• Sonuç bulunamadı

4. ZEBUR, TEVRAT, ĠNCĠL, KURAN-I KERĠM, FÜTÜVVET TEġKĠLATI, AHĠLĠK

4.1. Tablonun Yorumlanması

ÇalıĢmada dikey eksende 28 tane etik ilkenin yatay eksendeki 8 otorite içerisindeki varlıkları analiz edilmiĢtir. Birçok etik ilke her 8 otorite de mevcut görünmektedir. Doğruluk; analiz edilen sekiz otoritenin tamamında karĢımıza çıkmaktadır. Dürüstlüğün; tüm otoritelerin içinde yer edindiği görülmektedir. Tarafsızlık ilkesine; analiz edilen tüm otoritelerde rastlanmaktadır. Mesleki yeterlilik ve özen ilkesine; analiz edilen tüm otoritelerde rastlanmaktadır. Bağlılık(sadakat); analiz edilen tüm otoritelerde karĢımıza çıkmaktadır. Haksız kazançtan sakınma ilkesine de yine analiz edilen tüm otoritelerde rastlanmaktadır. Adalet, incelenen tüm otoritelerde yer almaktadır. Hileden uzak durmak ilkesine; analiz edilen tüm otoritelerde rastlanmaktadır. Hakka hukuka riayet, incelenen tüm otoritelerde yer almaktadır. Eğitimli olmak; incelenen tüm otoritelerde yer almaktadır. Çalmamak ve hırsızlıktan uzak durmak gibi insani birçok etik değer; analiz edilen tüm otoriteler tarafından kabul görmüĢtür. Sevginin; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında yer bulduğu görülmektedir. Saygının; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında yer bulduğu görülmektedir. Tevazu‟un; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında yer bulduğu görülmektedir. Öfke kontrolünün; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında yer bulduğu görülmektedir. Dedikodu yapmamak; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında yer almaktadır. Yardımseverlik, Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatı içerisinde geçmektedir. Yol göstericilik; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında erdemli davranıĢlar içinde sayılmaktadır.Ġyilik(iyi niyet); Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında genel kurallar arasında görülmektedir. Emeğin karĢılığını vermek; yine; kutsal kitaplarda, fütüvvet ve ahilik teĢkilatında karĢımıza çıkmaktadır. Diğerkâmlık; Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında kabul edilmiĢ görülmektedir. Hatada ısrarcı olmamanın da yine Tevrat, Zebur, Ġncil, Kuran-ı Kerim, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatında önerildiği görülmektedir. Fütüvvet ve Ahilik

110 TeĢkilatındaki etik değerler Kuran-ı Kerim‟in atıfta bulunduğu etik değerlerle birebir örtüĢmektedir. Ayrıca analiz edilen etik değerlerin tamamı Kuran-ı Kerim‟de bulunmaktadır. Ġncil de yalnızca gizlilik ve hukukun üstünlüğü ile ilgili bir etik gönderime rastlanılmamıĢtır ve diğer 26 tane etik değerin tamamını içeren ayetleri kapsamaktadır. Tevrat‟ta; hukukun üstünlüğü, özdenetim ve ikiyüzlü olmamak dıĢında kalan diğer 25 tane etik ilke mevcut görünmektedir. Zebur‟da ise yapılan çalıĢma sonucu; gizlilik, hukukun üstünlüğü, hoĢgörü ve özdenetim dıĢında kalan 24 tane etik ilkeye göndermede bulunan Mezmurlar olduğu ortaya konulmuĢtur. Tabloda 8 otorite arasında barındırdıkları mevcut etik ilkeler açısından karĢılaĢtırmalı bir analiz ortaya konulmuĢtur.

