• Sonuç bulunamadı

Dördüncü Bölüm

4. B LG TOPLUMUNDA YEN ÖNDERL K MODELLER

4.1. YEN  ÖNDERL  K MODELLER

4.1.4. Stratejik Önder

Strateji, örgütün iç ve dı çevresinin deerlendirilerek, örgütsel amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin tespit edilmesi ve örgütün yeniden düzenlenerek gerekli

33 Arman KIRIM : “Liderler için Rekabetçi Avantaj Önerisi : Farklıla ma”, Kara Harp Okulu Uluslar arası Liderlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 15-16 Nisan 2004, s. 94.

34 Tufan DARBAZ : a.g.e., s. 531.

35 Adel SAFTY : a.g.e., s. 73.

36 Üstün DÖKMEN : Küçük eyler, Sistem Yayıncılık, stanbul, 2006, s.172.

kaynakların salanması eklinde tanımlanabilir.37 Dolayısıyla daha etkili bir stratejik önderlik uygulama çabası, bilgi toplumu sosyo – ekonomik yapısını daha iyi anlamak ihtiyacını dourmaktadır.38

Önderliin i gören, örgüt ve toplum için amaçlara ulama yolunda vazgeçilmez bir unsur olduu bilinmektedir. Ancak gözden kaçırılmaması gereken konu, bilgi çaında ancak etkili stratejik bir önderin gelecek adına belirleyecei stratejiler bireysel, örgütsel ya da toplumsal amaçlara ulamayı olanaklı kılacaı hususudur. Buna balı olarak, bilgi çaında etkili önder olabilmek için, önce strateji sahibi olmak gerekmektedir. Çünkü insanlara yön veren, onların yeteneklerini harekete geçiren önderlerin, çounlukla üst düzey strateji yeteneine sahip bireyler arasından çıkmaktadır. Ayrıca önderin olmadıı örgütlerin, insan ve makine yıınından farkı kalmayacaı gibi, stratejik bir ekilde yürütülmeyen önderli in de ortak amaçlara ulamada çok da etkili olamayacaı kabul edilmektedir.39

Dolayısıyla bir bütün olarak hareket eden örgüt içindeki her bir unsur, birbirine sıkı sıkıya baımlıdır ve bu ölçüde birbirinin baarısını da yüksek derecede etkilemektedir. Çünkü bir filonun hızı, en yava hareket eden gemiye göre ayarlanmaktadır. Aksi halde, yani her bir geminin kendi azami hızına göre hareket etti i durumda, bir filodan bahsetmek mümkün deildir. Buna göre stratejik önder, içerisinde bulunduu oyunu çok iyi tahlil etmekte ve kaderlerinin, her bir oyuncuyla karılıklı baımlılık içinde olduu gerçeine uygun stratejiler gelitirmektedir.40 Bu süreçte i görenlerin kaderlerini etkileyecek stratejiler, demokratik bir ekilde ve onların bilgisi dahilinde belirlenmektedir.41

Stratejik bir önder her eyden önce, örgütsel faaliyetlere etkin katılımı özendirmekte, yüksek düzeyde ekip çalıması bilinci ve ba lılıı vermekte ve i birliini salamaktadır. Örne in bu tip önderler zamanlarının çok büyük bir bölümünü

37 Ömer DNÇER : Stratejik Yönetim ve letme Politikası, z Yayıncılık, stanbul, 1994, s.9.

38 Michael Y. HU and David A. GRIFFITH : “Conceptualizing the Global Marketplace: Marketing Strategy Implications”, Marketing Intelligence & Planning, Vol: 15, No: 3, 1997, s.117.

39 Bekir PARLAK : “Etkili Liderlik”, Deniz Harp Okulu 21. Yüzyılda Liderlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı Cilt - 1, stanbul, 5-6 Haziran 1997, s. 114.

40 Adam M. BRANDENBURGER ve Barry J. NALEBUFF : Ortaklaa Rekabet (Çev. Levent CNEMRE), Scala Yayıncılık, stanbul, 1998, s.59.

41 Gary HAMEL : “Strategy As Revolution”, Harvard Business Review, July – August 1996, ss.77.

hangi ilerin, hangi malzemelerle ve nasıl yapılacaının düzenlenmesine ayırmaktadır.

