• Sonuç bulunamadı

Tüm dünyada ve Türkiye’de inşaat sektörü iş sağlığı ve güvenliği açısından en riskli sektörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle; şantiye sahalarında işin yürütülmesi sırasında doğan olumsuz şartlardan çalışanları korumak, faaliyetin devamını sağlamak ve verimliliği artırmak için yapılan çalışmaları ifade eden “İş Sağlığı ve Güvenliği” (İSG) konusu, gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

Diğer taraftan inşaat sektörü en çok ölümlü iş kazasının meydana geldiği sektördür. Ölümlü iş kazalarının nedenlerinde ilk sırayı en yüksek yüzdeyle yüksekten düşme kaynaklı kazalar almaktadır. Ölümle sonuçlanan iş kazalarını azaltmanın en hızlı yolu olarak yüksekten düşmeleri önlemek ön plana çıkmaktadır.

Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği planlamalarında özellikle yüksekten düşmeyi önleyecek tedbirler üzerinde yoğunlaşılmalı, uygulamada olabilecek aksaklıkları en aza indirmek için çalışanlar sürekli ve kapsamlı eğitimlerle bilinçlendirilmeli ve ihtiyaç duyulan her türlü İSG ekipmanları, standartlara uygun olmak şartıyla, ivedilikle temin edilmelidir.

Anket çalışmamızda; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği ve Adana Müteahhitler Birliği aracılığıyla hedef kitleye hem yüz yüze hem de internet yoluyla ulaşılmış ve 156 adet kabul edilebilir geri dönüş sağlanabilmiştir.

Çukurova bölgesinde en fazla kullanılan iskele tiplerinde Asma İskelelerin Teleskopik (Çelik Borulu) İskelelerin ardından ikinci sırayı almış olmasına rağmen yüksekten düşme kazalarının en fazla Asma İskelelerde gerçekleşmiş olduğu anket sonucunda tespit edilmiştir. Asma İskelelerde gerçekleşen kaza sebepleri; iskele platformlarının ve halatlarının düzenli / yeterli bakımlarının yapılmaması ve asma iskeleyi kullanan işçilerin emniyet kemerlerini hareketlerinin kısıtlanması olarak görmeleri nedeniyle kullanmaktan imtina etmeleri olduğu düşünülmektedir. Bu düşüncenin kaynağı olarak Çizelge 6.4.’de yer alan; “Düşme önleme ekipmanları (Örneğin; korkuluk, emniyet kemeri) yapılan iş ile paralel olarak uygun bir şekilde kullanılmaktadır”, “Hareketli çalışma platformları, sepet ve hidrolik kaldıraçlı

bir yere bağlamaktadırlar”, “Yüksekte çalışılacak platformlarda ne sıklıkta taşıyabileceği en çok ağırlık etiketleri vardır”, “Yaşam halatlarının kullanımı uygun, denetimi yapılmış ve hasarsız durumda olup olmadığı kontrol edilmektedir” ve Çizelge 6.3.’de yer alan “Çalışanların çeşitli gerekçelerle zorunlu tutulan teçhizatları kullanmak istememeleri” seçeneklerinin işaretlenme yüzdeleri gösterilebilir. Bu kaza sebeplerinin gerçekleşme yüzdelerini azaltmak için; yüksekte çalışmada kullanılan iskeleler ve toplu veya kişisel koruyucular gibi her türlü ekipmanların standartlara uygun hale getirilmelerinin, yeni üretimi yapılacak ekipmanların standardında üretilmelerinin ve düzenli olarak bakımlarının yapılmaları sağlanmalıdır.

Yüksekte çalışmalarda kaza sayılarının fazla oluş nedenlerinin sorulduğu anket sorumuza verilen cevaplarda; ilk sırayı “Çalışanların çeşitli gerekçelerle zorunlu tutulan teçhizatları kullanmak istememeleri” maddesi almıştır (Şekil 6.3).

Buna; İSG teçhizatlarını tüm yüklenicilerin zorunlu tutmaması sonucu bu teçhizatları kullanmak istemeyen işçilerin işi bırakıp diğer yüklenici altında serbest olarak çalışabilme imkânı bulabilmelerinin sebep olduğu söylenebilir. Ayrıca düşük kaliteli iş güvenliği malzemelerinin işçi tarafından kullanılması sıkıntılı olabilmektedir.

