• Sonuç bulunamadı

Mülkiyet Kurulu’nun İşleyişi

1. Mülkiyet Kurulu’nun yapısı yerine getirmesi gerekli ayrıcalıklı işlevleri yansıtır. Mülkiyet Kurulu, bir Yönetim Kurulu ve üç ayrı bölümden oluşur:

a. Talep Bürosu, talep süreciyle uğraşır;

b. Kıbrıs İskan Bürosu, şimdiki kullanıcılar ve mal politikasından etkilenen kişilerle ilgili düzenlemeleri yapar;

c. Tazminat Bürosu, tazminat konuları ve mal portföy yönetimine bakar.

2. Yönetim Kurulu, her kurucu devletten ikişer ve Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye veya Birleşik Krallık vatandaşı olmayan üç Kıbrıslı olmayan toplam yedi üyeden oluşur. Üyeler yüksek ahlaki ve profesyonel niteliklere sahip olmalıdır. En az iki üye yasal olarak gerekli niteliklere de sahiptir. Üyelerin, Yönetim Kurulu üyelikleri süresince, gerek federal hükümet gerekse

kurucu devlet bünyesinde, başka bir makam işgal etmeleri yasaklanır. Kurul üyeliği yarı-zamanlıdır.

3. Talep Bürosu yedi üyeden oluşan bir panel tarafından yönetilir, panel her kurucu devletten ikişer ve üç Kıbrıslı olmayan (Yunanistan, Türkiye veya Birleşik Krallık vatandaşı da olmayan) toplam yedi üyeden meydana gelir. Üyeler yasal, yüksek ahlaki ve profesyonel niteliklere sahip olmalıdır.

Üyelerin, Talep Bürosu üyelikleri süresince, gerek federal hükümet gerekse kurucu devlet bünyesinde, başka bir makam işgal etmeleri yasaklanır.

4. Talep Paneli bağımsız olarak çalışır. Yönetim Kurulu, Talep Bürosu üzerinde sadece bütçe konularında yetki kullanabilir ve Panelin karar verme süreci üzerinde etkili olamaz.

5. Yönetim Kurulu, Talep Bürosu ve Kıbrıs İskan Bürosu’nun yönetsel kademelerinde görev yapan Kıbrıslı olmayan üyelerin maaşları Yüksek Mahkeme’de görev alan Kıbrıslı ve Kıbrıslı olmayan yargıçların maaşlarının onda dokuzu seviyesinde olur.

Yönetim Kurulu üyeleri yarı zamanlı görev yaptıkları için maaşları hizmet ettikleri saat üzerinden düzenlenir.

6. Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içinde, Başkanlık Konseyi tam mutabakat ile Yönetim Kurulu’nda görev almak üzere her kurucu devletten birer Kıbrıslı üye ve Kıbrıslı olmayan üç üyeyi atar. Geriye kalan iki üye ise kurucu devletlerin hükümet başkanları tarafından atanır.Daha sonraki atamalar ise kurucu devletlerin hükümet başkanları tarafından tam mutabakat ile yapılır. Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden itibaren 60 gün içinde Talep Paneli üyeleri, Yönetim Kurulu üyeleri tarafından oybirliği ile göreve atanırlar.

7. Yönetim Kurulu üyelerinin herhangi birinin atanması sırasında belirlenen koşullar ve zaman dilimi içerisinde görüş birliği sağlanamazsa, BM Genel Sekreteri veya onun temsilcisi atanamayan üyenin yerini alacak bir üyeyi, en az 18 takvim ayı görev yapmak üzere, atamaya davet edilir.

8. Yönetim Kurulu ve Talep Bürosu herbiri kendi içlerinde üç yıllık veya görev süresi dolana kadar (hangisi daha yakınsa) başkanlık edecek üyeyi seçerler.

9. Yönetim Kurulu’nun devamlılığını sağlamak için ilk atanan üyelerin görev süreleri şöyledir: iki üye ilk görev süresi için beş yıllığına; iki üye dört yıllığına; üç üye ise üç yıllığına atanır.

