• Sonuç bulunamadı

Tüpraş; yaratıcı, dinamik, bilgili, motivasyonu yüksek, etkin ve verimli insan kaynağına sahiptir

Unvana, pozisyona verilen her türlü haklar, yan menfaatler önceden tanımlı ve herkes için aynıdır. Piyasa ücret kıyaslamaları kapsamında, uluslararası kabulü olan araştırma firmaları ile çalışılarak ücret yapıları, piyasadaki konumu ve düzenli olarak yapılan sektörel ücret araştırmaları ile ücret yönetimi politikaları güncel olarak takip edilmektedir. Sorumluluk seviyelerine göre kurum hedeflerine ulaşılmasındaki katkının ön planda tutulduğu şeffaf bir ücretlendirme sistemi uygulanmaktadır. Bu model;

nesnel, şeffaf, ulusal ve uluslararası iş dünyasının gerçeklerini yansıtan, eşitlik ve hakkaniyet ilkesine dayalı, yapılan işe göre ücretlendirmeyi esas alan bir ücret ve yan haklar modelidir.

Çalışanlara güvenli çalışma ortamı ve koşullarının sağlanması için sürekli iyileştirme ve geliştirme yapılmaktadır. Rafinerilerde iş yerinde ve işbaşında, iş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla sağlama hedeflenmiştir. Bu amaçla, çalışanlar kural ve talimatlar hakkında bilgilendirilmekte, bunlara uygun hareket etmekte ve gerekli önlemler almaktadırlar. İnsan Kaynakları yönetiminin de katıldığı iş güvenliğine yönelik platformda iş sağlığı ve güvenliği gibi konular konuşulmakta, öneriler doğrultusunda gerekli aksiyonlar alınmaktadır. İş yerlerinde gerekli eğitimler çalışanlara düzenli olarak verilmekte, eğitim içerikleri uygulama ve gelişmelere göre gözden geçirilmektedir. Bunlara ek olarak,

rafinerilerde risk değerlendirmeleri yasal düzenlemelere uygun olacak şekilde zamanında tamamlanmaktadır. İş kazaları her yıl konsolide edilerek takip edilmekte ve raporlanmaktadır.

Şirket genelinde yönetim ve çalışan arasındaki iletişim sürecini desteklemek ve geliştirmek adına “açık ofis” uygulaması bulunmaktadır. Açık ofis iletişimiyle her türlü şikâyet, görüş ve öneri paylaşılmaktadır. Ayrıca, çalışanların yönetime ilişkin sorunlarında İnsan Kaynakları Departmanı’na başvurması yönünde bilgilendirme çalışanlara yapılmıştır.

Etik Kurallar

Risk Yönetimi ve Denetim, Hukuk, Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları departmanlarının katıldığı “Etik Kurul” mekanizması kurulmuştur. Yönetim Kurulu tarafından benimsenmiş Nisan 2011’de Genel Kurul’un onayından geçirilmiş olan Etik Davranış Kuralları, internet sitesi vasıtasıyla kamuya açıklanmaktadır.

Şirkette tanımlı bulunan görev, yetki ve sorumlulukların

kullanılmasında; Şirket Esas Sözleşmesi, Personel Yönetmeliği, Borçlar Kanunu, Tüpraş Değerleri ve Çalışma Kültürü Prensipleri ve iş hayatını düzenleyen İş Kanunu ve ulusal platformda geçerli ve yürürlükte olan hukuk düzenine uygun hareket edilmesi hedeflenmektedir.

Çalışanlarının şirket içinde uymaları gereken etik kurallar ve birbirleri ile iletişim kurarken dikkat etmeleri gereken hususlar da belirlenmiştir. “Tüpraş Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri”, “Görev Tarifleri”, ve “Personel Yönetmeliği’nde bu hususlar belirtilmiş olup; tüm çalışanlar bilgi sahibidir.

İş ilanlarında, iş başvuru formlarında ve iş görüşmelerinde din, dil, ırk sorulmamaktadır. “İşin gerekliliklerine göre çalışan”

prensibi doğrultusunda, çalışan istihdamında ayırımcılık yapılmaz. Çalışanlar arasında ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı yapılmaması ve çalışanların Şirket içi fiziksel ruhsal ve duygusal kötü muamelelere karşı korunması için önlemler alınmaktadır. Şirket’e ayrımcılık konusunda iletilen bir şikâyet bulunmamaktadır. Kişisel gelişim ve iletişim eğitimleri ile çalışanlara bu konularda bilgi verilmektedir.

