• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. ÖNERİLER

1. İlköğretim öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeylerini belirlemek için çeşitli çalışmalar yapılarak, yeterli düzeyde bilişötesi farkındalığa sahip olmayan öğrencilerin bilişötesi düzeylerini geliştirmek amacıyla, bilişötesi strateji öğretim programları ve çeşitli bilişötesi uygulamalar düzenlenebilir. Ancak zihinsel süreçlerin karmaşıklığı göz önüne alındığında, bu program ve uygulamaların çeşitli aşamalar şeklinde düzenlenmesi daha mantıklı gibi görünmektedir. Ayrıca bunu gerçekleştirirken sadece ilköğretim 7.sınıf öğrencileriyle sınırlamamak, ilköğretimden başlayarak tüm eğitim kurumlarına yaygınlaştırmak önemlidir. Bundan dolayı bu araştırmaya benzer çalışmaların diğer eğitim kademelerinde bulunan öğrenciler için yapılması alan-yazına katkısı olacağı gibi bilişötesi kavramına da başka bakış açısı kazandırabilir.

2. Bilişötesi yapısının öğrenme programlarına nasıl uygulanacağı önemli ve stratejik bir kavramdır. Açıkça bilişötesi stratejileri öğretmek, öğretim verilirken bilişötesi ipuçları yerleştirmek ve iyi bilişötesi davranışlar modellemek performansın artmasını sağlar (Moore, 1999). Araştırmalar bilişötesinin öğrenci performansının bütünleyici bir parçası olduğunu kanıtlamasına rağmen, mevcut öğretimsel modeller bilişötesi stratejiler üzerinde yeterince durmamaktadır (Osman & Hannafin, 1992).Bu çalışmada, ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalıkları akademik başarıyla ilişkisi olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bilişötesi farkındalığı geliştirebilecek, bilişötesi becerileri ve bilişötesi farkındalık stratejilerinin

kullanılabileceği öğretim programları ve ortamları düzenlenmesi öğrencilerin akademik hayatlarını iyileştirecek ve sorgulayan, öğrenmeyi öğrenebilmiş bireyleri bu topluma kazandırmak için bir adım atmayı sağlayabilir.

3. Bilişötesi farkındalığa sahip öğrencilerin diğer öğrencilere göre öğrenme çalışmalarında daha başarılı çıktılar elde ettikleri ve öğrenme sürecinde daha verimli oldukları görüşünü destekleyen önceki literatür ve bu çalışmadan elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, ilköğretim ve diğer eğitim seviyesindeki öğreticilere önemli görevler düştüğü ortadadır. Öğrencilerin öğrenme çalışmalarını planlamaları, izlemeleri, öz-kontrol, öz-değerlendirme ve öz-düzenleme yapmalarını vurgulayan bilişötesi becerilere ve bilişsel süreçlerine yönelik bilişötesi bilgiye sahip olmaları başarıya ulaşmalarında rehberlik edecektir. Bu nedenle öğretim programlarında bilişötesi becerilerin vurgulanması ve gereği kadar yer verilmesi kritik bir önem taşımaktadır.

4. İlköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeylerinin akademik başarıları ile olan ilişkisi bu çalışmada irdelenmiştir. Bilişötesi farkındalık kavramının diğer kavramlarla olan ilişkisine özellikle üst düzey becerileriyle olan ilişkiler ileride yapılacak olan çalışmalar için gerekli ve önemli bir konu olarak incelenebilir.

5. Öğrenmede en önemli faktörden biri olan ve öğrenme ortamının, öğrenme sürecinin oluşturulması ve planlanmasında etken olan ‘bireysel farklılıklar’ kavramı açısından da bilişötesi farkındalığın göz önünde bulundurularak öğretim programlarının hazırlanması ve öğretmenlerce bu konunun önemi anlaşılmasıyla birlikte hem sistem içerisinde bireysel farklılıklar kendiliğinden korunacaktır hem de sınıf deseninde yer alan gerek algı güçlüğü yaşayan gerekse üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler olarak tabir ettiğimiz öğrenciler için de aynı öğrenme ortamlarında öğrenmeyi gerçekleştirmeleri sağlanabilecektir.

