• Sonuç bulunamadı

Ġncil de ki emir ve yasaklar genel olarak on emir ile temellendirilmektedir. Ġncil in birçok bölümünde erdem, iyilik, ahlak ve etik ile ilgili davranıĢlar önerilmekte gayri ahlaki davranıĢlar ise yasaklanmıĢtır.

63 Aranızdaki kavgaların, çekişmelerin kaynağı nedir?

Bedeninizin üyelerinde savaşan tutkularınız değil mi?

Bir şey arzu ediyor, elde edemeyince adam öldürüyorsunuz. Kıskanıyorsunuz, isteğinize erişemeyince çekişip kavga ediyorsunuz. Elde edemiyorsunuz, çünkü Allah'tan dilemiyorsunuz. Dilediğiniz zaman da dileğinize kavuşamıyorsunuz. Çünkü kötü amaçla, tutkularınız uğruna kullanmak için diliyorsunuz. Ey vefasızlar, dünyayla dostluğun Allah'a düşmanlık olduğunu bilmiyor musunuz?

Dünyayla dost olmak isteyen, kendini Allah'a düşman eder. Tanrı kibirlilere karşıdır. Ama alçakgönüllüleri affeder (Ġncil, 2012: 405, Yakup'un Mektubu) Ģeklindeki ayetlerde de kiĢiyi erdemli olmaya teĢvik buyrukları açıkça görülmektedir.

Yukarıda kısmen belirtilen Ġncil ayetlerinde genel etik kuralların nerede ise tamamına atıfta bulunulmuĢtur. Hatta dünya ile çok fazla bağı olan hırslı insanların Allah‟ın düĢmanlığını kazanacağına vurgu da yapılmıĢtır. Herhangi dünyevi bir Ģeyi elde edemeyince adam öldürmeye kadar uzanan türlü kötülüklerden uzak durmayı açıkça ifade eden Ġncil‟in diğer erdemli davranıĢlar ile ilgili emir ve yasaklarına ayrıntılı bir Ģekilde bakılacaktır.

Doğruluk:

Söz dinleyen köleler gibi kendinizi kime teslim edersiniz, sözünü dinlediğiniz kişinin köleleri olduğunuzu bilmez misiniz? Ya ölüme götüren günahın ya da doğruluğun kölelerisiniz. Günahtan özgür kılınarak doğruluğun köleleri olunuz. Günahın kölesi iken utançtan başka kazancınız ne oldu? Onların sonucu ölümcüldür. Günahtan özgür kalmanın kazancı ise kutsallaşma ve bunun sonucu olan sonsuz yaşamdır(Ġncil, 2012: 271) . Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara. Çünkü onlar doyurulacaklar(Ġncil, 2012: 8, Matta 5/6).Sen ey Allah adamı; gençlik arzularından kaç. Temiz yürekle Rabbe yakaranlarla birlikte; doğruluğun, imanın, sevginin ve esenliğin ardından koş(Ġncil, 2012: 372, Pavlus‟tan Timoteos‟a 2. Mektup)

Ġnsanın hangi Ģeyin yolunda giderse onun kölesine dönüĢeceğini açıklayan ilk ayetlerde; kötülüğün ve günahın değil; doğruluğun kölesi olması gerektiği tavsiye edilmiĢtir. Günaha köle olanların sonunun utanç ve hüsran olacağı ifade edilmiĢtir. Tanrı Ġncil‟de; doğruluğun açlığını çeken insanların gerçek anlamda doyurulacağı ve sonsuz yaĢamla ödüllendirileceğini haber vermiĢ; gençliğin arzu ve tutkularından kaçabilip doğru yoldan ayrılmayanları ise kutsayacağını müjdelemiĢtir.

64 Dürüstlük:

En küçük işte güvenilir olan kişi, en büyük işte de güvenilir olur. En küçük işte dürüst olmayan kişi, büyük işte de dürüst olmaz. Dünyanın aldatıcı serveti konusunda güvenilir değilseniz, kendi malınız olmak üzere size kim bir şey verir(Ġncil, 2012:141, Luka, 16/10-12).

