• Sonuç bulunamadı

FIRSTSCAN_ENABLE=1/0

3. Yeni başlayanlara yönelik kılavuz

3.2 Günlük dosyaları

3.2.1 Tarama günlüğü

Tarama günlüğü penceresi, taramanın geçerli durumunu ve kötü amaçlı kod içerdiği belirlenen dosya sayısı hakkındaki bilgileri gösterir.

Her bölümde, giriş seçilerek ve Kopyala öğesi tıklatılarak, görüntülenen bilgiler panoya kopyalanabilir (klavye kısayolu Ctrl + C). Birden çok giriş seçmek için CTRL ve SHIFT tuşları kullanılabilir.

Düğme simgesini ve Filtreleme öğesini tıklatarak filtreleme kriterlerini tanımlayabileceğiniz Günlük filtreleme penceresini açabilirsiniz.

Belirli bir kaydı sağ tıklatarak içerik menüsünü görüntüleyebilirsiniz. İçerik menüsünde aşağıdaki seçenekler bulunur:

· Aynı kayıtları filtrele - Bu seçenek, günlük filtreleme özelliğini etkinleştirir ve yalnızca seçilen kayıtla aynı türdeki kayıtları gösterir.

· Filtrele... - Bu seçeneği tıklattıktan sonra, Günlük filtreleme penceresi belirli günlük girişleri için filtreleme kriterlerini tanımlamanıza olanak sağlar.

· Filtreyi etkinleştir - Filtre ayarlarını etkinleştirir. Günlükleri ilk kez filtrelerken, filtreleme kriterlerinizi belirtmeniz gerekir. Filtreler, siz onları düzenleyene kadar değişmeden kalırlar.

· Filtreyi devre dışı bırak - Filtrelemeyi kapatır (aşağıdaki düğmeyi tıklatmakla aynıdır). Bu seçenek, sadece filtreleme açık olduğunda kullanılabilir.

· Kopyala - Seçilen/vurgulanan kayıtların bilgilerini panoya kopyalar.

· Tümünü kopyala - Penceredeki tüm kayıtlar hakkındaki bilgileri kopyalar.

· Dışa aktar... - Seçilen/vurgulanan kayıtların bilgilerini bir XML dosyasına aktarır.

· Tümünü dışa aktar... - Penceredeki tüm bilgileri bir XML dosyasına aktarır.

· Bul... - Günlükte bul penceresini açar ve arama kriterlerini tanımlamanıza olanak sağlar. Sonuçları daraltmak için ek araç olarak, zaten filtrelenen içerikler üzerinde çalışır.

· Sonrakini bul - Önceden belirtilmiş olan (yukarıda) arama kriterlerine sahip bir sonraki öğeyi bulur.

· Öncekini bul - Önceden belirtilmiş olan (yukarıda) arama kriterlerine sahip bir önceki öğeyi bulur.

3.3 Tarama

İsteğe bağlı tarayıcı, ESET Mail Security ürününün önemli bir parçasıdır. Bilgisayarınızdaki dosyalarda ve klasörlerde tarama işlemi gerçekleştirmek için kullanılır. Ağınızın güvenliğini sağlamak için, bilgisayar taramalarının yalnızca etkilenmeden şüphelenildiğinde değil, rutin güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla çalıştırılması önemlidir. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması tarafından algılanmayan virüsleri algılamak için düzenli olarak (örneğin ayda bir kez) sisteminizde kapsamlı bir tarama gerçekleştirmenizi öneririz. Bu, Gerçek zamanlı dosya koruması devre dışı bırakıldığında bir tehdit algılanırsa, virüs imza veri tabanı güncellenmediğinde veya bir dosya diske ilk kaydedildiğinde algılanmazsa gerçekleşebilir.

İki tür Bilgisayar taraması mevcuttur. Smart tarama, tarama parametrelerinde ek bir yapılandırma işlemi

gerektirmeden sistemi hızlı bir şekilde tarar. Özel tarama, önceden tanımlı tarama profillerinden birini seçmenize ve özel tarama hedefleri tanımlamanıza olanak tanır.

Tarama işlemi hakkında daha fazla bilgi için Tarama ilerleme durumu bölümüne bakın.