6. Bilişötesi farkındalığa sahip olmak, bilişötesi becerileri ve bilişötesi farkındalık stratejilerini geliştirmek öğrencilerin sadece akademik hayatlarını daha da verimli, keyifli ve aktif kılmayacaktır. Bilişötesinin doğası gereği bu bilgi, beceri ve stratejilerini bireyler yaşantılarının her anına her boyutuna taşıyabilecekler ve topluma daha çok faydalı, sorun teşkil eden değil, sorun çözebilen, kendini, benliğinde nelere sahip olup nelerden yoksun olduğunu bilen, öz güveni tam bireyler olarak dahil olacaklardır. Bu açıdan bilişötesi birçok açıdan ve bir çok disiplin tarafından araştırılıp incelenmeli ve bulgular uygulamaya geçirilmesi ile eğitim adına bir çok şey kazandırılmış olabilecektir.

KAYNAKLAR

Abacı, R., Çetin, B., & Akın, A. (2006), “Bilişötesi farkındalık envanteri’nin geçerlik ve güvenirlik çalışması”, Educational Sciences: Theory& Practice. 7(2). Mayıs 2007. 655- 680.

Açıkgöz, K.Ü. (2003), Etkili Öğrenme ve Öğretme, İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları. Adey, P., Shayer, M. (1994).Really Raising Standards, London: Routledge.

Akın, A. (2006). Başarı Amaç Oryantasyonları ile Bilişötesi Farkındalık, Ebeveyn Tutumları ve Başarı Arasındaki İlişkiler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Akman, M. ve Erden M. (1997). Eğitim Psikolojisi; Gelişim-Öğrenme-Öğretmen. Ankara: Arkadaş Yayınları.

Alcı, B. (2007). Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencilerinin, Matematik Başarıları ile Algıladıkları Problem Çözme Becerileri, Özyeterlik Algıları, Bilişüstü Özdüzenleme Stratejileri ve ÖSS Sayısal Puanları Arasındaki Açıklayıcı ve Yordayıcı İlişkiler Örüntüsü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Alderman, M. K., Klein, R., Seeley, S. K., Sanders, M. (1993). “Metacognitive self- portraits: Preservice teachers as learners”,Reading Research and Instruction, 32 (2), 38-54.

Alexander, J. M., Carr, M., Schwanenflugel, P. J. (1995). “Development of metacognition in gifted children: Directions for future research”, Developmental Review, 15, 137.

Altındağ, Mustafa. (2008). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Yürütücü Biliş Becerileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Andrade, H. G. (1999), “Student self-assessment: At the intersection of metacognition and authentic assessment”, Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association, Montreal.

Annevirta, T. ve Vauras, M. (2006). Developmental changes of metacognitive skill in elementary school children. The Journal of Experimental Education, 74 (3), 197-225.

Artzt, A. F. & Armour-Thomas, E. (1992). Development of a cognitive metacognitive framework for protocol analysis of mathematical problem solving in small groups. Cognition and Instruction, 9, 137-175.

Baird, J. R. (1990). Metacognition, purposeful enquiry andBconceptual change, (Ed.), The student laboratory and the science curriculum (s.183–200). London: Routledge. Baker, L. (1994). Fostering metacognitive development. In H. W. Reese (Ed.), Advances in child development and behaviour (s.201–239). San Diego: Academic Press. Baker, L., & Brown, A. L. (1984), “Cognitive monitoring in reading”, In J. Flood (Ed.), Handbook of research in reading (s.353–395). New York: Longman.

Balcı G. (2007). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerin sözel matematik problemlerini çözme düzeylerine göre bilişsel farkındalık becerilerinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Adana.

Batha, K. & Carroll, M. (2007). Metacognitive Training Aids Decision Making. Australian Journal of Psychology, 59(2), 64-69

Baykara, K. (2011). Öğretmen Adaylarının Bilişötesi Öğrenme Stratejileri İle Öğretmen Yeterlik Algıları Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40, 80-92.