Ayağını sıkan veya yara yapan bir ayakkabının giyilmesi, bağlandığı zaman hareket imkanını kısıtlayabilen bir emniyet kemeri kullanımı, takıldığı zaman terleten yada buğu yapan bir gözlük vb. örnekler kişisel koruyucu donanımı kullanımını ciddi oranda azaltmaktadır. İşverenler açısından maliyet sorunu çıkmasına rağmen; kişisel koruyucular mutlaka belli kalitelerin üzerinde seçilmeli ve işçinin konforu mutlaka düşünülmelidir.

Kişisel koruyucu malzemelerin sağlam ve kullanılabilir durumda teslim alındığı ve her hangi ek bir uyarıya gerek kalınmaksızın çalışırken kullanmayı taahhüt ettiği tutulan tutanak ile belirtilmeli ve ilgili çalışanın imzası alınmalıdır. Bu kişisel koruyucu malzemeler, işyerine girecek ve çıkacak tahmini işçi sayısı göz önüne alınarak belli bir stok sayısı her zaman hazır tutulmalıdır.

İSG kurallarını ihlal eden çalışanlara uygulanan yaptırımların sorulduğu anket sorumuza verilen cevaplarda; %91 oranla “sözlü uyarı” seçeneği açık ara ile ilk sırada yer almaktadır (Şekil 6.5). İSG kural ihlallerinin tekrarı halinde; yapılacak sözlü uyarının da caydırıcılık sağlayabilmesi amacıyla para cezası veya işten çıkarma

fiilleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Bu fiillerle sağlanacak desteğin oranına paralel olarak İSG bilincinin yerleşmesinin kalıcı olarak sağlanılabileceği düşünülmektedir.

Yüksekten düşme konusunda çalışanlara verilen eğitimlerin kapsamlarının sorulduğu anket sorumuza verilen cevaplarda; “İş güvenliği eğitimi” seçeneği ilk sırada yer almaktadır (Şekil 6.6). Verilen eğitim yüzdesi arttırılarak, çalışanlara geçmişte meydana gelmiş ve tekrarlanması ihtimali olan iş kazaları hakkında bilgi verilmeli ve de bu tür kazalardan korunmanın yolları anlatılmalıdır. Çalışanlar uyulması gereken kurallardan yazılı ve sözlü olarak bilgilendirilmelidir.

Gerçekleşecek her iş kazasından sonra güvensiz durum / eylem tespit edilip değerlendirilmeli, kayıtlara geçirilmeli ve iş kazasının tekrarlanmasını engelleyecek gerekli önlemler alınmalıdır.

Çalışanlara hangi tip emniyet kemerinin verildiğinin sorulduğu anket sorumuza verilen cevaplarda; (Şekil 6.10) %81,4 ile ilk sırada yer alan “Bel tipi”

emniyet kemerini %35,9 oranla “Paraşüt tipi” takip etmektedir. Yapılan araştırma ve kazalarda genel olarak görülmüştür ki bel tipi emniyet kemerleri insanları daha çok felç etmiş ya da sakat bırakmıştır. Felç etme nedeni ise; düşme anında bele aniden binen yük olarak kabul edilmiştir. Paraşüt tipi emniyet kemerleri ise; kullanıcısını 4 merkezden tutabilmekte, yükü dört merkeze dağıtabilmekte ve kullanıcısını rahatça askıda tutabilecek bileşenleri aracılığıyla tamamen vücudu dengede tutabilmektedir.

Bu nedenle paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanım oranının arttırılması gerekmektedir.

Gerçekleşen kazada düşülen yerler sorusuna verilen cevaplarda; “İskele”

seçeneği ilk sırada yer almaktadır (Şekil 6.11). İskelelerde meydana gelen yüksekten düşme kazalarının azaltılması için; iskelelerin taşıyıcı sistemlerinin uygun şekilde yapıldığını ve yapıya bağlandığını; iskele platformlarının kullanım amacına uygun ve güvenli biçimde tasarlandığını ve üretildiğini teyit ederek bunun belgelenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca iskele kurulması ve sökülmesi aşamalarında çalışma mahalli İSG uzmanı tarafından belirli aralıklarla dolaşılarak, çalışanların çalışma ortamı ve yaptıkları işin gereği olan iş güvenliği araçlarını kullanıp kullanmadıkları

denetlenmeli, kuralsız çalışma yapıldığı tespit edilmesi halinde gerekli uyarılar yapılmalı, sorumlululara bilgi verilmeli ve bu işlemler belgelenmelidir.