Tüpraş, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kendisine rehber almakta ve faaliyet gösterdiği toplumlardaki paydaşlarına karşı insan haklarına saygılı bir anlayış benimsemektedir. Çalışanlarına pozitif ve profesyonel bir çalışma ortamı yaratmak ve bunu sürdürmek Tüpraş’ın temel prensibidir. Tüpraş, işe alım, terfi, kariyer gelişimi, ücret, yan haklar ve çeşitlilik gibi konularda küresel etik ilkelere uygun hareket eder ve çalışanlarının kendi seçimleriyle sivil toplum örgütü kurma ve bunlara katılma haklarına saygı duyar. Zorla çalıştırma, çocuk işçiliği, her türlü ayrımcılık ve tacize kesinlikle tolerans göstermez. 2021 yılı başında Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan ve internet sitesinde de yayınlanan İnsan Hakları Politikası ile bu konudaki taahhütlerini açıkça paylaşmıştır.

Tüpraş, İnsan Haklarıyla ilgili olarak aşağıda belirtilen uluslararası standartları ve ilkeleri öncelikli olarak dikkate alır:

BM İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri (2011), BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (2000),

ILO Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi (1998), Kadının Güçlenmesi Prensipleri (2011),

En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği Sözleşmesi (No. 182).

OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi (2011) Sosyal Sorumluluk

Rafinaj sektöründe sahip olduğu bilgi birikimi ve toplumsal duyarlılığı yüksek çalışanları ile birlikte, operasyonlarının bulunduğu lokasyonlarda kültür, sanat, eğitim, çevre, spor ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında toplumsal gelişime katkı sağlayacak projeler üretmekte ve/veya üretilen projelere destek olmaktadır.

Tüpraş, iş stratejilerine entegre ettiği sürdürülebilirlik yaklaşımını ve çevre, sosyal ve yönetişim alanındaki uygulamalarını 2008 yılından bu yana yayınlamakta olduğu Sürdürülebilirlik Raporları aracılığı ile paydaşlarına sunmaktadır. Tüpraş, Sürdürülebilirlik Raporlarını Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartları “Temel Seviye” ye uygun olarak hazırlamaktadır.

İNSaN KaYNaKLaRI

• yeteneklerin yedekleme planları doğrultusunda rotasyona tabi tutulması ve bu sayede disiplinler arası öğrenme imkânı yaratılarak liderlerin donanımlı hale gelmesi, yüksek performans elde edilmesi ve işbirliği kültürünün desteklenmesi,

• sürdürülebilir etkin bir organizasyon yaratmak için kritik rollerin belirlenerek yedekleme planlarının yapılması,

• kurumsal ve bireysel faydaya odaklanmış entegre sistem ve özelleştirilmiş metriklerle sürdürülebilir gelişim ve performans sağlanmaktadır.

Online Staj Programı

Tüpraş; iş ortağı çalışanlarına, lise ve üniversite öğrencilerine

Nextremers Programı

2019 yılında hayata geçen, üniversite öğrencilerinin mesleki

Yetenek Yönetimi

Yetenek yönetim süreci insan kaynağının en verimli şekilde

Tüpraş’ta Gelişim Tutkumuzdur!

Tüpraş yetenek yönetimi yaklaşımı ile

• gelecek stratejisi ve hedeflerine ulaşmasını destekleyecek yeteneklerin keşfedilmesini,

• farklılaşan yetenek profillerinin beklenti ve ihtiyaçlarına uygun çözümler sağlanmasını,

• disiplinler arası öğrenme fırsatlarıyla kurumsal ve bireysel gelişimin sürdürülebilir olmasını

• kurumun değerleriyle ve yetkinlikleriyle uyumlu yeteneklerin kazanımı,

• geleceğe giderken sahip olunması gereken yetkinliklerin belirlenmesi ve bu yetkinliğe sahip liderlerin keşfedilerek geliştirilmesi,

Yetenek yönetimi