Baysen, E. (2003). Fen Eğitiminde Yeni Gelişmeler ve (1960–1985 Dönemi) Türkiye’deki Uygulamaları. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Blakey, E. & Spence, S. (1990). Developing Metacognition. ERIC Clearinghouse on Information Resources Syracuse NY, ERIC Identifier: ED327218.

Bonds, C. W. , Bonds, L. G. , Peach, W. (1992). Metacognition: Developing independence in learning. Clearing House, 66 (1)56-59.

Borkowskı, J. G., Carr, M., Pressley, M. (1987). Spontaneous strategy use: Perspectives from metacognitive theory, Intelligence, 11, 61-75.

Braten, I. (1992), “Vygotsky as precursor to meacognitive theory: III. Recent metacognitive research within a Vygotskian framework, Scandinavian Journal of Educational Research, 36(1), 3-19.

Brown, A.L. (1978). Knowing When, Where and How to Remember: A Problem of metacognition, In R. Galaser (Ed.), Advences in instructional psychology (p.225- 223), Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, Inc.

Brown, A. L., Bransford, J., Ferrara, R., Campione, J. (1983). Learning, remembering, and understanding, In P.H. Mussen (Series Ed.) J. Flavell, E. Markman (Vol. Eds.),

Handbook ofchild psychology, Vol. 3. Cognitive development (s.77-166).New York: Wiley.

Brown, A. L. (1987). Metacognition, executive control, selfregulation, and other even more mysterious mechanisms, In Weinert, F.E. Kluwe, R.H. (eds.) Metacognition, motivation and understanding, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Brown, A.L., & Palincsar, A. S. (1982). Inducing strategic learning from test by means of informed, self-controlled trainigtraining. Topics in Learning and Learning Disabilities, 2, 1-17.

Brunıng, R., Schraw, G., & Ronning, R. R. (1995). Cognitive psychology and instruction, Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.

Butler, D. L., & Winne, P. H. (1995). Feedback and self-regulated learning: A theoretical synthesis, Review of Educational Research, 65, 245–282.

Büyüköztürk, S. (2009). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Campbell, B. D. (1999). An evaluation between confidence judgements and differences ın monitoring ability. Unpublished Master Thesis, University of Nevada, Las Vegas. Campıone, J. (1987). Metacognitive components of instructional research with problem learners. In F. Weinert & R. Kluwe (Eds), Metacognition, motivation and understanding (s.117-140), London: LEA.

Canca, D. (2005). Cinsiyete Göre Üniversite Öğrencilerinin Kullandıkları Bilişsel veBilişüstü Öz Düzenleme Stratejileri ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul. Carrell, P. L., Gajdusek, L., & Wise, T. (1998). Metacognition and EFL/ESL reading, Instructional Science, 26, 97–112.

Case, J., Gunstone, R. ve Lewis, A. (2000). The impact of students’ perceptions on their metacognitive development: A case study. Paper presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association, New Orleans.

Chı, M. T. H., Bassok, M., Lewis, M. W., Reimann, P., & Glaser, R. (1989). Selfexplanations: How students study and use examples in learning to solve problems. Cognitive Science, 13, 145–182.

Christoph, N. (2006). The Role of Metacognitive Skills in Learning to Solve Problems, Westzaan, Ponsen&Looijen.

Conner, L. N. (2000). Inquiry, Discourse and metacognition: Promoting students’ learning in a biothical context. Paper presented at the Annual Meeting of the National Association for Research in Science Teaching, New Orleans.

Cooper, S. S. (2004). Metacognition in the adult learner. Unpublished Master Thesis, Weber State University, Ogden UT, USA.

Cornoldı, C., & Lucangeli, D. (1996). Metacognitive trainings for children with learning difficulties: A program focused on metamemory competence. Learning difficulties in Europe: Assessment and Treatment, 57-62.

Costa, A. L. (1984). Mediating the Metacognitive. Educational Leadership, c.3 S.42 ss.57-62.

