• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. SONUÇLAR

İlköğretim 7. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin basit makineler konusu hakkındaki akademik başarı düzeyleri ile bilişötesi farkındalık düzeyleri ve akademik başarı ile bilişötesi farkındalık arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan bu araştırmada ulaşılan sonuçlar araştırmayı oluşturan alt problemlerin sırası göz önünde bulundurularak incelenmiştir.

5.1.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın birinci alt problemi; “İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyleri nedir?” olarak düzenlenmiştir. Bu alt probleme yanıt bulmak amacıyla yapılan analizler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Araştırmaya katılan öğrencilerin bilişötesi farkındalık ölçeğinden aldıkları puanların aritmetik ortalaması, açıklayıcı bilgi boyutu için ‘‘ = 28.64’’, prosedürel bilgi boyutu için “ =16.53”, durumsal bilgi boyutu için ‘‘ =24.55’’, planlama boyutu için ‘‘ =28.98’’, izleme boyutu için ‘‘ =33.09’’, değerlendirme boyutu için ‘‘ =24.68’’, hata ayıklama boyutu için ‘‘ =24.67’’, bilgi yönetme boyutu için ‘‘ =32.93’’ ve ölçeğin genel boyutu için ‘‘ =214.00’’ olarak hesaplanmıştır.

Bu bulgudan yola çıkarak araştırmaya katılan öğrencilerin her bir boyut düzeyinde ve ölçeğin genelinde yer alan ifadelere çoğunlukla düzeyinde katıldıkları, başka bir ifadeyle bilişötesi farkındalığa ve boyutları olan açıklayıcı bilgiye, prosedürel bilgiye,

durumsal bilgiye, planlamaya, izlemeye, değerlendirmeye, hata ayıklamaya ve bilgi yönetmeye çoğunluk düzeyinde sahip oldukları belirlenmiştir.

5.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın ikinci alt problemi; ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyleri cinsiyete göre farklılık göstermekte midir?” olarak düzenlenmiştir. Bu alt probleme yanıt bulmak amacıyla yapılan analizler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin bilişötesi farkındalık ölçeğinden aldıkları puanlar cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde anlamlı farklılık bulunmamıştır [t(412)= .708, p>.05]. BFE’nin alt boyutları olan açıklayıcı bilgi, prosedürel bilgi, durumsal bilgi, planlama, izleme, değerlendirme, hata ayıklama ve bilgi yönetme boyutu için cinsiyet değişkeni açısından anlamlı fark bulunmamıştır.

Elde edilen sonuçlar alan-yazında yer alan O’neil ve Brown (1998), Balcı (2007),Okçu ve Kahyaoğlu (2007), Sarwer ve diğerleri (2009) ve Baykara (2011)’nın yaptığı çalışmalarla tutarlılık göstermektedir.

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın üçüncü alt problemi; ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin basit makineler konusu hakkındaki akademik başarı düzeyleri nedir? ” olarak düzenlenmiştir. Bu alt probleme yanıt bulabilmek amacıyla yapılan analizler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin BMABÖ’den aldıkları puanların aritmetik ortalaması ‘‘ =64.78 ’’ olarak hesaplanmıştır. Bu bulgudan yola çıkarak araştırmaya katılan öğrencilerin ölçeğin genelinden elde ettikleri puan orta düzeyde başarıya karşılık gelmektedir. Başka bir ifadeyle öğrencilerin basit makineler konusuyla ilgili bilgi düzeyleri orta seviyede olduğu saptanmıştır.

5.1.4. Dördüncü Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın dördüncü alt problemi; ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin basit makineler konusuyla ilgili akademik başarı düzeyleri cinsiyete göre farklılık

göstermekte midir? ” olarak düzenlenmiştir. Bu alt probleme yanıt bulabilmek amacıyla yapılan analizler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin BMABT’den aldıkları puanlar cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde kızlar lehine anlamlı farklılık bulunmuştur [t(412)= 3.08, p<.05]. Başka bir ifadeyle ilköğretim 7. sınıf öğrencilerin basit makineler hakkındaki akademik başarıları cinsiyete göre anlamlı şekilde değişmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin BMABT’den aldıkları aritmetik ortalama puanları incelendiğinde, kız öğrencilerin ( = 65.96) erkek öğrencilerden ( = 63.33) daha yüksek aritmetik ortalamaya sahip oldukları görülmektedir. Buna göre kız öğrencilerin erkek öğrencilerden anlamlı şekilde basit makineler hakkında daha başarılı oldukları söylenebilir. Cinsiyet değişkeninin basit makineler hakkındaki akademik başarı üzerinde ne düzeyde etkili olduğunu belirlemek amacıyla, elde edilen veriler üzerinden hesaplanan η² değerinden hareketle (.02),öğrencilerin BMABT’den aldıkları puanlara ait toplam varyansın %2’ nin cinsiyete bağlı olduğu söylenebilir. Etki büyüklüğüne ilişkin hesaplanan bu değer, cinsiyet değişkeninin basit makineler hakkındaki akademik başarı üzerinde “küçük” etki büyüklüğüne sahip olduğunu göstermektedir.

5.1.5. Beşinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın beşinci alt problemi; ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyleri ile basit makineler konusuyla ilgili akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? ” olarak düzenlenmiştir. Bu alt probleme yanıt bulabilmek amacıyla yapılan analizler sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır.

