• Sonuç bulunamadı

GENEL DE ERLEND  RME VE SONUÇ

Bilgi toplumun yaandıı günümüzde ortaya çıkan çok yönlü deiimler, teknolojik alanda birbiri ardına yaanan ilerlemeler, uluslar arası ekonomik sahada artan rekabet ve buna balı olarak üretim tekniklerinde meydana gelen yenilikler, bilgi unsurunun öneminin artmasını tetikleyen gelimeler olmutur. Buna ek olarak 1980’li yılların ortalarında, bilginin stratejik bir üretim aracı durumuna gelerek ekonomik sisteme eklemlenmesi, bilginin önemini arttıran dier bir unsur olarak ortaya çıkmıtır.

Bilgi temeline dayanan yönetim sürecini, artık bilgisayarların yönlendirmekte olduu bilinmektedir. Bu nedenle yeni bilgilere hızla ulamak, bu bilgileri depolamak ve mümkün olan en kısa sürede kullanılabilir bilgilere dönütürmek, günümüzde örgütlerin ayakta kalabilmeleri için kaçınılmaz bir hal almıtır. Öte yandan bu de iimi ve gereklerini kavrayabilen önderler, bilgi toplumunda bilgi önderi olarak kabul edilmektedir. Kaldı ki hali hazırdaki yaanan tüm de iimler, birbiriyle alakasız parçalardan olumamaktadır. Böyle bir düünce, bilgi toplumunu yeter düzeyde anlayamamaktan kaynaklanan zihinsel bir hata olacaktır. Çünkü bu gün, en esnek örgüt yapılarının en kilit unsuru olarak deiim kabul edilmektedir.

Bunun için yeni önderlik modelleri arayıları, özellikle deiimi yönetebilmek adına örgütsel bilgi oluturma ve bu bilgileri en kısa sürede kullanarak faydaya dönütürme zorunluluu karısında, büyük oranda hız kazanmıtır. Çünkü bilgi toplumuna uyum salayabilmenin yolu deiimden, deiimi yakalayabilmenin yolu etkin bilgi yönetiminden ve iyi ileyen bir biliim sistemi kurabilmenin yolu da çaa uygun bir önderlik modelinden geçmektedir.

Dolayısıyla bilgi toplumu i yapma usullerinde meydana gelen bir deiim, çada yönetim kuramlarında yaanan gelimelere, gelien her kuram da, yeni önderlik modellerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Baka bir de ile, bir de iim kendinden öncekinin sonucu, kendinden sonrakinin de nedeni durumundadır. Bugün için yaanan ilerlemeler tekrar gözden geçirildiinde, bahsi geçen karılıklı etkileim temelinde cereyan eden bu döngünün, bundan sonrada artan bir hızla devam edecei görülmektedir.

te bu nedenle daha çok yakın zamanlarda etkin önderlik adına ortaya atılan ve genel kabul gören önderlik yaklaımları, bugün deiim temelinde yetersiz bir hale gelmitir. Bu yetersizlemeye ba lı olarak meydana gelen yönetsel boluk, bilgi toplumu esasına uygun olarak gelitirilen yeni önderlik modelleriyle doldurulmaya çalıılmaktadır. Bahsi geçen yeni önderlik modellerinin büyük bir kısmı bu çalımanın dördüncü bölümünde verilmitir.

Öte yandan XXI Yüzyıl bilgi çaında yaanan gelimeler, kesin çizgilerle sınırlandırılamayan ve duraanlıktan uzak bir süreç olarak gerçeklemektedir. Yaanan deiim bu yönüyle hesaba katılırsa, yeni önderlik modellerinin de zaman içerisinde yetersiz bir hale gelecei muhakkaktır. Bu ba lamda yeni model arayıları halen devam etmektedir. Dolayısıyla bilgi toplumu için yeni önderlik modellerinin verilii bu çalımanın ilevselli i, aynı alanda yapılacak di er aratırmalara kaynak tekil etmesi ve fikir vermesi açısından deerlendirilmelidir.

