• Sonuç bulunamadı

Türk Dili, Tarihi ve Kültürü ile Atatürk ve Eserine Yönelik Tören ve Ödül

B. PERFORMANS BĠLGĠLERĠ

1. Program, Alt Program, Faaliyet Bilgileri

1.2. Türk Dili, Tarihi ve Kültürü ile Atatürk ve Eserine Yönelik Tören ve Ödül

1.2.1. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK‟ün aramızdan ayrılıĢının 82‟inci yıl dönümü münasebeti ile Kurumumuz tarafından her yıl düzenlenen Atatürk‟ü Anma Töreni, bu yıl CumhurbaĢkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, Bakanlar, devlet erkânı ve davetlilerin katılımı ile 10 Kasım 2020 Salı günü BeĢtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi‟nde gerçekleĢtirildi.

Tören programı kapsamında bünyemizdeki Kurumlardan Atatürk AraĢtırma Merkezi BaĢkanlığı tarafından da “ArĢivimizden Fotoğraflarla Atatürk” sergisi düzenlendi.

Anma töreni saygı duruĢu ve Ġstiklal MarĢı‟nın okunması ile baĢlamıĢtır.10 Kasım Atatürk‟ü Anma Töreninde CumhurbaĢkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu BaĢkanı Prof. Dr. Muhammet HEKĠMOĞLU birer konuĢma yaptı.

CumhurbaĢkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, ATATÜRK‟ün vefatının 82‟inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuĢmasına tüm katılımcıları selamlayarak ve Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaĢlarını rahmetle yâd ederek baĢladı. CumhurbaĢkanı ERDOĞAN, bu tür yıl dönümlerini, anma ve tazim sunma yanında nereden nereye gelindiğinin ve nereye gidildiğinin muhasebesi olarak gördüğünü söyledi ve sözlerine Ģöyle devam etti:

Cumhuriyetimizin kuruluĢunun 100‟üncü yılını bundan 10 sene önce ilan ettiğimiz hedeflerle iĢte böyle bir fırsata dönüĢtürmeye çalıĢtık. Bu tür büyük muhasebelerin aynı zamanda gelecekteki daha büyük hedeflerin de hazırlıkları olduğuna inanıyorum.

Ġstanbul‟un fethinin 600‟üncü yılı olan 2053‟ü ve Malazgirt Zaferi‟nin 1000‟inci yılı olan 2071‟i iĢte bunun için önemsiyor, yeni vizyonlarımızın nirengi noktaları olarak kabul ediyoruz.

Ülkemizin demokrasi ve kalkınma mücadelesini „Benim manevi mirasım ilim ve akıldır‟ diyen Gazi Mustafa Kemal‟in arzu ettiği Ģekilde yürütüyoruz.”

Millete verdikleri her sözü yürekten inanarak ifade ettiklerini vurgulayan CumhurbaĢkanı ERDOĞAN, “Bu sözleri yerine getirmek için tüm gücümüzle gece gündüz çalıĢtık, çabaladık. Bugün Türkiye sadece sınırları içinde değil sınırları dıĢında da güç ve umut kaynağı ise bunu milletimizle birlikte verdiğimiz mücadeleye borçluyuz.”

diye konuĢtu.

CumhurbaĢkanı ERDOĞAN, “DıĢarıdaki ve içerideki Ģer güçlerin tasallutundan kurtardığımız kahraman ordumuzu yeniden zafer üstüne zafer kazanan, milletimizin göz bebeği bir kurum haline dönüĢtürdük.” dedi.

Türkiye‟yi, Irak‟tan Suriye‟ye, Libya‟dan Kıbrıs‟a, Karabağ‟dan Kudüs‟e kadar tarihin ve medeniyetin tüm emanetlerine gerektiğinde canını ortaya koyarak sahip çıkabilecek bir yere getirdiklerini belirten CumhurbaĢkanı ERDOĞAN, “Bölgesel ve küresel her meselede sözü dinlenen, duruĢu dikkate alınan, tarafı ağırlık kazanan bir ülke konumuna yükselttik.” ifadesini kullandı.

CumhurbaĢkanı ERDOĞAN, “Bir kez daha Gazi Mustafa Kemal‟i, 82‟nci vefat yıl dönümünde rahmetle yâd ediyorum, ülkemizin ve milletimizin bekası için bugüne kadar hizmet vermiĢ, mücadele etmiĢ tüm Ģehitlerimize, gazilerimize, devlet büyüklerimize, manevi rehberlerimize Allah‟tan rahmet diliyorum. ” diyerek konuĢmasını tamamladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY, konuĢmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk‟ü saygı, minnet ve rahmetle anarak baĢladı. Bakanı ERSOY, Atatürk‟ün hayatı boyunca takip ettiği yolun, hiçbir Ģüpheye yer vermeksizin millî bir yol, sergilediği duruĢun millî iradenin temsili ve uygulaması olduğunu kaydetti ve Ģöyle konuĢtu:

“Milletinin bilgisi, zekâsı, azmi ve çalıĢkanlığı ile her türlü baĢarıyı elde etmeye muktedir olduğuna yürekten inanarak, en yüksek hedefleri belirlemiĢtir. Hayatını yine milletiyle birlikte bu yolda yürümeye vakfetmiĢtir. Atatürk‟ün fikir ve icraatları, bağımsızlığın sadece savaĢta kazanılan zaferlerle sağlanamayacağının açık bir ifadesidir. Almayı değil üretmeyi, taklidi değil özgünlüğü, zirveye çıkmayı değil onu aĢmayı bütün planlarının temeline yerleĢtirmiĢtir.”

