• Sonuç bulunamadı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 179-189)

13 Ataşelik

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Yıl 2016

Stratejik Amaç Ülkenin İhtiyaçlarına Yönelik Sosyal Politikalar Geliştirmek ve Model Oluşturmak Stratejik Hedef Toplumsal şiddeti azaltmak

Performans Hedefi Kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla araştırmalar, projeler, toplantılar gerçekleştirilmesi ve raporlar hazırlanması

Faaliyetlerden Sorumlu

Birim Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Gerçekleştirilen toplantı sayısı / Sayı 2014

Gerçekleşen

2015 Gerçekleşen

2016 Hedef

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşm

e oranı (%)

Sapma Oranı (%) Dönem 1 Dönem 2 Dönem 3 Dönem 4 Kümülatif

3 4 5 0 1 0 2 3 60 -40

Performans Göstergesinin Yıllık Değerlendirmesi

Kadına yönelik şiddet izleme komitesi toplantısı gerçekleştirilmiştir. 6284 sayılı Kanunun, etki analizi araştırması sonuçları doğrultusunda revize edilmesine Yönelik öngörülen 2 toplantıdan 1 tanesi gerçekleştirilmiştir. ŞÖNİM’de verilen hizmetlere yönelik öngörülen 1 adet değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Anayasa ve ulusal mevzuatın İstanbul

180 Sözleşmesi’ne uyumlaştırılması kapsamında yapılacak mevzuat çalışmaları için düzenlenecek 1 adet toplantı gerçekleştirilememiştir.

Sapmanın Nedeni

6284 sayılı Kanun’un, etki analizi araştırması sonuçları doğrultusunda revize edilmesine yönelik çalışmalar ile anayasa ve ulusal mevzuatın İstanbul Sözleşmesi’ne uyumlaştırılması kapsamında yapılacak mevzuat çalışmaları esasen 12 Aralık 2016 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2016-2020) kapsamında gerçekleştirilecek mevzuat çalışmaları kapsamında yer aldığından önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Hazırlanan rapor sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı’na ilişkin rapor hazırlanmıştır. 6284 sayılı Kanun’un, etki analizi araştırması sonuçları doğrultusunda revize edilmesine yönelik düzenlenen toplantıya ilişkin rapor hazırlanmıştır. ŞÖNİM’de verilen hizmetlere yönelik düzenlenen değerlendirme toplantısına ilişkin rapor hazırlanmıştır.

Sapmanın Nedeni Öngörülen 2 toplantının gerçekleştirilememesi nedeniyle raporları hazırlanamamıştır.

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Gerçekleştirilen proje sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

AİLE İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE PROJESİ 2014-2016

Proje Amacı: Aile içi şiddete maruz kalan kadınlar için destek hizmetleri oluşturularak ve/veya mevcut hizmetlerin geliştirilmesi, şiddetle mücadele mekanizmalarının iyileştirilmesi için merkezi ve yerel yönetimler ile STK’lar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi yoluyla kadının etkin korunmasının sağlanması.

Proje Başlangıç-Bitiş Tarihi: 27/12/2013-27/12/2016

Proje İlleri (26 il): Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van.

Proje; teknik destek ve hibe olmak üzere 2 bileşenden oluşmaktadır.

Projenin Teknik Destek bileşeni kapsamında yürütülen faaliyetler;

1. Durum ve Eğitim İhtiyaç Analizi ile Her Bir İl İçin İl Eylem Planlarının Geliştirilmesi 2. Danışma Merkezleri ve Alo 183 Hattının Geliştirilmesi

3. Hizmet Sağlayıcıların Eğitilmesi ve Bir Süpervizyon Mekanizmasının Kurulması 4. Koordinasyon, Süpervizyon ve İzleme İçin Model Oluşturulması

5. Şiddet Mağdurlarına Yönelik Verilecek Hizmetlerde Standartlaşmanın Sağlanması 6. İletişim Stratejisi

7. Çalışma Ziyaretleri

1. Durum ve Eğitim İhtiyaç Analizi ile Her Bir İl İçin İl Eylem Planlarının Geliştirilmesi

26 ili kapsayan mevcut durum analizleri ile eğitim ihtiyacı analizleri tamamlanmıştır.

26 ilde üçer günlük il eylem planı hazırlık toplantıları gerçekleştirilmiş olup Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planları hazırlanmıştır.

