• Sonuç bulunamadı

Tüpraş olmak üzere Ditaş ve Körfez Ulaştırma A.Ş. dâhil toplam 153 milyon ABD doları tutarında yatırım harcaması gerçekleştirmiştir

Belgede YAŞAMIN DEĞERİNİ BİLİYORUZ (sayfa 106-112)

Kırıkkale Rafinerisi

Yeni SWS Ünitesi Kurulması

Proje ile rafinerideki tüm kirli su akımları ayrı hatlar ile SWS ünitelerine yönlendirilecektir. Böylelikle ünite şarjlarının sağlıklı kontrolün, mevcut kirli su akımlarının hepsinin istenilen seviyede arıtımı ve gerekli durumlarda SWS ünitelerinin birbirlerini yedeklemesi suretiyle arıtımı yapılamayan kirli su akımı nedeni ile oluşabilecek sağlıksız ve acil durumların engellenmesi amaçlanmaktadır. 12,4 milyon ABD doları tutarındaki projede 2020 yılı içerisinde detay mühendislik çalışmalarına devam edilmiştir.

TÜPRAŞ Eğitim Merkezi Yapılması

Tüpraş’ın şirket stratejisini destekleyerek hedeflerine ulaşabilmesi için en önemli etken olan insan kaynağını değişen durumlara daha hızlı ve donanımlı adapte edebilmek adına verilecek eğitimlerin yapılabilmesi için Tüpraş’a ait bir eğitim merkezi binasının inşası planlanmıştır. 3,2 milyon ABD doları tutarındaki proje 2020 yılı içerisinde tamamlanarak Tüpraş Eğitim Merkezi kullanıma açılmıştır.

LPG Demiryolu Taşımacılığı Operasyonları Tesisi Proje ile İzmit, İzmir ve Kırıkkale rafinerilerinin LPG yüklerinin optimize edilmesi amaçlanmaktadır. Yaklaşık 7,7 milyon ABD doları tutarındaki projede 2020 yılı içerisinde detay mühendislik çalışmalarına başlanmıştır.

Batman Rafinerisi

C-1201 Nafta Splitter Kolonunun Yenilenmesi

Yaklaşık 55 yıldır servis veren kolonun et kalınlığının korozyon kaynaklı olarak kabul edilebilir minimum seviyenin altına düşmesi nedeniyle proses emniyeti risklerinin önüne geçilmesi amacıyla yenilenmesine karar verilmiştir. 310 bin ABD doları tutarındaki projede 2020 yılı içerisinde satın alma ihalesi yapılmış olup, ekipmanın rafineriye gelmesinin ardından montajı yapılarak devreye alınacaktır.

Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu

Batman Rafinerisi TEİAŞ Batman 2 trafo merkezinden beslenmektedir. Rafineri TM‑1 trafo merkezinden havai hatla enerjilendirilmekte olup, dağıtım sistemi kullanıcısı durumunda üretim lisansına sahip bir kuruluştur. GES kurulumuyla temiz enerjiye geçilmesi ve kârlılık sağlanması amaçlanmaktadır.

2000 kW kurulu güce sahip olacak santral ile yılda 3,64 milyon kWh elektrik üretilmesi beklenmekte olup, böylece Batman Rafinerisi elektrik tüketiminin %22,5’inin yenilenebilir kaynak ile karşılanması anlamına gelecektir. 1,5 milyon ABD doları tutarındaki projede 2020 yılı içerisinde ön mühendislik çalışmaları ve izin süreçleri çalışılmış olup, 2021 yılında santralin kurularak devreye alınması planlanmaktadır.

aR-GE

Tüpraş Ar-Ge Merkezi resmi olarak kuruldu.

2010

AB destekli proje CitInES hayata geçirildi ve ilk patent başvurusu

gerçekleştirildi.

2011

Tüpraş’ın ilk uluslararası markası HExMon

tescillendi.

2012

Tüpraş Ar-Ge Merkezi 10 Yaşında

2010 yılında kuruluşundan bu yana nitelikli kadrosu ve güçlü teknik altyapısını oluşturmaya yönelik yapılan yatırımlar ile Tüpraş Ar‑Ge Merkezi, ülkenin ve sektörün önde gelen ar‑ge merkezleri arasında yerini almıştır. Ar‑Ge Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde üniversite, araştırma kuruluşları ve şirketlerle geliştirdiği iş birlikleri ile proje portföyünü sektörün geleceği doğrultusunda şekillendirmektedir.