Yüksekten düşmeye bağlı iş kazasına maruz kalan çalışanın yaptığı işin ne olduğu sorusuna verilen cevaplarda; “Kalıpçılar” seçeneği ilk sırada ve “Sıvacılar”

seçeneği ikinci sırada yer almaktadır (Şekil 6.13). Bu iki iş grubunun yüksek iş kazası oranını azaltabilmek için; düşme riski bulunan yerlerde yapılan çalışmalarda öncelikle düşme durdurma sistemleri kurulmalı ve bu sistemlerin kullanılması zorunlu hale getirilmelidir. Düşme durdurma sistemleri basit emniyet kemerleri haricinde, işçinin kolayca çalışmasını sağlayacak, güvenlik halatı, kilit sistemi vb.

sistemlerden oluşmalıdır.

İş Kazalarının nedenlerinin sorulduğu anket sorumuza verilen cevaplarda;

“Çalışanın talimatlara uymaması” seçeneği ilk sırada yer almaktadır (Şekil 6.15).

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda verilen talimatlara uymalarını sağlamak için bu konudaki kendi sorumluluklarını bilmeleri ve/veya bu konuda bilinçlendirilmeleri yazılı dokümanlar ve sözlü uyarılar aracılığıyla sağlanmalıdır.

Sorumluklarını yerine getirmeyen ve kurallara uymayan çalışanlara karşı yeterli yaptırımlar gerçekleştirilmeli, ayrıca çalışanların bu tür durumları raporlamaları için yönetim tarafından teşvik edici uygulamalar yapılmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına ve iş disiplini hususunda verilen eğitimlere ve yapılan uyarılara rağmen hatalarını tekrarlayanların, kendi hayatlarını ve iş arkadaşlarının hayatlarını tehlikeye sokanların işten çıkarılmasının, çalışanlar arasında bu konudaki farkındalığı arttıracağı öngörülmektedir.

İşveren ile ana yüklenici arasında yapılan sözleşmelerde ve ana yüklenici ile alt yüklenici arasında yapılan sözleşmelerde; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususlara genel olarak fazla değinilmemekte; ayrıca yüklenicilerin verecekleri teklif hesaplarında gereksiz masraf olarak düşündükleri iş güvenliği ve yüksekte çalışma önlemlerine ilişkin ek bir fiyatlandırma yapmamakta oldukları görülmektedir. Bunun önüne geçmek için sözleşme ve tekliflerde bu konuların yer alması yasal düzenlemeler ile zorunlu tutulmalıdır. Ayrıca ihaleyi kazanan yüklenicilerin alt yüklenici seçimi kararı, firmanın benzer nitelikteki projelerdeki iş sağlığı ve

güvenliği tecrübesi ve yeterliliğini değerlendirmeye tabi tutmasını müteakiben verilmelidir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mevzuat her ne kadar yeterli düzeyde olursa olsun, uygulanamadıktan sonra sağlıklı sonuçlara ulaşılması mümkün değildir.

İSG denetimini devlet adına yapmaya yetkili olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının (ÇSGB) bünyesinde yeterli sayıda iş müfettişi bulunmaması nedeni ile gerçekleştirilmesi gereken sayıda denetim yapılamamaktadır. Denetim sisteminin daha etkin bir şekilde çalışabilmesi için iş müfettişi sayısının öncelikli olarak arttırılması gerekmektedir. Alt yüklenicilerin çalışması söz konusu olan işlerde; alt yüklenicilerin işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin her türlü görev ve sorumlulukları sözleşme aşamasında iş güvenliğine ilişkin alt yüklenici sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilebilir. Alt yüklenicilerin bu sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri periyodik olarak kontrol edilerek, kontrollerde tespit edilen hususlar yazılı olarak bildirilebilir. Bu durumda düzenli ve koordineli bir çalışma ortamı sağlanabilir. İlgili kurum tarafından sistemli denetimlerin yapılması ve bu denetimlerde ihtiyaç duyulan profesyonel kişilerin istihdam etme veya hizmet satın alma yoluyla sayılarının arttırılması ile her şantiyede belirli bir düzen sağlanarak daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Bu şekilde ülkemizdeki inşaat sektöründe iş kazaları konusunda kayda değer bir iyileştirme sağlanacağı düşünülmektedir.