Sonuç olarak; Tevrat‟ta; 28 etik ilke içerisinden; doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, gizlilik, adalet, bağlılık, sevgi, saygı, hoĢgörü, haksız kazanç, tevazu, öfke kontrolü, dedikodu yapmamak, yardımseverlik, yol göstericilik, iyilik, eğitimli olmak, emeğin karĢılığını vermek, diğerkâmlık, hakka hukuka riayet, hileden uzak durmak, hatada ısrarcı olmamak, adam öldürmemek ve çalmamak gibi 25 tanesi mevcut olup, hukukun üstünlüğü, ikiyüzlü olmamak ve özdenetim gibi 3 tane etik ilke ile ilgili ayet tespit edilememiĢtir.

Zebur‟da; 28 etik ilke içerisinden; doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, adalet, bağlılık, sevgi, saygı, haksız kazanç, tevazu, öfke kontrolü, dedikodu yapmamak, yardımseverlik, yol göstericilik, iyilik, eğitimli olmak, emeğin karĢılığını vermek, diğerkâmlık, hakka hukuka riayet, hileden uzak durmak, hatada ısrarcı olmamak, ikiyüzlü olmamak, adam öldürmemek ve çalmamak gibi 24 tane etik ilke tespit edilmiĢ, gizlilik, hukukun üstünlüğü, hoĢgörü, özdenetim gibi 4 tane etik ilkeye rastlanılmamıĢtır.

Ġncil‟de; 28 etik ilkeden, doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, adalet, bağlılık, sevgi, saygı, hoĢgörü, haksız kazanç, tevazu, öfke kontrolü, dedikodu yapmamak, yardımseverlik, yol göstericilik, iyilik, eğitimli olmak, emeğin karĢılığını vermek, diğerkâmlık, hakka hukuka riayet, hileden uzak durmak, hatada ısrarcı olmamak, ikiyüzlü olmamak, adam öldürmemek, çalmamak ve özdenetim gibi 26 tane etik ilkte tespit edilmiĢ fakat gizlilik ve hukukun üstünlüğü gibi ilkeye rastlanılmamıĢtır.

Kuran-ı Kerim‟de ve dolayısı ile onu rehber kabul eden fütüvvet ve ahilik teĢkilatında; 28 ilkenin tamamı ile ilgili ayetler tespit edilmiĢ; doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, gizlilik, adalet, bağlılık, hukukun üstünlüğü, sevgi, saygı, hoĢgörü, haksız kazanç, tevazu, öfke kontrolü, dedikodu yapmamak, yardımseverlik, yol göstericilik, iyilik, eğitimli olmak, emeğin karĢılığını vermek, diğerkâmlık, hakka hukuka

111 riayet, hileden uzak durmak, hatada ısrarcı olmamak, ikiyüzlü olmamak, adam öldürmemek, çalmamak ve özdenetim gibi değerlere özgü incelenen 28 tane etik ilkenin tamamı ile ilgili atıflar tespit edilmiĢtir.

IFAC‟ da ise; doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ev özen, gizlilik, adalet, bağlılık, hukukun üstünlüğü, haksız kazanç, eğitimli olmak, hakka hukuka riayet, hileden uzak olmak, çalmamak, özdenetim(otokontrol) gibi 14 tane etik ilke tespit edilmiĢ olup; sevgi, saygı, hoĢgörü, tevazu, öfke kontrolü, dedikodu yapmamak, yardımseverlik, yol göstericilik, iyilik, emeğin karĢılığını vermek, diğerkâmlık, hatada ısrarcı olmamak, ikiyüzlü olmamak ve öldürmemek gibi 14 tane etik değer tespit edilememiĢtir.

112 SONUÇ ve DEĞERLENDĠRME

Etik insan ile var olmuĢtur. Ġnsanın var olduğu her yerde güven mekanizmasının temelini etik davranıĢlar teĢkil etmektedir. ÇalıĢmada etik hem kavramsal boyutta hem de fonksiyonel boyutta incelenmiĢ ve toplumsal anlamda nasıl iĢlerlik kazanabileceği açıklanmıĢtır.

