• Sonuç bulunamadı

Genel Destek Hizmetleri

B. PERFORMANS BĠLGĠLERĠ

1. Program, Alt Program, Faaliyet Bilgileri

1.3. Genel Destek Hizmetleri

Ġnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi BaĢkanlığınca 2020 yılında aĢağıdaki hizmetler geçekleĢtirilmiĢtir.

1.3.1. SözleĢmeli Personel Alımı

Arkeolojik Kazı ÇalıĢmalarına ĠliĢkin Yapılan ĠĢ Birliği Kapsamında 4/B SözleĢmeli Personel Alımı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Türk Tarih Kurumu BaĢkanlığı arasında;

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gerçekleĢtirilen arkeolojik kazı çalıĢmalarının desteklenmesi, Anadolu tarihi ve kültürünün daha yakından ve detaylı araĢtırılarak bilgi ve yayın

üretilmesine katkıda bulunmak, arkeolojik araĢtırmaların nitelik ve sürelerini artırmak, arkeolojik kazıların geliĢtirilmesine yönelik zemin hazırlamak amacıyla yapılan iĢ birliği sözleĢmeleri kapsamında 2019 yılında CumhurbaĢkanlığınca ihdas edilen açıktan alım izni ile 74 Arkeolog, 14 Müze AraĢtırmacısı, 12 Restoratör olmak üzere toplam 100 adet sözleĢmeli personelin atamaları yapılmıĢ olup görevlerine baĢlamıĢlardır. Öte yandan 2020 yılı için anılan iĢ birliği kapsamında 248 adet (Arkeolog, Müze AraĢtırmacısı, Restoratör) sözleĢmeli personel alımı için ilana çıkılmıĢ olup ilgili mevzuat kapsamında baĢvuru Ģartları tutan ve yerleĢmeye hak kazanan 152 Arkeolog, 31 Müze AraĢtırmacısı, 26 Restoratör olmak üzere toplam 209 adet sözleĢmeli personelin alım süreci 2020 yılında tamamlanmıĢtır.

Yüksek Kurum ve Bünyesindeki Kurumlara 4/B SözleĢmeli Personel Alımı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde yer alan Atatürk AraĢtırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunda istihdam edilmek üzere, 657 sayılı

Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi ve 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “SözleĢmeli Personel ÇalıĢtırılmasına ĠliĢkin Esaslar” kapsamında ilana çıkılan 42 adet sözleĢmeli personel pozisyonu için baĢvuran adayların iĢlemleri

Adayların baĢvuruları öncelikli olarak ilanımızda belirtilen Ģartları haiz olup olmadıkları yönünden değerlendirilmiĢtir.

Aranan Ģartları haiz olan adaylardan, Tashihçi, ArĢiv Uzmanı ve Mütercim-Tercüman unvanlı pozisyonlara baĢvuran adaylar mesleki uygulama/sözlü sınava tabi tutulmuĢlardır.

Kütüphaneci, Teknisyen, Dizgi Operatörü, Büro Personeli ve Diğer Teknik Hizmet Personeli unvanlı pozisyonlara baĢvuran adaylardan aranan Ģartları haiz olanlar, yazılı ve sözlü sınav yapılmaksızın sadece KPSS (B) grubu puan sıralaması yapılmıĢtır.

Atanmaya hak kazanan adaylardan belgelerini teslim etmeleri istenmiĢ olup alım süreci devam etmektedir.

1.3.2. YerleĢke Projesi

Yüksek Kurum ve Yüksek Kuruma bağlı Kurumların, 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılarak görev alanlarında daha etkin konuma gelmesiyle personel sayısı artmıĢ ve fiziksel yapı yetersiz hâle gelmiĢtir.

Bu bağlamda söz konusu eksikliklerin giderilmesi ve tek bir yerleĢke içinde hizmet verilebilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına tahsisli taĢınmazın EskiĢehir Yolu tarafından 68.350 m²‟lik kısmı Yüksek Kurum adına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsis edilmiĢtir.

