• Sonuç bulunamadı

Ek VII ve ilişiklerinde yer alan aşağıdaki terimler şöyle tanımlanır:

1. Etkilenen mal– Gerçek veya tüzel kişi olan sahibinin toplumlararası çatışma, askeri eylem veya Aralık 1963 ile Kuruluş Anlaşmasının yürürlüğe girişi arasında adanın çözümsüz kalan bölünmüşlüğünün bir sonucu olarak bıraktığı veya kullanımını veya kontrolünü kaybettiği ve o zamandan bu yana sahibine geri iade edilmeyen (veya mirasçısına, şahsi temsilcisine veya hakların devredildiği şahsa) ve üzerinde kullanım veya kontrolünü tekrar kazanmadığı Kıbrıs'taki taşınmaz mallar. Etkilenen mal, mal üzerinde etkin kontrol kazanabilen gerçek veya tüzel kişiye serbest irade ile satılan, devredilen veya aksi takdirde bu kişi için elden çıkarılan veya bunun için mecburi istimlak sebebiyle tazminatın kabul edildiği malı içermez. Herhangi böyle serbest iradeye dayanan devrin veya yasal kamulaştırmanın ispat külfeti devredilene veya hakkın devredildiği şahsa aittir. Sözkonusu davada aksi yönde kanıt olmadığı durumlarda tasarrufu kaybetmenin gayri yasal ve/veya serbest irade dışında olduğu varsayılır. Tasarrufu kaybeden mal sahiplerinin haklarının devredildiği ve ilgili etkilenen mal üzerinde etkin kontrolü kazanamayan kişiler tasarrufu kaybeden mal sahiplerinin olacağı gibi, aynı şekilde muameleye tabi olur.

2. Alternatif yerleşim – Uygunluk koşullarını karşılayan mal sahiplerinin geri dönüşü ve malların geri iadesinden etkilenen kişiler için ikametgah meskeni. Bu tür yerleşim en azından makul modern standartlar çerçevesinde konforlu olan bir seviyede (ve mümkün olan yerlerde su ve elektrik gibi kamusal hizmetlerden yararlanacak şekilde) olur; barındırması gereken hane halkı sayısı için makul yaşam alanı sağlar; iki kişilik aileler için 70 m2, üç kişilik aileler için 100 m2, dört ila beş kişilik aileler için 120 m2 ve daha kalabalık aileler için 140 m2’den az olmaz; ve uygulanabilir olduğu yerde, teslim alanın

boşalttığı veya yer değiştirmeden önce tasarrufunda bulundurduğu konut ile mukayese edilebilirdir. (Mülkiyet Kurulu’nun düzenlemelerinde tanımlanacak en azami standarda kadar).

3. Şimdiki kullanıcı –Tasarrufunu kaybetmiş mal sahiplerine ait olan mallarla ilgilenmek üzere oluşturulmuş bir yasal veya idari süreç uyarınca bir yetkili tarafından bir malı kullanma veya işgal etme hakkı şeklinin verildiği kişi veya türevsel böyle bir malı kullanma veya işgal etme hakkı olan herhangi aile bireyi veya mirasçı veya hakların devredildiği şahıs bu tanım malı yasal, idari veya resmi bir temel olmaksızın işgal eden veya kullanan bir kişiyi veya malı özel bir kişiden bir kira sözleşmesi altında kullanan veya işgal eden bir kişiyi veya askeri bir kuvveti, kurumu veya makamı içermez.

4. Şimdiki değer31 – malların, tasarrufun kaybedildiği zamanki değerine ilaveten, Kıbrıs’taki benzeri konumlardaki32 malların ortalama satış fiyatlarındaki artışa dayalı bir değerlendirmeyi yansıtacak ayarlamalarla birlikte Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe gireceği tarihe kadarki dönem içinde hesaplanan değerdir. Malın şimdiki değeri, Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, değerlendirilir. Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tazminat tahvilleri ve mal değerlendirme belgeleri çıkartılana kadar tazminat tahvillerine uygulanacak faiz oranı orta vadeli hükümet tahvilleri faiz oranı ile aynıdır.

