızın mesleği:

( ) a. İşsiz ( ) e. Emekli ( ) b. İşçi ( ) f. Esnaf

( ) c. Çiftçi ( ) g. Serbest meslek ( ) d. Memur

8. Annenizin mesleği:

( ) a. Ev hanımı ( ) e. Emekli ( ) b. İşçi ( ) f. Esnaf

( ) c. Çiftçi ( ) g. Serbest meslek ( ) d. Memur

9. Ailenizdeki birey sayısı ( siz dahil) : ( ) a. 3 kişi ( ) c. 6-7 kişi

( ) b. 4-5 kişi ( ) d. 8 ve daha fazla kişi

10. Oturduğunuz ev:

( ) a. Kira ( ) b. Lojman ( ) c. Kendimize ait

11. Kendinize ait çalışma odanız var mı? ( ) a. Evet ( ) b. Hayır

12. Ailenizin aylık geliri:

( ) a. 500 TL ve daha az ( ) d. 1001-1500 TL ( ) b. 501- 700 TL ( ) e. 1501-2000 TL ( ) c. 701-1000 TL ( ) f. 2000 TL ve üzeri

13. Evinize günlük gazete alınıyor mu? ( ) a. Evet ( ) b. Hayır

14. Günde kaç saat ders çalışıyorsunuz:

( ) a. 1 saat veya daha az ( ) d. 4 saat

( ) b. 2 saat ( ) e. 5 saat ve üzeri ( ) c. 3 saat

15. Günlük ders çalışma sürenizin ne kadarını coğrafya dersine ayırıyorsunuz?

( ) b. 15 dakika veya az ( ) e. 2 saat ( )c. Yarım saat ( ) 3 saat ve üzeri

16. Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?. Sıklığını belirtiniz. Her zaman Bazen Hiçbir zaman TV izleyerek Müzikle uğraşarak Spor yaparak Kitap okuyarak İnternet ortamında

Sinema veya tiyatro gibi aktivitelerle

COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARINA İLİŞKİN ANKET FORMU

1 – Ders Kitabı ve Programlar

Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

1.1 Coğrafya dersine çalışırken ders kitabından faydalanıyorum

1.2 Ders kitabından başka kaynaklardan da faydalanma ihtiyacı duyuyorum.

1.3. Ders kitabını çok yetersiz buluyorum 1.4. Ders kitabı bana çok sıkıcı geliyor.

1.5. Ders kitabının baskısı çok eski olduğundan anlamada güçlük çekiyorum. 1.6. Kitabının yazarının coğrafyaya hakim olduğunu düşünüyorum.

1.7. Ders kitabının dilini anlaşılır buluyorum. 1.8. Ders kitabından çok şey öğreniyorum. 1.9. Ders kitabının içeriğini düzeyime uygun buluyorum.

1.10. Ders kitabı coğrafi düşünme becerimi geliştiriyor.

1.11. Ders kitabını öğretici buluyorum. 1.12. Ders kitabında yer alan konuların fazla olduğunu düşünüyorum.

1.13. Ders kitabında grafik ve şekillere daha çok yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 1.14. Coğrafya dersinin programda yanlış zamanda yer aldığını düşünüyorum.

1.15. Coğrafya dersine ayrılan zamanı yetersiz buluyorum.

1.16.Ders müfredatının sürekli değişmesinden rahatsızlık duyuyorum.

2 – Ders işlenişi –Yöntem ve Teknikler

Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

2.1 Derse aktif olarak katılıyorum.

2.2 Coğrafya dersinde ders araç - gereçlerini kullanıyoruz.

2.3 Mümkün olduğunda gezi-gözlem yoluyla bilgilerimizi pekiştiriyoruz.

2.4 Öğretmenimiz derste yeri geldiği zaman ünlü coğrafyacıları tanıtır ve coğrafyaya katkılarından bahseder.

2.5 Konuları daha iyi ve kalıcı olarak öğrenmek adına atlas,şekil,fotoğraf ve resimlerden faydalanıyoruz.

2.6 Öğretmenimiz dersi anlatırken konularla günlük yaşantı arasında ilişki kurarak anlatıyor.