YerleĢke inĢaatı ile ilgili hazırlanan 75.000 m² kapalı alana sahip projeye ait giderlerin tamamı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun kendi bütçesinden (öz kaynaklarından) karĢılanmakta olup Yatırım Programına dâhil edilmiĢtir.

Toplu Konut Ġdaresi BaĢkanlığı ile yapılan protokol kapsamında 14.12.2017 tarihinde ihalesi yapılarak yüklenici firma ile sözleĢme imzalanmıĢtır. Yüklenici firma tarafından 21.01.2019 tarihinde; 7161 sayılı Kanun‟un „„SözleĢmelerin tasfiyesi veya devri‟‟ baĢlıklı geçici 4‟üncü maddesi gereği tasfiye talebinde bulunması nedeniyle inĢaatın ancak %4,70‟i tamamlanabilmiĢtir. Tasfiye talebi Hazine ve Maliye Bakanlığınca 30.07.2019 tarihinde uygun bulunmuĢtur.

TOKĠ tarafından tekrar ihale edilmesi beklenmektedir.

1.3.3. Atama ve Emeklilik ĠĢlemleri

Yüksek Kurum ve bünyesinde yer alan Kurumlara 2020 yılında Kamu Personel Seçme Sınavı ile 8, 2828 sayılı Kanun kapsamında 3, naklen atama ile 1, 657 sayılı Kanun‟un 92‟inci maddesi gereğince 1, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 1 personelin ataması yapılmıĢtır. Yüksek Kurum ve bünyesinde yer alan Kurumlarda çalıĢan 8 personelin emeklilik iĢlemi yapılarak sonuçlandırılmıĢtır.

1.3.4. Eğitim Faaliyetleri

Aday memurlar için 06-17 Ocak 2020 tarihlerinde Temel Eğitim, 20 Temmuz 2020 ve 21 Ağustos 2020 tarihleri arasında ise Hazırlayıcı Eğitim Faaliyeti 14 personelin katılımı ile gerçekleĢtirilmiĢtir.

1.3.5. Özlük Haklarına ĠliĢkin ĠĢlemler

 Yüksek Kurum ve bünyesinde yer alan Kurumlardaki personelin kademe ve derece terfi iĢlemleri düzenli olarak yapılmıĢtır.

Personelin öğrenimlerinin değiĢmesi ve diğer hizmetlerinin birleĢtirilmesi taleplerine binaen, hizmet birleĢtirme ve intibak iĢlemleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Yüksek Kurum personelinin maaĢ, özlük ve sosyal haklarına iliĢkin iĢlemler her ay düzenli olarak yerine getirilmiĢtir.

 Personelin kadro, yan ödeme ve özel hizmet tazminatı oranları düzenlenerek ilgili birimlere gönderilmiĢtir.

 Yüksek Kurum ve bünyesinde yer alan Kurumlarda çalıĢan personele yönelik Görevde Yükselme ve Unvan DeğiĢikliği Sınavı düzenlenmiĢ ve 69 personelin katılımı sağlanmıĢ olup, bunlardan 62 personel sınavı baĢarı ile tamamlamıĢ olup süreç devam etmektedir.

1.3.6. Yurt DıĢı Görevlendirme ĠĢlemleri

 Yüksek Kurum BaĢkanlığında görev yapan personele iliĢkin 4 yurt dıĢı, 9 yurt içi görevlendirme iĢlemi yapılmıĢtır.

1.3.7. Satın Alma ve TaĢınır ĠĢlemleri

 Yüksek Kurum teĢkilat yapısında yer alan dört harcama biriminin (Ġnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi BaĢkanlığı, Bilimsel ÇalıĢmalar Koordinasyon Dairesi BaĢkanlığı, Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı ve Hukuk MüĢavirliği) harcama yetkileri uhdelerinde olmak üzere gerçekleĢtirme görevi Ġnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi BaĢkanlığı tarafından yürütülmektedir.

 Kurum hizmetleri 4 adet resmî ve 2 adet kiralık olmak üzere toplam 6 adet araç ile yürütülmüĢtür.

