• Sonuç bulunamadı

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE YÖNELİK HİZMETLER

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 107-112)

A- MALİ BİLGİLER

6. ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE YÖNELİK HİZMETLER

6.1.Şehadet ve Yaralanma Haberinin Alınması Sonrası Yapılan İşlemler

Şehadet ve yaralanma haberinin alınmasının ardından; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve SHM’de yürütülen çalışmalar yoluyla şehit yakını veya gazi aileleri arasındaki iletişim güçlendirilerek gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Birim yetkilileri şehadet veya yaralanma haberini aldıktan sonra, aileleri yalnız bırakmayarak, gerekli psiko-sosyal destek sağlayarak şehit ve gazi yakınlarına Devletin her an yanlarında olduğu hissettirilmekte, sorunlarının çözümüne yönelik katkılarda bulunulmaktadır.

Şehadet veya yaralanma haberinin alınması sonrası şehit yakını ve gazilere hakları konusunda İl Müdürlükleri ve SHM yetkililerince ön bilgilendirme yapılması sağlanmaktadır.

6.2.Şehit Gazi Bilgi Sistemi (Veri Tabanı)

Şehit yakınları ve gazilerimizin taleplerinin karşılanması ve sorunların çözümlerinin tespitine yönelik uygulanacak sosyal hizmet politikalarının belirlenmesi amacıyla şehitlerimiz ve gazilerimizin kişisel bilgileri içeren kayıtların yer aldığı dinamik bir veri tabanı oluşturulmuştur.

Bu veri tabanının, hizmetlerin yürütülebilmesi ve kurumlar arasında sağlıklı ve hızlı bilgi akışının sağlanmasına katkı sağlaması amaçlanmıştır.

Şehit yakınları ve gazilerimize ilişkin bilgilerin güncel tutulması için SGK ile web servis entegrasyonu sağlanmış, SGK ve MERNİS ile yapılan entegrasyon ile hak sahipliği ve kapsam bilgilerinin anlık olarak güncellenebilmektedir.

Söz konusu sistemden şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarımıza yönelik;

 Kimlik ve olay bilgileri,

 Adres ve iletişim bilgileri,

 Mensubiyet ve rütbe bilgileri,

 Kanuni haklar ve özlük hakları yer almaktadır.

Şehit Gazi Bilgi Sisteminde veri tabanının oluşturulması çalışmaları tamamlanmıştır.

6.3.İstihdam

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamındaki şehit yakını, gazi, gazi yakını, sivil terör mağdurları, harp ve vazife malulleri, 13.05.2014 ile 28.10.2014 tarihleri arasında maden ocaklarının yer altı işlerinde meydana gelen iş kazasında hayatını kaybeden sigortalı işçiler ile 15 Temmuz Darbe girişiminde hayatını kaybeden, malul olan ve yaralananların istihdam hakkıyla ilgili iş ve işlemler Bakanlığımızca yürütülmektedir.

108

Bu kapsamda 01.01.2016 / 31.12.2016 tarihleri arasında toplam 2.684 hak sahibinin kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları gerçekleştirilmiştir.

Uygulama başlangıcından bu yana Bakanlığımızca ataması yapılanların toplam sayısı 17.074 olmuştur.

6.4.Ücretsiz Seyahat Kartı

Bakanlığımızca hazırlanan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği 04.03.2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, söz konusu Yönetmelik gereğince şehit yakını, gazi ve gazi yakını, vazife malülü ve yakını, 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık alanlar ve yakınları ile 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna göre aylık bağlananların kendilerine ile 15 Temmuz Darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına, malul olan ve yaralananların kendileri ile yakınlarına Ücretsiz Seyahat Kartlarının basım ve dağıtım işlemleri Bakanlığımızca sürdürülmektedir.

2016 yılında 22.448 vatandaşımız Ücretsiz Seyahat Kartı almak için İl Müdürlüklerimize başvurmuştur. 2016 yılı içerisinde toplam 21.733 vatandaşımızın Ücretsiz Seyahat Kartları basılarak adreslerine gönderilmiştir. Ücretsiz Seyahat Kartı basım işlemlerine devam edilmektedir.