KAYNAKLAR

AKKÖK, M., 1999. İş Yerinde Güvenlik, İŞGÜM Yayınları, Ankara, s: 9-11.

AKYÜZ, H., 1977. İş Güvenliği Tekniği Çalışma Ortamı ve Verimlilik, İşyerinde Fiziksel Ortamın İyileştirilmesi Seminer Notları, MPM Yayınları No:212, Ankara, s: 10-22.

ARDIÇ, B., 2011. İnşaat Sektöründe Yüksekte Çalışma, 3. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu.

ARICI, K., 1999. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Dersleri, Sargın Ofset Ltd. Şti. Ankara, 51s.

ARPAÇAY, B., 2005. “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemine Yönelik Bir Uygulama (OHSAS TS18001), DEÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans Projesi).

ASLAN, A., 2008. Bir İnşaat Şirketinde Meydana Gelen İş Kazalarının Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

ATABEK, R., 1978. İş Kazası ve Sigortası, Erdini Yayınevi, İstanbul, s: 21.

AYDIN, M., 2005. Yüksekten Düşmeye Karşı Önlemler Düşme Önleme Ve Durdurma Sistemleri, Kaya Yapı San. ve Tic. Ltd. Şti., İstanbul, 97s.

AYDIN, M., 2007. Yüksekten Düşmeyi Önleme Sistemleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu.

CHANG, F. L., SUN, Y. M., CHUANG, K. H. ve HSU, D. J., 2009. “Work fatigue and physiological symptoms in different occupations of high-elevation construction workers”, Applied Ergonomics, Vol. 40, No. 4, s: 591-596.

CİHAN HABER AJANSI, 2010. İnşaatlarda Sağlam İskele Kurulmaması Yüksekten Düşmeleri Artırıyor, http://www.sondakika.com/haber-insaatlarda-saglam-iskele-kurulmamasi yuksekten-2361078/ [Erişim Tarihi:01.06.2013].

DE LOOZE, M. P., URLINGS, I. J. M., VINK, P., VAN RHIJN, J. W., MIEDEMA, M. C., BRONKHORST, R. E. ve VAN DER GRINTEN, M. P., 2001.

“Towards successful physical stress reducing products: an evaluation of seven cases”, Applied Ergonomics, Vol. 32, No. 5, s: 525-534.

DEMİRCİOĞLU, M. ve CENTEL, T., 2012. İş Hukuku, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 385s.

GEREK, İ.H., ERDİŞ, E., 2011. İnşaat İşlerinde Teknik Personelin İşin Tehlikeleri Konusunda Görüşlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, 3. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu.

GÜVEN, 1970; YÜKSEL ve ÇALIŞ, 2006. İş Kazası Yönünden Sosyal Politika Sorunları, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Yayınları, Eskişehir, s: 72.

GÜZEL, A., OKUR, A.R.. ve CANİKLİOĞLU, N., 2003. Sosyal Güvenlik Hukuku, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 1076s.

INTERNATIONAL LABOUR OFFICE (ILO), http://laborsta.ilo.org [Erişim Tarihi:30.06.2013].

JANICAK, A.C., 1998. “Fall-Related Deaths in the Construction Industry” , Journal of Safety Research, Vol. 29, No. 1, s: 35–42.

KARAKAŞ, İ., 2007. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı Uygulama Rehberi, Adalet Yayınevi, Ankara, 785s.

MÜNGEN, U., 1993. Türkiye’de İnşaat İş Kazalarının Etkisi, Doktora Tezi, İ.T.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

MÜNGEN, U., 2004. İş Güvenliği Ders Notları, Yapı İşletmesi Anabilim dalı, İstanbul.