Crasnıch, S. & Lumbellı, L. (2005). The Reflection-Response in Enhancing Argumentation Ability. Educational Studies in Language and Literature. 5:147-174. Cross, D. R. Ve Paris, S. G.. Developmental and Ġnstructional Analyses of Children‟s Metacognition and Reading Comprehension”, Journal of Educational Psychology, Sayı:2 (1988), s.131-142.

Cunliffe, A. (1995). How do my students believe they learn?. Paper presented at the Annual Conference of the Australian Science Teachers’ Association. Australia.

Cüceloğlu, Doğan (1999). İnsan ve Davranışı, İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş.

Çakıroğlu, A. (2007 ). Üstbilişsel strateji kullanımının okuduğunu anlama başarı düzeyi düşük öğrencilerde erişi arttırımına etkisi. Doktora Tezi. Gazi Üniveristesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çelik, J. (1997). Metacognitive Knowledge And Control In The Use Of Reading Comprehension Strategies By Freshman EFL Students At Ankara University. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bilkent Univetsity The Institute of Economics And Social Sciences, Ankara.

Delclos, V.R. & Harrington, C. (1991). Effects of strategy monitoring and proactive instruction on children's problem-solving performance. Journal of Educational Psychology, 83, 35-42.

Demir, Ö.(2009). Bilişsel Koçluk Yöntemiyle Öğretilen Bilişsel Farkındalık Stratejilerinin Altıncı Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Öğrencilerin Epistemolojik İnançlarına, Bilişsel Farkındalık Becerilerine, Akademik Başarılarına Ve Bunların Kalıcılıklarına Etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana. Demir-Gülşen, M. (2000). A Model To Investigate Probability And Mathematics Achievement In Terms Of Cognitive, Metacognitive and Affective Variables.

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi The Institute for Graduate Studies in Science and Engineering, İstanbul.

Demircioğlu, H. (2008). Matematik Öğretmen Adaylarının Üstbilişsel Davranışlarının Gelişimine Yönelik Tasarlanan Eğitim Durumlarının Etkililiği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Derry, S. J. (1989). Strategy and expertise in solving word problems. In C. B. McCormick, G. E. Miller, & M. Pressley, (Eds.), Cognitive research strategy: From basic research to educational application (s.269-302), New York: Springer-Verlag. Desoete, A., Roeyers, H. and Buysse, A. (2001). Metacognition and Mathematical Problem Solving In Grade 3. Journal of Learning Disabilities, c.5 S.34 ss.1-15.

Diken, R. B. (1993). A Case Study of Six EFL Freshman Readers: Overview of Metacognitive Ability in Reading. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bilkent University The Institute of Economics and Social Sciences, Ankara.

Doğanay, A (1997). Ders Dinleme Sırasında Bilişsel Farkındalıkla İlgili Stratejilerin Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c.2 S.15 ss.34-42.

Doğanay, A. ve Kara, Z. (1995). Düşünmenin Boyutları. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c.1 S.11 ss.25-38.

Duell, O. K. (1986). Metacognitive skills. In G. D. Phye & T. Andre (Eds.), Cognitive classroom learning: Understanding, thinking, and problem solving (pp. 205-242). New York: Academic Press.

Eggen, P. Kauchak, D. (1992). Educational Psychology: Classroom Connections, New York, Macmillan.

Ekenel, E. (2005). Matematik Dersi Başarısı İle Bilişötesi Öğrenme Stratejileri ve Sınav Kaygısının İlişkisi”, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Ertürk, S., (1994). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Meteksan Matbaacılık.

Everson, H. T., & Tobias, S. (1998). The ability to estimate knowledge and performance in college: A metacognitive analysis, Instructional Science, 26,65-79. Fengfeng, K. (2008). Computer games application within alternative classroom goal structures: Cognitive, Metacognitive and Affevtive Evaluation. Education Tech Research Dev, 56, pp. 539-556.

