• Sonuç bulunamadı

Stratejik Yönetim ve Bütçe Uygulamalar›

a. Ana Hizmet Birimleri Taraf›ndan Yürütülen Faaliyet ve Projeler

II. Stratejik Yönetim ve Bütçe Uygulamalar›

Orman Genel Müdürlü¤ü Ana Hizmet Birimleri Standart Dosya Plan›na, Devlet Arflivleri Genel Müdürlü¤ünce çal›flmalar› tamamlanan Ortak Alanlar Standart Dosya Plan›n›n eklenmesiyle Orman Genel Müdürlü¤ü Standart Dosya Plan› tamamlanm›flt›r. 2009 y›l›nda söz konusu plana Resmi Yaz›flmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakk›nda Yönetmelik de eklenerek kitapç›k haline getirilip tüm teflkilata uygulanmak üzere gönderilmifltir.

Orman Genel Müdürlü¤ü 2008 y›l› ‹dare Faaliyet Raporu Merkez ve Taflra birimlerinden al›nan birim faaliyet raporlar› çerçevesinde Kamu ‹darelerince Haz›rlanacak Faaliyet Raporlar› Hakk›nda Yönetmelik gere¤i haz›rlanarak ilgili birimlere gönderilmifl ve Orman Genel Müdürlü¤ü resmi web sitesinde www.ogm.gov.tr yay›mlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmufltur.

Tablo 42: ‹ç Denetim Yap›lan Birimler

SIRA NO DENET‹M TÜRÜ DENET‹M ALANI DENETLENEN B‹R‹M RAPOR TÜRÜ 1 Uygunluk ‹zin ‹rtifak Gelirleri Antalya Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 2 --- ‹zin ‹rtifak Gelirleri Antalya Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹nceleme Raporu 3 Uygunluk ‹zin ‹rtifak Gelirleri Mu¤la Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 4 Uygunluk ‹zin ‹rtifak Gelirleri Kastamonu Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 5 Mali Özel Büt. Muh.‹fll. Eskiflehir Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 6 Mali Özel Büt. Muh.‹fll. Konya Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 7 Sistem E¤itim Hizmetleri E¤itim Dairesi Baflkanl›¤›. ‹ç Denetim Raporu 8 Sistem Döner Ser. ‹hale ‹fll. OGM Merkez Birimi ‹ç Denetim Raporu 9 Sistem Döner Ser. Tafl›n›r ‹fll. OGM Merkez Birimi ‹ç Denetim Raporu 10 Sistem Özel Büt.Tafl›n›r ‹fll. Ankara Orman Bölge Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Raporu 11 Sistem Döner Ser. Tafl›n›r ‹fll. Ankara Orman ‹flletme Müd. ‹ç Denetim Raporu

Genel Müdürlü¤ümüz Yetki Devri ‹mza ve ‹fl Bölümü Talimat› ihtiyaçlar çerçevesinde yenilenmifltir.

Özellikle il koordinasyon toplant›lar› için duyulan ihtiyaç kapsam›nda Bakanl›¤›m›zca istenen ‹l Durum Raporlar› sürekli güncel olarak takip edilmifl ve zaman›nda raporlanm›flt›r.

2010 y›l› Döner Sermaye Bütçesinin haz›rlanmas› amac›yla üç gün süreli toplant› organize edilmifl ve Merkezde oluflturulan “Bütçe Komisyonu” nun orman bölge müdürlükleri ile görüflmeleri gerçeklefltirilmifltir. Bu görüflmeler sonucunda oluflturulan bütçe gerekli onaylar›n ard›ndan bölge müdürlükleri itibar›yla haz›rlanarak zaman›nda ilgili yerlere gönderilmifltir.

2010 y›l› program dönemine iliflkin Orman Genel Müdürlü¤ünün performans hedeflerini bu hedeflere ulaflmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunlar›n kaynak ihtiyac›n› ve performans göstergelerini içeren, Stratejik Plan ile bütçe aras›ndaki ba¤› kuran araç niteli¤inde olan Performans Program› haz›rlanm›flt›r.