Veri tabanı taraması

İsteğe bağlı veri tabanı taraması çalıştırmanızı sağlar. Taramak için Genel klasörleri, Posta Sunucularını ve Posta kutularını seçebilirsiniz. Ayrıca Zamanlayıcıyı veri tabanı taramasını belirli bir zaman veya olayda çalıştırmak için de kullanabilirsiniz.

NOT

Microsoft Exchange Server 2007 veya 2010 sürümü kullanıyorsanız, Posta kutusu veri tabanı koruması ve İsteğe bağlı veri tabanı taraması arasında seçim yapabilirsiniz. Ancak tek seferde bunlardan yalnızca bir koruma türü etkin olabilir. İsteğe bağlı veri tabanı taraması kullanmaya karar verirseniz, Sunucu altındaki Gelişmiş ayarlar bölümünde Posta kutusu veri tabanı koruması entegrasyonunu devre dışı bırakmanız gerekir. Aksi takdirde, İsteğe bağlı veri tabanı taraması kullanılamaz.

Yerel sunucuda tüm paylaşılan klasörleri tarar. Depolama taraması kullanılamıyorsa sunucunuzda paylaşılan klasör yoktur.

Hyper-V taraması

Bu seçenek, yalnızca ESET Mail Security ürününün çalıştığı sunucuda bir Hyper-V Yöneticisi yüklenmişse görüntülenir.

Hyper-V taraması, belirli VM'de herhangi bir "Agent"a gerek olmadan Microsoft Hyper-V Server'daki Sanal Makine (VM) disklerinin taranmasına olanak tanır. Daha fazla bilgi için Hyper-V taraması bölümüne bakın (desteklenen ana bilgisayar işletim sistemleri ve kısıtlamaları da içerir).

Smart tarama

Smart tarama, hızlı bir şekilde bilgisayar taraması başlatmanıza ve etkilenen dosyaları kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan temizlemenize olanak verir. Smart taramanın avantajı; kullanımının kolay olması ve ayrıntılı tarama yapılandırması gerektirmemesidir. Smart tarama, yerel sürücülerdeki tüm dosyaları denetler ve algılanan sızıntıları otomatik olarak temizler veya siler. Temizleme düzeyi otomatik olarak varsayılan değere ayarlanır. Temizleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Temizleme.

Özel tarama

Tarama hedefleri ve tarama yöntemleri gibi tarama parametreleri belirtmek isterseniz Özel tarama buna en uygun çözümdür. Özel taramanın avantajı, tarama parametrelerini ayrıntılı biçimde yapılandırabilme özelliğidir.

Yapılandırmalar kullanıcı tanımlı tarama profillerine kaydedilebilir. Tarama aynı parametreler kullanılarak yineleniyorsa bu yararlıdır.

Tarama hedeflerini seçmek için Bilgisayar taraması > Özel tarama öğesini seçin ve Tarama hedefleri açılır

menüsünden bir seçenek belirleyin ya da ağaç yapısından özel hedefler belirleyin. Dahil etmek istediğiniz klasör veya dosyanın yolunu girerek de bir tarama hedefi belirtebilirsiniz. Ek temizleme eylemi olmadan yalnızca sistemi taramak istiyorsanız Temizlemeden tara seçeneğini belirleyin. Bir tarama gerçekleştirirken Ayarlar > ThreatSense parametreleri > Temizleme seçeneğini tıklatarak üç temizleme düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz.

NOT

Özel tarama ile bilgisayar taramaları gerçekleştirmek, önceden antivirus programları kullanmış olan ileri düzey kullanıcılar için önerilir.

Çıkarılabilir medya taraması

Smart taramaya benzer. Bilgisayara bağlı olan çıkarılabilir medyanın (CD/DVD/USB) hızlı bir taramasını başlatır. Bu, bir bilgisayara USB flash sürücü bağladığınızda ve bunun içeriğini kötü amaçlı yazılım ve diğer olası tehditlere karşı taramak istediğinizde faydalıdır.

Bu tür tarama ayrıca Özel tarama öğesini tıklatıp, ardından Tarama hedefleri açılır menüsünden Çıkarılabilir medya ve Tara seçeneklerini tıklatarak da başlatılabilir.

Son taramayı tekrarla

Aynı ayarları kullanarak en son tarama işleminizi yeniler.