 Yüksek Kurum, Atatürk AraĢtırma Merkezi BaĢkanlığı ve Atatürk Kültür Merkezi BaĢkanlığı personelinin mesai geliĢ-gidiĢlerini sağlamak için ihale usulüyle 14 adet servis aracı kiralanmıĢtır.

 Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, su ve haberleĢme giderlerinin artmaması için tasarruf genelgelerine uyulmuĢtur.

 Kurum ihtiyaçlarını karĢılamak amacıyla yapılan mal ve hizmet alımları ile cari transfer (memurlara öğle yemeğine yardım) ödemeleri için 1.260 adet ödeme emri belgesi düzenlenmiĢtir.

 Yüksek Kurum, Atatürk Kültür Merkezi BaĢkanlığı ve Atatürk AraĢtırma Merkezi BaĢkanlığı personelinin öğle yemeği ihtiyacı Kültür ve Turizm Bakanlığı yemekhanesinden alınarak karĢılanmıĢtır.

 Yüksek Kurum birimlerinin demirbaĢ ve tüketim malzeme talepleri, depo mevcudundan TaĢınır Kayıt Yetkilisi tarafından karĢılanmıĢ, takip ve kayıt iĢlemleri TaĢınır Kayıt Yetkilisi tarafından yapılmıĢtır.

 Makine teçhizat bakım onarımları (jeneratör, fotokopi makineleri, sistem odası hassas klimaları, Kurum ve sistem odası yangın algılama sistemleri, sistem odası güç kaynağı), büro makine ve onarımı (asansör, kompanzasyon), bilgiye abonelik ve internet eriĢimi (medya takip ve elektronik haberleĢme hizmet alımı), tüketime yönelik mal ve malzeme alımları (hizmet araçları için akaryakıt ve Kurum personeli için doğal kaynak su alımı), taĢıt kiralaması giderleri (2 adet binek taĢıt kiralama hizmet alımı), diğer hizmet alımları (haĢere ve kemirgenle mücadele hizmet alımı, iĢ sağlığı ve güvenliği hizmet alımı, alarm takip hizmet alımı) gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Kurumumuza içeriden ve dıĢarıdan gelebilecek siber tehditlere karĢı açıklıkları belirlemek ve önlem almak amacıyla "Sızma Testleri Hizmet Alımı", Kurumumuz Bilimsel ÇalıĢmalar Koordinasyon Dairesi BaĢkanlığı için ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi gereğince “1. Gözetim Tetkikinin Yapılması”, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kiĢilere sağlık hizmetleri sunucuları tarafından sağlanmakta olan sağlık hizmetlerine iliĢkin bilgilerin elektronik ortam içerisinden gönderilmesine olanak sağlayan SGK Medula sistemine bağlanmak üzere 1 (bir) yıl süreli "E-reçete ve E-imza MEDULA Entegrasyon Yazılım Lisans Kullanım Hakkı Alımı" yapılmıĢtır.

 Yüksek Kurum hizmet birimlerinde kullanılmak üzere menkul mal alımları kapsamında; 3 adet perde, 5 adet tümleĢik bilgisayar, 10 adet dizüstü bilgisayar, 5 adet dosya dolabı,1 adet elbise dolabı, 1 adet kütüphane dolabı, 1 adet muhafaza dolabı, 1 adet masa, 1 adet sehpa, 1 adet kablosuz yaka mikrofonu, 1 adet duvar tipi klima, 1 adet buzdolabı, 2 adet Led Monitör, 4 adet bellek, 3 adet kablosuz mouse klavye set, 4 adet USB çoklayıcı, 2 adet makine dolap altı, 2 adet malzeme dolabı, 3 adet giysi dolabı, 14 adet dosya dolabı, 1 adet bardak yıkama makinesi, 1 adet bardak yıkama makinesi deterjan pompası, 1 adet bardak yıkama makinesi parlatıcı pompası, 1 adet telsiz telefon, 2 adet sayısal telefonun satın alınma iĢlemi yapılmıĢtır.