Fidan. N. 1986. Okullarda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Yelkentepe Yayınları

Flavell, J. H. (1976). Metacognitive aspects of problem solving, In L. Resnick (Ed.), The nature of intelligence (.231-235), Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Flavell, J. H. (1979). Metacognition and cognitive monitoring: A new area of cognitive developmental inquiry, American Psychologist, 34(10), 906–911.

Flavell, J. H. (1987), “Speculations about the nature and development of metacognition”, In F. E. Weinert and R. H. Kluwe (Eds), Metacognition, motivation, and understanding, Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, 21–29.

Flavell, J. H. (1985), Cognitive development, Englewood Cliffs, NY: Prentice- Hall, Inc. Flavell, J., & Wellman, H. (1977). Metamemory. In R. V.Kail Jr. & J. Hagen (Eds.), Perspectives on the development of memory and cognition (pp. 3–33). Hillsdale, NJ: Erlbaum.

Forrest, P. D. L., Waller, T. G. (1984). Cognition, metacognition and reading, New York: Springer-Verlag.

Flavell, J. H. (1999). Cognitive Development: Children’s Knowledge About the Mind, Annual Review of Psychology, Vol:50, pp.21-45.

Flavell, J. H. (2000). Development of Children’s Knowledge About the Mental World, International Journal of Behavioral Development, 24(1), pp.15-23.

Gama, A. C. (2005). Integrating metacognition instruction in interactive learning environments, Unpublished Doctoral Dissertation, University of Sussex.

Garcıa, T., & Pintrich, P. R. (1994). Regulating motivation and cognition in the classroom: The role of self-schemas and self-regulatory strategies, In D. H.Schunk & B. J. Zimmerman (Eds.), Self-regulation of learning andperformance: Issues and educational applications (s.139-153), Hillsdale, NJ: Erlbaum.

Garrett, A. J., Mazzocco, M.M. & Baker, L. (2006). Development of the Metacognitive Skills of Prediction and Evaluation in Children With or Without Math Disability. Learning Disabilities Research & Practice, 21(2), 77-88.

Garofalo, J., Lester, F. K. (1985). Metacognition, cognitive monitoring, and mathematical performance, Journal for Research in Mathematics Education, 16(3), 163–176.

Gavelek, J. R., Raphael, T. E. (1985), Metacognition, instruction, and questioning, In D. L. Forrest-Pressley, G. E. MacKinnon, T.G. Waller (Eds.), Metacognition, cognition, and human performance: Vol. 2. Instructional practices, Orlando: Academic Press. Gelen, İ. (2003). “Bilisşsel farkındalık stratejilerinin Türkçe dersine ilişkin tutum, okuduğunu anlama ve kalıcılığa etkisi.”Yayımlanmamış Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Gelen, İ. (2004). Bilişsel Farkındalık stratejilerinin Türkçe dersine ilişkin tutum, okuduğunu anlama ve kalıcılığa etkisi. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya.

Goos, M. & Galbraith, P. (1996). Do it this way! Metacognitive strategies in collaborative mathematical problem solving, Educational Studies in Mathematics, 30, 229-260.

Goos, M., Galbraith, P. ve Renshaw, P. (2000). A Money Problem: A Source of Insight into Problem Solving Action, International Journal for Mathematics Teaching and Learning. Vol.30, No:3, pp.229-260.

Goos, M., Galbraith, P. and Renshaw, P. (2002). Socially Mediated Metacognition: Creating Collaborative Zones of Proximal Development in Small Group Problem Solving. Educational Studies in Mathematics, S.49 ss.193-223.

Gourgey, A. F. (1998). Metacognition in basic skills instruction, Instructional Science, 26(1-2), 81-96.

Güral, M.M.(2000). Yabancı Dil Ögrencilerinin Okuma Yeteneklerinin Gelistirilmesinde Bilişsel ve Bilis Ötesi Stratejilerinin Egitiminin Rolü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Hacettepe Üniversitesi: Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Hacker, D. J. (1998). Metacognition: Definitions and Empirical Foundations. In D. J. Hacker, J. Dunlosky, and A. C. Graesser (eds.), Metacognition in Educational Theory and Practice, chapter 1. Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Hall, K. Bowman, H. (1999). Metacognition and reading awareness among samples of nine-year-olds in two cities, Educational Research. V:14, 1-p100-104.

