• Sonuç bulunamadı

8.1. Üreticilerden Elde Edilen Bulgular

8.1.2. Tarımsal Girdi Kullanımı

AraĢtırma kapsamında yer alan üç ürüne ait tarımsal girdi temini ve kullanım durumları çeĢitli konu baĢlıklarında ve çizelgelerde incelenmiĢtir. Ayrıca tohum, ilaç ve gübre fiyatlarının uygun olmadığı kanaati yine üreticiler arasında yaygındır.

Çizelge 8.42 Girdi Temin Yerleri

PeĢin Vadeli Toplam

Sayı Oran (%) Sayı Oran (%)

Tarım kredi Tohum 16 28 41 72 57

Tarım kredi Gübre 18 23 62 78 80

Tarım kredi Ġlaç 11 22 38 78 49

Tarım kredi Ekipman 12 35 22 65 34

Trakya birlik Tohum 1 6 15 94 16

Trakya birlik Gübre 9 100 9

Trakya birlik Ġlaç 1 10 9 90 10

Ziraat odası Tohum 5 71 2 29 7

Ziraat odası Gübre 5 83 1 17 6

Ziraat odası Ġlaç 8 44 10 56 18

Ziraat odası Ekipman 3 100 0 0 3

Özel bayi Tohum 21 68 10 32 31

Özel bayi Gübre 14 78 4 22 18

Özel bayi Ġlaç 30 81 7 19 37

Özel bayi Ekipman 7 54 6 46 13

Diğer Tohum 5 83 1 17 6

Diğer Gübre 4 100 4

Diğer Ġlaç 1 50 1 50 2

Diğer Ekipman 6 86 1 14 7

Çizelge 8.42‘de gösterilen girdi temin kanalları ürünlere göre konu baĢlıklarında incelenmiĢtir. Çizelge 8.42‘den de anlaĢılacağı üzere, üreticiler tarımsal girdileri ağırlıklı olarak vadeli satın almaktadır. Girdi temininde en çok tercih edilen tarımsal kuruluĢ ise Ziraat Odaları ve Tarım Kredi Kooperatifleridir. Trakyabirlik‘de özellikle kimyevi gübre temininde tercih edilen bir kurum olmuĢtur.

8.1.2.1 Tohumluk Kullanımı

Buğday : Buğday tohumluğu temini bölgede en önemli sorunlardan birisidir. Çünkü,

Trakya bölgesinde yapılan buğday tarımında üreticilerin en önemli Ģikayeti 40-50 arasında değiĢen buğday tohumu çeĢitleridir. Bu tohumlukların sayıca fazla olmasının temel nedeni bölgeye adapte olabilmiĢ çeĢitlerin sayıca az olması (Kırkpınar, Pehlivan, Flumera-85 vb.) ve adapte olan çeĢitlerinde düĢük verimli olmasıdır.

82

Çeltik : Çeltikte en önemli konulardan biri nitelikli tohumluk kullanımıdır. Çünkü

hastalıksız, yabancı ot ve kırmızı çeltik tohumlarından arınmıĢ sertifikalı tohumluk kullanımı hem çeltik verimini hem de pirinç randımanını ve tane kalitesini arttırır (Sürek, 1997). Trakya‘daki çeltik üreticileri genel olarak yurtiçinde üretilen tohumluk çeĢitlerini kullanmaktadırlar. Bölgede en çok kullanılan çeltik tohumluğu Osmancık‘tır. Osmancık çeĢidini Baldo çeĢidi izlemektedir.

Ayçiçeği : Ayçiçeği tohumluğunda tamamen hibrit çeĢitler kullanılmaktadır. Pek

önemli bir sorun görülmemekle birlikte ayçiçeği tohumluk fiyatlarının pahalı olması en önemli sorundur. Tohumluk piyasasında Devlet kurumunun olmaması tohumluk pazarının tamamen özel firmaların elinde olması ayçiçeği tohumluk fiyatlarının ucuz olmamasına neden olmaktadır.

8.1.2.2 Tohumluk Temin Edilen Yerler

Buğday : Buğday tohumluğu genel olarak özel firmalardan karĢılanmaktadır. Bunun

yanında Trakya Tarımsal AraĢtırma Enstitüsü ve bazı TĠGEM‘lerden de üreticiler buğday tohumluğu satın alabilmektedirler. Buğday tohumluğunda özel firmaların sayıca çok olması tohumluk fiyatlarında rekabete yol açtığı için üretici lehine bir durumdur.