5. Tasarrufu kaybeden mal sahibi – tasarrufun kaybedildiği anda etkilenen malda malın sahibi, kısmi sahibi veya yasal mirasçısı, şahsi temsilcisi veya bağış dahil olmak üzere hakların

31 Gözlem: Değerin değerlendirilmesiyle ilgili hükümlerin nihai düzenlemesine dair olarak maliyet değerlendirme uzmanları, iktisatçılar ve/veya mal

değerlendirme uzmanlarından uzmanlık görüşü aranır.

32 Gözlem: Tasarruf kaybedildiğindeki değer ve artış 1963 ve 1974 arasındaki olayların olmadığı hipotezine dayandırılmalıdır. Yani bu olaylar sebebiyle değerlerde meydana gelen değişmeyi dikkate almamalı; mümkün ise bu olaylar tarafından mal fiyatlarının olumlu veya olumsuz etkilenmediği kıyaslanabilir yerlere dayanmalıdır.

devredildiği şahıs olarak meşru menfaati olan gerçek veya tüzel kişi,

6. Kurumlar – Özel veya kamuya ait veya onun kontrolündeki kamu veya özel vakıflar, dini kurumlar, askeri kuvvetler ve şirketler (tek ortaklı şirketler dışında) gibi gerçek kişiler dışındaki kurumlar33.

7. Piyasa kira bedeli – değerlendirmenin yapıldığı zaman benzeri yerlerdeki kıyaslanabilir mallar için ödenen piyasa kira bedellerinin değerlendirilmesinden hareketle serbest piyasada bir mal için istenecek kira miktarları34.

8. Piyasa değeri - değerlendirme yapıldığında kıyaslanabilir yerlerdeki kıyaslanabilir mallar için ödenen miktar veya16 satın alma fiyatlarının değerlendirilmesinden hareketle bir malın serbest piyasada satılabileceği tutar.

9. Orijinal durum – tasarrufu kaybeden mal sahibinin tasarrufu kaybettiği zaman etkilenen malının herhangi bir kimse tarafından, sonradan yapılan inkişaflar dahil olmadan, şimdiki değer üzerinden değerlendirilen, tasarrufunun kaybedildiği andaki durumu veya koşulu;

33 Gözlem: Bu tarif birleşmiş veya birleşmemiş şahıslardan meydana gelen kuruluşlar olarak anlaşılan özel aile işletmelerini veya şirketlerini veya eşlerden veya akrabalardan oluşan üyeleri veya hissedarları, üçüncü dereceye kadar veya üçüncü dereceden veya genellikle üçüncü dereceye kadar akraba olan şahıslar (1960 Kıbrıs kanunlarınca tarif edilen akrabalık derecesi), vasiyetname bıraksın veya bırakmasınlar, bunların halefleri, halefiyet nedeniyle hissedar olanlar veya aksi takdirde halen sürmekte olan böylesine bir oluşumu veya bir kuruluşun üyesi ve kendi amaçları için kullanılan ve ilişiksiz akaretle ilgili olarak hisse sahibi hissedarları kapsamayı amaçlamaz.

34 Gözlem: Piyasa kira bedeli ve değerini içeren hükümler ilgili uzmanların değerlendirmesi sırasında gözden geçirmelerini gerektirebilir.

16 Gözlem: Piyasa kira bedeli ve değerini içeren hükümler ilgili uzmanların değerlendirmesi sırasında gözden geçirmelerini gerektirebilir

10. Mallar – arazi ve arazi üzerindeki müştemilat olarak taşınmaz mal (veya bu mal üzerindeki mal sahipliği menfaati veya bölünmez hisse).

11. Geri iade için uygun mallar – aşağıdakilere mülkiyet hakkının verilmediği herhangi etkilenen mal

a. diğer Kurucu Devlet’te bulunan etkilenmiş malına karşılık şimdiki kullanıcıya (Madde 12’nin ana hükümleri uyarınca);

b. Müteakip alıcıya (Madde 13’ün ana hükümleri uyarınca);

c. Esaslı inkişaf sahibine, inkişaf olmaksızın bir malın şimdiki değerinin ödenmesi karşılığında (Madde 14’ün hükümleri uyarınca);

ve kurumlar tarafından sahip olunmayan veya askeri veya kamu yararı için kullanılmayan etkilenen mallar (Sırasıyla Madde 9, 10 ve 11’in ana hükümleri)

12. Geri iade - yasal ve fiziksel tasarrufun, tasarrufu kaybeden mal sahibine, mal üzerinde kendi amaçları için kullanım da dahil olmak üzere etkili kontrolü sağlaması amacıyla geri iadesi.