2.7 Her konudan sonra ÖSS de çıkmış olan test sorularını çözüp konuyu pekiştiriyoruz. 2.8 Öğretmenimiz bir sonraki ders için konu anlatımını bize paylaştırıyor.

2.9 Öğretmenimiz çok ödev veriyor.

2.10 Her yeni konuya geçtiğimizde öğretmenimiz önce konu ile ilgili kavram ve terimleri açıklıyor.

2.11 Ders işlerken görsel malzeme yeterince kullanmıyoruz.

2.12 Derste sık sık harita üzerinde incelemeler yapıyoruz.

2.13 Öğretmenimiz derse gelmeden önce farklı kaynaklardan bilgi toplayıp ön hazırlık yapmamızı istiyor.

2.14 Derste sebep-sonuç ilişkilerine ağırlık veriyoruz.

2.15 Ders işlenirken konuyu pekiştirmek amacı ile öğrenciler arasında tartışma ortamı sağlanıyor.

2.16 Derste konular çok hızlı geçiliyor. 2.17 Konuları kitaptan okuyup geçiyoruz.

3- Coğrafya Bilimine Genel Bakış Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

3.1 Coğrafi sorunlarla ilgili haber ,makale, gazete okuduğumda sebep-sonuç ilişkisi çıkartırım.

3.2 Coğrafi sorunlarla ilgili olarak araştırma yaparım.

3.3 Bir bölgenin haritasını inceleyerek coğrafi sorular hazırlarım.

3.4 Güncel coğrafi sorunlara karşı duyarlıyımdır.

3.5 Coğrafi konularla ilgili araştırma yapar bunları ve analiz ederim.

3.6 Coğrafi konularla ilgili örnekler toplarım. 3.7 Dergi yada farklı kaynaklarda yer alan coğrafi fotoğraflar ilgimi çeker.

3.8 Coğrafya bilimini araştırmak için internet ortamından faydalanırım.

3.9 Ünlü coğrafyacıların hikayelerini araştırırım.

3.10 Coğrafya bilimi içeriği açısından ilgimi çekmez.

3.11 Coğrafya biliminin güncel,değişken ve uygulamalı bir bilim dalı olduğunu düşünüyorum.

3.12 Coğrafya biliminin çok kapsamlı olduğunu düşünüyorum.

3.13 Coğrafya, bazı yeteneklerin gelişimini ve kavramların anlaşılmasını içerir.

3.14 Coğrafya biliminin alt dallarının çok olması coğrafyayı karmaşık hale getiriyor.

4 – Coğrafya eğitiminde karşılaşılan sorunlar Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

4.1 Kitaplarda bazı konularla ilgili hiç haritanın yer almaması

4.2 Haritaların hatalı bilgiler içermesi ve bazılarının güncel olmaması

4.3 Ders kitaplarında coğrafyanın gerçek hayata uygulanması ile ilgili hiçbir çalışma yok

4.4 Diğer bilimlerle hiçbir ilişkilendirme yapılmadığı gibi coğrafyanın kendi konuları arasında dahi bir bağlantı kurulmuyor.

4.5 Coğrafya dersinde kullanılacak yeterli sayıda ve nitelikte araç gereç yok

4.6 Okulumuzda coğrafya laboratuarı veya bilgisayar dersliği yok

4.7 Branşı coğrafya olmadığı halde coğrafya dersine giren öğretmenlerimiz var

Ek – 2 Öğretmen Anket Formu

Değerli Meslektaşım;

Aşağıdaki anket “Orta Öğretimde Coğrafya Öğretiminin Niteliği İlgili Sorunlar ve Çözüm Yolları (Ereğli/Konya Örneğinde)” konulu tez çalışması ile ilgili olarak hazırlanmıştır. Anket iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sizin kişisel bilgileriniz, ikinci bölümde ise coğrafya öğretiminde karşılaşılan sorunlar hakkındaki görüşler yer almaktadır.