ÇalıĢmanın birinci bölümünde Etik kavramına değinilmiĢ, etik ile ahlak iliĢkisi açıklanmıĢ, etiğin insanlık tarihindeki, dinler tarihindeki yeri ve her bilimin temelini oluĢturan Felsefe tarihindeki önemi incelenmiĢtir. Etik değerleri oluĢturan toplumsal mekanizmalar; gelenek, görenek, kültür, değer ve hukuk kurallarının etik değerlerin oluĢumundaki etkisi ortaya konulmuĢtur. Etik dıĢı davranıĢın nedenleri incelenmiĢ ve etik kurallara uygun davranıĢların sonuçları ile etik dıĢı davranıĢın bireysel, kurumsal ve nihayetinde toplumsal sonuçları açıklanmıĢtır. Etik; bilinen ilk felsefi yaklaĢımlardan günümüz Felsefi yaklaĢımlarına kadar felsefi açıdan ele alınmıĢ, sistematik olarak Ġslam toplumlarının ve ülkemizin de etkisi altında kaldığı Sokrates‟in, öğrencisi Platon‟un ve onu takip eden Aristoteles gibi felsefe bilimcilerin Etik GörüĢleri ortaya konulmuĢtur. Ġlk Ġslam Filozof‟u kabul edilen El-Kindi, fikirleri ile onu takip eden Ebu Bekir Razi, Farabi ve çağının dıĢına taĢan ve evrenselleĢen Yunus Emre gibi Ġslam felsefecilerinin etik değerlere ve erdeme dair görüĢlerine yer verilmiĢtir.

ÇalıĢmanın ikinci bölümünde sözü edilen kutsal kitaplar kriminolojik sıralama ile Tevrat‟tan baĢlanılarak, Zebur, Ġncil ve Kuran-ı Kerim incelenmiĢ ve doğudan batıya tüm insanlığa yön veren bu kitaplardaki etik değerler ve erdem öğretileri ortaya konulmuĢtur. Üçüncü bölümde; ülkemizde özellikle Anadolu‟da etkisini hala sürdüren; fütüvvet ve Fütüvvet‟in Anadolu‟ da Türklükle harmanlanmıĢ Ģekli Ahilik teĢkilatı incelenmiĢtir. Ahilik TeĢkilatı; Kanun koyucu olmadığında bile etik sistem sayesinde hakkın, hukukun ve ticari güvenin olabileceğinin canlı örneğidir. Nitekim Anadolu‟da hala kullanılmakta olan “Pabucu Dama Atılmak” deyimi bile günümüz TSE standartlarının kanun ile gerçekleĢtirdiği denetim ve kontrolün esnaf teĢkilatlarında nasıl gerçekleĢtiği ile ilgilidir. Zira Ahilik teĢkilatında; kethüdalar ve yiğitbaĢılar esnaflar arasında kalite kontrolörlüğü yapmaktadır. Osmanlı dönemine kadar Ahilik teĢkilatlarında; her mesleğin ve sanatın baĢına o mesleğin inceliğini bilen bir yiğitbaĢı ve bilirkiĢi niteliğinde bir kethüda getirilmektedir. Ayakkabıcılık gibi günümüzde hala üründe oluĢan sorunun üretim hatası

113 mı yoksa kullanıcı hatası mı olduğu tartıĢılan bir meslekte de; o dönemlerde yiğitbaĢı ile kalite standardı sağlanmaya çalıĢılmaktadır. Dolayısı ile esnafın malı ile ilgili herhangi bir Ģikâyette ayakkabı incelenmekte ve bir üretim hatası tespit edilirse o esnaf kethüda tarafından uyarılmakta dava konusu ayakkabı kullanılmamak üzere dama atılmaktadır. Pabucu dama atılan esnafın o meslekten bir daha ekmek yemesi zorlaĢtırılmakta; zira esnaf halka teĢhir edilmiĢ olmaktadır. Böyle bir cezai yaptırma maruz kalmak istemeyen her esnaf malının kalitesine dikkat etmekte satarken ne kadar dayanacağını belirtmekte ve genel bir ticari güven ortamı oluĢturulmuĢ olmaktadır.

