• Sonuç bulunamadı

6.1. Trakya Bölgesinin Genel Özellikleri

6.1.3. Nüfus Durumu ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri

Trakya, Türkiye'nin kuzeybatısında, üç deniz ile sınırı (Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi) olan, 133,080 km2 yüzölçümüne sahip, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne illerinin tamamını, Ġstanbul ve Çanakkale illerinin bir kısmını içinde bulunduran, limanlarıyla ve Avrupa'ya sınır kapılarıyla stratejik konuma sahip bir bölgedir. Trakya'nın tarihi Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinde paralellik gösterir; ilk olarak Traklar tarafından iskan edilen bölge, 1357 yılında Tekirdağ, 1361 yılında Edirne, 1368 yılında da Kırklareli'nin fethedilmesiyle, Balkanlar'da yayılan Türklerin egemenliğine girmiĢtir. Trakya bölgesinde yer alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinin toplam nüfusu 1.354.658‘dir. Nüfus yoğunluğu ortalama %73, yıllık nüfus artıĢ hızı ise, %13.55'dir. 3 ilin toplam 23 ilçesi mevcut olup, bazı ilçelerinin nüfuslan illerinden fazladır. Örneğin Çorlu'nun Tekirdağ'dan, Lüleburgaz'ın Kırklareli'nden nüfusu fazladır. Bölgede okuryazar oranı %97'nin üzerindedir. Bölge toprak ve iklim bakımından önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip bulunmaktadır. Trakya'nın tarıma elveriĢli arazi miktarı yaklaĢık 1 milyon 250 bin ha olup, tamamı her yıl ekilmektedir. Bölge topraklarının verimliliğinde; Ergene, Meriç ve Tunca nehirlerinin varlığı çok büyük bir etkendir. Bölgede en fazla ekim alanına sahip ürünler ayçiçeği, buğday ve çeltiktir. Ekimi yapılan ürünlerin dekar baĢına verimi Avrupa ortalamasına yakındır (Anonim, 2009a).

6.1.3.1 Edirne Ġli

Edirne Ġli, Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, güneyde Çanakkale ve Ege Denizi, batıda Evros (Yunanistan) ve kuzeyde Haskovo (Bulgaristan) ile çevrili ildir. Edirne ilinin geneli düzlük olup il sınırları içerisindeki herhangi bir yükselti 500 m'yi aĢmadığı için ilde dağ bulunmamaktadır. Korudağ Edirne'de bilinmesine rağmen bu yanlıĢ bir bilgidir. %25'i ormanlık olan ve topraklarının %57'sinde tarım yapılan ilin en önemli akarsuyu Karaağaç hariç olmak üzere Türk-Yunan sınırını çizen Meriç‘tir. Ġlin iklimi güneyden kuzeye doğru çıkıldıkça sertleĢir; Ege Denizi'ne kıyısı olan güney kesiminde

58

daha çok ılıman Akdeniz Ġklimi yaĢanırken, il merkezinin de bulunduğu kuzey kesiminde sert kıĢlarıyla kendini gösteren karasal iklim hakimdir. 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Edirne Ġli toplam nüfusu 390.428 olup bunun 261.920‘si il ve ilçe merkezlerinde, 128.508‘i belde ve köylerde yaĢamaktadır.

Bölge ekonomisi tarım ağırlıklı olmakla birlikte Avrupa'yı Ġstanbul ve Ortadoğu'ya bağlayan yol güzergahında olması tanım dıĢı etkinliklerin de geliĢmesini sağlamıĢtır. Ancak bölge illeri sanayi açısından aynı geliĢmiĢlik düzeyinde değildir. Örneğin Edirne ilinin sınır bölgesinde yer alması ve geçmiĢte yaĢanan iĢgallerin kötü anılarından ötürü Trakya genelinde cereyan eden sanayileĢmeden payını alamamıĢtır. Ġl merkezi ve ilçe merkezleri daha ziyade hizmet ağırlıklı ekonomi ve küçük sanayi ile ön plana çıkarken, ilin geneline hakim sektör olarak il nüfusunun üçte ikisine yakınını geçindiren tarım damgasını vurmaktadır. Ama ilde yeterli istihdamı sağlayacak sanayi tesislerinin bulunmaması, komĢu illerde hızla geliĢmekte olan sanayi ve bunların sağlamıĢ olduğu ekonomik imkanlar Ġlin dıĢarıya göç vermesine sebep olmaktadır. Her Ģeye rağmen Edirne sanayileĢme atılımlarına devam etmekte kararlıdır. Bu anlamda Edirne Organize Sanayi Bölgesi altyapısı tamamlanmıĢ olup, parseller satıĢa sunulmuĢtur. Seçilen alan Süloğlu Ġlçesine 12 Km. LalapaĢa Ġlçesine 8 Km. uzaklıktadır. Süloğlu ilçesi üzerinde TEM Otoyolu bağlantısı mevcuttur. Edirne ile bölge arasındaki ulaĢımı büyük ölçüde rahatlatacak Edirne-LalapaĢa-Hamzabeyli Karayolu ĠnĢaatı bitirilmiĢtir. (Anonim, 2009a)

6.1.3.2 Kırklareli Ġli

Trakya'nın diğer bir ili olan Kırklareli, Marmara Bölgesi‘nin Trakya yakasında, doğuda Karadeniz, güneyde Tekirdağ, batıda Edirne ve kuzeyde Bulgaristan'ın Burgaz Ġli ile çevrili bir ildir. 2010 TÜIK verilerine göre Kırklareli‘nde merkez ilçe ile beraber 8 ilçe, 18 belde ve 173 köy vardır. Ġl nüfusu 332.791, merkez ilçe nüfusu 62.000‘dir. Toplam nüfusun 219.333‘ü il ve ilçe merkezlerinde, 113.458‘i belde ve köylerde yaĢamaktadır. Yüzölçümü, 6.550 km², Nüfus Yoğunluğu, km²'ye 50 kiĢidir. Ġlçe Sayısı 7, köy Sayısı 178, rakım (il merkezi) 203 m. Ġlçeleri, Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar, ve Vize‘dir.