Ayrıca, 26 ilde il eylem planlarının yıllık faaliyet planlarının hazırlanması amacıyla birer günlük toplantılar gerçekleştirilmiştir.

2. Danışma Merkezleri ve Alo 183 Hattının Geliştirilmesi:

Kadın Danışma Merkezi kapasitesini belirlemek ve akabinde bir tavsiye raporu hazırlamak amacıyla durum analizi çalışması yürütülmüştür.

7-8 Nisan 2016 tarihinde Kadın Danışma Merkezi olan Kadın STK ve Belediyeler ile KDM olmayan Belediyelerin karşılıklı bilgi paylaşmalarını sağlamak, KDM’lere ilişkin standart oluşturmak ve iyi uygulamaları saptamak için bir çalıştay

181 gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonuncunda Kadın Danışma Merkezleri için bir rehber hazırlanmıştır.

ALO 183 Sosyal Destek Hattı çalışanları ile ALO 112, ALO 157 ve ALO 155,ALO 156 çalışanları ile görüşmeler yapılmıştır. Söz konusu görüşmeler doğrultusunda ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında hizmet sunan mevcut çağrı hatlarının hizmet kapasiteleri değerlendirilmiş hizmet sunumunun iyileştirilmesine ilişkin öneriler içeren bir hizmet içi rapor hazırlanmıştır.

3. Hizmet Sağlayıcıların Eğitilmesi ve Bir Süpervizyon Mekanizmasının Kurulması

Eğitim İhtiyaç ve Durum Analizi sonuçları ve yapılan sektörel toplantılar doğrultusunda her sektör için ayrı olmak üzere eğitim materyal içeriği oluşturulmuştur.

Polis, Sağlık Çalışanları, Hakim ve Savcılar, Yazı İşleri Müdürleri, Aile Mahkemesi Uzmanları ve Bakanlığımız personeline yönelik eğitim modülleri hazırlanmıştır.

Toplam 1.374 kişiye yönelik eğitim/eğitici eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Eğitimlerin her kurumda devamlılığını sağlamak amacıyla 31 Sağlık Bakanlığı, 30 Emniyet Genel Müdürlüğü, 26 Adalet Bakanlığı personeline ve Bakanlığımızda görevli 124 personele yönelik süpervizyon eğitimleri tamamlamıştır.

Eğitici eğitimi sonunda illerde yapılacak eğitimlerin izlenmesi için mekanizma oluşturulmuştur.

Eğitimlerin sürekliliğini sağlamak üzere;

Sağlık Bakanlığı tarafından 174 Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışanına eğitici eğitimi, 891 Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanına eğitim verilmiştir. Bununla birlikte 16.366 kişiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, KYŞ, Mevzuat ve Başvurulabilecek Kurumlar konularında eğitim verilmiştir.

Adalet Bakanlığı tarafından 125 Yazı İşleri Müdürü, 386 Zabıt Katibi, 178 Psikolog, Pedagog, Sosyal Çalışmacıdan oluşan 689 kişiye eğitim verilmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 56 ilde 4365 Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanına eğitim verilmiştir.

4. Koordinasyon, Süpervizyon ve İzleme İçin Model Oluşturulması

Ülkemizde yerel ve ulusal düzeyde kadına yönelik şiddeti izlemek ve konukevlerinde çalışan personele yönelik Destek/Süpervizyon için bir model oluşturulmuştur. Bu bağlamda;

- 20-24 Haziran 2016 tarihleri arasında Ankara’da, 27-28 Haziran 2016 tarihlerinde ise İzmir’de kadına yönelik şiddetle mücadelede konusunda hizmet sunan kurum ve kuruluş temsilcileri ile görüşmeler geçekleştirilmiştir.

- TBMM KEFEK temsilcisi, Kamu Denetçiliği Kurumu temsilcisi ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu temsilcisi ile görüşmeler geçekleştirilmiştir.

- Kadın Yönelik Şiddetle Mücadelede İzleme Mekanizması &

Sığınmaevleri/Konukevleri ve Belediyeler için Destek Mekanizması Modeline ilişkin rapor hazırlanmıştır.

- Söz konusu rapora son hali verilmesi ve görüşlerinin alınması amacıyla Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TBMM KEFEK, Kamu Denetçiliği Kurumu gibi ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla 6 Aralık 2016 tarihinde uzman komitesi toplantısı gerçekleştirilmiştir.