Dürüstlüğün küçük büyük tüm iĢlerde olması gerektiğini vurgulayan ayetlerde; küçük iĢlerde dürüst davranan insanların büyük iĢlerde de dürüst davranacağını ifade etmiĢtir. Güvenilir olmayan insanlara hiç bir Ģey emanet edilemeyeceği kendi mal varlığını da arttıramayacağı açıklanmıĢtır. Bu çok dikkat çekicidir zira iĢ hayatında bireyler genelde bir fayda sağlamak amacı ile dürüstlükten saparlar. Oysa dürüst olmayan insanların bilakis tam da bu sebepten zarara uğrayacakları belirtilmiĢtir.

Tarafsızlık(Bağımsız Davranma):

Bazıları İsa‟ya gelip; Öğretmenimiz dediler, senin dürüst biri olduğunu, kimseyi kayırmadan, insanlar arasında ayrım yapmadan, Tanrı yolunu dürüstçe öğrettiğini biliyoruz. Sezar‟a vergi vermek Kutsal yasaya uygun mu değil mi, verelim mi vermeyelim mi? Onların ikiyüzlülüğünü bilen İsa Şöyle dedi: Beni neden deniyorsunuz? Bana bir Dinar getirin bakayım. Parayı getirdiler. İsa; bu resim, bu yazı kimin? Diye sordu. Sezar‟ın dediler. İsa‟da ; “Sezar‟ın hakkını Sezar‟a, Tanrı‟nın hakkını Tanrı‟ya” verin dedi. İsa‟nın sözlerine şaşakaldılar(Ġncil, 2012: 88, Markos/ 12-17). Rahmani bilgelik merhamet ve iyi meyvelerle doludur. Kayırıcılığı ve ikiyüzlülüğü yoktur(Ġncil, 2012: 405, Yakup‟un Mektubu, 3/17-18).

Günümüzde de sıkça kullanılan Hz. Ġsa‟nın meĢhur sözü; ”Sezar‟ın hakkı Sezar‟a”cümlesi aslında tarafsız davranma adına oldukça anlamlı bir ifadedir. Ġnsanlar arasında akraba, varlık, yokluk, yakınlık gözetmeksizin hak edene hak ettiğini vermek tarafsızlık için gerekli özeni sağlamıĢ olmaktır.

65 Mesleki Yeterlilik ve Özen:

Size göre iyi olanın kötülenmesine fırsat vermeyin. Çünkü Allah egemenliği, ahiret hesabı, yiyecek içecek sorunu değil, doğruluk ve sevinçtir. Mesih‟e bu yolda hizmet eden, Allah‟ı hoşnut eder, insanların da beğenisini kazanır. Öyleyse kendimizi; esenlik getiren ve karşılıklı olarak gelişmemizi sağlayan işlere verelim(Ġncil, 2012: 282, Pavlus‟tan Romalılara Mektup, 14/16-19). İşte güvenilir bir söz: Bir insan gözetmen olmayı gönülden istiyorsa, iyi bir görev arzu etmiş olur. Ancak gözetmen ayıplanacak bir yanı olmayan, tek karılı, ölçülü, sağduyulu, saygın, konuksever, öğretmeye yetenekli biri olmalı. Şarap düşkünü, zorba olmamalı; uysal, kavgadan ve para sevgisinden uzak olmalı. Evini iyi yönetmeli, çocuklara söz dinletmeli, her yönden saygılı olmalarını sağlamalı. Kendi evini yönetmesini bilmeyen, Tanrı‟nın topluluğunu nasıl yönetebilir. Gözetmen yeni iman etmiş biri olmamalı, yoksa gurura kapılıp iblisin uğradığı yargıya uğrayabilir. Aynı şekilde kilise görevlileri, özü sözü ayrı, şarap tutkunu, haksız kazanç peşinde koşan kişiler değil, ağırbaşlı kişiler olmalı. Temiz vicdanla imanın sırrına sarılmalıdırlar. Bunlar da önce denensin; eleştirilecek bir yönleri yoksa göreve alınsınlar. Görevlerini iyi yapanlar, kendileri için iyi bir yer edinir, Mesih İsa‟ya imanda büyük cesaret kazanırlar(Ġncil, 2012: 366,Pavlus‟tan Timoteos‟a 1. Mektup). Herkesin yaptığı iş yargı günü ortaya çıkacak. Herkesin işi ateşle açığa vurulacak. Ateş her işin niteliğini sınayacak. Bir kimsenin inşa etikleri ateşe dayanırsa o kimse ödülünü alacak. Yaptıkları yanarsa, zarar edecek. Kendisi kurtulacak ama ateşten geçmiş gibi olacaktır(Ġncil, 2012: 290, Pavlus‟tan Korintlilere 1. Mektup 3/13-15).