Bu bölümde ayrıca; günümüz meslek etiğine örnek teĢkil etmesi açısından; etik kuralların nispeten daha dinamik olduğu IFAC etik kriterleri incelenmiĢ ve muhasebe meslek mensuplarının etik kuralları ortaya konulmuĢtur.

ÇalıĢmanın dördüncü bölümünde ise; incelenen kutsal kitaplar, Fütüvvet ve Ahilik TeĢkilatı ile IFAC kriterlerinin içinde yer alan etik değerlerin karĢılaĢtırmalı bir analizi tablo ile gösterilip yorumlanmıĢtır.

Etik değerler; insan ve toplumla sistemleĢmeye baĢlamıĢtır. Ġnsana ulaĢıldığında ve insan; insani değerler ile eğitildiğinde tarihin her döneminde etik değerlerde de ilerleme ve iyileĢme görülmüĢtür. Etik değerler ve birey merkezcilik; insanlık tarihi boyunca baĢta din olmak üzere; devlet ve diğer tüm sosyal kurumlarca desteklenmiĢtir. Ancak toplumsal, siyasal, sosyal, ekonomik ve mesleki açıdan; toplumsal geliĢimin her döneminde etik ilkelere bağlı kalınmamasından dolayı sıkıntılar yaĢanmıĢtır. Din ve kutsal kitaplar; dünyanın her yerinde toplumun büyük bir kısmının değer yargılarını oluĢturmaktadır. Hatta birçok sivil toplum kuruluĢu ve teĢkilat da gücünü dinden almakta; dini otoritelere bağlı kalarak iĢlevsellik kazanmaktadır. Din insanların büyük bir kısmı için hala etkisi yadsınamaz bir otoritedir. Bu çalıĢmada kutsal kitapların analiz edilme ve kutsal kitaplarca kabul edilen etik değerlerin ortaya konulma sebebi de tüm dünya insanlarının; etik değerler hususunda farkındalıklarını yeniden gözden geçirmelerini sağlamaktır.

Anadolu‟daki fütüvvet ve Ahilik teĢkilatındaki etik değerler Ġslam dininin değer yargıları ile birebir örtüĢmektedir ve çoğunluğu Ġslam dinine tabi olan halkın ahlaki ve sosyal dokusuna da bu sebeple uyum sağlamıĢtır. Neticede sözü edilen teĢkilatlar da bu sebeple Anadolu da yıllarca esnaf ve zanaatkârlar açısından güçlü bir etik otorite kabul edilmiĢtir. Fütüvvet TeĢkilatı ve arkasından aynı prensiplerle devam eden Ahilik TeĢkilatı döneminde Anadolu da uzun yıllar ticari bir güven var olmuĢtur. Batı dünyasına bakıldığında meslek ahlakına zemin oluĢturan etik değerlerin alt yapısını da Protestanlık ahlakı dolayısı ile Ġncil yani yine din oluĢturmaktadır. Diğer tüm toplumların ve Uluslararası Muhasebeciler