Sürdürülebilir büyüme ve kârlılığa odaklı bir anlayışla çalışmalarını sürdüren Tüpraş Ar‑Ge Merkezi’nde rafineri süreçlerinin iyileştirilmesine ve teknik ihtiyaçların karşılanmasına yönelik projelerin yanı sıra yeni ürün geliştirme projeleri de yürütülmektedir.

Tüpraş’ın sektördeki derin bilgi birikimi ve tecrübeleri ile nitelikli ve yenilikçi ar‑ge çalışmaları sayesinde operasyonel süreçlerde tasarruf ve kârlılık desteklenmektedir. Tüpraş’ın kârlılığına yönelik, hidrokarbon karakterizasyonu, malzeme teknolojileri, katalizör teknolojileri, dijital çözümler, sensör ve robotik teknolojileri, ileri analiz yöntemleri gibi konularda çok sayıda proje hayata geçirilmektedir.

Sürdürülebilirlik konularına yönelik ar‑ge çalışmalarının odağında, Tüpraş stratejileri doğrultusunda gelecekte daha da önem kazanacak olan çevresel tetikleyiciler yer almaktadır. Bu kapsamda, karbondioksit emisyonunun azaltılması, alternatif kaynaklardan yeşil hidrojen üretimi, yenilenebilir yakıt teknolojileri, su ve atık yönetimi gibi konulara yönelik ar‑ge çalışmaları, uluslararası ar‑ge destek programlarından da en iyi şekilde yararlanılarak başarıyla sürdürülmektedir.

Tüpraş 2020 yılında ar‑ge faaliyetlerine 43,4 milyon TL harcamıştır. Tüpraş Ar‑Ge Merkezi’nde 23’ü yüksek lisans ve 12’si doktora mezunu olmak üzere 52 araştırmacı ve 15 laboratuvar teknisyeni çalışmaktadır. 12 araştırmacı doktora çalışmalarına, 7 araştırmacı ise yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir. Rafineri ekipleriyle uyumlu ve ortak hedeflerle çalışan 11 ekipten oluşan Ar‑Ge Merkezi; ofis, laboratuvar ve pilot tesis olmak üzere üç binada, 12.950 m2’lik bir alanda 150’den fazla cihaz ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Tüpraş Ar‑Ge Yolculuğu

https://www.youtube.com/watch?v=_RL2X2xeThU&feature=youtu.be

Ufuk2020 başarıları

Tüpraş Ar‑Ge Merkezi, kendi özkaynakları ile hayata geçirdiği projelerinin yanı sıra uluslararası destek programları kapsamında fonlanan projeleri ile de Tüpraş’a değer katarken hem iş birliği ağını genişletmekte, hem de ülkemize önemli bir fon kazandırmaktadır. Tüpraş Avrupa Birliği Çerçeve Programlarından Ufuk2020 kapsamında tamamlanan ve devam eden toplam 16 projesi ile 7,4 milyon euro hibe desteği alarak en başarılı Türk sanayi kuruluşu olmuştur.

Avrupa’nın en kapsamlı araştırma ve inovasyon programı olan Ufuk2020 programı kapsamında 2020 yılında açılan çağrılara yönelik toplam 27 proje başvurusu gerçekleştirilmiş, 100’ü aşkın ulusal/uluslararası akademik ve endüstriyel ortak ile iş birliği geliştirilmiştir. 2020 yılında, 4 adet yeni Ufuk2020 projesi (EBIO, ACHIEF, CORALIS, AquaSPICE) kabul almış ve başlatılmıştır.

EBIO projesinde biyokütleden elde edilecek yakıtların teknik özelliklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Tüpraş, projede geliştirilecek yakıtın rafineride ara ürün olarak kullanılabilmesine yönelik değerlendirme çalışmalarını yürütecektir.

ACHIEF projesi kapsamında zorlu şartlara dayanıklı yüksek alaşımlı yeni nesil malzemeler geliştirilecek olup bu malzemelerin performansı Tüpraş rafineri sahasında test edilecektir. Proje, nihai olarak rafinerilerde korozyona maruz kalan ekipman ve parçaların güvenirliğinin ve ömrünün artmasına, duruş sıklığının azalmasına hizmet edecektir.

Sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyan su ve atık yönetimi konusunda da Tüpraş Ar‑Ge Merkezi’nin son yıllarda yoğunlaşan proje çalışmaları AquaSPICE ve CORALIS projelerinin kabulü ile taçlanmıştır. AquaSPICE projesinde geliştirilecek olan yenilikçi atık su geri kazanım teknolojileri ilk elden rafineri sahasında uygulanacak ve test edilecektir.

CORALIS projesi ise döngüsel ekonomi odağında rafineri atık kostik çözeltisinin farklı bir endüstride kullanımını hedeflemektedir.