Yirmi birinci yüzyılın, daha önceki çalardan gittikçe farklılaarak gelitii görülmektedir. Mesafelerin ortadan kalktıı ve dünyanın gittikçe küçüldüü bu süreci siyasi, kültürel, sosyal, ekonomik ve teknolojik temelli de iimler dönemi olarak ifadelendirmek yanlı olmayacaktır. te bu çada yönetim unsurunun bulunduu her ortamda oluabilecek muhtemel sorunların çözümünde, çaın gerekleriyle donatılmı önderlere çok önemli sorumluluklar düece i öngörülmektedir. Bu öngörü, bilgi toplumuna uygun önderli in ve bu önderleri yetitirecek süreçlerin yeniden yapılandırılması gerekliliini hızla gündeme getirmitir. Dier taraftan daha çabuk, daha ucuz ve daha kaliteli mal-hizmet beklentisi yönündeki tüketici isteklerindeki de iimde yeni önderlik modellerine olan ihtiyacı arttırmıtır.

Bilgi toplumuna de in hem sosyolojik hem de örgütsel manada, yönetim kademelerinde bulunan kiilerin sergiledii önderlik davranılarının farklı açılardan incelendii bir çok aratırma görülmektedir. Bu yolda önderlik davranılarının de iik yönlerini ortaya koyan çok sayıda kuram ve model gelitirilmitir. Bunlardan durumsallık yaklaımından önceki modellerde, önderlik sürecini etkileyen unsurlar aratırılarak, en etkin önderlik için çeitli ilkeler ortaya konulmutur. Durumsallık

yaklaımıyla birlikte en etkin önderliin örgüt ortamı, i görenlerin olgunluk seviyesi ve yapılacak iin nitelii gibi çeitli durumsal de ikenlere balı olarak farklılık gösterecei sonucuna varılmıtır. Bilgi toplumunda ise durum biraz daha farklıla ve önderlik tamamen bilgi merkezli bir bakı açısıyla incelenerek, daha çada ve ilevsel modeller gelitirilmitir.

Dolayısıyla bilgi toplumu, bilginin çok hızlı arttıı bir yapıyı ve önderlikte dahil olmak üzere toplumsal yaamın genelini etkisi altına alan çok yönlü deiimleri de beraberinde getirmitir. Özellikle bilgisayarların örgütsel yönetim süreçlerini bu denli etkisi altına almasıyla birlikte, bata önderlik olmak üzere tüm yönetsel faaliyetler yapısal olarak büyük bir deiime uramıtır.

Yine günümüzde örgütsel verimliliin arttırılması, bireysel ve örgütsel bazda biliim olanaklarından en üst seviyede yararlanılan çalıma ortamlarıyla mümkün olabilecei bilinmelidir. te böyle bir örgütsel yapılanmanın merkezinde ise, bilgi önderleri bulunmaktadır ve yeni önderlik modelleri bu tip önderleri ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır.

Ayrıca bilgi toplumunda, bilginin üreticisi ve yöneticisi durumunda olan insan, geleneksel üretim araçlarının önüne geçerek, örgütlerin en deerli varlı ı ve kaynaı durumuna gelmitir. Bunun önderlik açısından önemi ise, örgütlerin hali hazırdaki baarılarının, gelecekle ilgili isabetli öngörüleri olan önderler yetitirmelerine balı olmasıdır. Çalıma sonucunda ulaılan önderlik modelleri de, yeni önderlerin strateji ve öngörü sahibi vizyoner bireyler olacaını önemle vurgulamaktadır.

Gelecekle ilgili doru kararların alınabilmesi için doru bilgilerin doru zamanda doru önder tarafından yorumlanabilmesi gerekmektedir. Bunun için iyi ileyen bir yönetim biliim sisteminin tesis edilmi olması, günümüzde bir zorunluluk durumuna gelmitir. Bu ise yine bilgi önderinin sorumluluu dahilindedir ve bilgi önderinin yeterliliiyle dorudan ilikilidir. Çünkü ham verileri, kullanılabilir bilgilere dönütürme süreci, gerekli eitimin alınmı olunmasını ve içinde bulunulan dönemi çok iyi tanımayı gerektirmektedir. Dolayısıyla bilgi çaında önderlik yapacak kiilerin bu niteliklere sahip olması gerekmektedir.

Dier taraftan, örgütsel yönetim sürecinde doabilecek bir takım fırsatlardan yeter düzeyde faydalanabilmek için, önce fark edilmeleri gerekmektedir. Çünkü eer farkına varılmamısa, örgüt çıkarları açısından ortada bir fırsat ya da fırsatlardan söz etmekte imkansız bir hal almaktadır. Bu anlamda bilgi toplumu yeni önderliinin tanımlayıcı bir özellii de, gerçein genelini görebilen tetikte bir uura sahip bireyler olmalarıdır.