MÜNGEN, U., 2005. İş Güvenliği Ders Notları, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

ÖCAL, M.E., 2010. Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Planı,

http://www.emlakforumu.net/yapi-islerinde-saglik-ve-guvenlik-plani-t183.0.html [Erişim Tarihi:28.06.2013].

ÖCAL, M.E., URAL, S., ATILGAN, H., KAYA, A., 2007. İnşaat İşlerinde İş Güvenliği Açısından Risk Değerlendirmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu, Ankara.

ÖZKILIÇ, Ö., 2005. İş Sağlığı ve Güvenliği, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, Ankara.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK), “SGK İstatistik Yıllıkları”, SGK Yayını, Ankara, 2011.

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI, 2006. Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarihi: 29.11.2006, Resmi Gazete Sayısı: 26361, s:12.

TOPRAK SEYAHAT YAYIN VE YAPIMLARI, 2011. İnşaat Dünyası’nda Yüksekte Çalışma Uzmanları

http://www.toprakyc.com/ver2/index.php?option=com_content&view=article

%20&id=30&Itemid=19&lang=tr [Erişim Tarihi:30.06.2013].

TUNÇOMAĞ, K., 1975. Türk İş Hukuku Cilt I, Genel Kavramlar, Hizmet Sözleşmesi, Rekabet Yasağı Sözleşmesi, İstanbul Üniversitesi Yayınlar No:2041, Hukuk Fakültesi Yayınları No:451, Sulhi Garan Matbaası, İstanbul, 554+XVIs.

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ, 2008. TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, Ankara.

UMURKAN, N., 2012. Yıldız Teknik Üniversitesi, İş Güvenliği Ders Notu, İstanbul, s:59.

UYKUN, O., 2008. Yüksekte Yapılan Çalışmalarda İSG Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (ÇASGEM), Tuzla.

UZER, E.S., (2003). 1980-2000 Yılları Arasında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İle İlgili Yargı Kararlarının İncelenmesi, Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi 124s.

(yayımlanmamış).

VAN DER BEEK, A. J., MATHIASSEN, S. E., WINDHORST, J. ve BURDORF, A., 2005. “An evaluation of methods assessing the physical demands of manual lifting in scaff olding” , Applied Ergonomics, Vol. 36, No. 2, s: 213-222.

VINK, P., URLINGS, I. J. M. ve VAN DER MOLEN, H. F., 1997. ”A participatory ergonomics approach to redesign work of scaff olders”, Safety Science, Vol.

YÜKSEL, O. ve ÇALIŞ, G., 2007. İş Kazalarının Hukuksal Yönü, İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Ankara, s:

101.

ÖZGEÇMİŞ

14/01/1984 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlkokulu Adana Cebesoy İlköğretim Okulu’nda, ortaokul ve liseyi ise Adana Ç.E.A.Ş. Seyhan Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2003 yılında başladığı Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 2008 yılında mezun oldu ve 2010 yılında Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yapı İşletmesi Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı.

Ekim 2008 ve Şubat 2009 tarihleri arasında Adana’da Bayden Yapı Denetim Tic. Ltd. Şti.’nde Kontrol Mühendisi olarak çalıştı.

Nisan 2009 ve Ağustos 2011 tarihleri arasında Adana Ceyhan Botaş Bölge Müdürlüğü’nde İnşaat Mühendisi olarak görev yaptı.

Ağustos 2011 tarihinden itibaren ise Devlet Hava Meydanları Adana Havalimanı Başmüdürlüğü’nde İnşaat Mühendisi olarak görev yapmaktadır.

Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olması öngörülen ve 15 Mart 2013 tarihinde yer teslimi yapılmış olan Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatında kontrol mühendisi olarak görevine devam etmektedir.

EKLER

EK–1 YÜKSEKTEN DÜŞMEDEN KAYNAKLI İŞ KAZALARININ AZALTILMASI ANKET ÇALIŞMASI

Sayın üyemiz, Sayın katılımcı;

Bölgemizde yüksekten düşmeden kaynaklı iş kazalarının azaltılması amacıyla, Çukurova Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ve Adana Grup Başkanlığı’nın dâhil olduğu bir çalışma başlatılmıştır.

