• Sonuç bulunamadı

KURULUŞ ANTLAŞMASI’NA EK PROTOKOL

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye

Birleşik Krallık hükümetinin, Ağrotur Egemen Üs Bölgelerinin ve Dikelya Egemen Üs Bölgelerinin bazı kısımlarındaki egemenliğinden vazgeçme niyetini hayata geçirmeyi sağlamak isteğiyle,

Aşağıdaki gibi mutabık kalmıştır:

Madde 1

Birleşik Krallığın egemenliğinden vazgeçtiği bölgeler bu Protokol’ün Ek’inde izah edilir. Söz konusu bölgeler, Protokol’de vazgeçilmiş bölgeler olarak ifade edilir.

Madde 2

1. Vazgeçilen bölgelerde Birleşik Krallığın, Ağrotur Egemen Üs Bölgelerinde veya Dikelya Egemen Üs Bölgelerinde uygulanmakta olan tüm uluslararası yükümlülük ve sorumlulukları, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından üstlenecektir.

2. Birleşik Krallığın sahip olduğu tüm hak ve menfaatler, vazgeçilmiş bölgelerde uygulandığı cihetle Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetine ait olacaktır.

Madde 3

Vazgeçilen bölgelerde, Egemen Üs Bölgeleri İdaresine veya Birleşik Krallığa maruz veya onlar adına, bu Protokol’ün yürürlüğe girmesinden hemen önce var olan tüm hukuki sorumluluklar ve yükümlülükler, o

tarihten itibaren Kıbrıs’a maruz veya adına olduğu şekilde sonuç doğuracaktır.

Madde 4

Vazgeçilen bölgelerde Birleşik Krallık hükümeti tarafından tutulan taşınmaz mallar, Kuruluş Antlaşması Ek B, Bölüm III’ün hükümlerine tabii olacaktır. Vazgeçilen bölgelerdeki Egemen Üs Bölgeleri yönetimine verilmiş diğer taşınmaz mallar Kuruluş Anlaşmasındaki Ek E Kısım 1 paragraf 2’ye uygun olarak bu Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Kıbrıs’ın mülkiyetine geçecektir.

Madde 5

1. Kuruluş Antlaşmasındaki Ek A, Kısım 3 aşağıdaki şekilde değiştirilecektir:

“Kısım 3

Bu Antlaşmanın Ek Protokolündeki raporda belirtilen çizgiler arasında kalan sular üzerinde Kıbrıs, kendi kara suları diye hak iddia etmeyecektir.”

2. Kuruluş Anlaşması’na ilave EK A’ya ait, değiştirilmiş şekliyle Kısım 3’te atıfta bulunulan çizgilerle sınırları belirlenmiş ve Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üzerinde kendi kara suları olarak hak iddiasında bulunmayacağı Hükümran Üsler Bölgelerine bitişik sular Birleşik Krallık Hükümetince tayin edilecek uygun niteliklere haiz bir kişi tarafından hazırlanacak bir raporda belirtilecektir. Söz konusu kişi, bu Protokol’ün yürürlüğe girmesini müteakip en geç bir ay içerisinde çalışmalarına başlayacak ve her halükarda dokuz ayı aşmamak kaydıyla, çalışmalarını, mümkün olan en kısa sürede tamamlayacaktır. Tayin edilecek kişi, kendisine yardımcı olması için teknik danışmanlar atayabilecektir. Söz konusu kişi çalışmalarını tamamlaması üzerine, Birleşik Krallık ve Kıbrıs’ın ilgili yetkililerine rapor verecektir.

3. Birleşik Krallığın, herhangi bir sebeple, tam ve engelsiz ulaşım hakkı

Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hak iddia edemeyeceği Dikelya Egemen Üs Bölgelerinin doğusuna bitişik denize birleşen (Harita A’da işaretlenmiş 16.10 km kare alana sahip bölüm) ve batısına bitişik denize birleşen ( Harita A’da işaretlenmiş 5.01 km kareye sahip alan) sular arasındaki sular üzerinde devam edecektir.