Hartman, H. J. (1998). Metacognition in teaching and learning: An introduction Instructional Science, 26, 1-3.

Herrington, J. & Oliver, R. (1995). Critical characteristics of situated learning: Implications for the instructional design of multimedia for higher education. In J. Pearce & A. Ellis (Eds.), Learning with Technology, ASCILITE'95 Conference Proceedings, pp 253-262. Melbourne: ASCILITE.

Howard, B. C., Mcgee, S., Shia, R., & Hong, N. (2000). Metacognitive self-regulation and problem solving: Expanding the theory base through factor analysis. Paper presented at the annual meeting of the American Educational Research Association, New Orleans, LA.

Howard, B. C. ,Mcgee, S.; Shıa,R. S. And Hong, N. S.(2001). The Influence of Metacognitive Self-Regulation and Ability Levels on Problem Solving. American Educational Research Association (AERA). Seattle, Washington.

Huitt, W. (1997), “Metacognition”, Educational Psychology Interactive.

Imel, S. (2002). Metacognitive skills for adult learning. Clearinghouse on Adult, Career, and Vocational Education, 39, 1-19.

Jacobs, J. E., Paris, S. G. (1987). Children’s metacognition about reading: Issues in definition, measurement, and instruction, Educational Psychologist, 22, 255–278. Johnson, C. (2002). Drama and metacognition, Early Child Development and Care, 172, 595–602.

Kalaycı, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara:Asil Yayıncılık.

Kalkan M. ve Cerit G. (2007). Özyönlendirili öğrenme stratejilerinin yetişkinlerin bilişüstü gelişimlerine katkıları. Teaching and Learning In The Maritime Environment: A Conference On Pedagogy & Scholarship, San Francisco.

Kapa, E. (2001). A Metacognitive Support During The Process of Preblem Solving in a Computerized Environment, Educational Studies in Mathematics, Vol:47, pp.317-336. Karasar N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım. Ankara.

Katim D.S., Harris. S. (1997). Improving the reading comprehension of middle school student in inclusive classrooms. Journal of Adolescent-Adult Literacy. V:41, p:116-124. Kramarskı, B. & Hırsch, C. (2003). Effect of computer algebra system (CAS) with metacognitive training on mathematical reasoning. Icem-Cime Annual Conference, Granada. EMI 40:3/4. 249-257.

Kramarski B, Mevarech Z.R, And Aramı, M.(2002). The Effects of Metacognitive Instruction on Solving Mathematical Authentic Tasks. Educational Studies in Mathematics 49: 225–250, 2002.

Kramarskı, B. Mevarech, Z.R., & Lıberman, A. (2001). The Effects of Multilevel- versus Unilevel-Metacognitive Training on Mathematical Reasoning, The Journal of Educational Research, 94(5), 292-300.

Kramarski, B. and Mizrachi, N. (2004). Enhancing Mathematical Literacy With The Use Of Metacognitive Guidance in Rorum Discussion. Proceedings of the 28th Conference of the International Group for the Psychology of MathematicsEducation, 12(3) pp.169-176.

Kuhn, D. (2000). Metacognitive Development. Current Directiond in Psychological Science, Vol:9, No:5, pp.178-181.

Kumar, A. E. (1998). The influence of metacognition on managerial hiring decision making: Implications for management development, Unpublished Doctoral Dissertation, Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, Virginia.

Küçük-Özcan, Z. Ç. (2000). Teaching Metacognitive Strategies To 6th Grade Students, Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi University The Institute For Graduate Studies In Science and Engineering, İstanbul.

Kyllonen, P. C., & Woltz, D. J. (1989). Role of cognitive factors in the acquisition of cognitive skill, In R. Kanfer, P. C. Ackerman, & R. Cudeck (Eds.), Abilities, motivation, and methodology: The Minnesota Symposium on learning and individual differences (s. 239-280), Hillsdale, NJ: Erlbaum.