Çalışmanın ilk etabını anket yolu ile veri toplama, ikinci etabını ise toplanan verilerin ışığında sektör çalışanlarının eğitimi oluşturmaktadır. Bu amaçla düzenlediğimiz anket soruları aşağıdadır. Fazla zamanınızı almayacağını düşündüğümüz anketi, kendi tecrübelerinizi ve gerçekleri yansıtarak doldurmanız çalışmanın amacına ulaşması açısından büyük önem taşımaktadır. Şimdiden katkılarınız için teşekkür eder, anketi cevaplayan kişi/kurum/firma isimlerinin kesinlikle gizli kalacağını beyan ederiz. Saygılarımızla.

Adı Soyadı : ……… (İsteğe bağlı)

Ünvanı : ( ) İnş. Müh. ( ) Mimar

( ) Diğer: ………

Kurumsal Kimlik : ( ) Yüklenici/Müteahhit ( ) Alt İşveren/Taşeron Sektördeki Çalışma Süresi : ……… yıl

1. Yaptığınız/çalıştığınız işlerde; iş süresince, hangi tür iskele veya merdivenler hangi oranlarla kullanılmıştır? (Tüm seçeneklerin toplamı 100’e eşit olmalıdır.) Ahşap İskele %...

Teleskopik İskele %...

Asma İskele %...

Seyyar İskele %...

2. Yaptığınız/çalıştığınız işlerde; iş süresince, yüksekten düşmeler genellikle hangi tür iskele veya merdivenlerden gerçekleşmiştir? (Tüm seçeneklerin toplamı 100’e eşit olmalıdır.)

Ahşap iskele %...

Teleskopik iskele %...

Askılı makaralı cephe İskelesi %...

Hareketli İskele %...

3.Yüksekte çalışmalarda kaza sayılarının fazla oluş nedenlerini önem sırasına göre 1’den 5’e kadar numaralandırmak suretiyle sıralayınız.

( 1. hiç önemli değil 2. önemli değil 3. kararsızım 4. önemli 5. çok önemli )

( )Yasal mevzuattaki yetersizlikler

( )Çalışma platformlarında “yapılacak işe ve amaca uygunluğun” aranmaması

( )Denetim yetersizliği

( )Kişisel ve toplu koruma önlemlerinin yeterince alınmaması ( )Çalışanların çeşitli gerekçelerle zorunlu tutulan teçhizatları kullanmak istememeleri

4. Yaptığınız/çalıştığınız işlerde, yüksekten düşmelere karşı alınan güvenlik önlemlerinin düzeyini belirtiniz?

(1.hiçbir zaman 2.nadir 3. bazen 4.sıklıkla 5. her zaman )

4.1.Yüksekte çalışacakların bu iş için sağlık raporu olup [1] [2] [3] [4] [5]

olmadığına bakılmaktadır.

4.2.Yüksekte çalışmayı gerektiren işler (iskele, çatı vb.) [1] [2] [3] [4] [5]

uzman kişinin yönetimi ve gözetiminde yapılmaktadır.

4.3.Düşme önleme ekipmanları (Örneğin; korkuluk, [1] [2] [3] [4] [5]

emniyet kemeri) yapılan iş ile paralel olarak uygun bir şekilde kullanılmaktadır.

4.4.Çalışanlar için toplu güvenlik önlemleri [1] [2] [3] [4] [5]

(güvenlik ağı vb) alınmaktadır.

4.5.Düşmeyi engelleme ekipmanları (Örneğin; emniyet [1] [2] [3] [4] [5]

kemerleri, güvenlik ağları, düşme yastıkları) iyi durumda ve hasarsız olup olmadığı kontrol edilmektedir.

4.6.Yaşam halatlarının kullanımı uygun, denetimi yapılmış [1] [2] [3] [4] [5]

ve hasarsız durumda olup olmadığı kontrol edilmektedir.

4.7.Emniyet halatlarında düşme anındaki şok etkisinin [1] [2] [3] [4] [5]

azaltılmasını sağlayan şok emiciler kullanılmaktadır.

4.8.Hareketli çalışma platformları, sepet ve hidrolik [1] [2] [3] [4] [5]

kaldıraçlı platformlar, kullanılırken çalışanlar emniyet

kemeri takmakta ve kendilerini güvenli bir yere bağlamaktadırlar.

4.9.Boşlukların; korkuluk, bariyerler ve benzeri [1] [2] [3] [4] [5]

önlemlerle emniyet altına alınmıştır.