114 Federasyon‟un kabul ettiği mevcut etik değerler de kutsal kitaplarda yüzyıllar öncesinden mevcuttur. Önemli olan toplumun tamamına bu etik değerlerin kazandırılmasıdır. Toplumsal güven ve huzur için etik ilkelere bağlılık son derece önemlidir. Etik değerlere bağlılık ise bireyin keyfiyetine bırakılamayacak kadar hassastır. Nitekim toplumun her bir ferdinin etik ilkelere bağlılığı etik iklimin oluĢması açısından son derece önemlidir. Etik iklimin oluĢması, oluĢturulan bu etik iklimin eğitim ile sürekli dinamik tutulması ve etik değerlerin tüm bireyler tarafından bir denetime gereklilik duymadan otokontrol ile sağlanmasının yaygınlaĢtırılması gerekmektedir. Dünyada ki birçok ülkenin; model olarak alıp kendi toplumlarına uyumlu hale getirdikleri Ahilik TeĢkilatının Türkiye için de revizyondan geçirilip günümüz modern toplumuna uyarlanması meslek etiği açısından son derece önemlidir. Fütüvvet TeĢkilatındaki; medrese, kıĢla, dergâh modelinin ülkemizde “ Etik Enstitüler” kurularak sağlanması ve bireylere ilim, disiplinli bir sanat, mesleki geliĢim, güncel bilgilerle değiĢim ve ahlaklı bir karakterin kazandırılması gerekmektedir. Etik enstitülerinde etik eğitimi alan meslek mensuplarına “Etik Sertifikası” verilmeli ve mesleğe baĢlama aĢamasında; mesleki diploma gibi “Etik Sertifika” Ģartı da aranmalıdır. Sonuç olarak etik değerlerin hâkim olmadığı bir ticaret ve iĢ hayatı toplumsal güven ortamının bozulmasına sebep olacaktır. Tüm meslek mensuplarının etik kodlarını oluĢturan meslek birlikleri bu etik değerleri belirleme de etkin olacaktır. Belirlenen etik değerlerin sürekli dinamik ve geliĢtirilebilir olması açısından “Etik Enstitüler” son derece önemlidir. Muhasebe meslek mensuplarının bağlı olduğu birlik ve odalar gibi tüm meslek mensuplarının hesap verebilirliklerinin artması ve denetimlerinin yaygınlaĢtırılması gerekmektedir. Mevcut odalar ve birlikler de etik ilkelere uymayı yaygın ve zorunlu hale getirmeli ve etik ilkelerin göz ardı edilmesi durumunda cezai yaptırım mekanizmaları oluĢturmalılardır. Ayrıca mesleki yeterlilik, motivasyon ve rehberlik açısından tüm meslek mensuplarına rütbelendirme oluĢturulmalı; iĢe yeni baĢlayan bir meslek mensubu ile, üç yıldır çalıĢan veya on yıldır bu iĢi icra eden, yahut bu iĢe yıllarını vermiĢ meslek mensubu aynı unvana sahip olmamalıdır. Rütbelendirmenin oluĢturulması; bir nevi usta çırak iliĢkisi içerisinde muazzam bir kurumsal aidiyet duygusu oluĢturacaktır. Toplumsal refah, güven, huzur ve kalkınma için etik değerlerin tüm meslek mensuplarınca ve toplumun diğer tüm bireylerince uygulanıyor olması son derece önemlidir.

115 KAYNAKÇA

Alpar, Güray (2013), “Güvenliğin Sağlanmasında Bir Kolluk Kuvveti Olan jandarmanın Geçmişten Günümüze Rolü ve Dünyadaki Konumu”, Güvenlik Bilimleri Dergisi, Ankara:83

Aristoteles, (2014)”Nikomakhos‟a Etik”, Çev. Saffet BABÜR: 34, 1105b, Bilge Su Yayınları, Ankara,

Arslan, Mahmut (2012), ”İş ve Meslek Ahlakı Dünya ve Türkiye Örnekleri” :107-108 Siyasal Kitabevi, Ankara

Arslan, Mahmut. Berkman, Ümit A. (2009), “Dünyada ve Türkiye‟de İş Etiği ve Etik Yönetimi”, Türk Sanayicileri ve ĠĢ Adamları Derneği Yayınları, Yayın no: T-2009- 06-492: 81-83, Ġstanbul

