• Sonuç bulunamadı

Türk mitolojisi sembollerinin grafik sanatında kullanımına iliĢkin bulgular:

6.1 Sonuç

6.1.2 Türk mitolojisi sembollerinin grafik sanatında kullanımına iliĢkin bulgular:

Türk mitolojisindeki hikâyelerin ve sembollerin hayal dünyanızı zenginleĢtirdiği görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanlarının yarıdan fazlası öğrencilere göre, Türk mitolojisi sembollerinin hayal dünyasını geliĢtireceği yönünde olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi hikâyelerinin ve sembollerinin hayal dünyasının zenginleĢtirdiği yönünde görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Türk mitolojisindeki sembollerin grafiksel özellikler taĢıdığı görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanlarının yarıdan fazlasının grafiksel özellikler taĢıdığı yönünde olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir. Öğrenciler ise, Türk mitolojisindeki sembollerin grafiksel özellikler taĢımasına iliĢkin konuya iliĢkin teorik bilgiler konusunda yetersiz olduklarından olumlu yaklaĢmamıĢlardır. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembollerinin grafiksel özellikler taĢıdığı yönünde görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Türk ve farklı kültür mitolojilerindeki semboller arasında benzerlikler vardır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; hem öğretim elemanları hem de öğrenciler, orta düzeyde katılım göstermiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında çok az anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk ve farklı kültür mitolojilerindeki semboller arasında benzerlikler vardır görüĢleri incelendiğinde;

Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Sizce günümüzde sembol (kurumsal kimlik) çalıĢmaları mitolojiye dayandırılmalıdır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; hem öğretim elemanlarının hem de öğrencilerin yarıdan az bir kısmı bu görüĢe orta düzeyde katılım göstermiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, günümüzdeki sembol çalıĢmalarının mitolojiye dayandırılması görüĢleri incelendiğinde; Varyans sonuçlarına göre, sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey testi sonuçlarına göre, 2 ve 4 sınıflar arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu bulgulara göre, 4. sınıflar diğer sınıflara oranla Türk mitolojisi sembollerinin bir tasarım boyutu içerdiği yönünde olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir.

Türk mitolojisi sembolleri bir tasarım boyutu içerir, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanları Türk mitolojisi sembollerinin bir tasarım boyutu içerdiği yönünde öğrencilere oranla daha olumlu bakmıĢlardır. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembollerinin bir tasarım boyut içerdiği yönündeki görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Türk mitolojisi sembollerinin, grafiksel çalıĢmalarda uygulanması ve kullanılması toplumsal bilincin geliĢmesine katkı sağlar, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanlarının yarıdan fazlasının öğrencilere oranla daha olumlu sonuç elde edilmiĢtir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembollerinin grafiksel çalıĢmalarda uygulanması görüĢleri incelendiğinde; Varyans sonuçlarına göre, sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey testi sonuçlarına göre, 2 ve 1; 1 ve 3; 2 ve 4. sınıflar arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu bulgulara göre, 4. sınıfların yarıdan fazlası diğer sınıflara oranla daha olumlu yaklaĢmıĢlardır.

Türk mitolojisindeki semboller ile diğer ülkelerdeki semboller aynı anlamları taĢır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanları öğrencilere oranla daha çok olumlu yönde görüĢ belirtmiĢlerdir. Öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Varyans sonuçlarına göre, sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey testi sonuçlarına göre, 1. sınıflar ile 3. sınıflar arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu bulgulara göre, 3. sınıflar diğer sınıflara oranla daha olumlu yaklaĢmıĢlardır.

Eski Türk boylarının yapmıĢ olduğu çizimler, günümüz grafik sanatı anlayıĢına katkı sağlar, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanlarının yarından fazlasının öğrencilere oranla daha olumlu yönde görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, eski Türk boylarının yapmıĢ olduğu çizimlerin günümüz grafik sanatı anlayıĢına katkı sağlayacağı görüĢleri incelendiğinde; Varyans sonuçlarına göre, sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey testi sonuçlarına göre, 2 ve 3; 2 ve 4. sınıflar arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu bulgulara göre, 3 ve 4. sınıfların yarıdan fazlasının diğer sınıflara oranla daha olumlu yaklaĢmıĢlardır.