1.3.8. Genel Evrak ve ArĢiv Hizmetleri

 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18-19 ġubat 2020 tarihlerinde Ankara‟da Belge Yöneticilerine yönelik olarak düzenlenen arĢiv, dosyalama, EBYS ve gizlilik konularındaki eğitime katılım sağlanmıĢtır.

 Devlet ArĢiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik‟in 6‟ncı maddesinin birinci fıkrası gereği Kurumumuzda belge yönetimi ve arĢiv hizmetlerini yürütmekle sorumlu olmak üzere kurum ve birim belge yöneticileri görevlendirilmiĢtir. Söz konusu personel ile standart dosya planının kullanımı ve yazıĢma kodu tercihlerinin doğru kullanımı hakkında bilgilendirme toplantısı yapılmıĢtır.

 Ayıklama ve Ġmha Komisyonu marifetiyle imhaya ayrılmıĢ 171 adet klasör ve 14 adet defter, Devlet ArĢivleri BaĢkanlığından alınan uygunluk görüĢü ve BaĢkanlık Makamının Oluru ile Devlet ArĢivleri BaĢkanlığı Ergazi Atık Kâğıt Parçalama ve Balyalama Ünitesine imha edilmek üzere teslim edilmiĢtir.

 Posta hizmetlerinin yürütüldüğü posta ücret ödeme makinası kontrol merkezi değiĢtirilmiĢtir. Kurum ana hizmet binasına en yakın mesafede olan Balgat PTT Merkez Müdürlüğü tercih edilerek zamandan tasarruf sağlanmıĢtır,

 Posta tartım makinası yenilenerek bu sayede posta iĢlemlerinde olası maddi iĢlem hataları önlenmiĢ, doğru tartım yapılması ve zamandan da tasarruf sağlanmıĢtır.

1.3.9. Kurum Genel Evrak ve ArĢiv Hizmetleri

2020 yılı Kurum evrak sayısı;

 Gelen Evrak 4.535 adet,

 Giden Evrak 2.049 adettir.

1.4. Strateji GeliĢtirme ve Mali Hizmetler

Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığınca 2020 yılında aĢağıdaki hizmetler gerçekleĢtirilmiĢtir.

1.4.1. 2020 Yılı Ayrıntılı Finans Programının Hazırlanması

CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığınca yayımlanan 1 sıra numaralı 2020 Yılı AHP-AFP ÇalıĢmaları Hakkında Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği doğrultusunda birimlerin teklifleri de alınarak aylar itibarıyla harcama ve tahsil edilebilecek gelir miktarları ile net finansmanın kullanımına iliĢkin öngörüleri gösterir Ayrıntılı Finansman Programı oluĢturulmuĢtur.

1.4.2. 2019 Yılı Ġdare Faaliyet Raporunun Hazırlanması

5018 sayılı Kanun‟un 41‟inci maddesi ile Kamu Ġdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik gereği harcama birimlerince hazırlanan birim faaliyet raporları ile bünyemizdeki Kurumların faaliyet bilgilerinin de yer aldığı 2019 yılı Ġdare Faaliyet Raporu hazırlanarak CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığı ile SayıĢtay BaĢkanlığına gönderilmiĢtir. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla genel ağ sayfamızda yayımlanmıĢtır.

1.4.3. 2020 Yılı Performans Programının Ġzlenmesi ve Değerlendirilmesi

Harcama birimlerinin katılımıyla hazırlanan 2020 Yılı Performans Programı

“Kamu Ġdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik” ile Strateji ve Bütçe BaĢkanlığınca yayımlanan Program Bütçe Esaslarına Göre Performans Programı Ġzleme Rehberi doğrultusunda üçer aylık dönemler itibarıyla izlemeye tabi tutulmuĢtur.

Bu kapsamda, BaĢkanlığımızca geliĢtirilen formlar ile harcama birimlerinden alınan veriler e-bütçe sisteminde yer alan Program Bütçe Hazırlık Modülü altındaki Performans Ġzleme ve Değerlendirme Bölümüne girilmektedir.