Yine yetkilerinin önemli bir kısmını, dier i görenlere devretmekte ve sıkı denetim yerine onları destekleyici bir tutum sergilemektedir. Ayrıca, örgüt üyeleri arasındaki, birbirlerine karı ve örgüte olan balılık duygusunu gelitirmek için youn çaba harcamaktadır. Dolayısıyla önceden sistemin parçalarını yerli yerine koyan stratejik önder, herhangi bir amaç yönünde hareket iareti verdiinde, önceden tasarımladıı örgütsel yapı ve yetitirdii insan sermayesi, kendili inden karılıklı uyum ve i birlii ortamında faaliyete geçmekte ve böylece içsel bir dinamizm de tesis edilmi olmaktadır.

Bu anlamda bilgi toplumunda stratejik önderler, aynı zamanda yüksek bir sanat anlayıına da sahip bireyler olarak deerlendirilebilir.42

Aynı zamanda stratejik bir önder, olası kriz durumunda örgütün misyonu, vizyonu, kaynakları, üstün ve zayıf yönleri ve çevresel koulları stratejik bir bakı açısıyla deerlendirerek, örgütün krizden en az zararla çıkmasında öncü olmaktadır.43 Çada yönetim anlayıının, örgütsel misyon çerçevesinde belirlenen hedeflerine ve arzulanan dier yönetsel baarılara ulamasında stratejik önderlik, önemli bir unsur durumuna gelmitir. Yine stratejik önderlik faaliyetleri içerisinde, birbirleriyle çok yakın ilikili bazı önemli aamalar aaıda ekil 7’de verilmitir.44



ekil 7 : Stratejik Önderlik Faaliyetleri çin Birbiriyle likili Üç Önemli Nokta

Kaynak : Akın MAR AP : a.g.e., s. 231.

42 Akın MAR AP : “Modern Yönetimlerde Stratejik Yönetim Vizyonu”, Deniz Harp Okulu 21.

Yüzyılda Liderlik Sempozyumu Bildiriler Kitabı Cilt - 1, stanbul, 5-6 Haziran 1997, s.226-232.

43 Abdülkadir AKGÜNDÜZ : Lider Yöneticinin El Kitabı, Genç Yayınları, stanbul, 2004, s. 76.

44 Akın MAR AP : a.g.e. s.230.

ekil 7’de görüldüü üzere stratejik önderlik; örgütsel istikamet, örgüt tasarım ve mükemmelli i oluturmada kültür aılamasının karılıklı etkileimin dengeli bir sonucu durumundadır.

Öte yandan, stratejik önder olmadan önce, takım önderi ve operasyonel önderlik aamalarından geçilmesi gerekmektedir. Stratejik önderlik seviyesinde ise, aaıda belirtilen temel yedi ilevden bahsedilebilir;45

1- Örgüte bir bütün olarak yön vermek, örgütün nereye gittiini bilmek ve belirsizliklerle dolu örgüt geleceini görebilmek.

2- Örgütsel strateji ve politikaları doru saptamak, uygulamak ve düzenli olarak yenilemek.

3- Stratejik önderli in yönetimsel ilevi olarak, örgütün dı çevresindeki olayları incelemek, örgütsel ilerlemeyi gözlemlemek ve strateji planındaki amaçlarla fiili durumu karılatırmak.

4- Örgütsel ahengi salamak, bölümler arası ilikilerin, ortak hedeflere ulamayı mümkün kılacak durumda olmasını temin etmek.

5- Örgüt içi birlik ruhunu ortaya çıkartmak, i görenleri cesaretlendirmek ve isteklendirmek, dahası bireylerde gizli kalmı ruhsal enerjiyi ortaya çıkartmak.  görenleri birer takım oyuncusu haline getirmek.

6- Örgütü, dier örgütlerle ve toplumun bütün kesimleriyle ve kurumlarıyla ilikilendirmek. Dier kurumlarda müttefikler ve ya ortaklar bulmak, gerekli görürse örgütün gelece ini etkileyecek irket evlilikleri gibi büyük çaplı kararlar almak.

7- Bu günün ve gelien yarının operasyon ve takım önderlerini seçmek ve yetitirmek. Bu anlamda stratejik önderin en önemli ayırt edici özellii, kendi stratejik planına sahip olması olarak ifade edilebilir. Bu plan, örgütün her biriminde önderlik kapasitesinin genilemesini salayacaktır.

45 John ADAR : a.g.e., s.56-57.