Buna göre, bilgi ça ında yaanan deiimlere uyum salamak, deiimi ve gerekliliini fark etmeye balıdır ve uyum süreci bu farkındalıkla balamaktadır. Örgüt içerisinde deiimi fark edebilecek en önemli unsur ise bilgi önderleridir. Bunun nedeni, bilgi çaı önderlerinin deiimi fark edip, deiime karı nasıl bir yol izlenece ini dier örgüt üyelerine bildirmek makamındaki kiiler olmalarıdır. Bu yolda balıca i gören seçme, ie alma, eitim, seminerler ve süreçlerin yeniden yapılandırılması gibi bir çok faaliyet bulunmaktadır.

Dolayısıyla bilgi toplumunda faaliyet gösteren örgütler, deiimi çok iyi bir biçimde kavrayabilecek önderlere ihtiyaç duymaktadır. Yeni önderlik modellerine bakıldıında bilgi toplumu önderlerinden beklenenler, yaanan deiim sarmalının meydana getirecei olası fırsat ve tehditleri eksiksiz bir biçimde yorumlayıp, yapılması gereken giriimleri vakit kaybetmeden balatmaları olarak ifade edilebilir. Bu ise çok kolay bir i deildir ve önderlerin içinde yaadıkları çaın tanıkları olmalarını gerektirmektedir.

Bu çalıma sonucunda, bilgi önderlerinin en temel özellii geleneksel yönetimin akılcı iktisadi insan olarak faydacı bir yaklaımla, ii yöneten kii eklinde tanımladı ı önderliin, bilgi toplumunda insan, bilgi ve de iim merkezli bir anlayıa bürünmesi biçiminde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sıkı denetim ve verimlilik merkezli olan geleneksel önderlik anlayıı, yerini bilgi ça ında yenilik ve deiim odaklı bir yapıya bırakmıtır.

Yine bilgi toplumu önderlerinin en belirgin özelliklerinden bazıları içinde bulunduu biliim çaında bilgiyi hızlı ve açık bir ekilde iletebilmek, örgüt üyelerinin

kiisel geliimini ve i görenlerin karar alma süreçlerine üst düzeyde katılımını salayabilmek olarak sıralanabilir. Bu özellikler, bilgi önderlerinin insan psikolojisi hakkında ciddi biçimde bilgi sahibi olmalarını ve dolayısıyla örgüt üyelerini tek tek neyin istekli kılıp neyin isteksiz kılacaını bilmelerini gerektirmektedir. Çünkü bilgi toplumu önderleri için ancak güdülenmi bir i gören kitlesi verimlilii salayabilmektedir.

Yeni önderlik modellerinde bir di er ortak vurgu da sorumluluk üzerinedir. Bilgi toplumu önderi sorumluluk almaktan korkmamaktadır. Bunun temelinde ise, önderin kendisine duyduu yüksek güven duygusu yatmaktadır. Ayrıca bilgi ça ı yönetim anlayıında ahlaki de erlere yapılan vurguların da arttıı görülmektedir. letiim araçlarındaki gelimeler sonucunda artık yapılan çok küçük bir hata bile, kısa zamanda geni kitlelerce duyulmakta ve örgüt için hayati önem taıyan, telafisi güç sonuçlar dourmaktadır.

Öte yandan örgütler topluma, devlete, çevreye, eitim kurumlarına, çalıanlarına ve rakiplerine karı sorumluluu olan kurumlardır. Dolayısıyla bilgi önderi özürlü vatandaların istihdamı, vergilerin ve ücretlerin zamanında ödenmesi, çevreye zararlı olabilecek maddelerin önceden belirlenen standartlara uygun ekilde imha edilmesi, milli eitimin ve eitim kurumlarının desteklenmesi, i görenlerin sosyal haklarının zamanında ve eksiksiz biçimde karılanması ve rakip firmalara karı i ahlakı dıında kalan rekabet araçlarının kullanılmaması gibi ahlaki deerleri, bir örgüt felsefesi olarak hayata geçirmektedir.