Ġncil‟den alınmıĢ yukarıdaki ayetler; mesleki yeterlilik ve geliĢimi son derece güzel ifade etmiĢtir. Bireylerin birbirlerini karĢılıklı olarak geliĢtirecek olan faaliyetlerde bulunmasını önermiĢ iĢinde yeterlilik sahibi olan kiĢilerin hem Allah‟ı hoĢnut kılacağı hem de diğer insanların beğenisini kazanacaklarını vurgulamıĢtır. Ayrıca yeterliliğe bireyin çekirdek ailesinden baĢlamıĢ toplumun temelini oluĢturan aileye kadar inmiĢ, kendi ailesini yönetemeyen birinin toplumu da yönetemeyeceğinin altını çizmiĢtir. Özellikle mesleki anlamda yeterlilik kazandıracak veya usta olarak kabul edilen kiĢilerin iĢinde yeni olmaması gerektiği ifade edilerek, tecrübenin, ustalık için önemini de belirtmiĢtir. Günümüz meslek etiği açısından birçok konuda değerlendirilmesi gereken bilgiler içeren bu ayetlerle bir etik eğitim modülü bile oluĢturulabilir görünmektedir.

66 Adalet:

İşte kulum, O‟nu ben seçtim. Gönlümün hoşnut olduğu sevgili kulum O‟dur. Ruhumu O‟nun üzerine koyacağım, O da adaleti uluslara bildirecek. Ezilmiş kamışı kırmayacak, tüten fitili söndürmeyecek ve sonunda adaleti zafere ulaştıracak(Ġncil, 2012: 23, Matta 12/17-20).

Ġncil‟in yukarıdaki ayetleri; adalet konusunda; ezilmiĢ kamıĢı kırmamaktan, tüten fitili söndürmeme konusuna kadar oldukça hassas bir tutum belirlemiĢtir. Tüm toplumların rahata kavuĢması için, adaletin gerçek zafere ulaĢması gerektiği vurgulanmıĢtır.

Bağlılık(Sadakat):

Vay halinize ey din bilginleri ve Ferisiler, ikiyüzlüler! Siz nanenin, dereotunun ve kimyonun ondalığını verirsiniz de, Kutsal Yasa‟nın daha önemli konularını; adaleti, merhameti, sadakati ihmal edersiniz. Ondalık vermeyi ihmal etmeden asıl bunları yerine getirmeniz gerekirdi. Ey kör kılavuzlar! Küçük sineği süzer, ayırır, ama deveyi yutarsınız(Ġncil, 2012: 47, Matta 23/23). İsa daha konuşurken bir kalabalık çıkageldi. On iki havariden biri, Yahuda adındaki kişi, kalabalığa öncülük ediyordu. İsa‟yı öpmek üzere yaklaşınca İsa; “Yahuda” dedi. “İnsanoğluna bir öpücükle mi ihanet ediyorsun(Ġncil, 2012: 155, Luka 22/47-48).