Larkin, S. (2000). How can we discern metacognition in year one children from ınteractions between students and teacher. Paper presented at ESRC Teaching and Learning Research Programme Conference, November, London.

Lee, M., Baylor, A L., (2006). Designing Metacognitive Maps for Web-Based Learning. Educational Technology &Society,9 (1),344-348.

Leech N.L., Barrett K. C. ve Morgan G. A., (2005). SPSS for intermediate statistics, use, and interpretation (2nd Edition), Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.

Lındner, R. W., Harris, B. R., & Gordon, W. I. (1996). Are graduate students better self-regulated learners than undergraduates? A followup study. Paper presented at the Annual Meeting of the American Education Research Association, New York, NY. Livingston, J. A. (1997). Metacognition: An Overview. (28.09.2009 tarihinde alınmıştır)

www.gse.buffalo.edu/fas/shuell/cep564/Metacog.htm.

Lucangeli, D. and Cornoldi, C. (1997). Mathematics and Metacognition: What Is the Nature of the Relationship?. Mathematical Cognition, 3(2) pp.121-139.

Mannıng, B. H., Glasner, S. E., & Smıth, E. R. (1996). The self-regulated learning aspect of metacognition: A component of gifted education. Roeper Review, 18, 217- 223.

Marshall, J. A., & Dorward, J. T. (2000). Inquiry experiences as a lecture supplement for preservice elementary teachers and general education students, American Journal of Physics, 68(7), 27-36.

Marcou, A. and Philippou, G. (2005) Motivational Beliefs, Self-Regulated Learning and Mathematical Problem Solving, H. L. Chick and J. L. Vincent (Eds.), Proceedings of the 29th Conference of The International Group for the Psychology of Mathematics Education, Vol.3, pp.297-304, Melbourne: PME.

Marzano, R., Brandt, R. S, Hughes, C. S., Jones, B. F., Presseisen, B. Z., Rankin, S. C., & Suhor, C. (1988), Dimensions of thinking: A framework for curriculum and instruction, Alexandria, VA: Association for Supervision and Curriculum Development. Mason, L Ve Santı, M. (1994). Argumentation Structure and Metacognition in Constructign Shared Knowledge at School. ERIC: ED 371 041.

Mayo, K. E. (1993). Learning strategy instruction: Exploring the potential of metacognition, Reading Improvement, 30(3), 130-133.

Mazzonı, G. F., & Nelson, T. O. (1998), Metacognition and cognitive neuropsychology. Monitoring and control processes, Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Mccormıck, C. B., Miller, G. E., & Pressley, M. (1989), Cognitive strategy research: From basic research to educational applications, New York: Springer-Verlag.

McGuinness, C., Curry, C., Eakin, A. ve Sheehy, N. (2005). Metacognition in primary classrooms A pro-ACTive learning effect for children. TLRP Annual Conference. Warwick.

Meıchenbaum, D., Burland, S., Gruson, L., Cameron, R. (1985). “Metacognitive assessment”, In S. Yussen (Ed.), The growth of reflection in children, (s.3-30), Toronto: Academic Press.

Metcalfe, J., Shimamura, A. P. (1994), Metacognition: Knowing about knowing, Cambridge, MA: Massachusetts Institute of Technology Press.

Mevarech, Z. & Fridkin, S. (2006). The effects of IMPROVE on mathematical knowledge, mathematical reasoning and meta-cognition. Metacognition and learning. 1(1), 85-97.

Mevarech, Z. R., And Kramarski, B. (1997). IMPROVE: A Multidimensional Method for Teaching Mathematics in Heterogeneous Classrooms. American Educational Research Association, 34(2),365-394.

Mevarech, Z.R., And Kramarski, B.(2003). The Effects of Metacognitive Training Versus Worked-Out Examples on Students’ Mathematical Reasoning. British Journal of Educational Psychology,73,449-471.

Mohamed, M. ve Nai, T. T. (2005). The Use of Metacognitive Process in Learning Mathematics. J. Bahru (Ed.), Reform, Revolution and Paradigm Shifts in Mathematics

Benzer Belgeler