Uluslararası ar-ge destek programı “EUREKA”

kapsamında ilk projeler

“Asphaltgen” ve “Heroes”

hayata geçti.

2013

“Tasarım Binası”,

“Laboratuvar Binası” ve

“Pilot Tesis Binası”ndan oluşan yeni Ar-Ge Merkezi

Kampüsü açıldı.

2014

AB Ufuk2020 Programında Tüpraş’ın ilk projeleri “SafeAST” ve

“Indus3Es” başladı.

2015

aR-GE

Ufuk2020 Projeleri

Tamamlanan Devam Eden

1. SafeAST (2015‑2017) 1. FUDIPO (2016‑2020) 2. iPerm (2016‑2018) 2. BAMBOO (2018‑2022) 3. INTEGROIL (2016‑2019) 3. BiZeolCat (2019‑2023) 4. Indus3Es (2015‑2020) 4. COZMOS (2019‑2023) 5. MOF4AIR (2019‑2023) 6. FACTLOG (2019‑2023) 7. MACBETH (2019‑2024) 8. HYDROPTICS (2019‑2023) 9. ACHIEF (2020‑2024) 10. CORALIS (2020‑2024) 11. AquaSPICE (2020‑2024) 12. EBIO (2020‑2024)

Tüpraş’a Değer Katan Ar-Ge Projeleri

10 farklı ülkeden 24 kuruluşu bir araya getiren ve Tüpraş’ın da ortakları arasında yer aldığı MACBETH (Membranes and Catalysts Beyond Economic and Technological Hurdles) projesinin hedeflerinden biri; LPG ana bileşeni propanın ülkemiz için kritik petrokimya hammaddesi propilene dönüşümüdür. Geliştirilecek olan proseslere membran ile hidrojen ayrıştırma teknolojisinin adaptasyonu ile sera gazı emisyonlarının azaltılması, kaynak ve enerji verimliliğinin artırılması hedeflemektedir. Tüpraş, projede laboratuvar ölçeğinde geliştirilecek katalizörün pilot ölçek üretimi görevini üstlenmektedir.

5 ülkeden 10 ortak kurum/kuruluşun yer aldığı HYDROPTICS (Photonics sensing platform for process optimisation in the oil industry) projesinde Tüpraş senaryo sağlayıcı ve son kullanıcı olarak yer almaktadır. HYDROPTICS projesi ile suda yağ/

hidrokarbon analizi, korozyon inhibitörü miktarı tayini ve suda yağ damlacıkları ile askıda katı madde ölçümü yapılabilecek sensör teknolojileri geliştirilecektir. Rafineri sahasında test edilecek olan sensörlere entegre olarak tasarlanacak izleme ve karar‑destek sistemleri ile ünitedeki kaçak veya hatalar tespit edilirken, prosesin optimum koşullarda sürdürülmesi SPIRE (Sustainable

Process Industry through Resource and Energy

Efficiency) platformu üyeliği gerçekleşti.

2016

Ar-Ge Müdürlüğünce geliştirilen yüksek nitelikli

modifiye bitümü ile deneme yolu serildi

2017

AB Ufuk2020 Programında Türk sanayi şirketinin tek

projeyle aldığı en büyük teşvik miktarı BAMBOO projesi ile Tüpraş’ın oldu.

2018

de mümkün olacaktır. Tüpraş, proje ile sektöründeki yenilikçi

Eşanjör Ağlarının Gerçek Zamanlı İzlenmesi ve Optimizasyonu

Verimli enerji kullanımının önemli olduğu rafineri

Rafineri atığı oksit esaslı malzemelerin refrakter sektöründe hammadde olarak kullanımı

Rafineride kullanım sonrası ömrünü tamamlayan ve çoğunlukla

Indus3Es

8 ülkeden 10 kuruluşun ortaklığında başarı ile tamamlanan

AB Ufuk2020 Programında en başarılı Türk sanayi kuruluşları listesinde

1. sıraya yükseldi.

2019

Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen iki yeni ürünün ticarileştirme çalışmaları başarıyla

tamamlandı.

2020

aR-GE

Üniversite-Sanayi İş Birliği

Tüpraş Ar‑Ge Merkezi’nin başarısının en önemli etkenlerinden

Patentler ve Bilimsel Yayınlar

Tüpraş’ın fikri haklar çalışmaları çerçevesinde 2020 yılında

2020 yılında Ar-Ge Merkezi’nin faaliyete geçmesinden bu

Belgede YAŞAMIN DEĞERİNİ BİLİYORUZ (sayfa 106-112)