Çeltik : Türkiye‘deki çeltik tarımının önemli konularından biri de nitelikli

tohumluğun istenilen zamanda bulunulamamasıdır. Üreticilerle yapılan görüĢmelerde, istenilen tohumluğun her zaman bulunamadığı anlaĢılmıĢtır. Trakya‘daki üreticilerin %64.6‘sı istediği tohumluğu bulamamaktan yakınmaktadır. En önemli çeltik tohumluğu temin eden kurum Trakya Tarımsal AraĢtırma Enstitüsüdür. Bu kurum birçok üreticiye 100-250 kg‘lar gibi miktarlarda çeltik tohumluğunu orijinal kademede temin ederek piyasada sertifikalı tohumlukların çoğalabilmesine olanak sağlamaktadır.

Ayçiçeği : Ayçiçeği tohumluğu temininde en önemli kurumlar Tarım Kredi

Kooperatifleri ve Trakyabirlik‘tir. Bu kurumlar ucuz ve kredili tohumluğu çiftçilere temin edebilmek için hizmet vermektedirler.

8.1.2.3 Kimyasal Gübre Temin Edilen Yerler

AraĢtırma kapsamında incelenen üç üründe de en önemli gübre temin eden kuruluĢ Tarım Kredi Kooperatifleridir. Tarım Kredi Kooperatifleri, Trakya bölgesinde neredeyse her köyde Ģubesi bulunan çiftçi örgütleridir. Dolayısıyla çiftçinin ilk tercih ettiği kurum olmaktadırlar. Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarının piyasaya göre yüksek olması çiftçilerin en çok yakındıkları konuların baĢında gelmektedir. Tarım Kredi kooperatiflerinden

83

sonra Pancar Kooperatifleri ve Trakyabirlik gelmektedir. Bölgede kredili gübre kullanımı (%90,9), peĢin alımlara (%9,1) göre daha fazladır.

8.1.2.4 Zirai Ġlaç Temin Edilen Yerler

AraĢtırma kapsamında incelenen üç üründe de en önemli zirai ilaç temin eden kuruluĢ Ziraat Odalarıdır. Ziraat Odalarının çeltiğe zirai ilaç temin etmekte ancak temin ettiği miktar çok az düzeylerde kalmaktadır. Tüm bölgede olduğu gibi zirai ilaç temininde de özel firmalar pazarda etkin bir konumdadırlar.

Kimyasal gübrelerde olduğu gibi zirai ilaçların temin edilmesinde kredili satıĢlara baĢvurulmaktadır. Trakya bölgesinde kredili zirai ilaç kullanımı peĢin alımlara göre daha fazladır.

8.1.2.5 Kredi Temini

AraĢtırma kapsamındaki üç ürünün de kredi ihtiyaçları farklı zamanlarda ve farklı niteliklerdedir. Örneğin buğday tarımı Ekim ayında baĢlayan bir üretim dalı olduğu için kredi temini ekime baĢlamadan olmalıdır. Çünkü toprak hazırlığı ve taban gübre kullanımı için önemli bir finansmana ihtiyaç bulunmaktadır. Ayçiçeğinde ise toprak hazırlığı Mart-Nisan aylarında baĢlamaktadır. Bu aylarda ayçiçeği üreticisinin krediye ihtiyacı bulunmaktadır. Çeltik yetiĢtirme diğer bitkilere göre oldukça zahmetli ve masraflıdır. Çeltiğin tarımına baĢladıktan sonra hasada kadar; arazi hazırlamadan, girdi ve iĢgücü teminine, dikim ve bakım iĢlerine kadar birçok masraf yapılmaktadır. Yapılan görüĢmelerden çeltik üreticilerinin, bu masrafları nakit olarak karĢılayacak güce sahip olmadığı sonucuna varılmıĢtır. Bölgedeki üreticilerinin %94,3‘ü kredi kullandıklarını ve kredi ihtiyaçlarının bulunduğunu belirtmiĢlerdir. Üreticilerin %95,6‘sı ise uygulamadaki kredilerin yetersiz olduğunu ifade etmiĢlerdir. Üretim için ihtiyaç duyulan krediler yoğunlukla tarım kredi kooperatifleri ve özel bayilerden temin edilirken Trakya Birlik ve Ziraat Odası da tercih edilen kaynaklar arasında yer almaktadır.