Arslanoğlu, Ġbrahim (1997), “Konya yazma Eserler Kütüphanesi, Yazarı Belli Olmayan Bir Fütüvvet name”, kayıt no:10.203 Fasıl 8: 26-27Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara Arslanoğlu, Ġbrahim (2004), ”Fütüvvetnameler ve Bir Fütüvvetname” Gazi Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Yayını:13, Ankara

Aydın, Ġnayet (2012), “Yönetsel, Mesleki ve Örgütsel Etik” : 163, Pegem Akademi, Ankara Baydar,Tülay( 2004 )“Yönetim Etiği Açısından İngiltere‟deki Kamu Yönetimi

Uygulamaları”, Master Tezi : 15, Ankara,

Bayram, Mikail (1993), ”Ahi Evren ve Ahilik Teşkilatının Kuruluşu” : 82-85, Damla Matbaacılık, Konya

Bayram, Mikail (2005), “Sosyal ve Siyasi Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi” : 34-38, Nüve Kültür Merkezi Yayınları, Konya

Çelik, Mustafa (2001), “Fütüvvet Ahlakı” : 95, Misak Yayıncılık, Ankara

Güçlü, Abdülbaki, Uzun, Erkan, Uzun, Serkan, Yolsal, Ü. Hüsrev ( 2008)“Felsefe Sözlüğü”, Bilim ve Sanat Yayınları :501, Ertem Matbaası, Ankara,

Demir, Necati (1998), “ Felsefenin Menşei Üzerine Bazı Düşünceler”, Cumhuriyet Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Eski Dergi, Sayı:2: 20, Sivas

Demir, Nilüfer (2011), “ Birey, Toplum, Bilim: Sosyoloji Temel Kavramlar” 5. Baskı: 145, Turhan Kitabevi, Ankara

116 Deveci, Handan (2008), “ Eğitim Bilimine Giriş”, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın

o:1825: 22, EskiĢehir

Doğan, Hulusi (2006), “Ahilik ve Örtülü Bilgi” : 6-7, Ekin Kitabevi, Bursa Ekinci, Yusuf (2012), “Ahilik” : 16-17, Sistem Yayıncılık, Ankara

Ergen, Hasan, OdabaĢı, Cahit (2015), “Bağımsız Denetimde Kamu Gözetimi ve Skandallar” Muhasebe ve Denetim Dünyası Dergisi s: 3-5

Göksu, Sadık (2000), “Sokrat ve Eflatun‟dan Günümüze Ahilik” :48-49, Polat Kitapçılık, Ġstanbul

Göksu, Sadık (2000), “Sokrat ve Eflatun‟dan Günümüze Ahilik”: 21,26 Polat Kitapçılık, Ġstanbul

Göksu, Sadık (2011), ”Kırkambar” : 39-42, Uranus Yayıncılık, Ġstanbul

Gülvahaboğlu, Adil (1991), “Ahi Evran Veli ve Ahilik” : 286, Memleket Yayınları, Ankara

Hacıgökmen, M. Ali (2013), “Ahi Şecere-Nâme ve Fütüvvetnamelerine Göre Ahi Zaviyeleri” Yeni Ġpek yolu Konya Ticaret Odası Dergisi: 70-73, Konya

http://felsefe.kku.edu.tr/belgeler/ders/turk_islam/kindi_ahlak_din_felsefesi.pdf: 46-49, Ankara, EriĢim tarihi:27.04.2015.13:26

Ġmam Buhari, (2012), ”Kütüb-i Sitte Serisi 1” Tevhid: 19. 36.37, Tercüme: Kocaer, A. F., Hüner Yayıncılık,Konya

Ġncil (2012), “Yakup‟un Mektubu”, Kitab-ı Mukaddes Yayınları: 405, Ġstanbul

Ġyi, Sevgi ( 2012) “Etik”, Anadolu Üniversitesi Yayınları Yayın, No:2356:5, EskiĢehir, Haziran

Kandemir, Canol, Sağlar, Jale (2007) “Enron Olayı: Muhasebe Hilesi mi, Sistem Hatası mı?” Çukurova Üniversitesi Ġktisadi Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 11 Sayı:2 ss: 24-28)

