• Sonuç bulunamadı

SİMPLE PAST TENSE KONUSUNUN ÖĞRETİLMESİ

2- Sosyal Öğrenci: Bilgi ve anlama sosyal bir biçimde yapılandırılır

3- Yaratıcı Öğrenci: Bilgi ve anlama bireyin kendisi tarafından oluşturulur (Ekinci, 2007). Yapılandırmacı Sınıfın Özellikleri

Yapılandırmacı anlayışın uygulandığı eğitim ortamları, bireylerin öğrenme sürecinde daha fazla sorumluluk almalarını ve etkin olmalarını gerektirir. Çünkü öğrenilecek öğelerle ilgili zihin-sel yapılandırmalar, daha önce de belirtildiği gibi, bireyin bizzat kendisi tarafından gerçekleştiri-lir. Bu nedenle, yapısalcı eğitim ortamları, bireylerin çevreleriyle daha fazla etkileşimde bulun-malarına, dolayısıyla, zengin öğrenme yaşantıları geçirmelerine olanak sağlayacak bir biçimde düzenlenir. Bu tür eğitsel ortamlar sayesinde bireyler, zihinlerinde daha önce yapılandırdıkları bilgilerin doğruluğunu sınama, yanlışlarını düzeltme ve hatta önceki bilgilerinden vazgeçerek ye-rine yenilerini koyma fırsatı elde ederler (Yasar,1998).

Yapılandırmacı yabancı dil sınıflarında görevlerin yerine getirilmesi için çok çeşitli özellikler gerektirebilir. Bu özellikler bilişsel, dilsel, etkileşimsel, üstdilsel, fiziksel ve etkin katılım gerekti-rebilir. Bu görevlerin yerine getirilmesi sırasında bazı bölümlerde anadilden de yararlanılabilir. Ancak görevin en önemli niteliği öğrenenlerin yapılardan çok anlam ve anlam verme üzerinde yoğunlaşmalarıdır. Öğretmenin ve öğrenenlerin temel hedefleri dil ve dil üzerinde düşünme şek-linde olmalıdır. Bu görevler, öğrenenlerin toplumsal, fiziksel, deneyimsel ve düşünsel gelişimle-rine uygun olmalıdır. Bütünlük, devamlılık, anlam ve hedef üzerinde yoğunlaşma, başı-sonu be-lirli ve öğrenenin etkin bir biçimde katılımını sağlaması bu görevlerin özelliklerindendir (Can, 2004).

İngilizce Öğretiminde 5E Modeli

Günümüz İngilizce eğitiminde anlamlı olan şey teknolojik gelişme sonunda gelecekte anlam-sız hale gelebilir. Öğrenciler bu değişimden yararlı çıkabilecekleri becerileri geliştirmeli ve dez-avantajlı çıkmamalıdırlar. Karşılaştıkları problemler ve zorluklarla mücadele etmek, bunun yanı sıra yaratıcı ve kompleks şekilde düşünebilmeleri için öğrencilerin farklı ve birleştirici şekillerde düşünmeye ihtiyaçları vardır. Bu becerilere üst düzey düşünme becerileri denilmektedir. Bunlar bazen eleştirel düşünme becerileri olarak da adlandırılabilmektedir. Yapılandırmacı bir felsefeye

dayanan 5E Modeli öğretme ve öğrenme biçimini üst düzey düşünme becerilerine dahil eder, çünkü; bu model keşfetmeyi, sorgulamayı ve deneyim sağlamayı, teşvik eder. Bunu öğrencilerin daha önce anlamlandırdığı ifadeleri ortaya çıkarmak için yapar, öğrenciler kendi deneyimlerini başkalarıyla paylaşmaları için teşvik edilirler (Ergin, 2006). Öğrenciler ilk olarak öğrenme gö-reviyle karşılaşmakta, geçmiş yaşantıları ile şu andaki yaşantıları arasında bağlantı kur-maktadır. Soru sormak, bir problemi tanımlamak, ilginç bir olayı anlatmak, öğrencinin dik-katini çekmekte ve öğrenme görevine odaklanmasına yardımcı olmaktadır (Koç ve Demi-rel, 2004).

Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı 5E Modeli İle İlgili Araştırma

Yapılandırmacı yaklaşım yenilenen programlarımızın temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda yapılandırmacı yaklaşıma uygun dersler de önem kazanmaktadır. Bu düşünce ile dil öğretiminde de yapılandırmacı yaklaşımın uygulanması önem arz etmektedir. Bu anlamda bakıldığında yapı-landırmacı yaklaşıma dayalı “5E Modeli” önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada da yapılan-dırmacı yaklaşıma dayalı “5E Modeli” dikkate alınarak İngilizce dersi öğretimi yapılmış ve gele-neksel yöntemle karılaştırılmıştır.

Araştırmanın Kapsamı; Araştırma Konya ilinde bulunan Abidin Saniye Erçal İlköğretim Okulunda yapılmıştır.

Araştırmanın Amacı ve Yöntemi; Bu çalışmanın amacı yapılandırmacı yaklaşıma dayalı “5E Modeli”nin İngilizcedeki Simple Past Tense öğretmede geleneksel metotlarla karşılaştırıldı-ğında daha iyi sonuçlar verip vermeyeceğini öğrenmektir. Bu çalışma Abidin Saniye Erçal İlköğ-retim okulunda bahar döneminde 2008-2009 öğİlköğ-retim yılında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ön test, son test, iki hikaye, iki Power Point sunumu ve 4 tane çalışma kağıdı kullanılmıştır. Bü-tün testler ve öğretme materyalleri araştırmacı tarafından hazırlanmış ve uygulanmıştır. 40 tane gramer sorusu deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Uygulama aşaması bittikten sonra deney grubuna yapılandırmacı yaklaşıma uygun 5E Modeli ile öğretim yapılmış, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim metodu kullanılmıştır.

Araştırmanın Sınırlılıkları; Bu çalışma; 2008-2009 öğretim yılı ikinci dönemi, Abidin Sani-ye Erçal İlköğretim Okulu, ve bu okuldan seçilen 20 Kız 30 Erkek toplam 50 ilköğretim öğrenci-si ile sınırlıdır.

Araştırmanın Veri Toplama Tekniği ve Veri Analiz Tekniği

Veriler 3 aşamada toplanmıştır. Çalışma öncesi, çalışma esnası ve çalışma sonrası, çalışma ön-cesinde iki grup deney ve kontrol grubu olarak seçilmiştir. İkinci aşamada çalışmanın yöntemleri uygulanmıştır, öğrencilere haftalık yönergeler verilmiştir, çalışma sonrasında da testler değerlendi-rilmiştir. Öğretme süresi 2 hafta sürmüştür. 2 seans öğretim yapılmıştır, her seans 80 dakika sür-müştür. Verilerin analizinde yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E Modeli ile öğretim gören öğrenci-lerle, geleneksel yöntemle öğretim gören İlköğretim 7. Sınıf öğrencileri arasında anlamlı fark olup olmadığına bakılmıştır. Bu amaca ulaşmak için her iki gruptaki öğrencilerin test sonuçları istatistik-sel olarak hesaplanmış ve analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 10 kullanılmıştır.

Bulgular ve Değerlendirme

Bu araştırma da ön test ve son test olmak üzere iki ayrı test uygulanmıştır. Ön test her iki gru-ba da aynı gün uygulanmıştır. Ön testin değerlendirmesi yapılırken Independent Samples t test kullanılmıştır. Araştırmaya 50 öğrenci katılmış olup bunların 25’i kontrol diğer 25’i ise deney grubunda yer almıştır.