Bakan ERSOY, “Tüm imkânsızlıklara ve yokluğa rağmen dünyanın dize getirilmesiyle kurulan bu Cumhuriyetin geleceği yolunda elde ettiğimiz hiçbir baĢarıyı bir son kabul etmeyecek, aksine her baĢarıyı yeni bir baĢlangıç noktası olarak görerek, daima ileriye yürümeyi sürdüreceğiz.” diyerek konuĢmasına devam etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu BaĢkanı Prof.Dr. Muhammet HEKĠMOĞLU, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaĢlarını saygıyla ve Ģükranla anarak konuĢmasına baĢladı.

Prof. Dr. HEKĠMOĞLU, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK‟ün “Biz haysiyet ve Ģerefiyle yaĢamak isteyen bir milletiz. Ġstiklali tam denildiği zaman tabii ki siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri her hususta istiklali tam demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde istiklalde mahrumiyet, millet ve memleketin hakiki manasıyla bütün istiklalinden mahrumiyeti demektir.” sözündeki tam bağımsızlığın, her zaman ilelebet düsturları olacağını vurguladı.

Yüksek Kurumun akademik yayın faaliyetleri, araĢtırma projeleri ve bilimsel etkinlikleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. HEKĠMOĞLU, “Millî kimliğine bağlı, evrensel değerleri özümsemiĢ, nitelikli akademik insan kaynağı yetiĢtirmeyi asli değerlerinden sayan Yüksek Kurum, Atatürk‟ün vasiyet gelirlerini bu bilinçle değerlendirmektedir.

Önceki yıllara ek olarak bu yıl ilk defa tarih ve Türk dili dıĢında sosyal bilimlerde ve yabancı dil alanlarında 2133 öğrenciye baĢarı bursu vermeyi kararlaĢtırmıĢtır.” diyerek konuĢmasına devam etti.

1.2.2.

Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü

Atatürk‟ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi doğrultusunda dünya barıĢına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliĢtirilmesine hizmet eden gerçek ve tüzel kiĢilere Devlet Ödülü niteliğinde 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu TeĢkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname‟nin 27‟inci maddesine dayanarak hazırlanan Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü Yönetmeliği gereği 2020 yılında, Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü verilmesine iliĢkin çalıĢmalar Bilimsel ÇalıĢmalar Koordinasyon Dairesi BaĢkanlığınca yürütülmüĢtür.

Ödül Kurulu Yönetmelik‟in 11‟inci maddesine göre, ödül için aday gösterebilecek gerçek ve tüzel kiĢileri belirlemiĢtir.

Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü Basın Duyurusu ve Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü Aday Gösterme BaĢvuru Formu Türkçe ve Ġngilizce olarak hazırlanmıĢ ve Ödül Kurulunca kabul edilmiĢtir. Yüksek Kurumun genel ağ sayfasında konu ile ilgili esaslar ve baĢvuru formları Türkçe ve Ġngilizce dillerinde yayımlanmıĢtır.

Ödül; Atatürk‟ün rölyefi iĢlenmiĢ altın kaplamalı gümüĢ plaket, altından yapılmıĢ rozet ve berat ile para ödülünden oluĢmaktadır. Ödüllerin biçimleri ve boyutları belirlenmiĢ, mevcutların kullanılmasına karar verilmiĢtir. Para ödülü miktarı CumhurbaĢkanı tarafından

belirlenmektedir.

11.05.2020 tarihli ve 31124 Mükerrer sayılı Resmî Gazete‟de yayımlanan Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü Yönetmeliği değiĢiklikleri doğrultusunda, aday gösterme baĢvuruları alınmıĢtır.

Atatürk Uluslararası BarıĢ Ödülü Yönetmeliği'nin 10'uncu

maddesi gereği Ödül Kurulu tarafından ödüle aday gösterebilecek gerçek ve tüzel kiĢilerin 19 Mayıs-20 Ekim 2020 tarihleri arasında yapmıĢ olduğu baĢvurular değerlendirilmiĢtir.

Ödül Kurulunca yapılan değerlendirme sonucunda oluĢturulan 3 kiĢilik aday listesi Sayın CumhurbaĢkanımızın tensiplerine sunulmuĢtur.