Uygulama başlangıcından bu yana basım ve dağıtımı yapılan toplam kart sayısı 127.339 olmuştur.

6.5.Mevzuat Çalışmaları:

26 Nisan 2016 tarihli ve 29695 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6704 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarının unvana göre istihdam edilebilmeleri amacıyla; “Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara, kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanabilirler.’’ hükmü getirilmiştir. (27.07.2016 tarih ve 29783 sayılı Resmi Gazete’de (2. Mükerrer) 668 sayılı KHK ile değiştirilmiştir.)

109

Terör mağduru sivil vatandaşların eş ve çocuğunun bulunmadığı durumlarda kardeşle birlikte anne ve babanın da istihdam hakkından yararlanması imkanı getirilmiştir.

Hak sahiplerinden istihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahiplerinin istihdam hakkından faydalanabilmeleri sağlanmıştır.

6704 sayılı Kanun ile 6356 sayılı Kanunda yapılan düzenlemeler ile Memur ve İşçi Sendikaları tarafından, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 64 üncü maddesi ve 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrasında sayılanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 17/7/2004 tarihli ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesi hükümlerine göre nakdî tazminat ödenmesi veya aylık bağlanması hakkı bulunanlara ayni ve nakdî yardımda bulunabilmelerinin önü açılmıştır.

23.07.2016 tarihli ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile 15 Temmuz şehitlerimizin hak sahipleri ile malul sayılacak derecede yarası olan gazilerimizin hak sahiplerine aylık bağlanması, nakdi tazminat ödemesi, ek tazminat veya emekli ikramiyesi, istihdam hakkı, faizsiz konut kredisi, ücretsiz seyahat hakkı, elektrik ve su ücret indirim, ek ödeme ile eğitim öğretim yardımı, askerlik muafiyeti, özel tüketim vergisi muafiyeti, mesken vergisi muafiyeti, çocukların özel öğretim kurumlarında ücretsiz okutulması, şehitler /gaziler gününde idari izin, sosyal tesislerden yararlanma, müze ve ören yerlerinden ücretsiz yararlanma, devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanma, kredi ve yurtlar kurumu, yükseköğrenim harç ve ücret muafiyeti gibi haklar sağlanmıştır.

27.07.2016 tarihli ve 29783 sayılı Resmi Gazete’de (2. Mükerrer) 668 sayılı KHK ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında:

a) Şehit yakını, gazi, gazi yakını ile har vazife malullerinden hak sahibi olanlardan ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara;

ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların, atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alması koşuluyla ihraz etmiş bulundukları unvanlara, bunların dışında kalan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının ise memur unvanlı kadro ve pozisyonlara, işçi kadrolarına yapılacak atama tekliflerinin ise sürekli işçi unvanlı kadroya yapılması sağlanmıştır.

b) Yılda iki defa olan şehit yakını ve gazi atamalarında süre sınırı kaldırılmıştır.

c) Bu maddenin yürürlük tarihinden önce, ek 1 inci madde kapsamında göreve başlayan personelden, Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alanlar, bu unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanırlar. İhraz etmiş bulundukları kadroların atandıkları kamu kurumlarında olmaması halinde ilgililer asli memurluğa atandıktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere diğer kanunlarda yer alan herhangi bir kontenjan sınırlamasına tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanabilir.