Ġncil‟deki Yahuda Ġskaryot‟un meĢhur ihanet öpücüğü ve ”öptüğüm İsa‟dır “diyerek Hz. Ġsa‟yı askerlere teslim etmesi ile bağlılığın zarar görmesi ve aslında tüm insanlığın bundan zarar görmesi olarak görülmesidir. Sadakat hem bireysel iliĢkilerde hem de mesleki ve toplumsal iliĢkilerde son derece önemlidir. Kurumsal aidiyet duygusu zayıf olan birey menfaatinin ön plana çıktığı baĢka bir kurumu mevcut kurumuna tercih edebilir. Bu açıdan sadakat ve bağlılık son derece önemli bir insani değerdir.

Sevgi

Hepiniz aynı düşüncede birleşin. Başkalarının duygularını paylaşın. Birbirinizi kardeşçe sevin(Ġncil, 2012: 412, Petrus‟un Birinci Mektubu, 3/8). Sevgi; sabırlıdır, sevgi şefkatlidir. Allah rızası için seven, gerçek sevgiyi yaşayan kıskanmaz, övünmez,

67 böbürlenmez(Ġncil, 2012: 301, Pavlus‟tan Korintlilere Birinci Mektup, 13/4). Komşunu seveceksin, düşmanından nefret edeceksin dendiğini duyuyoruz. Ama ben size diyorum ki; düşmanlarınızı da sevin. Eğer yalnızca sizi sevenleri severseniz ne ödülünüz olur(Ġncil, 2012: 11, Matta 5/43-46). Birbirinize anlayışlı davranın. Rabbinizin sizi bağışladığı gibi sizde birbirinizi bağışlayın. Bunların hepsinin üzerine yetkin birliğin bağı olan sevgiyi giyinin(Ġncil, 2012: 351, Pavlus‟tan Koloselilere Mektup, 3/12-14). Bilgi insanı böbürlendirir, sevgiyse geliştirir. Bir şey bildiğini sanan, henüz bilmesi gerektiği gibi bilmiyordur(Ġncil, 2012: 295 Pavlus‟tan Korintlilere 1. Mektup, 8/1-3).

Dostu da düĢmanı da sevmeyi emreden kutsal kitaba göre sevgi; insanı geliĢtiren; düĢüncelerde birleĢtirici güç olan yegâne duygudur. Sevgi olmadan artan bir bilginin insanda yalnızca kibir olarak ortaya çıkacağını ifade etmektedir.

Saygı:

Annene babana saygı göstereceksin (Ġncil, 2012: 75, Markos 7/10).İsa‟nın kendisi bir peygamberin kendi memleketine saygı göstermediğine tanıklık etmişti(Ġncil, 2012: 170, Yuhanna 4/44).

Ayetlerden de anlaĢılacağı üzere insanı insan yapan değerlerden biri de baĢta anne baba olmak üzere kendi memleketine ve tüm dünya insanlarına karĢı saygı beslemektir.

HoĢgörü

Birbirinize hoşgörülü davranın. Birinizin ötekinden şikâyeti varsa; Rabbinizin sizi bağışladığı gibi sizde birbirinizi bağışlayın(Ġncil, 2012: 350, Koloseliler 3/13).

Meslek etiğinde; özellikle kurum içinde tüm iĢ paydaĢlarının birbirilerine karĢı taviz olmayacak kadar hoĢgörüleri olumlu çalıĢma atmosferi açısından önemlidir. Ġncil‟in yukarıdaki ayetlerinde de birbirinizden Ģikâyetiniz olsa da Tanrı‟nın sizleri bağıĢladığı gibi sizlerde birbiriniz bağıĢlayın buyrulmaktadır.

68 Haksız Kazanç

Yahya onlara;” size buyrulandan çok vergi almayın” dedi. Bazı askerlerde “ya biz ne yapalım” diye sordular. O da “Kaba kuvvet ya da yalan suçlamalarla kimseden para koparmayın, ücretinizle yetinin” dedi(Ġncil, 2012:108, Luka 3/12-14).