- Ulusal düzeyde destek mekanizmasını Türkiye’de nüfusu 100 binden fazla olan (proje illerinin dışındaki) yerel makamlara tanıtmak için 8 adet bölgesel toplantı gerçekleştirilmiştir.

- Söz konusu toplantılara Belediye, ASPİM, İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adliye Çalışanları İle İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlıklarından katılım sağlanmıştır.

- Katılımcılar; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İçin Uluslararası Mekanizmalar, Uluslararası Gelişmeler, İstanbul Sözleşmesi Ve İzleme Süreci, KSGM Hakkında Bilgilendirme, KYŞ İzleme Komitesi, 2006/17 Sayılı Başbakanlık Genelgesi, 6284 Sayılı Yasa Ve Uygulama Yönetmeliği İle ŞÖNİM Yönetmeliği, İl Koordinasyon İzleme Ve Değerlendirme Komisyonları, KYŞ İl Eylem Planları (Önemi, Nasıl Hazırlanır Vb), KYŞ İl Eylem Planları – 26 İl Genel Çıktıların, Faaliyetlerin Paylaşılması, Yerelde Yürütülen Çalışmaların Desteklenmesi, Belediyelerin Sorumlulukları, İyi Uygulamalar, Mekanizma İçindeki Yerleri, İzleme Nedir? Neden Önemlidir? Nasıl Yapılır? İzleme Çerçevesinde Yerel-Ulusal Bağlantısı gibi hususlarda bilgilendirilmiştir.

5. Şiddet Mağdurlarına Yönelik Verilecek Hizmetlerde Standartlaşmanın Sağlanması

182 Şiddet mağdurlarına yönelik verilecek hizmetlerde standartlaşmanın sağlanması amacıyla ŞÖNİM’ler, konukevi ve konukevi öncesi ve sonrası mekanizmalarının çalışma standartları tanımlanmaktadır. Bu kapsamda;

ŞÖNİM’ler, konukevleri ve konukevi öncesi mekanizmaların iş akış şemaları ve çalışma standartlarının tanımlanması amacıyla düzenlenen atölye çalışmasıyla kuruluşlarımızda kullanılan veya kullanılması gerekli olan idari ve mesleki formların standartlaştırılması ve iş akışları üzerinde çalışılmıştır.

Formların ve hizmet süreçlerinin pilot uygulaması Aralık 2015 tarihinde Ankara, İzmir, Denizli, Van, Düzce, Samsun ve Erzurum illerinde başlamıştır. Pilot uygulama sonucunda formlar ve hizmet süreçleri revize edilmiştir.

Formalar, kullanıcı dostu (akıllı form) haline getirilerek Bakanlığımızın toplam kalite yönetim sistemine entegresi sağlanmıştır.

6. İletişim Faaliyetleri:

Kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla yerel medya mensupları, aile hekimleri, üst düzey kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite öğrencileri ve yurt çalışanları, SGK çalışanları, Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanları, Hanımlar Lokali eğitmenleri ve katılımcıları, muhtarlar vb. farklı hedef gruplara yönelik Konya, Erzurum, Kırşehir, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Samsun, İstanbul ve Ankara’da bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Söz konusu toplantılara toplamda 3.565 kişi katılım sağlamıştır.

Proje kapsamında, ayrıca, kadına yönelik şiddet konusunda toplumsa bilinç düzeyinin yükseltilmesi amacıyla kamu spotları, afişler ve broşürler hazırlanmış olup dağıtım ve yayınları sağlanmaktadır.

25 Kasım 2015 tarihinde «Kadına Şiddete Karşı Buradayım De» kampanyası başlatılmıştır. Bu çerçevede; Basketbol ve futbol maçlarında «Kadına Şiddete Karşı Buradayım De» yazılı pankartlar kullanılmıştır. Televizyon spor programlarında kampanya logosu ekranlarda yer almıştır. Ankara AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İl Müdürlüğü binası, Çanakkale’de Truva Atı, İzmir’de tarihi saat kulesi ile TOBB binası, Ankara Büyükşehir Belediye Binası turuncu aydınlatılarak BM’nin

“Dünyayı Turuncuya Boya Kampanyası’na destek sağlanmıştır. Ankara’da açık hava reklam alanlarında spot film gösterilmiştir. Bakanlığımız başta olmak üzere diğer Bakanlıklar web sayfalarında ileti mesajı olarak kampanya logosunu ve spot filmi göstererek destek sağlamışlardır.