1.4.4. Yatırım Programının Ġzlenmesi ve Değerlendirilmesi

Yatırım projelerini uygulayan harcama birimlerinin, yıllık yatırım değerlendirme raporunun hazırlanmasına dayanak teĢkil eden projelerin gerçekleĢme ve uygulama sonuçlarına iliĢkin bilgiler doğrultusunda 2019 Yılı Yatırım Programı Değerlendirme

2020 Yılı Yatırım Programına iliĢkin gerçekleĢmeler üçer aylık periyotlar halinde Strateji ve Bütçe BaĢkanlığının Ka-Ya sistemine girilerek yatırım programı izlemeye tabi tutulmuĢtur.

1.4.5. Bütçe ve TaĢınır Kesin Hesabın Hazırlanması

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2019 yılı bütçe iĢlemleri ve gerçekleĢmeleri ile kesin hesap verileri Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri ile karĢılaĢtırılarak uygunluk sağlanmıĢ ve hazırlanan “2019 Yılı Kesin Hesabı” Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SayıĢtay BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

Harcama birimi taĢınır yönetim hesabı cetvelleri bütünleĢtirilerek 2019 yılı taĢınır kesin hesabı oluĢturularak idari kesin hesabına eklenmiĢtir.

1.4.6. Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunun Hazırlanması

Kamu mali yönetiminde kamu idarelerinin harcamaları ve faaliyetleri üzerinde kamuoyunun gözetiminin ve denetiminin sağlanması amacı ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu‟nun 30‟uncu maddesi “Genel yönetim kapsamındaki idareler, ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçlarını, ikinci altı aya iliĢkin beklentiler ve hedefleri ile faaliyetlerini kamuoyuna açıklar.” hükmü doğrultusunda Yüksek Kurum birimlerinden gelen bilgiler çerçevesinde 2020 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu hazırlanarak CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığına gönderilmiĢ ve Kurumun genel ağ sayfasında yayımlanmıĢtır.

1.4.7. 2021 Yılı Performans Programının Hazırlanması ve 2020 Yılı Performans Programının Yayımlanması

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 9‟uncu maddesi gereği Kamu Ġdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik, Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu Ġdarelerinin Performans Programlarının Program Bütçe Esaslarına Uygun ġekilde Hazırlanması Hakkında Usul ve Esaslar ve Program Bütçe Rehberi doğrultusunda hazırlanan ve bütçe çalıĢmaları kapsamında CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığınca değerlendirilen 2021 yılı Performans Programı, Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasını müteakiben Tasarıda yer alan büyüklüklere göre revize edilerek, Plan ve Bütçe Komisyonunun bilgisine sunulmuĢtur.

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenen bütçe büyüklüklerine göre nihai hali verilerek Ocak ayı içerisinde genel ağ sayfasında yayımlanmak suretiyle kamuoyuna açıklanan 2020 yılı Performans Programı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

1.4.8. 2021 Yılı Yatırım Programının Hazırlanması

alınan yatırım teklifleri; orta vadeli program, orta vadeli mali plan, Kurumun stratejik planı, bütçe çağrısı ve bütçe hazırlama rehberi, yatırım genelgesi ve yatırım programı hazırlama rehberi esas alınarak bütünleĢtirilmiĢ ve Kurumun yatırım teklifi oluĢturulmuĢtur.

1.4.9. 2021 Yılı Bütçe GörüĢmeleri

CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığı ile Kurumun cari bütçe teklifi ve yatırım bütçe teklifine ait bilgi ve belgeler ile teklif tutarlarının gerekliliği konusunda açıklamaları içeren görüĢmeler yapılmıĢtır. Yüksek Kurum ve bünyemizde yer alan Kurumların Bakan bütçe sunuĢ metinleri bütünleĢtirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderilmiĢtir. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile SayıĢtay raporlarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul görüĢmelerinde gerekli bilgi ve belge desteği sağlamak amacıyla katılım sağlanmıĢtır.