Yetinmek insan için büyük bir zenginliktir. Azimli olmak ve hırslı olmak birbirine karıĢtırılmamalıdır. Zira hırs insanı çok büyük yanlıĢlara sürükleyebilir ve birçok insan bu yanlıĢlar yüzünden bir silsile oluĢturarak zarar görebilir. Hz. Yahya‟nın devlet yönetiminde görev yapan askerlere vergi konusunda haksızlık etmemeleri gerektiğini emrettiğini görülmektedir. Ayrıca günümüzde sıkça karĢılaĢılan; haraç, Ģantajla para elde etmeye çalıĢma gibi olaylar da ayette ele alınmıĢ ve bunlar kesinlikle yapılmaması gereken davranıĢlar olarak ifade edilmiĢtir.

Tevazu

Ey gençler hepiniz birbirinize karşı alçakgönüllü olun. Çünkü Allah kibirlilere karşıdır. Ama alçakgönüllülere lütfeder(Ġncil, 2012: 408, Petrus‟un 1. Mektubu,5/5). Her bakımdan alçakgönüllü, yumuşak huylu, sabırlı olun, sevgiyle birbirinize sabredin(Ġncil, 2012: 336, Pavlus‟tan Efeslilere Mektup, 4/2). Aranızda en üstün olan, ötekilerin hizmetkârı olsun. Kendini yücelten, alçaltılacak, kendini alçaltan, yüceltilecektir(Ġncil, 2012: 47, Matta/11-12). Hiçbir şeyi bencil tutkularla ya da boş övünmeyle yapmayın. Her biriniz alçakgönüllülükle diğerini kendinden üstün saysın. Yalnız kendi yararını değil başkalarının yararını da gözetsin(Ġncil, 2012: 343, Pavlus‟tan Filiplilere Mektup 2/3-4). Aranızda en büyük olan en küçük gibi olsun, birinci olmak isteyen; ötekilerin kulu olsun, yöneten; hizmet eden gibi olsun(Ġncil, 2012: 41, Matta/26-27). Kim bir çocuk gibi alçakgönüllü olursa; Allah‟ın egemenliğinde(ahirette) en büyük odur (Ġncil, 2012: 36, Matta/18/ 4). Zengin olanlara; gururlanmamalarını gelip geçici zenginliğe ümit bağlamamalarını buyur(Ġncil, 2012: 369, Pavlus‟tan Timoteos‟a 1.Mektup, 6/17). Aranızda bilge ve anlayışlı olan kim? Olumlu yaşayışla, bilgelikten doğan alçakgönüllülükle iyi eylemlerini göstersin. Ama yüreğinizde kin, kıskançlık, bencillik varsa övünmeyin, gerçeği yadsımayın. Böylesi bilgelik; gökten inen değil, dünyadan, insan doğasından, cinlerden gelen bilgeliktir. Çünkü nerede kıskançlık, bencillik varsa orada karışıklık ve her türlü kötülük vardır. Ama göklerden gelen bilgelik her şeyden önce paktır,

69 sonra barışçıldır, yumuşaktır, uysaldır. Merhamet ve iyi meyvelerle doludur. Kayırıcılığı, ikiyüzlülüğü yoktur(Ġncil, 2012: 405 Yakup‟un Mektubu 3/13-17). Boş yere övünen, birbirlerine meydan okuyan, birbirlerini kıskanan kişiler olmayalım(Ġncil, 2012: 330, Pavlus‟tan Galatyalılar‟a Mektup, 5/26).