ŞÖNİM Hizmet Rehberi ve Faillere Sunulan Hizmetlere Yönelik Rehbere ilişkin içerik çalışmaları tamamlanmıştır.

Hibe Bileşeni Başarı Hikâyeleri Özet Kitap hazırlanmıştır. Teknik Destek Bileşeni Özet Kitabı basım aşamasındadır.

24 Kasım 2016 tarihinde Projenin kapanış toplantısı gerçekleştirilmiştir.

7. Çalışma Ziyaretleri

Denizli, Samsun, İzmir ve Ankara’da ulusal çalışma ziyareti faaliyeti kapsamında ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

3-6 Kasım 2015 tarihleri arasında Hollanda Lahey’de gerçekleştirilen 3.Dünya Kadın Konukevleri Konferansı’na 13 kişilik bir heyet ile katılım sağlanmıştır. «Toplantı ile Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadelede ortak akıl oluşturulması, koruma mekanizmasında mağdurlar açısından kilit konumda bulunan sığınmaevlerinin mevcut durumunun, kaydedilen mesafenin, iyi uygulama örneklerinin değerlendirilmesi, gelecek perspektiflerinin ortaya konulması hedeflenmiş olup toplantıya tüm dünyadan kadın sığınmaevleri temsilcileri, ülkelerden kamu görevlilerinin, yerel yönetim temsilcilerinin yanı sıra uluslararası kuruluşların temsilcileri, özel sektör, STK ve medya kuruluşları temsilcileri katılım sağlamıştır.»

31 Mayıs-3 Haziran 2016 tarihleri arasında Bakanlık merkez ve taşra teşkilatından 20 kişilik bir heyet ile İspanya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Kadına yönelik şiddete ilişkin hem merkezi düzeydeki politikaların, hem de yereldeki uygulamaların görülmesi açısından Madrid ve Madrid çevresi Çalışma ziyareti ile başta sığınma evi öncesi ve sonrası hizmetler olmak üzere İspanya’da koruyucu hizmetlerin kadınlara nasıl sunulduğu konusunda gözlemde bulunma ve bu konuda fikir sahibi olunması amaçlanmıştır.

Ayrıca, 28-29 Kasım 2016 tarihlerinde, yabancı uzmanların katılımlarıyla uluslararası çalıştay gerçekleştirilmiş olup, Faile Yönelik Hizmetler, Psiko-Sosyal Destek ve Konukevi Sonrası Hizmetler konuları ele alınmıştır.

Hibe Bileşeni

Yerel ve ulusal düzeyde STK‘larının kadına yönelik şiddete karşı kapasitelerinin güçlendirilmesi için; 11 ilde [İstanbul (5), Ankara (3), Samsun (2), Nevşehir (2),

183 Adana, İzmir, Gaziantep, Mardin, Düzce, Kocaeli, Konya] illerinde 19 STK’ya proje desteği verilmiştir. Bu kapsamda destek verilen 19 projenin tümü tamamlanmıştır.

Projeler genel olarak kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadınların güçlendirilmesi ve haklarının korunması, kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesi gibi konularda hazırlanmıştır.

Hibe Faydalanıcılarına yönelik olarak; Hibe Uygulama Eğitimi, İletişim Stratejisi Eğitimi ve Ara Rapor ve Final Raporu Hazırlama Eğitimi gerçekleştirilmiştir.

24 Kasım 2016 tarihinde kapanış toplantısının ardından hibe almaya hak kazanan 19 proje faydalanıcısının, kadın alanında çalışan STK’lar ile AB Delegasyonu, proje sözleşme makamı MFİB ve Bakanlığımız temsilcilerinin katılımıyla proje faydalanıcılarının projelerinin sunumunu gerçekleştirdiği ve sonunda da soru-cevap kısmıyla yarım günlük hibe yaygınlaştırma ve deneyim paylaşımı çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Eskişehir, İstanbul, Samsun, Gaziantep, İzmir ve Antalya illerinde hibe yaygınlaştırma toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Sapmanın Nedeni - Sapmaya Karşı Alınacak

Önlemler -

Yıl 2016

Stratejik Amaç Ülkenin İhtiyaçlarına Yönelik Sosyal Politikalar Geliştirmek ve Model Oluşturmak Stratejik Hedef Toplumda sosyal ve ekonomik eşitsizliği gidermek

