• Sonuç bulunamadı

STRATEJİ GELİŞTİRME

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 116-122)

A- MALİ BİLGİLER

9. STRATEJİ GELİŞTİRME

9.1.Faaliyet Raporları:

Bakanlığımız 2015 yılı faaliyet raporu hazırlanmış ve Bakanlık web sayfamızda yayımlanmıştır. 2016 yılı faaliyet raporunun hazırlık çalışmalarına başlanmış olup tüm ilgili birimlere gerekli yazılar yazılmıştır.

9.2.Kalite Yönetim Sistemi

Bakanlığımız Stratejik Planı doğrultusunda hazırlanan 2016 yılı Performans Programında belge alan illerin Kalite Yönetim Sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve Bakanlık Merkez Teşkilatında Kalite Yönetim Sistemi uygulamalarının uyumlulaştırılması öngörülmüştür.

Hedefler doğrultusunda ISO 9001:2008 kapsamında gerekli çalışmalar gerçekleştirilip, 2014 yılında 30 İl Müdürlüğümüzün belgelendirilmesi sağlanmış, ayrıca 2015 yılı sonu itibariyle ise 51 İl Müdürlüğümüzün belgelendirilme süreci tamamlanarak, nihai olarak 81 İl Müdürlüğümüzde kalite yönetim sistemi uygulamalarının belgelendirilmesi gerçekleşmiştir.

2016 yılı itibariyle de Bakanlık Kalite Yönetim Sistemi çalışmalarına başlanmıştır. Bu uygulamalar sayesinde Bakanlığımız Taşra teşkilatı personeline, yönetim sistemi ve kaliteli hizmet sunumuna ilişkin farkındalık, bilgi birikimi, deneyim kazandırılmış olup, bundan sonraki süreçte kapsam dâhilindeki uygulamalar için gerekli alt yapı ve uygulanabilirlik bu sayede sağlanabilecektir.

2017 yılı için Kalkınma Bakanlığı'ndan 528.000 TL. ödenek sağlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir.

9.3.Yıllık Programlar:

Onuncu Kalkınma Planı, Öncelikli Dönüşüm Programları, 2013-2017 Orta Vadeli Programı ve stratejik planlar gibi üst politika balgelerinde Bakanlığımzın sorumlu olduğu tedbir ve faaliyetlerin gerçekleşmeleri, ilgili birimlerden alınan bilgiler doğrultusunda istenilen formatlara uygun olarak hazırlanmış ve ilgili kurum ve makamlarla paylaşılmıştır.

9.4.Soru Önergeleri

Bakanlığımıza yöneltilen yazılı ve sözlü soru önergelerine yönelik cevapların hazırlanmasının koordinasyonu Strateji Geliştirme Başkanlığınca yapılmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımıza 2016 yılında TBMM, Başbakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından, 382 adet yazılı, 9 adet sözlü olmak üzere toplam 391 adet soru önergesi yöneltilmiştir. Bu önergelerin 116’sı yazılı, 3’ü sözlü olmak üzere toplam 119 adedi cevaplandırılmıştır.

117

9.5.Kurumsal Kodlar ve Birim Kodları:

Bakanlık Merkez teşkilatında kullanılan Elektronik Belge Yönetim Sistemine (EBYS) 2016 yılında (14 pilot il müdürlüğü) İl Müdürlüklerinin kademeli olarak dâhil edilmesi planlanmıştır. Bakanlık Merkez teşkilatı ile EBYS 'ye dâhil olacak olan (14) pilot İl Müdürlükleri arasındaki resmi yazışmalar ile İl Müdürlüklerinin kendi aralarında yapacağı yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanarak yazışmaların standartlaşması, sevk, paraf ve onay sürelerinin kısaltılması hedeflenmiştir. Pilot il müdürlükleri ile yapılan yazışma sonucunda oluşturulan birimler KAYSİS üzerinden tanımlanmış ve yazışma kodları alınmıştır.

Bakanlığımız taşra teşkilatı olan il müdürlüklerinin EBYS’ye dahil edilmeleri çalışmaları Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak yapılmıştır.

Bu amaçla 02.01.2017 tarihinden itibaren EBYS’ye dahil edilen İl Müdürlükleri sistemde yazışma için yer almıştır.

14 pilot il müdürlüğü dışında kalan il müdürlüklerinin de EBYS’ye dâhil edilmesi planlandığından bu il müdürlükleri de birimlerini oluşturup Bakanlığımıza intikal ettirmişler ve söz konusu birimler KAYSİS üzerinden tanımlanarak yazışma kodlarını almıştır.