Madde 6

Kuruluş Antlaşmasındaki Ek B, Bölüm IV, Kısım 3, paragraf 2’ye göre küçük çapta rutin eğitimlerin izin verildiği Sotira bölgesi, Sotira’nın, Sterakovou ve Paramali’nin güneyine,, Limasol-Baf anayolunun kuzeyindeki araziden oluşan bölgeye dek bölgesine uzatılacaktır. Sotira bölgesinin yeni sınırları bu Protokol’ün Ek Açıklamasının 2’nci kısmında, Birleşik Krallık tarafından tayin edilecek kişi tarafından haritalar üzerinde tanımlanıp, işaretlenecektir.

Madde 7

1. Birleşik Krallık ve Kıbrıs aşağıdaki hususlar üzerinde Not Teatisinde bulunabilir.

a) Egemen Üs Bölgeleri İdaresi veya bir Birleşik Krallık yetkilisinin enerji kabloları veya boru hatlarına ulaşma hakları ile ilgili düzenlemeler; ve

b) Vazgeçilen bölgelerde bulunan ve vazgeçme işleminden dolayı etkilenen kişilerin, uyrukları ile ilgili düzenlemeler.

Madde 8

Bu Protokol’ün yorumlanması veya uygulanması ile ilgili herhangi bir uyuşmazlık, istişare ile halledilecek ve herhangi bir uluslararası mahkeme veya üçüncü tarafa başvurulmayacaktır.

Madde 9

Bu Protokol, Birleşik Krallığın, diğer taraflara, bu Protokol’ün uygulanabilmesi için, anayasal yükümlülüklerini tamamladığını bildirdiği gün yürürlüğe girer.

2004 yılının [ ]ayının, [ ]gününde, [ ] İngilizce dilinde ve dört nüsha olarak yapılmıştır.

İmza İmza İmza İmza

Büyük Britanya Birleşik Kıbrıs Helen Türkiye ve Kuzey İrlanda Cumhuriyeti Cumhuriyeti Cumhuriyeti Birleşik Krallığı

Ek Madde 1

Vazgeçilen bölgeler, bu Ek Açıklamanın21 ayrılmaz parçası olan Harita A ve Harita B’de kırmızı ve mavi olarak işaretlenen bölgelerden oluşmaktadır.

Ağrotur Egemen Üs Bölgesi ve Dikelya Egemen Üs Bölgesi, bu Ek Açıklamaya ilişik Harita A ve Harita B’de sarı olarak işaretlenen iki bölgeden oluşmaktadır. Kuruluş Antlaşmasında ve ona ilişik Not Teatilerinde ve diğer belgelerde bu bölgelere yapılan atıflar buna göre okunacaktır.

21 Gözlem: Vazgeçilen bölgelerdeki alanların her iki kurucu devlete tahsisi Anayasaya ilişik haritalarda belirtilmiştir.

Madde 2

Ağrotur Egemen Üs Bölgesi ve Dikelya Egemen Üs Bölgesinin arazi sınırları, açık ve etkili bir şekilde, Birleşik Krallık hükümeti ve Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tayin edilecek, gerekli niteliklere haiz iki kişi tarafından arazi üzerinde işaretlenecektir. Bu Protokol’ün yürürlüğe girmesini müteakip en geç bir ay içerisinde çalışmalarına başlayacaklar ve her halükarda dokuz ayı aşmamak kaydıyla, çalışmalarını, mümkün olan en kısa sürede tamamlayacaklar. Tayin edilecek kişiler, kendilerine yardımcı olması için teknik danışmanlar atayabilecektir. Söz konusu kişiler çalışmalarının tamamlanması üzerine, Birleşik Krallık ve Kıbrıs’ın ilgili yetkililerine rapor verecektir.

[harita]

[harita]

Benzer Belgeler