Bilinenin aksine insanlar arasında en üstün olanların insanlara efendi değil hizmetkâr olması gerektiğini ifade eden ayetler; üstünlüğün insana kibir değil tevazu kazandırması gerektiği üzerinde durur. Bilgelik ancak tevazu ile değer kazanılır. Etik eğitiminde de; iĢinde ehil olanın olmayana iĢ öğretirken ki tavrında da, çalıĢanların hizmet sunarken hizmet ettikleri insanlarla aralarındaki iletiĢimde de tevazu ile muamele; olması gereken bir davranıĢ Ģeklidir.

Öfke Kontrolü

Rabbin kulu kavgacı olmamalı. Tersine herkese şefkatle davranmalı, öğretme yeteneği olmalı, haksızlıklara sabırla dayanmalıdır. Kendisine karşı olanları yumuşak huyla yola getirmeli. Gerçeği anlamaları için Allah belki onlara bir tövbe yolu açar. Böylelikle ayılabilirler, isteğini yerine getirmek için kendilerini tutsak eden iblisin tuzağından kurtulabilirler(Ġncil, 2012: 373, Pavlus‟tan Timoteos‟a 2. Mektup, 2/24-26). Her kötü niyetle birlikte, her türlü kin, öfke, kızgınlık, bağrışma ve iftira sizden uzak olsun. Birbirinize karşı iyi yürekli ve şefkatli olun. Tanrı‟nın sizi Mesih‟te bağışladığı gibi sizde birbirinizi bağışlayın(Ġncil, 2012: 337, Pavlus‟tan Efeslilere Mektup, 4/31-32). Sevgili kardeşlerim, şunu aklınızda tutun: Herkes dinlemekte çabuk, konuşmakta yavaş, öfkelenmekte de yavaş olsun. Çünkü insanın öfkesi, Tanrı‟nın istediği doğruluğu sağlamaz. Bunun için her türlü pisliği ve her tarafa yayılmış olan kötülüğü üstünüzden sıyırıp atarak, içinize ekilmiş, canlarınızı kurtaracak güçte olan sözü alçakgönüllülükle kabul edin(Ġncil, 2012: 403, Yakup‟un Mektubu, 1/19-21).

Öfke ile hareket etmeme, haksızlık karĢısında insanları sabırla düzeltmeye çalıĢma, öğretirken yumuĢak davranma Ġncil‟in genel öğretileri arasındadır. Özellikle dinlemekte çabuk, konuĢmada ve öfkelenmede yavaĢ olunması gerektiğinin vurgulanması genel bir iletiĢim prensibi olmalıdır. Günümüzde insanların bireysel ve mesleki iletiĢimlerinde yaĢadıkları genel sorunların baĢında düĢünmeden yani acelece konuĢmak, varılan ilk yargılarla hızlıca öfkelenmek ve karĢıdaki insanı çok az dinlemek sayılabilir. Tüm bu sorunların giderilmesi açısından Ġncil‟deki bu tavsiyeler oldukça dikkat çekicidir.

70 Dedikodu Yapmamak

Kardeşlerim birbirinizi yermeyin, kardeşini yeren ya da yargılayan kişi yasayı yermiş ve yargılamış olur. Yasayı yargılarsan, yasanın uygulayıcısı değil yargılayıcısı olursun. Oysa tek yasa koyucu, tek yargıç, vardır, Kurtarmaya da mahvetmeye de gücü yeten O‟dur. Ya komşusunu yargılayan sen, kim oluyorsun(Ġncil, 2012: 405, Yakup‟un Mektubu, 3/11).

Ġnsanların birbirleri hakkında konuĢmaları toplumumuzda yalnızca değer yargılarımızla çeliĢtiği için hoĢ karĢılanmadığı halde, Ġncil‟de yasal olarak yasaklanmakta ve kardeĢini yargılayan kiĢinin aslında yasayı yargıladığı ifade edilmektedir. Kutsal kitap yasa olarak ortaya konulmakta ve kitabın yargılayıcısı olunamayacağı üzerinde durulmakta, insanlar dedikodu konusunda dikkatli olmaya çağırılmaktadır.