Yukarıda sıralanan sorumlulukları çeitli bahanelerle ahlaki bir düzlemde yerine getirmeyen örgütler bilgi toplumunun yeni ekonomik yapısında, kısa vadede kar hadlerini arttırmalarına karın, uzun vadede bozulan halkla ilikiler nedeniyle çok ciddi sorunlarla karı karıya kalmakta ve varlıkları tehlikeye girmektedir. Dolayısıyla bilgi önderlii temelde, toplumsal yararların gözetilerek sosyal gelime adına insan geliimini destekleyen bir faaliyetler bütünüdür.

Yine bilgi önderi özel yaamı da dahil olmak üzere, sürekli olarak çevresindeki insanlara karı olumlu örnek olmak durumundadır. Çünkü artık huzurlu bir örgüt iklimi kurabilmek, önderin olumlu davranı kalıplarıyla örnek tekil etmesiyle doru orantılı bir hale gelmitir. Yine günümüzde ekip çalıması yapabilmek, ekip bilgisi oluturabilmek ve bu bilgiyi örgüt bilgisi haline getirebilmek zorunluluu, bilgi önderlerinin birlikte uyum içinde çalımalarını ve bir takım-oyuncusu olmalarını gerektirmektedir. Öte yandan silik ya da çekimser bir karaktere sahip olan kiilerin, bilgi çaında bilgi önderi olmaya en uzak adaylar olduklarını söylemek yerinde olacaktır. Çünkü bilgi toplumu aynı zamanda, bilgi temeline dayanan bir iletiim toplumudur.

Ayrıca önderlii etkileyen temel unsurlardan bir tanesi de kültürdür. Kültür, toplumdaki bireyler için genel bir davranı kalıbı belirleyerek bireylerin eilimlerini, kabul ve retlerini yönlendirmektedir. Bu nedenle toplumsal kültürün, önderin yetimesinde temel belirleyici durumunda olduu söylenebilir. Örnein bireyci toplumlarda yetien ve bireyciliin öne çıktıı bir kültürel çevreden gelen önderlerin sorun çözme yöntem ve biçimleri, dier kültürel çevrelerden gelen önderlere göre farklılık arz etmektedir. Buna göre, bilgi toplumu önderleri, yeter düzeyde bilgi kültürü edinmi ve bu kültürü özümsemi bireylerdir.

Dier taraftan toplumsal kültürün önderlik üzerindeki etkileri konusundaki fikir ayrılıı ise, genel anlamda hangi kültürlerin önderlik özelliklerini daha fazla destekledii yönündedir. Bilgi toplumunda meydana gelen de iimlerin toplumsal kültür üzerindeki tesirleri ve bu alanda yapılan çalımaların sayıca yetersiz olduu hesaba katılırsa, bu konu üzerinde öncelikli olarak aratırma yapılması gerektii söylenebilir.

Bilgi çaında, örgütlerine katma deer salayacak önderlerin, salıklı bir ruhsal geliim ortamında kendilerini yetitirmi oldukları ve ne aırı duygusal ne de aırı gerçekçi davranarak çevrelerindeki fırsatları kaçırmadıkları görülmektedir. Bu anlamda bilgi toplumu önderleri kiisel iç barıı salayan ve çevreleriyle sürdürdükleri ilikilerinde yol açıcı etkisi bulunan duygusal bir dengeye sahip bireylerdir.

Dinamiklerinin tamamen bilinmedii bir yapı içersinde etkin stratejilerin gelitirilemeyece i muhakkaktır. Bu anlamda bilgi çaı yeni önderlik modelleri, oluan yeni toplumsal yapının temel dinamiklerini belirleyerek, bu dorultuda en uygun önderlii ortaya koyma ve tanımlama gayreti içerisindedir. Bu gayretler sonucunda, bilgi çaında faaliyet gösteren örgütlerinin bilgi önderlerine ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıtır. Dolayısıyla, örgütün amaçlarına ulaabilmesi için çalımanın dördüncü bölümünde ayrıntılarıyla verilen bilgi önderli i özelliklerine sahip kiilerin yönetim kademelerine getirilmeleri gerekmektedir. Deiim ve deiime uyum çabalarının ise, bundan sonrada hız kesmeden devam edecei görülmektedir.