Karaman, Hüseyin (2002), “Ebu Bekir er Razi‟nin Felsefesinin Kaynakları”, Karadeniz Teknik Üniversitesi Din Bilimleri Akademik AraĢtırma Dergisi, Cilt: 2, Sayı:1: 41- 44, Rize

Koçak, Orhan. Gürün, Fethi.(2015), “Ahilik Geleneğinin Günümüzde Sosyal İçerme Politikalarına Olabilecek Katkıları”, Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi Cilt: 4, Yıl: 4, Sayı: 8:141 ISSN: 2147-3668, Ankara

117 Korkut, ġenol (2005), “ Farabi‟nin Siyaset Felsefesinin Temel Problemleri ve Kökenleri” Doktora Tezi: 1-5, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara

Kuçuradi, Ġonna (2011), “Etik” : V-VII-5, Özkan Matbaacılık, Ankara

Kuran-ı Kerim(2014), Haz. Elmalı, H. , Dumlu, Ö., Bakara Suresi, 35. Ayet Taha Suresi,120-121. Ayet: 7,288, Ensar Yayınevi, Ġstanbul

KurtuluĢ, Berrak (2005), “Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi”, Sayı:50:737, Ġstanbul MEB(2006), “Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi”, Milli Eğitim

Bakanlığı Yayınları: .3, Ankara

Özdemir, Süleyman (2009), “Günümüz Türkiye‟sinde Akademik İş Ahlakı Çalışmalarına Genel Bakış”, Ġstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın no:23: 303, Ġnkılap Kitabevi, Ġstanbul,

Özlem, Doğan ( 2014), “Etik Ahlak Felsefesi”, Notos Kitap Yayınevi: 47 Ġstanbul Öztürk, Ġbrahim (1993), “Ahilik” Ahilik Yolu Dergisi, Sayı:84:4, Ġstanbul

Platon, (2014),“Sokrates Savunması”, Haz. Ahmet Cevizci: 40, Say Yayınları, Ġstanbul Platon,(2011), ” Gorgias”. Haz. Ahmet Cevizci, :81, Say Yayınları, Ġstanbul,

Selvi, Yakup (2002), “Uluslararası Muhasebeciler Federasyonunun Finansal ve Yönetim Muhasebesi Komitesi‟nin Sydney Toplantısından Notlar” :1, Ġstanbul

Solak, Fahri (2009), “Ahilik, Kuruluşu, İlkeleri ve Fonksiyonları”:23-25, Ġstanbul

ġeker, Mehmet (2011), ”Türk İslam Medeniyetinde Ahilik ve Fütüvvet Namelerin Yeri” : 24-25, Ötüken NeĢriyat, Ġstanbul

ġenel, Aysun (2008), “ Eğitim Bilimine Giriş”, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın no:1825: .3, EskiĢehir

Tevrat(2011), “Eski Antlaşma”, YaratılıĢ/4/1, 4/2,4/3, 4/4, 4/5, 4/6, 4/7, 4/8, s.4-5, Kitabı Mukaddes Yayınları, Ġstanbul

Torun, Ali (1996), “Muhtevaları ve Kaynakları İtibariyle Fütüvvetnameler”, I. Uluslararası Ahilik Kültürü Sempozyumu Bildirileri: 165, Ankara ,

Turan, Namık, Sinan (2007), “Selçuklu ve Osmanlı Anadolu‟sunda Ahiliğin Sosyo- Ekonomik Gelişim Süreci”,Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı:52 :159, Ġstanbul

Türkeri, Mehmet (2009), “Din Felsefesi Tarihinde Etik Sorunu”, Dokuz Eylül Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 30: 36, Ġzmir

118 Öztürk, Yıldız. Türker, Ġpek. Biçer, Ali, Altuğ. Gündoğdu, Seher. TÜRMOB Yayınları