110

d) 17.08.2016 tarihli ve 29804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 670 sayılı KHK ile 15 Temmuzda malul sayılacak derecede yarası olmayan gazilerimize tazminat ve istihdam hakkı sağlanmıştır. Ayrıca 675 sayılı KHK ile 670 sayılı KHK’nın 9 uncu maddesine ek fıkra eklenmek suretiyle malul sayılacak derecede yarası olmayan gazilerimizin, malul olanlara sağlanan ek tazminat ve aylık bağlama dışındaki tüm haklardan yararlanmaları sağlanmıştır.

e) Özel Tüketim Vergisi Muafiyeti: 07.09.2016 tarih ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile şehitlerin eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından alınacak araçların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisinden (ÖTV) muaf tutulması sağlanmıştır.

f) 20.08.2016 tarih ve 6745 sayılı Kanunun 61 inci maddesi ile 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi atış, tatbikat veya diğer ateşli silah yaralanmaları nedeniyle malul olan vazife ve harp malullerinin de sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçler herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanır.

g) 29.10.2016 tarihli ve 29872 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 675 sayılı KHK ile 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle malul olan kamu görevlileri ve siviller ile bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı oldukları sırada yaralanan kamu görevlileri ve sivillere, yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilmiştir. İlgili maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esas belirleme görevi Bakanlığımıza verilmiş olup konu hakkında ki çalışmalarımız devam etmektedir.

h) 22 Kasım 2016 tarihli ve 29896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 678 sayılı KHK ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa geçici madde eklenmek suretiyle 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı halde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamına askerlik muafiyeti hakkı sağlanmıştır.

6.6.Projeler

6.6.1.18 Mart Şehitler Günü Anma Etkinlikleri;

18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle şehadet şerbeti içerek ahirete irtihal eden Aziz Şehitlerimiz için 18 Mart 2016 tarihinde 81 ilimizde cuma namazından önce mevlit programı (Kuran-ı Kerim tilaveti - mevlit) düzenlenmiş, hutbe ve vaazlarda şehit ve gazilik temaları işlenmiş ve namazı müteakip 500.000 adet/kutu mevlit şekeri dağıtılmıştır.

6.6.2.Şehit Annelerine Mektup

8 Mayıs 2016 tarihinde Anneler Günü münasebetiyle Sayın Bakanımızın imzasıyla 5.079 Şehit Annesine hitaben mektup gönderilmiştir.

6.6.3.Çanakkale Savaşları Tarihi Kitabı

Dünya tarihinde eşine az rastlanır cinsten deniz ve kara muharebelerine sahne olan Çanakkale

111

savaşlarının gelecek nesillere örnek teşkil etmesi ve dünya tarihinde hem de Türk tarihinde eşsiz yerini alabilmesi için Bakanlığımızca 2000 adet «Çanakkale Savaşları Tarihi» adlı kitaptan satın alınarak Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer kamu kurumlarına 1537 adet dağıtılmıştır.

6.6.4.Hediye Çeki Dağıtımı

Bakanlığımız ile Borsa İstanbul A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında şehit yakını ve gazi ailelerine 1.100 TL tutarında 1.000 adet hediye çeki dağıtılmıştır.

6.6.5. Yalnız Değilsiniz Türkiye’nin En Büyük Ailesi Projesi 2

'Yalnız Değilsiniz-Türkiye’nin En Büyük Ailesi' projesi kapsamında 8 Aralık 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde şehit yakınları ile buluşma töreni gerçekleştirilmiş, proje kapsamında şehit çocuklarımıza Halkbank sponsorluğunda dizüstü bilgisayar ve çeşitli hediyeler takdim edilmiştir.

6.6.6.Eğitim, Çalıştay, Seminer ve Toplantılar

 Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni:17 Mart 2016 tarihinde 56 ilde eşzamanlı olarak hak sahiplerine, 220 Devlet Övünç Madalyası ve Beratı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve valilerimiz tarafından aynı tarihte tevcih edilmiştir.

 26 Haziran 2016 tarihinde Çankaya Köşkünde Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ın ev sahipliğinde 200 şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının katılımıyla iftar programı düzenlenmiştir.

 Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinin açılışı vesilesi ile 29 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen anma programında 15 Temmuz şehitlerinin yakınları, gaziler/gazi yakınları ile buluşma sağlanmıştır.

 30 Ağustos Zafer Bayramının 94. yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen resepsiyona şehit yakınlarının katılımı Bakanlığımızca sağlanmıştır.

112

Belgede 2016 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 107-112)