Tafl›n›r Mal Yönetmeli¤i gere¤ince; Genel Müdürlü¤ümüz harcama birimlerinin ifl ve ifllemlerinin düzenli olarak yap›lmas› sa¤lanm›fl, 2009 y›l› tafl›n›r y›lsonu cetvelleri haz›rlanm›flt›r.

2009 y›l› Özel Bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurulunda yap›lan toplant›lar›na kat›l›m sa¤lanm›fl, toplant›lar için gerekli dokümanlar TBMM’ne gönderilmifltir. Söz konusu görüflmelerde gündeme getirilen soru ve konularla ilgili haz›rlanan cevap ve aç›klamalar TBMM’ne iletilmek üzere Bakanl›¤›m›za gönderilmifltir.

Stratejik planlama

2010-2014 dönemi için haz›rlanan ve misyon, vizyon, temel de¤erler, stratejik amaçlar, stratejik hedefler, stratejiler ve performans göstergeleri ile sorumlu birimlerin yer ald›¤› Orman Genel Müdürlü¤ü Stratejik Plan› Bakanl›k Makam›n›n 31/12/2009 tarih ve 10 No’lu Olur’lar› ile 01.01.2010 tarihi itibariyle yürürlü¤e konulmufltur. Kitapç›k haline getirilen Plan uygulanmak üzere tüm birimlere; performans program› ve bütçe haz›rl›k sürecinde dikkate al›nmak üzere Maliye Bakanl›¤› ve Devlet Planlama Teflkilat› Müsteflarl›¤›na, bilgi için Say›fltay Baflkanl›¤› ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Baflkanl›¤›na ayr›ca, tüm paydafllara ve kamu kurum ve kurulufllar› yan› s›ra bakanl›klara ve sivil toplum kurulufllar›na gönderilmifltir.

Sürdürülebilir orman yönetimi

Orman Genel Müdürlü¤ü Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kriter ve Göstergeleri konusunda 2009 y›l› içerisinde orman bölge müdürlüklerince toplam 54 ilde kat›l›mc›l›k esas›na dayal› çal›fltaylar düzenlenmifl, Sürdürülebilir Orman Yönetimi anlay›fl›n›n gelifltirilmesi ve ilk defa orman iflletme müdürlükleri düzeyinde raporlamalar›n yap›lmas› sa¤lam›flt›r. Orman bölge müdürlüklerinden al›nan il çal›fltay raporlar› ve orman iflletme müdürlükleri raporlar› do¤rultusunda 2009 y›l› içerisinde Orman Genel Müdürlü¤ü Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kriter ve Göstergeler Setti 2008 y›l› De¤erlendirme Raporu Tasla¤› haz›rlanarak tüm ilgi gruplar›n›n (üniversiteler, STK lar, kamu kurum ve kurulufllar›, bakanl›klar, odalar ve di¤er) görüfllerine sunulmufltur.

Bütçe uygulamalar›

Özel Bütçe Uygulama Talimat›, Döner Sermaye Bütçesi Haz›rl›k Talimat› yay›nlanm›fl, Özel Bütçe ve Döner Sermaye Bütçe Kitaplar› ile Yat›r›m ‹fl Program› haz›rlanarak ilgili birimlere gönderilmifltir.

Özel Bütçe ödeneklerinin ilgili birimlere gönderilmesi ifllemleri için Maliye Bakanl›¤›n›n e-bütçe sistemi üzerinden; 1.537 adet “Ödenek Gönderme Belgesi” ile gönderilen ödeneklerin geri al›nmas› amac›yla da 4 adet “Tenkis Belgesi” düzenlenmifltir.

Özel Bütçeden yap›lan harcamalar ve tahsil edilen gelirler günlük olarak takip edilmifl, hatal› ödeme ve tahsilatlar konusunda ilgili muhasebe birimi uyar›larak, gerekli düzeltmelerin zaman›nda yap›lmas› sa¤lanm›flt›r. 2009 y›l› sonu itibar›yla Özel Bütçenin hiçbir ekonomik kodundan ödenek üstü harcama yap›lmamas› sa¤lanm›flt›r.