KAYSİS (Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi) üzerinden yapılan şifreli girişler ile 1955 onay işlemi gerçekleştirilerek Bakanlığımız merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı birimleri güncellenmiş ve DTVT’de Bakanlık teşkilat ağacımız yenilenmiştir.

9.6.Kamu Hizmet Envanteri:

Kamu Hizmet Envanteri Projesi ilk defa 2006 yılında Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yürürlüğe giren Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planıyla gündeme gelmiş olup, söz konusu proje eylem planında yer almıştır.

Hizmet Envanteri Tablolarında kamu hizmetlerine başvuracaklara, bu başvurularını nereye ve hangi belgeler ile yapacakları gösterildikten sonra ortalama ne kadar sürede hizmetlerini alabilecekleri bilgisi verilmektedir.

9.7.Ön Mali Kontrol Çalışmaları:

İdarenin gelir, gider, varlık ve yükümlülüklerine ilişkin mali karar ve işlemlerinin; kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması yönlerinden harcama birimi ile Strateji Geliştirme Başkanlığında yapılan kontrollerdir.

118

Tablo 55: Ön Mali Kontrol Kapsamında Yapılan İşlem Türleri

Evrak 2016 Yılı

Yıllık Dolu Ve Boş Kadro İhdası 1

İhalelerden Yasaklama Kararı 14

Seyahat Kartı 44

Taahhüt Evrakı Ve Sözleşme Tasarısı 152

Tenkis Belgesi İcmali 289

Ödeme Emri Belgesi 216

Ödenek Gönderme İcmal Belgesi 979

Görüşler 958

YBS Doğrudan Temin ve Pazarlık Onayı 22/d 13515 21/f 233

9.8.Yatırımların Koordinasyonu ve İzlenmesi:

a) Bakanlığımız ile kuruluşlarının Yatırım Programı Teklifleri koordine edilerek Kalkınma Bakanlığına iletilmiştir.

b) Yatırımlar ile ilgili Kalkınma Bakanlığında yapılan sektör toplantılarına katılım sağlanmış, Bakanlığımızın 2017 Yılı Yatırım ödeneklerinin Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı vizeleri yaptırılmıştır.

c) 2016 Yılı Program Kararnamesi gereği detayı tadat edilmemiş toplulaştırılmış projeler, detay program onayını müteakip Bakanlığımız web sitesinde yayımlanmış ve Kalkınma Bakanlığının “Proje Bilgi Sistemi”ne girişi yapılmıştır.

d) Yatırım Programıyla ilgili detay onay ve proje revizyonlarına ilişkin talepler incelenmiş ve 2016 Yılı Program Kararnamesi gereğince Bakanlığımız yetkisinde olan talepler ile ilgili olarak 48 adet Makam Oluru alınmış olup, Bakanlığımız yetkisinde olmayan talepler Kalkınma Bakanlığına gönderilerek yıl içi proje revizyon talepleri karşılanmıştır.

e) Bakanlığımız yatırımları ile ilgili olarak 3 aylık dönemlerde hazırlanan gerçekleşme raporlarının Kalkınma Bakanlığına gönderilmesi konusunda yapılan çalışmalarda koordinasyon sağlanmış ve hazırlanan raporlar Kalkınma Bakanlığına gönderilmiştir.

f) 2015 yılı Faaliyet Raporu hazırlık çalışmaları koordine edilerek hazırlanan Bakanlığımızın yatırım programı ile ilgili 2015 Yılı Faaliyet Raporu Kalkınma Bakanlığına, Maliye Bakanlığına ve Sayıştay Başkanlığına gönderilmiştir.

g) Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Bölgesel Kalkınma Projeleri Eylem planları kapsamında (GAP, DAP, KOP, DOKAP) bulunan yatırımlar ile ilgili Bakanlığımız Genel Müdürlükleri ile koordinasyon sağlanarak Bölgesel Kalkınma İdarelerinin bilgi talepleri karşılanmıştır.

h) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen projelerin koordinasyonu sağlanmış olup, projelere ait ödenekler ihtiyaçlar ve ilgili harcama biriminin talepleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarılan ödeneklerden kullanılmayan tutarlar yıl sonunda tenkis edilerek Bakanlığımızın ödenek ihtiyacı bulunan projelerine planlanmıştır.

i) Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına gönderilen ödenekler ile ilgili aktarma listelerinin detay bilgileri İçişleri Bakanlığına (İller İdaresi Genel Müdürlüğü) bildirilmiştir.