Performans Hedefi Kadınların sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi yoluyla eşitsizliklerin giderilmesine yönelik projeler, araştırmalar, toplantılar gerçekleştirilmesi ve raporlar hazırlanması Faaliyetlerden Sorumlu

Birim Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Gerçekleştirilen toplantı sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kadın Zirvesi Kongresi gerçekleştirilmiştir. İİT VI. Bakanlar Konferansı gerçekleştirilmiştir. CEDAW 7. Ülke Raporu Nihai Yorumları Tanıtım Toplantısı iş yoğunluğu nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Azerbaycan ile Kadın Konusunda Yapılacak İkili Uzmanlar Toplantısı iş yoğunluğu nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Makedonya ile Bakanlığımız Arasında İmzalanan İşbirliği Niyet Beyanı Kapsamında Ülkemizde Düzenlenecek Toplantı iş yoğunluğu nedeniyle yapılmamıştır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı yürürlüğe girmediğinden yapılması planlanan 8 adet İzleme ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirilememiştir. SIDA Projesine ilişkin hedeflenen 13 toplantıdan 11’i gerçekleştirilmiş olup, 2 toplantı gerçekleştirilememiştir. Gerçekleştirilemeyen bu toplantılardan biri kapanış toplantısı olup kapanış toplantısının ülkenin içinde bulunduğu öncelikler nedeniyle 2017 yılının ilk çeyreğinde yapılması kararlaştırılmıştır. Gerçekleştirilemeyen ikinci toplantıya ilişkin ise proje ortakları arasında telefon ve e-posta ile iletişim sağlanmış olduğundan projenin ilerleyen sürecinde ayrıca bir toplantıya ihtiyaç duyulmamıştır.

Sapmanın Nedeni

CEDAW 7. Ülke Raporu Nihai Yorumları Tanıtım Toplantısı iş yoğunluğu nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Azerbaycan ile Kadın Konusunda Yapılacak İkili Uzmanlar Toplantısı iş yoğunluğu nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Makedonya ile Bakanlığımız Arasında İmzalanan İşbirliği Niyet Beyanı Kapsamında Ülkemizde Düzenlenecek Toplantı iş yoğunluğu nedeniyle yapılmamıştır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı yürürlüğe girmediğinden yapılması planlanan 8 adet İzleme ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirilememiştir. SIDA Projesine ilişkin hedeflenen 13 toplantıdan 11’i gerçekleştirilmiş olup, 2 toplantı gerçekleştirilememiştir. Gerçekleştirilemeyen bu toplantılardan biri kapanış toplantısı olup kapanış toplantısının ülkenin içinde bulunduğu öncelikler nedeniyle 2017 yılının ilk çeyreğinde yapılması kararlaştırılmıştır. Gerçekleştirilemeyen ikinci toplantıya ilişkin ise proje ortakları arasında telefon ve e-posta ile iletişim sağlanmış olduğundan projenin ilerleyen sürecinde ayrıca bir toplantıya ihtiyaç duyulmamıştır.

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

184 Performans Göstergesi / ölçü birimi: Hazırlanan rapor sayısı / Sayı

2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi: SIDA Projesi kapsamında belirlenen hedeflerin üstünde bir gerçekleşme sağlanmıştır. 2016 yılı içerisinde;

“Türkiye'de Arz ve Talep Tarafına Sağlanan Çocuk Bakım Desteklerinin Ex-ante Değerlendirmesi: Kapasite, Hizmet Kullanımı, Kadın İstihdamı ve Mali Kaynaklar Üzerindeki Tahmini Etkiler”i raporunun ve “Türkiye’de Kadın Kooperatifleri Mevcut Durum Araştırması”

raporunun hazırlanması hedeflenmiş ve gerçekleştirilmiş olmakla beraber “Türkiye’de Kadın Girişimciliğine İlişkin Yasal Çerçevenin İncelenmesi” çalışmasının raporu da ilaveten hazırlanmıştır.