Araştırmaya katılan ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyleri ile basit makineler hakkındaki akademik başarı düzeylerinin arasında arasında pozitif ve orta düzeyde ilişki (r=.353, p<0.01) vardır. Başka bir ifadeyle, öğrencilerin bilişötesi farkındalık düzeyleri yükseldikçe, basit makineler hakkındaki akademik başarı düzeyleri de yükselecektir. BMABT ile BFE’nin boyutları açısından incelendiğinde; en yüksek ilişki izleme boyutuyla (r=.318, p<0.01) en düşük ilişki ise durumsal bilgi boyutuyla (r=.228, p<0.01) olduğu gözlenmektedir. Bu demektir ki; izleme düzeyi yüksek olan öğrenciler akademik başarıları da yüksek olmaktadır. Akademik başarı ile izleme boyutu diğer boyutlara göre daha güçlü ilişkiye sahip olduğu ifade edilebilir.

Elde edilen sonuçlar alan-yazında yer alan Panooura ve Phillippou (2004), Canca(2005),Altındağ (2008),Demir (2009), Yabaş ve Altun (2009)’ın yaptığı çalışmalarla tutarlılık ve benzerlik göstermektedir.

5.1.6. Altıncı Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Araştırmanın altıncı alt problemi: ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyleri basit makinelerle ilgili akademik başarı düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı mıdır? ” olarak düzenlenmiştir.

Bu alt problemlere yanıt bulabilmek amacıyla bilişötesi farkındalık ölçeğinden alınan puanlar üzerinden, doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bilişötesi farkındalık, basit makineler hakkındaki akademik başarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmektedir, R= 0.353, R2

= .126, F(1,412 ) =58.812, p<.01. Basit makineler hakkındaki akademik başarıya ilişkin toplam varyansın %13’ünün ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeylerinin açıkladığı ifade edilebilir.

Araştırmanın diğer altıncı alt problemi; ‘‘İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin sahip olduğu açıklayıcı bilgi, prosedürel bilgi, durumsal bilgi, planlama, izleme, değerlendirme, hata ayıklama ve bilgi yönetme birlikte basit makineler konusuyla ilgili akademik başarı düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı mıdır? ” olarak düzenlenmiştir.

Bu alt problemlere yanıt bulabilmek amacıyla bilişötesi farkındalık ölçeğinin alt boyutlarından alınan puanlar üzerinden, çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre;

 Açıklayıcı bilgi ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişkinin (r= 0.27) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde iki değişken arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir (r= 0.03).  Prosedürel bilgi ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir

ilişkinin (r=0.25) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde iki değişken arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir (r=0.04).  Durumsal bilgi ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir

değişken arasındaki korelasyonun yön değiştirerek negatif olduğu ve sıfıra yaklaştığı görülmektedir (r= -0.049).

 İzleme ile akademik başarı arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişkinin (r=0.32) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde iki değişken arasındaki korelasyon değerinin azaldığı görülmektedir (r= 0.10).

 Değerlendirme ile akademik başarı arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişkinin (r=0.30) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde iki değişken arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir (r=0.08)

 Planlama ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişkinin (r=0.29) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde planlama ve akademik başarı arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir ( r=0.05).

 Hata ayıklama ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişkinin (r=0.29) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde hata ayıklama ve akademik başarı değişkenleri arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir(r=0.06).

 Bilgi yönetme ile akademik başarı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişkinin (r=0.26) olduğu, ancak diğer değişkenler kontrol edildiğinde bilgi yönetme ve akademik başarı değişkenleri arasındaki korelasyonun sıfıra yaklaştığı görülmektedir (r=0.04).

Regresyon analizi sonuçlarına göre açıklayıcı bilgi, prosedürel bilgi, durumsal bilgi, planlama, izleme, değerlendirme, hata ayıklama ve bilgi yönetme değişkenleri birlikte, öğrencilerin akademik başarı puanları ile düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki vermektedir ( R= 0.376, R2= 0.14, p<.01). Adı geçen her sekiz değişken birlikte, akademik başarıdaki toplam varyansın % 14’ünü açıklamaktadır.

Standardize edilmiş regresyon katsayısına ( β ) göre, yordayıcı değişkenlerin akademik başarı üzerindeki göreli önem sırası; izleme, değerlendirme, hata ayıklama, planlama, prosedürel bilgi, durumsal bilgi, açıklayıcı bilgi, bilgi yönetmedir. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t-testi sonuçları incelendiğinde ise, sadece izleme değişkeninin akademik başarı üzerinde önemli (anlamlı) bir yordayıcı olduğu görülmektedir. Diğer değişkenler akademik başarı üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir.

Regresyon analizi sonuçlarına göre akademik başarının yordanmasına ilişkin regresyon eşitliği (matematiksel model) aşağıda verilmiştir.

AKADEMİK BAŞARI = 22.846 + 0.129 AÇIKLAYICI + 0.258 PROSEDÜREL + 0.218 PLANLAMA + 0.459 İZLEME + 0.389 DEĞERLENDİRME + 0.263 HATA AYIKLAMA + 0.016 BİLGİ YÖNETME – 0.169 DURUMSAL.

Alan yazında bu alt problemle ilgili yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır.

Benzer Belgeler