13. Geri iade hakkı- geri iade hakkı tasarrufunu kaybetmiş, kurum olmayan mal sahibinin toplam etkilenmiş malından arazinin üçte biri ve arazinin şimdiki değerinin üçte biridir (hangisi ilk uygulanır ise)

14. Dinsel alan – cami, kilise, tapınak, mezarlık, manastır, kutsal emanetlerin saklandığı yer, mezar veya benzeri ibadet yerleri.

Kilise veya Evkaf’ın mülkiyetinde olan ikametgah, bitişik bahçeler veya diğer arazi ve binaların dinsel alanların ayrılmaz bir birimini teşkil ettiği istisnai durumlarda azami 2 dönüme kadar böyle bir mal17dinsel alanın bir parçası olarak sayılır.

17Apostolos Andreas Manastırı ve Hala Sultan Tekkesi konusunda, her iki dinsel alanın parçası sayılacak bitişik alanı sırasıyle azami olarak 165 dönüm (yani Manastırın bina komplekslerini çevreleyen eşekler için yapılan tel örgü

15. Esaslı inkişaf- etkilenen mala tasarrufun kaybedildiği tarihten 31 Aralık 200218 tarihine kadar veya 31 Aralık 2002’den önce çıkan bir inşaat iznine (inşaat için mühendislik onayının kanıtı) dayanarak yapılan veya Mülkiyet Kurulu’nun tüzük ve yönetmeliklerine uygun olarak bu amaçla kabul edilebilir addedilen sonraki herhangi bir inkişaf ve etkilenen malın piyasa değeri orijinal durumundaki değerinden daha fazla değere sahip olan inkişaflardır (boş arazi üzerine yapılan yeni inşaatları da içerir). Eğer mal tasarrufu kaybedildikten sonra fakat 1963-1974 olayları sırasında zarar görmüşse, inkişafın piyasa değeri inkişafın yapıldığı zamandaki mal değeri ile karşılaştırılır.

İnkişafın sahipliğini belirlemek amacıyla, araziye bağlanmış kabul edilmez; inkişafın sahibi inkişafı ödeyen özel veya tüzel kişi veya onun varisi, şahsi temsilcisi veya hakların devredildiği kişidir. Yapılan inkişafın değeri, sahiplik ve herhangi bir inkişafın yapılış tarihiyle ilgili ispat külfeti inkişaf sahibindedir.

16. Yeterli mali imkanlar – X’ten (X ipotek ödemelerini karşılayacak miktar olarak) fazla gelir (vergilendirilebilen veya diğer) veya Y’den (Y, şu anda kullanılmakta olan malı geri almak veya alternatif bir konutun temini için gerekli olan miktardır) fazla varlık. Varlığın hesaplanmasında etkilenmiş maldaki haklar ve sağlanacak yararlar dikkate alınır. X ve Y miktarlarını Mülkiyet Kurulu belirler ve bunları piyasa değerleri ve uzman görüşünden hareketle yıllık olarak güncelleştirir.

17. Kendi amaçları için kullanım – etkilenen malların bir şahıs, onun aile bireyi, çalışanı veya temsilcisi (kiracı dışında) tarafından (devamlı ikametgah olması gerekmez) düzenli şahsi kullanımı aracılığıyla kendi amaçları için kullanım, etkilenmiş malı satmayı, kiralamayı, hibe yoluyla devretmeyi veya etkilenen maldaki hakkını başka bir şekilde elden çıkarmayı kapsamaz.

alanı dahil) ve 45 dönüm (yani yol ve göl arasındaki cami, mescit ve bahçe alanı ve bitişiğindeki Müslüman mezarlığı dahil) olacaktır.

18 Gözlem:Belirtilen tarihte ileri safhada olan ve daha sonra tamamlanan inkişaflar için karar Mülkiyet Kurulu’nun insiyatifinde olacaktır.

18. Boş – Böyle bir malı kullanma veya işgal etme türev hakkına sahip şimdiki kullanıcı tarafından veya ailesinin herhangi bir ferdi veya hakların devredildiği şahıs tarafından kullanılmayan veya işgal edilmeyen mal.

İLİŞİK 2: KIBRIS MÜLKİYET KURULU VE TAZMİNAT

Benzer Belgeler