ÖZGEÇM



Salih ERCAN, 05. 06. 1979 yılında stanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi.

lkörenimini 1986 / 1991, orta örenimini 1991 / 1994 ve lise e itimini 1994 / 1997 yılları arasında stanbul’un Ümraniye ilçesinde tamamladı. Daha sonra, 1999 yılında, Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi Ekonomi Fakültesinde lisans eitimine baladı. Salih ERCAN’ın, 2004 yılında biten lisans eitiminden sonra, 2005 yılında Kırıkkale Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi letme Bölümü’nde girdii yüksek lisans e itimi halen devam etmektedir.

KAYNAKÇA

1. K



TAPLAR

ADAR, John ; Esin Veren Lider (Çev. Fatma BE ENEK), Dharma Yayınları,

stanbul, 2003.

ADAR, John ; Etkili Liderlik (Çev. Fatma BE ENEK), Babıali Kültür Yayıncılıı,

stanbul, 2004.

ARAT, Melih ; 21. Yüzyıl için Yönetim : Yönetimin Temellerine Derin Bakı lar, Data Teknik Bilgisayar Sistemleri Tic. San. A. ., stanbul, 1998.

AKGÜNDÜZ, Abdülkadir ; Lider Yöneticinin El Kitabı, Genç Yayınları, stanbul, 2004.

AKTAN, Cokun Can ; De i im Ça ında Yönetim, Sistem Yayıncılık, stanbul, 2003.

BADARACCO, Joseph L. ; “Karakter Gelitirmenin Disiplini”, (Meral TÜZEL : Liderlik), Mess Yayınları, stanbul, 1999.

BAYKAL, Adnan Nur ; Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları, Sistem Yayıncılık, stanbul, 2001.

BENNIS, Warren G., THOMAS, Robert J. ; “Liderlik Potaları”, (Çev. Barı ÖZÇORLU : Lider Geli tirme), MESS Yayınları, stanbul, 2005.

BENNIS, Warren ; “Liderin Lideri Olmak”, (Haz. Rowan GBSON: Gelece i Yeniden Dü ünmek, Çev. Sinem GÜL), Sabah Kitapları, stanbul, 1997.

BOZKURT, Veysel ; Enformasyon Toplumu ve Türkiye, Sistem Yayıncılık, Bursa, 2000.

BURWASH, Peter ; Liderli in Anahtarı, Tima Yayınları, stanbul, 1998.

BRANDENBURGER, Adam M. ve J. NALEBUFF, Barry ; Ortakla a Rekabet (Çev.

Levent CNEMRE), Scala Yayıncılık, stanbul, 1998.

BRIDGES, William ; “ Yapısı Deiken Kuruluların Yönetimi”, (Hayrettin TOK : Gelece in Lideri), Form Yayınları, stanbul, 2000.

CAN, Halil ; Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitapevi, Ankara, 2002.

COLEMAN, Ron, BARRIE, Giles ; Yöneticinin Kılavuzu: yi Bir Yönetici Olmak çin 525 Kural (Çev. Mehmet HARMANCI ), Remzi Kitabevi, stanbul, 2000.

D. ASHBY, Meredith and A. MILES, Stephen ; Leaders Talk Leadership, Oxford University Press, 2002.

DE PREE, Max ; “Liderin Geride Bıraktıı z”, (Çev. Salim ATAY : Liderden Lidere), MESS Yayınları, stanbul, 1999.

DEMR, Gülten ; Asya Krizi ve IMF, Der Yayınları, stanbul, 1999.

DEREL, Toker ; Organizasyonlarda Davranı , Ü. ktisat Fakültesi Yayınları,

stanbul, 1976.

DNÇER, Ömer ; Stratejik Yönetim ve letme Politikası, z Yayıncılık, stanbul 1994.

DÖKMEN, Üstün ; Küçük eyler, Sistem Yayıncılık, stanbul, 2006. DÖNMEZER, Sulhi ; Sosyoloji, Sava Yayınları, Ankara, 1984.

DRUCKER, Peter ; Kapitalist Ötesi Toplum, nkılap Kitapevi, stanbul, 1993.

DRUCKER Peter ; “Gelecekte lerin Alacaı ekil”, (Çev. Salim ATAY : Liderden Lidere), MESS Yayınları, stanbul, 1999.

DRUCKER, Peter ; “Kendini Yönetmek”, (Çev. Ahmet KARDAM : Kendinizi Yönetmek), MESS Yayınları, stanbul, 2006.

DRUCKER, Peter ; 21. Yüzyıl çin Yönetim Tartı maları (Çev.rfan Bahçıvangil, Gülenay Gorbon), Epsilon Yayıncılık, stanbul, 2000.