Kırklareli'nde sanayi artan bir hızla geliĢmektedir. Sanayi daha çok E-5 karayolu etrafında ve özellikle de Lüleburgaz'da yoğunlaĢmıĢtır. Kırklareli Ġli yüzölçümü 655.000 hektar olup, arazi varlığının % 41‘i kültür arazisi ve %59‘u çayır-mera, ormanlık, dağlık taĢlık ve kullanılmayan alan olarak dağılım göstermektedir. 268.311 hektar tarım arazisinin % 17‘ sinde sulu geriye kalan % 83‘ ünde de kuru Ģartlarda tarım yapılmaktadır. Ġlin tarımsal

59

yapısı içinde hububat, ayçiçeği, Ģeker pancarı, mısır, yemeklik tane baklagiller, bağ, sığırcılık ve koyunculuk önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda tarıma dayalı sanayi kuruluĢlarının çoğalmasıyla tarıma olan ilgi de artmaktadır. Yörelere göre iklim yönünden farklılık göstermektedir. Ġlin Karadeniz kıyısında Karadeniz iklimi, Ergene yöresinde ise karasal iklim hakimdir. Bunlara bağlı olarak kıyı kuĢağında yazları serin, kıĢları soğuk, Ergene Havzasında yazları sıcak ve kurak, kıĢları soğuk ve yağıĢlıdır. Ortalama yıllık yağıĢ 569 mm., ortalama yıllık sıcaklık 13 0C dir. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de çiftçi aile sayısına göre

arazi dağılımı dengeli değildir. Bu bakımdan tarımla uğraĢan aile sayısı fazla olduğundan il‘de daha çok küçük iĢletmeler bulunmaktadır (Anonim, 2009b).

Bunun temel nedenlerinin baĢında Ġstanbul sermayesinin çevreye yayılma çabası yatmaktadır. Devlet Planlama TeĢkilatı'nın "İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması 2003 Yılı Araştırması"na göre Kırklareli ili 11'inci sıradadır. Aynı araĢtırmaya göre, imalat sanayi geliĢmiĢlik sıralamasında ise 14'üncü sıradadır. Ġmalat sanayisini değerlendirdiğimizde, ilde 160'a yakın tesis bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak gıda ve tekstil imalatı yapılmaktadır. 70'e yakın tesis, gıda ile, 50'ye yakın tesis, tekstil ile iĢtigal etmektedir. Orman ürünlerine yönelik 10, taĢ ve toprağa dayalı imalat sanayi olarak da 10'a yakın tesis bulunmaktadır. Sanayide çalıĢan kiĢi sayısı yaklaĢık 20 bin dolayındadır. Kırklareli'nin Sanayi yönünden geliĢmiĢ en büyük ilçesi Lüleburgaz‘dır. Lüleburgaz'da faaliyet gösteren fabrika sayısı 120'dir. Kırklareli O.S.B.'nin 100 hektarlık ilk etabının tüm alt yapısı tamamlanmıĢ, 46 parsel katılımcılara tahsis edilmiĢtir. 46 firmadan sekizi tesisini kurmuĢ üretime geçmiĢtir, bu tesislerde bin civarında kiĢi çalıĢmaktadır.

6.1.3.3 Tekirdağ Ġli

Trakya bölgesindeki diğer bir il olan Tekirdağ, sanayi bakımından önemli iĢ merkezlerine sahiptir. Özellikle 1980'li yıllardan sonra ilde artan sanayileĢme hareketi 1990lı yıllarla birlikte hız kazanmıĢtır. Büyük bir pazar potansiyeli olan Ġstanbul'a yakın olması ve Ġstanbul-Çanakkale-Ġzmir hattı üzerinde olması Tekirdağ'ın ekonomik önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Devlet Planlama TeĢkilatının "İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması 2003 Yılı Araştırması"na göre Tekirdağ ili 7'inci sıradadır. Aynı araĢtırmaya göre, imalat sanayi geliĢmiĢlik sıralamasında ise, 5'inci sıradadır.

Tekirdağ verimli tarım arazilerine sahip olan Ergene havzasında yer almaktadır. Tekirdağ toprakları geniĢ düzlükler ve alçak tepelerden oluĢmuĢtur. Ġl topraklarının %90‘ı tarıma elveriĢlidir. Genel olarak iĢlenen alanların büyük bir bölümünde tarla tarımı yapılmakta; bunun yanında bağcılık ve meyvecilik de yapılmaktadır (Anonim, 2009a).

60

2010 yılı TÜĠK adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Tekirdağ‘ın toplam nüfusu 798.109 olup, bunun 277.246‘sı il ve ilçe merkezlerinde, 406.744‘ü ise belde ve köylerde ikamet etmektedir.