Türk mitolojisindeki sembollerin grafiksel açıdan sade ve yalın Ģekilde olması algılamayı kolaylaĢtırır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; Türk mitolojisindeki sembollerin grafiksel açıdan sade ve yalın Ģekilde olması algılamayı kolaylaĢtırdığından öğretim elemanlarının yarısı bu görüĢe öğrencilerden daha olumlu yaklaĢmıĢlardır. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembollerinin grafiksel açıdan sade ve yalın Ģekilde olması algılamayı kolaylaĢtırması görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Türk mitolojisi sembolleri, sanat için yapılmıĢtır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğrenciler Türk mitolojisi sembollerinin sanat için yapıldığı yönde orta düzeyde görüĢ belirtmiĢlerdir. Öğretim

elemanlarının yarıdan daha az bir kısmı Türk mitolojisi sembollerinin sanat için yapılmadığı yönde görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembolleri sanat için yapılmıĢtır görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Türk mitolojisi sembolleri, iletiĢim sağlamak için yapılmıĢtır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde sonuç olarak; öğretim elemanları Türk mitolojisi sembollerin sanat için değil, iletiĢim için yapıldığı yönünde olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir. Öğrenciler ise daha çok iletiĢim için değil de sanat için yapıldığını yönünde görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi sembolleri iletiĢim için yapılmıĢtır görüĢleri incelendiğinde; Varyans sonuçlarına göre, sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için yapılan Tukey testi sonuçlarına göre, 1 ve 3; 1 ve 4. sınıflar arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bu bulgulara göre, 3. ve 4. sınıflar Türk mitolojisi sembollerinin iletiĢim için yapıldığı yönünde biraz daha olumlu görüĢ belirterek 1 ve 2. sınıflara oranla Türk mitolojisini bildikleri söylenebilir.

Türk mitolojisi günümüz sinema ve çizgi film vb görsel öğelerle daha iyi kavranılır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanlarının yarıdan fazlasının öğrencilere oranla daha olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Türk mitolojisi günümüz sinema ve çizgi film vb görsel öğelerle daha iyi kavranılır görüĢleri incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Tasarımda kullanılan bir sembolün, istenmeyen ya da amaçlanmamıĢ bir yabancı görseli çağrıĢtırır, görüĢüne katılıyor musunuz? maddesine iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanları yine öğrencilere oranla daha olumlu görüĢ belirtmiĢlerdir. Bu sonuca göre, öğretim elemanları ve öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre, Tasarımda kullanılan bir sembolün, istenmeyen ya da amaçlanmamıĢ bir yabancı görseli çağrıĢtırması görüĢleri

incelendiğinde; Varyans analizi sonuçlarına göre, sınıflar arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.

Hakkında bilgi sahibi olduğunuz mitolojiler var mı? görüĢüne iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; araĢtırma kapsamına alınan tüm Güzel sanatlar fakültesi ve Eğitim fakültesi öğrencileri ve öğretim elemanlarının en çok bilgi sahibi oldukları mitolojilere bakıldığında ilk sıra da Yunan mitolojisi yer almaktadır. Öğretim elemanlarının yarıdan biraz fazlasının Türk mitolojisini bildikleri, öğrencilerin ise yarıdan daha az bir kısmının Türk mitolojisini bildikleri görülmektedir.

Türk mitolojisi sembollerinden hangisine daha çok ilgi duyuyorsunuz? görüĢüne iliĢkin elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; öğretim elemanları at ve geyik sembollerini tercih ettikleri, öğrencilerin ise, geyik ve kurt sembollerini daha çok tercih ettikleri görülmektedir. Türk mitolojisi sembolleri (at, ağaç, güneĢ ay ve yıldız, kurt, boğa, kartal ya da doğan, koyun ya da keçi, ejder ve diğer) seçeneklerinde ise birbirine yakın sonuçlar elde edilmiĢtir.

6.1.3 Türk mitolojisi sembollerinin reklam ve ticari kullanımına