Maddeleri okuduktan sonra anket maddelerinin sağ tarafında yer alan kullanma sıklığını belirten ifadelerden birini seçip işaretleyiniz. Anket sonuçları sadece bu konudaki yapılanları belirlemek için kullanılacak başka hiçbir amaç için anket sonuçlarından

faydalanılmayacaktır. Vermiş olduğunuz samimi cevaplar ile cevapsız madde bırakmamakta göstereceğiniz özen araştırma açısından çok önemlidir.

İlgi ve katkılarınız için teşekkür ederim. Sosyal Bilgiler öğretmeni: Murat BOZTEPE

KİŞİSEL BİLGİ FORMU

15. Yaşınız : ……… 16. Cinsiyetiniz : ( ) Kız ( ) Erkek 17. Okulunuz : ………. 18. En Son Mezun Olduğunuz Okulu Belirtiniz.

( )a. Eğitim Fakültesi ( )b. Fen-Edebiyat Fakültesi ( )c. Eğitim Fakültesi

( )d. Eğitim Enstitüsü (2 yıllık) ( )e. Eğitim Enstitüsü (3 yıllık) ( )f.Diğer

19. Mesleki Kıdeminiz ( )a. 1-5 yıl ( )b. 6-10yıl

( )c.11-15 yıl ( )d.16-20 yıl ( )e. 21 yıl ve üzeri

6. Coğrafya dışında herhangi bir derse giriyor musunuz? ( ) a.Evet ( )b. Hayır

20. Cevabınız Evet ise hangi dersler olduğunu belirtiniz. ...

21. Coğrafya öğretmeni olmak kendi tercihiniz mi? ( )a. Evet ( )b.Hayır

22. Hizmet içi eğitim programlarına katılıyor musunuz? ( )a. Evet ( )b.Hayır

COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARINA İLİŞKİN ANKET FORMU

1 – Ders Kitabı ve Programlar

Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

1.2 Ders Kitabı seçiminde öğrencinin anlayabilecek düzeyde olmasına dikkat ederim.

1.2 Ders anlatırken sadece kitaba bağlı kalmıyorum.

1.3 Ders kitabının baskısı çok eski olduğundan güncel gelişmeler işlenemiyor. 1.4 Ders kitabında konu gereğinden fazla açıklanıyor.

1.5 Ders kitabını öğretici buluyorum.

1.6 Ders kitabında grafik ve şekillere daha çok yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 1.7 Ders müfredatının sürekli değişmesinden rahatsızlık duyuyorum.

1.8 Coğrafya dersine ayrılan zamanı yetersiz buluyorum.

1.9 Kitabının yazarının coğrafyaya hakim olduğunu düşünüyorum.

1.10 Müfredatta yer alan konuların sıralanışını yanlış buluyorum.

2 – Ders işlenişi –Yöntem ve Teknikler

Kesinlikle kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Biraz kat ıl ıyorum Kat ılm ıyorum Kesinlikle kat ılm ıyorum

2.1 Derse geç girmemeye özen gösteriyorum. 2.2 Ders esnasında ilgili araç – gereçleri

kullanıyorum.

2.3 Mümkün olduğunda gezi-gözlem yoluyla bilgilerin kalıcı olmasını sağlıyorum.

2.4 Derste yeri geldiği zaman ünlü

coğrafyacıları tanıtıyor ve onların coğrafyaya katkılarından bahsediyorum.

2.5Dersi anlatırken konuları daha iyi ve kalıcı olarak öğretmek adına atlas,şekil,fotoğraf ve resimlerden faydalanıyorum.

2.6 Dersi anlatırken konularla günlük yaşantı arasında ilişki kurmaya çalışıyorum.

2.7 Her konudan sonra ÖSS de çıkmış olan test sorularını çözdürüp test tekniğini de öğretiyorum.

2.8 Öğrencilere gereğinden fazla ödev vermiyorum.

2.9 Yeni bir konuya geçmeden önce konu ile ilgili kavram ve terimleri öğrencilere

açıklıyorum.

2.10 Ders işlerken görsel malzemeleri yeterince kullanıyoruz.

2.11 Ders esnasında sık sık harita üzerinde

Benzer Belgeler