Sapmanın Nedeni - Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Basılan rapor sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi kapsamında, kadın girişimciliği alanında 7 rapor hazırlanmıştır:

Kadınların Girişimciliği ve İşgücü Piyasalarına Erişimi ile İlgili Kamu Programlarının Bir Analizi

Türkiye’de Kadın Girişimciliği: Paternler, Özellikler ve Eğilimler

Türkiye'deki Kayıtlı İşgücü Piyasasında Cinsiyete Göre Kazanç Farklılığı

Türkiye'de Kadın İşverenlerin Performansı

Türkiye'deki Ekonomik Hareketliliğin ve İşgücü Piyasasının Niteliksel Değerlendirmesi: Bir Cinsiyet Perspektifi

Türkiye'de Finansal Hizmetlerin Kullanımında Cinsiyet Farklılığı

Türkiye’de Kadınların Liderliğindeki İşletmeler Sapmanın Nedeni -

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Paylaşılan araştırma sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi kapsamında desteklenen 12 araştırma raporu, Akademik Komite tarafından değerlendirilmiş olup, araştırmalardan 7 tanesi içerik ve teknik olarak basımı ve yayınlanması için uygun bulunmuştur. Bahse konu raporlar aşağıda sıralanmaktadır:

Engelli Bakımı Alanında Kadın İstihdamı, Sosyal Bakım ve Bakım Emeği,

Kadınların Görünmeyen Emeği: Ev İçinde Sağlanan Yaşlı ve Çocuk Bakımı Hizmetlerinin Ekonomik Değeri

İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İşveren Eğilim ve Beklentileri Açısından Değerlendirilmesi,

Gezici Mevsimlik Tarım İşinde Çalışan Kadınların Çalışma ve Yaşam Koşullarının İrdelenmesi

Organize Sanayi Bölgeleri’nde Kadın İstihdam Yapısı ve Erişilebilirlik:

Afyonkarahisar ve Şanlıurfa Örnekleri Üzerine Gözlemler,

Türkiye’de İşverenlerin Kadın İstihdam Etmeye Yönelik Tutumları: Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman Örneğinde Talep Yönlü Bir Analiz

Bakım Sektöründe Kayıt-Dışı Kadın Emeğinin Farklı Aktörleri ve Boyutları

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından da basımı ve yayınlanması uygun bulunan söz konusu 7 araştırma raporu web sayfamızda yayınlanmıştır.

185 Sapmanın Nedeni

Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi kapsamında desteklenen 12 araştırma raporu, Akademik Komite tarafından değerlendirilmiş olup, araştırmalardan 7 tanesi içerik ve teknik olarak basımı ve yayınlanması için uygun bulunmuştur.

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Yapımı tamamlanan kreş sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi kapsamında Balıkesir ve Malatya OSB’lerde kreşlerin yapımı tamamlanmıştır.

Sapmanın Nedeni - Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

-

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Temeli atılan kreş sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi kapsamında Temel Atılması öngörülen 2 kreşin temel atımı gerçekleştirilememiştir.

Sapmanın Nedeni

Yerel Aktörler ve OSB Yönetimleri ile tamamlanan kreşlerin açılması amacıyla yapılan görüşmeler neticesinde OSB’lerin 2016 yılındaki bütçe kısıtları nedeniyle kreşleri hizmete açamadıkları belirtilmiştir. Bu neden, projenin finansörü firma tarafında endişe oluşturmuş olup, temeli atılacak OSB’lere ilişkin doğru tespitlerin yapılması için 2017 yılı içerisinde yeniden değerlendirmelerin yapılması yönünde görüş birliğine varılmıştır.

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Taraflarla daha etkin bir şekilde işbirliği yapılması ve tarafların bu işi sahiplenmesi sağlanacaktır.

Yıl 2016

Stratejik Amaç Birey ve aileyi güçlendirmek, toplumu bilinçlendirmek

Stratejik Hedef Kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerin haklarının korunmasına, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanmasına ilişkin toplumsal bilinci yükseltmek

Performans Hedefi Kadınların hak, fırsat ve imkanlardan eşit şekilde yararlanmasına yönelik toplumsal bilincin yükseltilmesi amacıyla eğitimler, toplantılar ve projeler gerçekleştirilmesi

Faaliyetlerden Sorumlu

Birim Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü

Performans Göstergesi / ölçü birimi: Özel günlerde düzenlenen etkinlik sayısı / Sayı 2014

2016 GERÇEKLEŞME Gerçekleşme

oranı (%)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Denizli, İstanbul ve Ankara’da üç ayrı program

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Denizli, İstanbul ve Ankara’da üç ayrı program

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 179-189)