119

j) Valilikler bünyesinde faaliyet gösteren ve kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli kuruluş statüsü kazanan YİKOB’larda bulunan Bakanlığımıza ait yatırım ödenekleri 2017 yılında kullanılmak üzere yeni açılan bütçe tertiplerine aktarılmıştır.

k) Bakanlığımızın 2016 Yılı Yatırım Programında yer alan projelerinin izlenmesi ve takibi konusunda Genel Müdürlüklerden ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığından ilgili teknik personelin de katılımı ile aylık mutat toplantılar yapılmış ve dokümanlar talep halinde üst yönetime raporlanmıştır.

l) Bakanlığımız 2016 yılı yatırım programlarının daha sağlıklı ve anlık takibinin yapılabilmesi için alımı yapılan Yatırım Takip Sistemi (YTS) projesi ile ilgili olarak yüklenici firma yetkilileri ile toplantılar yapılmış ve yatırım programı donelerinin projeye entegrasyonu hususunda çalışmalar yapılmıştır.

m) Diğer Bakanlıklar ile kurum ve kuruluşların bakanlık hizmetleriyle ile ilgili çalışmalarına ve toplantılarına katılım sağlanmıştır.

120

9.9.Bütçe İşlemleri

Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarının 2017 ve izleyen iki yılın bütçe tahminleri ile performans esaslı bütçesi hazırlanmış ve 2016 yılı bütçe kayıtları, 2015 Yılı Bütçe Kesin Hesapları ile Taşınır Mal Yönetim Hesapları hazırlanarak ilgili kurumlara gönderilmiştir.

İl müdürlüklerinin yıl içerisindeki özel hizmet personeli alımına ilişkin muhtelif yetki talepleri bütçe imkânları doğrultusunda verilerek, tüm ödenek ihtiyaçları kendilerine gönderilmiş ve ilgili genel müdürlüklerin kendi kuruluşlarına ait yetki taleplerinin koordinesi de tarafımızca sağlanmıştır.

Bakanlığımızın Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu hazırlanarak Temmuz ayı sonunda kamuoyuna duyurulmuştur.

Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştay’a Verilmesi ve Muhasebe Birimleri ile Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar kapsamında bakanlığımızın hesap dönemi sonu ile hesap dönemi başı ve aylık olarak Sayıştay Başkanlığına vermesi gereken bilgi, defter, mali tablo ve belgeler hazırlanarak Sayıştay Başkanlığına gönderilmiştir.

Bakanlığımız bağlı kuruluşlar adına 5018 sayılı yasanın 40’ıncı maddesi kapsamında, kişiler ve kurumlar aracılığıyla 978.883,19-TL şartlı bağış yapılmış ve bu bedellerin harcanması için ilgili kuruluşlara ödenekler gönderilmiştir.

Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerinin e-bütçe kullanıcı yetkisi ve şifre tanımlama işlemi yapılmış ve ayrıca, taşra kuruluşlarının muhasebe değişikliği, yeni açılan yerler ile mevcut harcama birimlerine ait birim kodu ve ad değişikliği tanımlama işlemleri Bakanlığımızca Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne iletilerek gerekli değişikliklerin yaptırılması sağlanmıştır.

Ailenin korunması ve aile değerlerinin desteklenmesi amacıyla koordinatörlüğünü Bakanlığımızın yaptığı “Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı” ile “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı”

uygulamaları hayata geçirilmiştir. 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 2’nci maddesi kapsamında hazırlanan Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik 16.04.2016 tarihinde; aynı Kararname’nin ek 3’üncü maddesi kapsamında hazırlanan Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik ise 26.08.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş, ilgili bankalar tarafından vatandaş başvuruları alınmaya başlanmıştır.

Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerinin e-bütçe kullanıcı yetkisi ve şifre tanımlama işlemi yapılmış ve ayrıca, taşra kuruluşlarının muhasebe değişikliği, yeni açılan yerler ile mevcut harcama birimlerine ait birim kodu ve ad değişikliği tanımlama işlemleri Bakanlığımızca Muhasebat Genel Müdürlüğüne iletilerek gerekli değişikliklerin yaptırılması sağlanmıştır.

121

Tablo 56: Bütçe İşlemler Tablosu

İşlem Türü Sayısı

Bütçe İçi Aktarma 81

Kurumlar Arası Bütçe Aktarma 23

Bütçe ve Uygulamaları Konusunda Görüş 116

Taşıt Kiralama Yetkisi 18

Özel Hizmet Alımı Personeli Yetkisi 19

Ek Ders 12

Açılan Kişi Borcu Dosyası 58

Kapanan Kişi Borcu Dosyası 54

1111 sy. Kanunla Bedelli Kapsamında Yapılan İşlemler 241 E-Bütçe Kullanıcı Yetki Tanımlaması 47

Harcama Birim Kodu Tanımlaması 21

122

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 116-122)