Maliye Bakanl›¤› nezdinde yürütülen çal›flmalar

2009 y›l› Özel Bütçesinden ihtiyaç duyulan ek ödenekler ve ödenek serbesti konular›nda Maliye Bakanl›¤›na talep yaz›lar› gönderilmifltir. Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu haz›rlanarak Maliye Bakanl›¤›na zaman›nda gönderilmifltir. Ayr›ca 2009 y›l›nda gelir fazlas› karfl›l›¤› ve likit karfl›l›¤› ödenek kayd› yap›larak toplam 47.326.000 TL nin ödeneklefltirilmesi sa¤lanm›flt›r. Ayr›nt›l› Finansman Program›, Seyyar Görev Tazminat› Vizesi, 2010 y›l› performans program› ile Özel Bütçe teklifi ile ilgili yaz›flmalar da zaman›nda yap›lm›flt›r.

Özel Bütçeli bir ‹dare olarak ihtiyaç duyulan nakit’in temin edilmesi amac›yla; Maliye Bakanl›¤›, Çevre ve Orman Bakanl›¤›, Hazine Müsteflarl›¤› ve Bakanl›k Merkez Saymanl›k Müdürlü¤ü ile gerekli görüflme ve yaz›flmalar zaman›nda yap›lm›fl, ayl›k nakit ihtiyaçlar›n›n aksat›lmadan al›nmas› sa¤lanm›flt›r.

Devlet Planlama Teflkilat› Müsteflarl›¤› nezdinde yürütülen çal›flmalar

Projeler ve bütçeler baz›nda haz›rlanan “Yat›r›m ‹zleme Raporlar›” dönemler halinde bildirilmifl, ayr›ca 2010 y›l› yat›r›m teklifi zaman›nda DPT’ ye iletilmifltir. Yat›r›m programlar›n›n tespitine yönelik olarak DPT’ de yap›lan toplant›lara kat›l›m sa¤lanm›fl ve konuyla ilgili çal›flmalar yürütülmüfltür. 2008 Y›l› Yat›r›m ‹zleme ve De¤erlendirme Raporu haz›rlanarak Say›fltay Baflkanl›¤›na, Maliye Bakanl›¤›na ve DPT Müsteflarl›¤›na gönderilmifltir. Yat›r›mlar›n iller baz›nda izlenmesi amac›yla elektronik ortamda oluflturulan sistemde iyilefltirme çal›flmalar›na devam edilmifltir.

Kamu ‹hale Kurumu nezdinde yürütülen çal›flmalar

4734 say›l› Kanunun 62 nci maddesi hükmü gere¤ince mal al›m›, hizmet al›m› ve yap›m iflleri ile ilgili ödeneklerin %10 tutarlar› ilgili bütün birimler itibar›yla tespit edilmifl ve da¤›t›lm›flt›r. Söz konusu yetki tutarlar› üç ayl›k dönemler halinde takip edilmifltir. Ayr›ca Daire Baflkanl›¤›m›z ihtiyaçlar›n›n karfl›lanmas› amac›yla 4734 say›l› Kanunun 22 nci maddesi kapsam›nda al›nan tafl›n›rlar ile sarf malzemelerine ait sat›n alma bilgileri elektronik ortamda Kamu ‹hale Kurumunun veri taban›na girilmifltir.

Muhasebe ve kesin hesap

Tafl›n›r Mal Yönetmeli¤i çerçevesinde zamanl› olarak bildirilmesi gereken hususlar Say›fltay Baflkanl›¤›na gönderilmifltir. Özel Bütçeden görevlendirilen Muhasebe Yetkilileri ile y›l içerisinde yap›lan de¤ifliklikler zaman›nda Say›fltay Baflkanl›¤›na bildirilmifltir. Kamu ‹darelerinin Kesin Hesaplar›n›n Düzenlenmesine ‹liflkin Usul ve Esaslar Hakk›nda Yönetmelik Hükümleri uyar›nca 5018 say›l› Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 42 nci maddesine göre, 2008 Mali Y›l› Kesin Hesab› haz›rlanm›flt›r. Haz›rlanan Kesin Hesap; Türkiye Büyük Millet Meclisine, Maliye Bakanl›¤›na, Say›fltay Baflkanl›¤›na ve ilgili birimlere gönderilmifltir.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli¤inin 509 ve 510 uncu maddelerine göre 2009 Mali Y›l›nda 2008 Mali Y›l›na iliflkin Yönetim Dönemi Hesab› Cetvelleri Yönetim Dönemi Hesab› ad› alt›nda oluflturulan bir dosya ile mahsup dönemini izleyen 1 ay içinde Say›fltay Baflkanl›¤›na gönderilmifltir.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli¤inin 511 inci maddesine göre ayl›k hesap belgeleri; Say›fltay Baflkanl›¤›’n›n Genel Müdürlük Özel Bütçe Muhasebe Biriminin sarf belgelerini y›ll›k incelemeye tabi tutmas› nedeniyle; 2009 y›l›na ait gelir gider belgeleri birim arflivine kald›r›lm›fl olup; 2010 y›l›nda Say›fltay Baflkanl›¤›’na gönderilmek üzere bekletilmektedir.

