• Sonuç bulunamadı

8. BİYODİZEL BİTKİLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLERİN

8.2 Biyodizel Üretiminde Yağlı Bitkilerin Belirlenmesinin Modellenmesi

8.2.1 Yağlı Bitkilerin Zirai Özelliklerinin Belirlenmesi

8.2.1.5 Türkiye’de Tarımı (Verimi) Etkileyen Faktörler

8.2.1.5.1 Sulama

Türkiye tarımında en büyük sorun sulama sorunudur. Tarımda sulama ihtiyacının en fazla olduğu bölgemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken, bu sorunun en az olduğu bölgemiz Karadeniz Bölgesidir.

Akarsularımızın derin vadilerden akması ve rejimlerinin düzensiz olmasından dolayı sulamada yeterince faydalanamıyoruz. Bunun için mutlaka akarsular üzerindeki baraj sayısı artırılmalıdır. Sulama sorunu çözüldüğünde;

 Üretim artar.

 Nadas olayı ortadan kalkar.

 Tarımda iklime bağlılık büyük oranda azalır.  Üretimde süreklilik sağlanır.

 Üretim dalgalanmaları önlenir.  Yılda birden fazla ürün alınabilir.

 Bu konuda en şanslı bölgemiz Akdeniz, en şanssız bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesidir.  Daha önce sebze tarımı yapılmayan bir yerde sebze tarımı da yapılmaya başlanır.  Tarım ürün çeşidi artar.

 Köyden kente göçler azalır.

8.2.1.5.2 Gübreleme

Tarımda ürünün verim ve kalitesini etkileyen maddeleri içeren organik ve kimyasal bileşiklere veya karışımlara gübre, bunların bilimsel ilkelere uygun olarak toprağa veya bitkiye verilmesi işlemine de gübreleme denir. Bitki yetiştiriciliğinde daha fazla üretim ve kimi zaman da daha kaliteli ürün için gübre uygulaması vazgeçilemez yöntemlerdendir.

Gübrenin çevre kirliliği yaratması bilinçsiz kullanımından kaynaklanır. Bilinçli kullanımda gübre dozları; topraktaki besin maddeleri açığını kapatacak şekilde toprak ve bitki analizleri veya biyolojik denemelerle belirlenir.

Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olması tabii gübre imkânını oluşturmaktadır. Ancak yurdumuzda tabii gübrenin yakacak olarak kullanılması bu olumlu durumu ortadan kaldırmaktadır. Ülkemizde üretilen suni gübre yeterli olmadığı için ithal (Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden) etmekteyiz. Bu da maliyeti artırdığından çiftçilerimiz yeterince gübre kullanamamaktadır.

8.2.1.5.3 Tohum Islahı

Sulama ve gübre sorunu çözüldükten sonra verimi daha da artırmak için kaliteli tohum kullanılmalıdır. Ülkemizde kalite tohum üretme konusunda devlet üretme çiftlikleri ve tohum ıslah istasyonları çalışmalar yapmaktadır. Ancak kaliteli tohum ithali devam etmektedir.

8.2.1.5.4 Tarımsal Mekanizasyon

Mekanizasyon son yüzyılda tarımı ve tarımsal üretimi belki de en fazla etkileyen ve gelişmesini sağlayan ve tarımsal faaliyetleri yönlendiren uygulamalardandır. Modern tarım mekanizasyon sayesinde oluşmuş ve gelişmiştir. Mekanizasyon modern tarımın vazgeçilemez temel direklerindendir. Çünkü bu sistemde üretimin her aşamasındaki uygulamalar ancak o alanda geliştirilen alet ve ekipmanlarla hızlı ve istenilen nitelikte yapılabilir. Ancak bazı alet ve makinelerle gerçeklesen uygulamalar çevre üzerinde olumsuz etkiler de yaratabilmektedir. Bu sakıncalar kimi zaman bilinçsiz kullanım ve veya alet ve makinelerin fazla ağırlığı, bunun toprak ve üzerindeki bitki ve canlılara olumsuz etkileri, ağır baskı, derin yırtma, aşırı gürültü ve egzoz gazları vb. özelliklerinden kaynaklanabilir.