Yayın NO: 457: 21-30, Ankara

Uçma, Ġsmet (2011),”Bir Sosyal Siyaset Kurumu Olarak Ahilik” : 22-25, ĠĢaret Yayınları, Ġstanbul

Yaran, Cafer, Sadık (2005) “İslam‟da Ahlakın Şartı Kaç? İslam‟da Erdem Etiğinin Yeniden Yapılandırılması Önerisi”, Ġstanbul Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dergisi Sayı: 11: 35, Ġstanbul

Yaran, Cafer, Sadık (2008), “ Budizm‟le Mukayeseli Olarak İslam ve İslam Mistizmi”,Ġstanbul Üniversitesi Ġlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:17: 253, Ġstanbul Yunus Emre (2010), “Yunus Emre Yaşamı ve Bütün Şiirleri”, Derleyen: Cahit Öztelli,

Özgür Yayınları, Ġstanbul

Zebur (2013), “Mezmurlar”, Kitab-ı Mukaddes ġirketi: 3, Ġstanbul

Zińczuk, Bartlomiej. Cichorzewska, Marzena.Walczewski, Marcin. (20013), ” TheAnalysıs of UnethıcalBehavıorAmongEmployeesınEnterprıses –

A PılotStudyInTheAutomotıveIndustry” : 212, Management, Knowledge and Learning Ġnternational Conference, Zadar, Croatia,

119 ÖZGEÇMĠġ

Eğitimci/Paramedik Müveddet KonuĢkan Bayraktar

T.C Sağlık Bakanlığı

Ankara Ġl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ġube Müdürlüğü

Kazım Özalp Mah. Karaca Sok. No: 15 GaziosmanpaĢa/Çankaya- ANKARA

Cep Telefon: Telefon: E-posta: 0 532 386 88 26 0 312 443 04 92 muveddetkonuskan@gmail.com muveddetkonuskan@yahoo.com.tr muveddetkonuskan@hotmail.com muveddet.bayraktar@saglik.gov.tr KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Doğum Yeri ve Tarihi -Antakya -21.09.1982 Uyruğu – TC

Medeni Durum-Evli Ġġ TECRÜBESĠ

2003-20011 Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri 112 Paramedik

2011- Halen Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri 112 Eğitim Birimi Acil Sağlık Hizmetleri Eğitimcisi(Travma Resüsitasyon Eğitimi, Çocuk Ġleri YaĢam Desteği Eğitimi, YetiĢkin Ġleri YaĢam Desteği Eğitimi, EKG Eğitimi, Defibrilasyon Eğitimi, Kardiyoversiyon Eğitimi, CPR Eğitimi, Acil Ġlaç Eğitimi Eğitimcisi)

120 EĞĠTĠM BĠLGĠLERĠ

1993-Vali Ürgen Ġlkokulu/ Antakya

1996- Hatay Mustafa Gençay Ġlköğretim Okulu/ Antakya 2000-Reyhanlı 70. Yıl Sağlık Meslek Lisesi / Hatay-Reyhanlı 2002-Erciyes Üniversitesi Paramedik Bölümü/ Ön Lisans 2010-EskiĢehir Anadolu Üniversitesi / Kamu Yönetimi 2014-EskiĢehir Anadolu Üniversitesi/Felsefe Öğretmenliği SEMĠNER ve KURSLAR

CPR Ġlkyardım Eğitim Merkezi Ġlkyardım Eğitici Eğitimi (Sertifikalı) Sağlık Bakanlığı Temel Modül Eğitimi (Sertifikalı)

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Eğitim Becerileri Eğitimi (Sertifikalı) Sağlık Bakanlığı YetiĢkin Ġleri YaĢam Desteği Eğitimi (Sertifikalı)

Sağlık Bakanlığı Çocuk Ġleri YaĢam Desteği Eğitimi (Sertifikalı)

Benzer Belgeler