Yönetim bilgi sistemleri

Orman iflletme flefliklerinden al›narak, orman iflletme müdürlükleri, orman bölge müdür-lükleri ve ilgili dairesinde onaylanan verilerin kesinlefltirilmesi ve ilgili tüm taraflar›n ayn› veriyi kullanmas›n›n sa¤lanmas› amaçlanan yönetim bilgi sistemlerinin oluflturulmas›na yönelik alt yap› oluflturma çal›flmalar› sürdürülmüfltür. Böylece Stratejik Plan›n ve Performans Programlar›n›n takibinin ve de¤erlendirilmesinin kolayl›kla yap›lmas› amaçlanmaktad›r.

‹statistik

Ormanc›l›k istatistiklerinin her y›l 15 Mart tarihinde Orman Genel Müdürlü¤ü resmi web sayfas›nda yay›nlanmas›, CPA kapsam›nda ormanc›l›k istatistiklerinin her y›l Bakanl›¤›m›za düzenli olarak gönderilmesi, istatistiki verilerin ilgili birimlerden toplanmas›, ifllenmesi, istenilen formatta ve zaman›nda ilgililere iletilmesi, çal›flmalar› sürdürülmektedir.

‹ç kontrol

‹ç kontrol sisteminin etkin bir flekilde kurulmas› ve uygulanmas›n›n sa¤lanmas› amac›yla Kamu ‹ç Kontrol Standartlar› Uyum Eylem Plan› Rehberi do¤rultusunda haz›rlanarak uygulamaya konulan Eylem Plan›, Stratejik Plan do¤rultusunda revize edilmifltir.

‹ç kontrol sistemlerinin Kamu ‹ç Kontrol Standartlar›na uyum çal›flmalar› Eylem Plan› çerçevesinde sürdürülecektir.

Di¤er faaliyetler

2009 mali y›l›nda Özel Bütçeden ilgililere yap›lan ödemelerden kesilen tevkifata iliflkin 3.184.238,13 TL.’yi Muhtasar ve Katma De¤er Vergisi Maltepe Vergi Dairesinin ilgili banka hesab›na yat›r›lm›flt›r.

Özel Bütçeden Merkez birimlerinde çal›flan Personele yap›lan maafl ödemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri “361 Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Hesab›” ad› alt›nda izlenmifl olup, 5510 say›l› Sosyal Sigortalar ve Genel Sa¤l›k Sigortas› Kanunu’nun Primlerin Ödenmesi bafll›kl› 88 inci maddesine göre; 2009 Mali Y›l›nda 3.019.384,15 TL.’yi EMSAN kesintileri ad› alt›nda Sosyal Güvenlik Kurumu Baflkanl›¤›n›n ilgili banka hesab›na yat›r›lm›flt›r.

2489 say›l› Kefalet Kanununun ilgili maddeleri gere¤ince; 2008 Mali y›l›nda Özel Bütçeden ödeme yap›lan personele ait toplam 56,43 TL. lik kefalet kesintileri “362 Fonlar ve Di¤er Kamu ‹dareleri Ad›na Yap›lan Tahsilatlar” hesab›nda izlenerek Maliye Bakanl›¤›na ba¤l› Kefalet Sand›¤›’n›n ilgili banka hesab›na aktar›lm›flt›r.

Benzer Belgeler