Bundan sonraki tüm atamalar ise üç yıllığına yapılır. Her dönem sonunda, her üyenin boşaltacağı yer için üç yıllık sürelerle ya yeni bir üye, ya da üye yeniden atanır. Talep Bürosu üyelerinin atanmaları için de benzeri bir yaklaşım uygulanır.

10. Yönetim Kurulu ve Talep Paneli üyeleri 90 gün önce bildirimde bulunmak koşulu ile görevlerinden istifa edebilirler. Yüksek Mahkeme gerek federal hükümetin gerekse kurucu devletlerden herhangi birinin başvurusu üzerine söz konusu üyenin görevini kötüye kullanması veya üyelik koşullarını ihlal etmesi durumunda bu üyeyi görevinden alır. Herhangi bir münhal durumunda yeni üye münhalin ilanını veya oluşmasını (hangisi daha yakınsa) takiben 90 gün içinde atanır.

11. Kuruluş Anlaşması’nın yürürlüğe girmesini takip eden beş yıl içerisinde Tazminat Bürosu bağımsız yasal bir organ haline gelerek Kıbrıs Tazminat Vakfı adını alır. Yönetim Kurulu’nun üç üyesi, her kurucu devletten birer Kıbrıslı üye ve bir de Kıbrıslı olmayan üye (hiçbirisi başkan olamaz) olmak üzere Kıbrıs Tazminat Vakfı’na yönetsel yetkisi bulunmayan Direktörler Kurulu olarak hizmet verirler. Diğer iki üye ise profesyonel niteliklerine göre Yönetim Kurulu tarafından atanırlar.

12. Kıbrıs Tazminat Vakfı’nın Direktörler Kurulu üyelerinden ikisi ilk görevleri için beş yıllığına; iki üyesi dört yıllığına; bir üyesi ise üç yıllığına atanırlar. Bunu takiben yapılan atamalar üç yıllık görev süresi içindir. Her görev süresi bitiminde üyeler ya yeniden seçilir ya da yeni üyelerle yerleri doldurulur.Yeni üyeler Direktörler Kurulu tarafından seçilirler ve mal belgesi ve tahvil sahiplerinin yıllık toplantısında onaylanırlar.

13. Kıbrıs Tazminat Vakfı’nın Direktörler Kurulu üyeleri, aralarından kendilerine başkanlık edecek olan üyeyi seçerler, bu üye görevini üç yıl veya döneminin sonuna (hangisi daha yakın ise) kadar sürdürür. Direktörler Kurulu, Vakf’a yönetici direktörlüğü yapabilecek adayları önerebilir, adaylar belge sahiplerinin yıllık toplantısında onaylanırlar.

14. Kıbrıs Tazminat Vakfı’nın Direktörler Kurulu üyelerinin maaşları, Kıbrıs Tazminat Vakfı ile karşılaştırılabilecek şirket ve kurumlarda çalışan yönetici olmayan direktörlerin maaşları ile benzer seviyede, uluslararası standartlar gözetilerek belirlenir, ve belge ve tahvil sahiplerinin yıllık toplantısında onaylanır.

15. Yönetim Kurulu üyeleri, Talep Paneli üyeleri ve Kıbrıs İskan Bürosu yönetici direktörleri üyeleri ile ilk beş yıllık işlevinde Tazminat Bürosu üyeleri verilen resmi görevleri iyi niyetle yerine getirirken kendilerine karşı getirilen tüm hukuksal ve yönetsel dava muamelelerine karşı dokunulmazlıkları vardır.