Yardımseverlik

Şunu unutmayın az eken az biçer çok eken çok biçer. Herkes yüreğinde niyet ettiğini versin. Çünkü tanrı yardımı sevinçle yapanı, sevinçle vereni sever(Ġncil, 2012: 317, 2. Korintliler, 9/6-9). Dünya malına sahip olup da kardeşini ihtiyaç halinde gördüğü halde ondan yardımını ve şefkatini esirgeyen kişide Allah‟ın sevgisi olabilir mi? Yavrularım! Sözle ve dille değil, eylemle ve içtenlikle sevelim(Ġncil, 2012: 425,Yuhanna‟nın 1. Mektubu,3/17-18).

Ġncil‟in belirtilen ayetleri Allah sevgisi olan her insanın kardeĢine yardım etmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Gerçek yardımseverliğin ise sözle değil eylemle fiiliyata dökülerek yapılması gerektiği ifade edilmektedir.

Yol Göstericilik

Sağlam öğretiye uygun olanı öğret. İyi olanı yaparak her konuda örnek ol. Öğretişinde dürüst ve ağırbaşlı ol, kimsenin kınamayacağı doğru sözler söyle. Öyle ki bize gelen hakkımızda söyleyecek kötü bir söz bulamayıp utansın(Ġncil, 2012: 378, Pavlus‟tan Titus‟a mektuplar 2/1-8). Ey bütün yorgunlar ve yükü ağır olanlar! Bana gelin ben size rahat veririm. Boyunduruğumu yüklenin, benden öğrenin. Çünkü ben yumuşak huylu,

71 alçakgönüllüyüm. Böylece canlarınız rahata kavuşur. Boyunduruğumu taşımak kolay, yüküm hafiftir(Ġncil,2012: 22, Matta 11/28-30).Yaşantınıza dikkat edin. Kardeşiniz günah işlerse, onu azarlayın, tövbe ederse bağışlayın(Ġncil, 2012: 143, Luka 17/3).

Yol göstericiliğinin yolunun gösterildiği ayetlerde; gerçek ve sağlam bilginin öğretilmesi gerektiği ve öğretide söz ile beyandan çok hal ile örnek olunmanın ön planda tutulması gerektiği ifade edilmiĢtir. Yol gösterici de bulunması gereken özellikleri sıralayan ayetler; rehber kiĢinin, yaparak örnek olan, yumuĢak huylu ve alçakgönüllü olması gerektiği vurgulanmıĢtır. Meslek etiğinde yol göstericilik önemli bir yere sahiptir. Hemen tüm mesleklerde olması gereken rütbelendirme iĢin profesyonelini amatöründen ayırt etmek için gerekli koĢuldur. Etik eğitimi açsından da usta öğreticilere gerek vardır. Ve bu kiĢilerin özellikleri de diğer kutsal kitapların birçoğunda olduğu gibi Ġncil‟de de açıklanmıĢtır.

Ġyilik ve Ġyi Niyet:

Onlara iyilik yapmalarını, iyilikten yana zengin olmalarını buyur. Böylece gerçek yaşam olan cennete kavuşmak üzere gelecek kendileri için sağlam bir temel biriktirmiş hazine olur(Ġncil, 2012: 369, Pavlus‟tan Timoteos‟a Mektup, 6/18-19). İyilik yapmakta gayretli olursanız size kim kötülük edecek. Doğruluk uğruna acı çekseniz bile ne mutlu size. İnsanların korktuğundan korkmayın, ürkmeyin(Ġncil, 2012: 413, Petrus‟un 1. Mektubu 3/13).

Ġyilikten yana zengin olmak gerektiğini ve yapılan iyiliklerin; cennete temel oluĢturan bir hazine niteliği taĢıdığını ifade eden Aziz Pavlus; Timoteos‟a iyilik yapmaları ve iyi niyet taĢımaları konusunda ısrarcı tavsiyelerde bulunmaktadır. Aziz Petrus‟da iyilik yapma konusunda sabırlı davranan, kötülük gördüğü halde iyilik yapmaktan vazgeçmeyen insana zamanla kimsenin kötülük edemeyeceği üzerinde durmaktadır.