1.4.10. Bütçe Uygulamaları

Yüksek Kurum birimleri tarafından yapılacak harcamaların gerçekleĢtirilebilmesi için gerekli aylık nakit ihtiyacının karĢılanması amacıyla, hazine yardımına iliĢkin taleplerimiz Strateji ve Bütçe BaĢkanlığına aylık olarak bildirilerek, bloke tutulan hazine yardımının serbest bırakılması sağlanmıĢtır. Strateji ve Bütçe BaĢkanlığınca serbest bırakılan hazine yardımlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kurumumuza aktarılması sağlanarak nakit ihtiyacımız giderilmiĢtir.

Harcama birimlerinden gelen 41 adet ödenek gönderme belgesi icmali ve 14 adet tenkis belgesi icmali incelenerek onaylanmıĢtır.

7197 sayılı 2020 yılı Bütçe Kanunu‟nun 6‟ncı maddesinin beĢ numaralı fıkrası kapsamında önceki yıla mahsuben gönderilen hazine yardımlarından 1 adet likit karĢılığı ödenek ekleme iĢlemi, 5018 sayılı Kanun‟un 21‟inci maddesi gereği 8 adet tertipler arası aktarma iĢlemi gerçekleĢtirilmiĢtir.

7197 sayılı 2020 Yılı Bütçe Kanunu‟nun 5‟inci maddesinin 2 numaralı fıkrası ve 5018 Sayılı Kanun‟un 23‟üncü maddesine istinaden yedek ödenekten 1 adet Kurumumuz bütçesine aktarma yapılmıĢtır.

2020 yılı sonunda harcama yapılan tertipler birimler itibarıyla tespit edilerek, gerekli ödeneği sağlamak amacıyla ödenek fazlası olan tertiplerden kurum içi aktarma yapmak suretiyle ihtiyaçlar karĢılanmıĢ, kullanılmayan ödenekler tenkis edilmiĢtir.

1.4.11. Ön Mali Kontrol

02.08.2010 tarihinde üst yönetici onayı ile yürürlüğe konulan 2010/1 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Ön Mali Kontrol Usul ve Esasları Genelgesi kapsamında, harcama birimlerinin bedeli 30.000 TL‟yi aĢan taahhüt evrakı ve sözleĢme tasarıları, kadro dağılım cetvelleri, yan ödeme cetvelleri, sözleĢmeli personel sayısı ve

adet taahhüt evrakı ve sözleĢme tasarısı, 1 adet seyahat kartı listesi ve 5 adet biliĢim personeli, 1 adet Kurum Tabibi hizmet sözleĢmesi ve yan ödeme cetvelleri ön mali kontrole tabi tutulmuĢtur. Kontroller sonucunda uygun görüĢ verilmeyen mali karar veya iĢlem bulunmamaktadır.

1.4.12. Kamu Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı ÇalıĢmaları

2019-2020 dönemini kapsayan Kurumumuz Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı 30.01.2019 tarihli ve 49 sayılı olur ile yürürlüğe konularak Kurum genel ağ sayfasında yayımlanmıĢtır.

Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı iç kontrol sisteminin kurulması ve iĢleyiĢi sürecinde Kurumumuz birimlerine teknik destek sağlamakta ve eĢ güdüm faaliyetlerini yürütmektedir.

Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı tarafından 2020 yılında yapılan çalıĢmalar Ģunlardır:

 Ġç kontrol sisteminin değerlendirilmesi amacıyla Kamu Ġç Kontrol Rehberi doğrultusunda “Ġç Kontrol Sistemi Soru Formu” ile alınan birim yöneticilerinin görüĢlerinden elde edilen sonuçlar ve diğer bilgilerden yararlanılarak “2019 yılı Ġç Kontrol Sistemi Değerlendirme Raporu” hazırlanmıĢ ve Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderilmiĢtir.

 2019-2020 dönemini kapsayan Ġç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı‟nda öngörülen eylemlerden 2020 yılı gerçekleĢmeleri yılda iki defa olmak üzere birimlerden alınan izleme cetvelleri Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı tarafından toplulaĢtırılarak eylem planı formatında hazırlanan rapor, Ġç Kontrol Ġzleme ve Yönlendirme Kurulunun uygun görüĢüyle üst yöneticinin onayına sunulmuĢ olup Ocak ayında ilgili Bakana bilgi verilmiĢtir.