EKN, Nusret ; Küresel Bilgi Ça ında E itim – Verimlilik – stihdam, stanbul Ticaret Odası Yayınları, stanbul, 1997.

ERÇETN, ule ; Liderlik Sarmalında Vizyon, Nobel Yayınları, Ankara, 2000.

ERDO AN, lhan ; letmelerde Davranı , Dönence Basım ve Yayın, stanbul, 1997.

EREN, Erol ; Stratejik Yönetim ve letme Politikası, Beta Yayınevi, stanbul, 2002.

EREN, Erol ; Örgütsel Davranı ve Yönetim Psikolojisi, Beta Yayınevi, stanbul, 1998.

ERTÜRK, Mümin ; letme Biliminin Temel lkeleri, Beta Yayınevi, stanbul, 2002.

ERTÜRK, Mümin ; letmelerde Yönetim ve Organizasyon, Beta Basım Yayım Da ıtım A.., stanbul, 2000.

FINDIKÇI, lhami ; nsan Kaynakları Yönetimi, Alfa, stanbul, 2001.

FLAVIN, Christopher, LESSEN, Nicholas ; “Sürdürülebilir Bir Enerji Sisteminin Gelitirilmesi”, (Haz. Lester R. BROWN : Dünyanın Durumu), Maya Yayıncılık, stanbul, 1991.

GABARDO, John J. ve KOTTER, John P. ; “Patronunuzu Yönetmek”, (Çev. Ahmet KARDAM : Kendinizi Yönetmek), MESS Yayınları, stanbul, 2006.

GBSON, Rowan ; Gelece i Yeniden Dü ünmek (Çev. Sinem GÜL ), Sabah Kitapçılık, stanbul, 1997.

GOLEMAN, Daniel, BOYATSIZ, Richard, MCKEE, Annie ; Yeni Liderler (Çev. Filiz NAYIR, Osman DENZTEKN), Varlık Yayınları, stanbul, 2002.

GOLEMAN, Daniel, BOYATSIZ, Richard ve MCKEE, Annie ; “Liderliin Temeli”, (Çev. Ahmet KARDAM : Çı ır Açıcı Liderlik), MESS Yayınları, stanbul, 2003.

GREEN, Stephen vd. ; “Küresel Lider Arayıı”, (Çev. Ahmet KARDAM : De i en Dünyada Liderlik), MESS Yayınları, stanbul, 2004.

GÜNEY, Semra ; Küreselle me ve Çok Uluslu letmecilik, Nobel Yayın Daıtım, Ankara, 2005.

GÜZELCK, Ebru ; Küreselle me ve letmelerde De i en Kurum majı, Sistem Yayıncılık, stanbul, 1999.

HAMMER, M. ve CHAMPY, J. ; De i im Mühendisli i (Çev: Sinem Gül), Sabah Kitapları, stanbul, 1997.

HANDY, Charles ; “Yapılanmanın Yeni Dili ve Liderler çin Uygulamaları”, (Çev.

Hayrettin TOK : Gelece in Lideri), Form Yayınları, stanbul, 2000.

HATBO LU, Zeyyat ; letme darecili inin Esasları, Alagöz Yayınları, stanbul, 1968.

HIRST, Paul, THOMPSON, Grahame ; Küreselle me Sorgulanıyor (Çev. Çala ERDEM ve Elif YÜCEL), Dost Yaınları, Ankara, 1998.

HÜLAGÜ, Orhan ; Farabi ve bn-i Haldun’da Devlet Dü üncesi, Kırkambar Yayınları, stanbul, 1999.

JAMES, Jennifer ; Gelecek Zamanda Dü ünmek (Çev. Zülfü DCLEL), BZD Yayıncılık, stanbul, 1997.

J. PETERS, Thomas, H. WATERMAN, Robert ; Yönetme ve Yükselme Sanatı (Çev.

Selami SARGUT ), Altın Kitaplar Yayınevi, stanbul, 1995.

JOHNSON, Mike ; Gelecek Bin Yılda Yönetim (Çev. Sultan GÜL), Sabah Kitapçılık,

stanbul, 1998.

JOSEPHS, Ray ; Zaman Yönetimi, Epsilon yayıncılık, stanbul, 1996.