Eğitimli Olmak

Kuşkusuz İsa‟nın sesini duydunuz, ondaki gerçeğe uygun olarak O‟nun yolunda eğitildiniz. Önceki yaşayışınıza ait olup aldatıcı tutkularla yozlaşan eski yaradılışı üzerinizden sıyırıp atmayı, düşüncede ve ruhta yenilenmeyi, gerçek doğruluk ve kutsallıkta Tanrı‟ya benzer

72 yaratılan yeni yaradılışı giyinmeyi öğrendiniz(Ġncil, 2012: 337, Pavlus‟tan Efeslilere Mektup, 4/21-24). Tanrı; kutsallığına ortak olalım diye bizi kendi yararımıza terbiye ediyor. Terbiye edilmek, başlangıçta hiç tatlı gelmez, acı gelir. Ne var ki; böyle eğitilenler için bu sonradan esenlik veren doğruluğu üretir. Bunun için sarkık ellerinizi kaldırın, bükük bellerinizi doğrultun, ayaklarınız için düz yolar yapın. Öyle ki kötürüm olan parçanız, eklemden çıkmasın şifa bulsun(Ġncil, 2012: 398, Ġbranilere Mektup, 12/10-13). Kendimizi esenlik getiren ve karşılıklı olarak gelişmemizi sağlayan işlere verelim(Ġncil, 2012: 282, Pavlus‟tan Romalılara Mektup, 14/19). Duam şu ki; sevginiz, bilgi ve her türlü sezgiyle durmadan artsın. Öyle ki; üstün değerleri ayırt edebilesiniz ve böylece saf ve kusursuz olasınız(Ġncil, 2012: 342, Pavlus‟tan Filiplilere Mektup, 1/9-11). Kutsal yazıların tümü, Tanrı esinlenmesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek, doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır. Bunlar sayesinde Tanrı adamı her iyi iş için donatılmış olarak yetkin olur(Ġncil, 2012: 373, Timoteos‟a ikinci Mektup 3/16-17).

Tanrı‟ya benzemek; tüm kutsal kitaplarda nihai amaç olarak karĢımıza çıkmaktadır. Eğitim sayesinde insanın bunu baĢarabileceğini ifade eden yukarıdaki ayetler; insanın eğitilerek, aldatıcı tutkulardan arınabileceği ve ruhsal olarak da düĢünsel olarak da yenilenebileceğini anlatmaktadır. Yukarıdaki ayetlerde aynı zamanda insanın doğruluk konusunda eğitilmesi, gerçek bilginin insana öğretilmesi konusunda kutsal kitapların kaynak olarak kullanılabileceği de dile getirilmektedir.

Emeğin KarĢılığını Vermek

Apollos kim, Pavlus kim? İman etmenize yardımcı olmuş hizmetkârlardır. Rab her birimize bir görev vermiştir. Tohumu ben ektim, Apollos suladı ama Tanrı büyüttü. Önemli olan, eken ya da sulayan değil, ekileni büyüten Tanrı‟dır. Ekenle sulayanın değeri birdir. Her biri kendi emeğinin karşılığını alacaktır. Biz Tanrı‟nın emektaşlarıyız(Ġncil, 2012: 290, Pavlus‟tan Korintlilere 1. Mektup 3/5-9).

Her kimin ne iĢ yapıyorsa emeğinin karĢılığını alması gerektiğini öğütleyen Ġncil; tüm insanların da Tanrı‟nın emekçileri olduğunu ve Tanrı‟nın da tüm insanlara emeklerinin karĢılığını vereceğini belirtmektedir.

73 Diğerkâmlık

Ziyafet verdiğin zaman yoksulları, kötürümleri, sakatları, körleri çağır. Böylece

Benzer Belgeler