4.10.Yüksekte çalışma yerlerine ulaşımın güvenli olup [1] [2] [3] [4] [5]

olmadığı kontrol edilmektedir.

4.11.Gece çalışması için yeterli aydınlatmanın olup [1] [2] [3] [4] [5]

olmadığı kontrol edilmektedir.

4.12.Yüksekte çalışılacak platformlarda ne sıklıkta [1] [2] [3] [4] [5]

“taşıyabileceği en çok ağırlık” etiketleri vardır.

4.13.Yüksekte çalışma yapılan yerlerde uygun geçiş [1] [2] [3] [4] [5]

(Örneğin; merdiven, yürüme yolu) sağlanmaktadır.

4.14.Yüksekten düşme ile ilgili alınacak önlemlerde ilgili yönetmeliklere uyulmakta mıdır?

( )Evet ( )Hayır ( ) Kısmen

(Cevabınız “Evet” veya “Kısmen” ise sıradaki soruyu cevaplayınız) Uyulan yönetmelik/tüzük türü nedir? (Birden fazla şık işaretlenebilir.) ( )Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği

( ) Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik ( ) Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği

( ) İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ( ) Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği

( ) Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

( ) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü

( ) Diğer...

4.15.Yüksekten düşme ile ilgili alınacak önlemler kapsamında kullanılan ekipmanlarda ilgili standartlara uyulmakta mıdır?

( )Evet ( )Hayır ( ) Kısmen

(Cevabınız “Evet” veya “Kısmen” ise sıradaki soruyu cevaplayınız) Uyulan standart türü nedir? (Birden fazla şık işaretlenebilir.)

( )TS EN 12810-1, Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri - Bölüm 1:

Mamul Özellikleri

( )TS EN 12810-2, Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri - Bölüm 2:

Özel Yapısal Tasarım Metotları

( )TS EN 12811-1, Geçici İş Donanımları - Bölüm 1: İş İskeleleri - Performans Gerekleri ve Genel Tasarım

( )TS EN 12811-2, Geçici İş Donanımları - Bölüm 2: Malzeme Bilgileri ( )TS EN 12811-3, Geçici İş Donanımları - Bölüm 3: Yükleme Deneyleri

( )TS EN 353-1, Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Bölüm1:

Rijit Bir Çapa Halatını İçeren Kılavuzlanmış Tipte Düşme Önleyici

( )TS EN 353-2, Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Bölüm 2:

Esnek Bir Çapa Halatını İçeren Kılavuzlanmış Tipte Düşme Önleyici

( )TS EN 354, Kişisel Koruyucu Donanım-Belirli Bir Yükseklikten Düşmeye Karşı-Bağlama Tertibatı

( )TS EN 355, Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Enerji Absorplayıcılar

( )TS EN 358, Kişisel Koruyucu Donanım-Belirli Bir Yükseklikte Çalışma Güvenliğini Sağlamak ve Düşmeyi Önlemek İçin-Tutma Sistemleri, Çalışma Konumu İçin Kemerler ve Halatlar

( )TS EN 360, Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Geri Sarmalı Tipte Düşme Önleyiciler

( )TS EN 361, Kişisel Koruyucu Donanım-Belirli Bir Yükseklikten Düşmeye Karşı-Tam Vücut Kemer Sistemler

( )TS EN 362, Yüksekten Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Bağlayıcılar

( )TS EN 363, Düşmeye karşı kişisel koruyucu donanım-Düşmeye karşı kişisel koruyucu sistemler

( )TS EN 813, Yüksekten Düşmeyi Önlemek İçin Personel Koruyucu Donanım-Oturma Kuşağı

( )TS EN 1891, Yüksekten Düşmeye Karşı Personel Koruyucu Teçhizat-Düşük Uzamalı, Özlü Lif Halatlar

4.16.Yüksekten düşme konusunda çalışanlara eğitim verilmekte midir?

( )Evet ( )Hayır

(Cevabınız “Evet” ise sıradaki 3 soruyu cevaplayınız) Eğitimin kapsamı nedir?

( ) Mesleki eğitim ( ) İş Güvenliği, ( ) Diğer……….

Tercih edilen eğitim türü nedir?

Tercih edilen eğitim türü nedir?