Group Statistics

GROUPS N Mean Std. Deviation Std. Error Mean

Pretest EXP: CONT. 25 25 24,3200 23,7600 6,01886 5,66627 1,20377 1,13325

Ön testin sonuçlarına bakıldığında iki grup arasında çok büyük fark görülmemektedir. Sonuç kont-rol grubunda 23.27 deney grubunda ise 24.32 olarak çıkmıştır. Bu bize ortalama olarak her iki grubun-da eşit seviyede olduğunu göstermektedir. Uygulama sonrasıngrubun-da yine her iki grubagrubun-da son test uygu-lanmış ve deney grubunun başarısının kontrol grubundan daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Independent Samples Test Levene's Test for

Equality of Variances

t-test for Equality of Means

95% Confidence Interval of the Difference F Sig. t df Sig.2-tailed Mean Difference Std. Error Difference Lower Upper Pretest - Equal variances assumed -Equal variances not assumed ,071 ,791 ,339 ,339 48 47,826 ,736 ,736 ,56000 ,56000 1,65328 1,65328 -2,76414 -2,76445 3,88414 3,88445

Sonuç olarak görüldüğü gibi deney grubuna uygulanan yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E modelinin öğrencilerin başarısının artırdığı ortaya çıkmıştır.

Sonuç

Günümüz dünyasında özellikle dil alanında birçok uygulamalar, öğretim modelleri ve metot-ları bulunmaktadır. Bu araştırmada kullanılan yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E modeli öğren-cilere eleştirel düşünceyi kazandırmakta ve eğitim alanında bağımsız düşünebilen bireyler yetiş-tirmeyi hedeflemiş ve başarılı olmuştur. 5E modelinde uygulanan aktiviteler öğrencilerde merak ve ilgi uyandırmakta bu yüzden öğrencilerin motivasyonunu en üst düzeyde tutmaktadır. Yapı-landırmacı yaklaşıma dayalı 5E modelinde öğrenciler kendilerini daha rahat ifade edebilmekte daha özgürlükçü bir ortam bulmaktadır.

Öğrenciler İngilizce dersinde geleneksel yaklaşımlarda kullanılan ezberci yöntemden kaçındı-rılmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5e modelinde öğrencilerin hedef konuyu daha etkili ve daha üretken bir şekilde kullandıkları gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonunda uygulanan öğretim yaklaşımının öğrencilerin İngilizceyi öğrenmelerinde olumlu yönde katkıda bulunduğu görül-müştür.

Kaynaklar

ASAN, A., GÜNEŞ, G., (2000). “Oluşturmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Hazırlanmış Ör-nek Bir Ünite Etkinliği”, Milli Eğitim, Sayı 147, MEB Yayınları, 3256, Ankara.

ATAM, O. (2006), Oluşturmacı Yaklaşıma Dayalı Olarak Fen ve Teknoloji Dersi Isı Sıcaklık

Konusunda Hazırlanan Yazılımın İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarına ve Kalıcılığa Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.

BROOKS, J. G. and BROOKS, M. G. (1993), In search of understanding: the case for

cons-tructivist classrooms. Alexandria, VA: Association for the Supervision and Curriculum

Develop-ment.

CAN, T. (2004), Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretmenlerinin Yetiştirilmesinde Kuram

ve Uygulama Boyutuyla Oluşturmacı Yaklaşım, Yüksek Lisans Tez Çalışması, İstanbul

Üni-versitesi.

EKİNCİ, A. (2007), İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının

Yapılandır-macı Yaklaşım Bağlamında Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Eski-şehir.

ERGİN, İ. (2006), “5E Modelinin Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Tutum Düzeylerine Etkisi” Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 7.

JONASSEN, D., H. (1991), “Objectivism Versus Constuctivism: Do We Need a New Philo-sophical Paradigm?”, Educational Technology, Reseach and Development, 39 (3), 5-14.

KOÇ, G., DEMİREL, M. (2004)” “Davranışçılıktan Yapılandırmacılığa Eğitimde Yeni Bir Paradigma”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27,174-180.

ÖZSEVGEÇ, T. (2007), İlköğretim 5. Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesine Yönelik 5E Modeline

Göre Geliştirilen Rehber Materyallerin Etkilerinin Belirlenmesi, KTÜ Yayımlanmamış Yüksek