KEÇECO LU, Tamer ; Stratejik nsan Kaynakları Yönetimi, Sistem Yayıncılık,

stanbul, 2003.

KOÇEL, Tamer ; letme Yöneticili i, Beta Yayınları, stanbul, 2003.

KOTTER, John P. ; “Liderler Gerçekte Ne Yapar ?”, (Meral TÜZEL : Liderlik), Mess Yayınları, stanbul, 1999.

KOUZES, James M. ; “Liderliinizin fade Biçimini Bulmak”, (Çev. Salim ATAY : Liderden Lidere), MESS Yayınları, stanbul, 1999.

KOZLU, Cem ; Türkiye Mucizesi çin Vizyon Arayı ları ve Asya Modelleri, Türkiye

 Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 1999.

L. DRAFT, Richard ; The Leadership Experience, Second Edition, South – Western Pub. Co., United States, 2002.

LE BON, Gustave ; Kitleler Psikolojisi (Çev. Selahattin DEMRKAN), Yamur Yayınevi, stanbul, 2005.

LENNICK, Doug ve KIEL, Fred ; Etik Zeka (Çev. ükrü ALPAGUT, Esra NAL, Hasan NAL ), CSA Global Yayıncılık, stanbul, 2005.

MAV , Fermani ; “Yönetim levleri”, (Güne N. BERBERO LU : Genel letme), Anadolu Üniversitesi Açık Öretim Fakültesi Yayınları, Eskiehir, 2001.

MINTZBERG, Henry ; “Yöneticinin i: nançlar ve Olgular”, (Çev. Meral TÜZEL : Liderlik), Mess Yayınları, stanbul, 1999.

NAISBITT, John ; Megatrendler Asya: Dünyayı De i tiren Asya’daki Sekiz Megatrend, Altın Kitaplar Yayınevi, stanbul, 1997.

NAISBITT, John ; Global Paradoks: Büyüyen Dünya Ekonomisinin Güçlenen Küçük Oyuncuları, Sabah Kitapları, stanbul, 1994.

Ö ÜT, Adem ; Bilgi Ça ında Yönetim, Nobel Yayınları, Ankara, 2003.

ÖZEL, Mustafa ; Yöneticilik Dersleri, z Yayıncılık, stanbul 1996.

PETERS, Tom ; Vay Canına Dedirtmek (Çev. Meliha TEKN, Burcu ENTÜRK), Pegasus Yayınları, stanbul, 2006.

PINCHOT, Gifford ; “Çok Liderli Kurulular Oluturma”, (Çev. Hayrettin TOK : Gelece in Lideri), Form Yayınları, stanbul, 2000.

SAFTY, Adel et al. ; Multidisciplinary Global Leadership, The University of Bahçeehir, stanbul, 2003.

AHN, Abdullah ; Ba arı ve Mutluluk çin Yönetici Liderlik, Dolunay Yayınları,

stanbul, 2003.

AYLAN, Gencay ; Küreselle menin Geli imi (Der. Iık KANSU), mge Yayınları, Ankara, 1997.

SEYDO LU, Halil ; Ekonomik Terimler: Ansiklopedik Sözlük, Güzem Can Yayınları, stanbul, 2002.

TALAT US, Ahmet ; Gelece in Liderleri, Müsiad Yayınları, stanbul, 2003.

TEAL, Thomas ; “Yöneticiliin nsani Yönü”, (Meral TÜZEL : Liderlik), Mess Yayınları, stanbul, 1999.

TEKN, Emrullah ; Timur ve Devlet Yönetim Stratejisi, Burak Yayınevi, stanbul, 1994.

TOFFLER, Alvin ; Üçüncü Dalga (Çev. Ali SEDEN), Altın Kitaplar, stanbul, 1998.

TOFFLER, Alvin ; ok: Gelecek Korkusu (Çev. Selami SARGUT), Altın Kitaplar Yayınevi, stanbul, 1981.

TOFFLER, Alvin ; Dünyayı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor (Çev. Murat ÇFTKAYA), z Yayıncılık, stanbul, 1997.

VOSS, Tony ; Lider Yöneticilik (Çev. Mehmet ZAMAN), Hayat Yayınları, stanbul, 2002.

WHITNEY, John O., PACKER, Tina ; Shakespeare’in Yönetim ve Liderlik Sırları

WHITNEY, John O., PACKER, Tina ; Shakespeare’in Yönetim ve Liderlik Sırları