 AKDTYK Risk Strateji Belgesi doğrultusunda 2020 yılının birinci döneminde;

RY EK 3: Risk Kayıt Formunda bulunan mevcut kontroller, kontrol faaliyetlerin genel Ģartları doğrultusunda incelenmiĢ, risklerin olasılık ile etkileri tekrar analiz edilerek risk puanları tespit edilmiĢ, risklere cevap verilmiĢ, eylemi olanlar eylemini gözden geçirmiĢtir. Birimlerin RY EK 3: Risk Kayıt Formlarının toplulaĢtırılması sonucu; 137 adet iĢ süreci için belirlenen 234 adet riske yönelik RY EK 4: Konsolide Risk Raporu oluĢturularak tüm birimlere duyurulmuĢtur.

1.4.13. Stratejik Plan Ġzleme ve Değerlendirme

2020 yılının Mart ayında 2019 Yılı Stratejik Plan Değerlendirme Raporu hazırlanarak CumhurbaĢkanlığı Strateji ve Bütçe BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

aylık gerçekleĢme sonuçları alındıktan sonra hazırlanan 2020 yılı birinci dönemine ait Stratejik Plan Ġzleme Raporu, Strateji GeliĢtirme Kurulunca onaylanmıĢtır.

1.4.14. Muhasebe, Kesin Hesap ve Raporlama

 2019 yılı bütçe gerçekleĢmeleri, Muhasebat Genel Müdürlüğü KBS verilerinden alınarak oluĢturulan 2019 yılı Bütçe Kesin Hesabı Hazine ve Maliye Bakanlığı, SayıĢtay BaĢkanlığı ve TBMM‟ye gönderilmiĢtir.

 TaĢınır Yönetim Hesap cetvelleri konsolide edilerek, 2019 TaĢınır Kesin Hesabı oluĢturulmuĢ ve SayıĢtay BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

 2020 yılında 2 adet vezne alındı belgesi ile teminat mektubu alınmıĢtır.

 47 adet icra dosyası takip edilmiĢtir.

 2020 yılında toplam 1936 adet yevmiye kaydı oluĢturulmuĢ olup muhasebe kaydı sonucu oluĢan raporlar ve yevmiye kayıtları dosyalanarak SayıĢtay BaĢkanlığının denetimine hazır hale getirilmiĢtir.

 Sosyal Güvenlik Kurumu yükümlülükleri her ay düzenli bir Ģekilde yerine getirilmiĢtir.

 Aylık olarak vergi beyannameleri verilmiĢ ve tutarları vergi dairesine aktarılmıĢtır.

 45 adet avans ve kredi açılmıĢ, mahsup iĢlemleri yapılmıĢtır.

 7 adet kiĢi borcu dosyası açılmıĢ ve ilgililerden gerekli tahsilatlar yapılmıĢtır.

 2 adet teminat mektubu alınmıĢ, saklanmıĢ ve 1 adet teminat mektubu ilgililere teslim edilmiĢtir.

 Kefalet, sendika kesintisi, BES, icra, vekâlet ücreti gibi benzeri kesintiler emanete alınmıĢ ve mevzuata uygun olarak ilgililere ödenmiĢtir.

 Kurumun elektrik, su, telefon vb. ödemeleri mevzuatına uygun olarak ilgililere ödenmiĢtir.

 Kurumun mal, hizmet ve yapım iĢlerine ait hak ediĢ ödemeleri mevzuatına uygun olarak ilgililere ödenmiĢtir.

 Kurum personelinin maaĢ, yolluk vb. özlük hakları mevzuatına uygun olarak ilgililere ödenmiĢtir.

 Hazine yardımının aylık olarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahakkuk ettirilmesi sağlanarak haftalık nakit talepleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Ġhale mevzuatına göre satın alma komisyonlarına mali üye olarak katılım

 Ġhale mevzuatına göre satın alma komisyonlarına mali üye olarak katılım