Özellikle zamansız ve bilinçsiz (nemli toprakların ağır alet ve makinelerle sürümü) derin toprak islemeler tarım toprağının yapısının bozulmasına, toprağının su geçirgenliğinin dolayısıyla tutulan su miktarının azalmasına, canlıların yasam koşullarının olumsuz yönde değişmesine sebep olmaktadır. Bu gibi olumsuzluklar nedeni ile son yıllarda en az düzeyde (minimum) toprak isleme ile tarımsal üretim, üzerinde en çok durulan uygulamalardandır.

Motor yeteneği bozuk ve bakımı sorunlu olan makinelerin çevrede gürültü kirliliğine, yakıt artıkları ile de atmosfer kirliliğine sebep olmaları nedeniyle tarım islerinde kullanımında önemli sakıncaları ortaya çıkarmaktadır.

Ürünün zamanında ekimi, hasadı ve yüksek verim için makine kullanımı şarttır. Ancak makine kullanımı yurdumuzda yeterli ölçüde gelişmemiştir. Sebepleri:

 Makine kullanıma elverişsiz alanların varlığı,

 İş gücünün bazı bölgelerde daha ucuz olması,

 Makine fiyatlarının çiftçinin alım gücünün üstünde olmasıdır.

8.2.1.5.5 Zirai Mücadele

Tarımdaki hastalıkların, yabani otların ve haşerelerin meydana getireceği üretim düşüklüğünü önlemek için ilaçlı mücadele şarttır. Zirai mücadelede daha çok ilaç kullanılmaktadır.

8.2.1.5.6 Toprak Bakımı

Tarla yağışlardan önce sürülmeli, yabancı otlardan arındırılmalıdır. Erozyona karşı korunmalıdır.

8.2.1.5.7 Toprak Analizi

Toprak analizleri ile en iyi verim alınabilecek ürün belirlenir. Ayrıca toprağın ihtiyacı olan mineraller tespit edilerek kullanılacak gübre belirlenir.

8.2.1.5.8 Destekleme Alımı ve Pazar

Verimi etkilemez. Üretim miktarını etkiler. Çiftçi ürettiği malı pazarda zarar etmeden satabilmelidir. Çiftçinin elverişsiz piyasa koşullarından olumsuz etkilenmemesi için devlet bazı ürünlerde destekleme alımı yapmaktadır.

8.2.1.5.9 Çiftçi Eğitilmeli ve Kredi Desteği

Çok önemlidir. Eğitilmiş personelin gözetiminde yapılması şarttır. Kredi desteği, çiftçiyi zor duruma düşürmeyecek biçimde yapılmalıdır.

8.2.1.5.10 Sürdürülebilir Tarım

Tarımda sürdürülebilirlik kavramı yeni bir kavram değildir ve onlarca senedir tarım sistemlerinde göz önüne alınmıştır. Sürdürülebilirliğin anahtar bileşenleri Amerikan Kongresi tarafından 1990 Tarım Kanunu’nda bölgeye özgü uygulamalar içeren bir bitki ve hayvan üretimi uygulamaları entegre sistemi olarak özetlenmiştir, uzun vadede:

 İnsanlar için yiyecek ve lif ihtiyaçlarını karşılar,

 Çevre kalitesini ve tarım ekonomisinin dayandığı doğal kaynakları geliştirir,

 Yenilenemeyen kaynaklar ve çiftlik kaynaklarının en etkili kullanımını sağlar ve doğal biyolojik döngüleri ve kontrolleri uygun şekilde entegre eder,

 Çiftçilerin ve toplumun bir bütün olarak yaşam kalitesini artırır.

Sürdürülebilir tarım, yeterli bakım yapılması veya çevre kalitesinin ve ekonomik karlılığın geliştirilmesiyle sonuçlanan üretim yöntemlerinin kullanılmasını öngörür. Başka bir deyişle, çevre için gerçekten sürdürülebilir görünen bir üretim sisteminin, sistemi kullanan üreticiler için karlı olması ve uzun vadede kullanılabilmesi gerekmektedir.