Madde 3 Yetkiler

Mülkiyet Kurulu aşağıdaki yetkilere sahiptir:

a. Etkilenen mallar ile ilgili başvuruları kabul etmek ve karara bağlamak;

b. Hak iddiaları, tasarrufu kaybeden mal sahiplerinin mal iddiaları, şimdiki tasarruf sahibi veya mal sahiplerinin tadilatları, baskı altında satış iddiaları, mal değerlendirmeleri, ilk ret hakkı ve etkilenen mallar ile ilgili diğer haklar üzerine herhangi bir ihtilaf veya sorun hakkında karar vermek;

c. Kira, satış, ve satın alma tutarı; alternatif konut hak kazanımı ve bu maddelerle belirlenen diğer hususlar dahil etkilenen mallar ve tadilatlarla ilgili bireysel davalar hakkında kararlar almak ve bunların tazminat

hesaplamalarında kullanılan ölçü ve değerleri belirlemek;

d. Denetleme, kıymet takdiri ve değerlendirme ile ilgili faaliyetlerini yerine getirebilmek maksadıyla Kıbrıs’taki mallar ile ilgili tüm kayıtlar, arşivler, veri tabanı veya diğer bilgilere ulaşmak için talepte bulunur, hemen, tam ve kesintisiz erişim hakkı alır ve herhangi bilgi içeren belgenin kopyasını veya alıntısını vergi veya başka bir ücret ödemeden talep ve temin etmek;

e. Etkilenen malların ilgili Tapu Dairesi’ndeki kütük kayıtlarında bu hükümler uyarınca veya yürürlükteki diğer mevzuat uyarınca meydana gelen taleplerin yer almasını, kayıtların düzeltilmesini emretmek ve sağlamak;

f. Etkilenen mallarla ilgili herhangi bir sorunu, uygun şekilde sonuçlandırmak ve bununla ilgili bir ara veya nihai veya başka bir kararın alınması için onu yetkili başka bir mahkeme veya yetkili makama havale etmek;

g. Etkilenen mallarla ilgili herhangi bir mahkeme veya yetkili makam nezdinde başlatılan sürecin askıya alınmasını veya mala yapılmakta olan herhangi bir tadilatın (küçük ve acil bakım tadilatları hariç) durdurulmasını emretmek;

h. Bu hükümler ve geçerli diğer mevzuata uygun olarak etkilenen mallarda hak transferini veya gerektiğinde etkilenen malların bölünmelerini emretmek ve sağlamak;

i. Yetkili federal hükümet ve kurucu devlet makamlarına, vermiş olduğu kararların uygulanması için bağlayıcı yasal emirler vermek;

j. Kendisine devredilen veya kontrolüne geçen etkilenen malları, bu hükümlere bağlı kalarak, sorumlu bir şekilde temin etmek, ele almak, idare etmek ve elinden çıkarmak;

k. Alternatif ikametgah tedariki ve tahsisine yardımcı olmak;

l. Kişilere, başvuruları üzerine, etkilenen mallarının kiralanması konusunda yardımcı olmak;

m. Etkilenen mallara zarar veren veya tahrip eden kişilere karşı para cezası vermek ve onlardan tazminatları toplamak;

n. Bu hükümler altında, tercihli borçlar projesini idare etmek ve/veya denetlemek; ödeme planlarının uygulanması esnasında (ipotek taahhütlerinin yerine getirilmemesi ve yaptırım mekanizmalarının belirlenmesi de dahil) Merkez Bankası ve Federal hükümet ile işbirliği içinde gerekli kanun ve hükümleri idare etmek ve denetlemek.

o. Görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan tüzükler, yönetmelikler, usuller, formlar ve diğer enstrümanları çıkarmak;

p. Kıymet takdiri, ekonomi, hukuk, mal-mülk piyasaları, birim ve mülk denetlemeleri, kayıt, haritalama ve diğer konularda kendi faaliyetlerinin ifasına yardımcı olacak, uzman görüşlerine danışıp görüş almak;

q. Federal hükümet veya kurucu devletlerden herhangi birinin vereceği görevler dahil, kendi faaliyetleri ile ilgili veya bunların neticesinde ortaya çıkacak faaliyetlerle ilgili işlemleri yerine getirmek.

Madde 4 Mülkiyet Kurulu ile ilgili Federal hükümetin ve

Benzer Belgeler