• Sonuç bulunamadı

5.1 Sonuçlar

Bu tez kapsamında fotokatalitik hidrojen üretiminde ışık absorplayıcı olarak 8 adet organik boyar madde sentezlenerek yapısal, optik ve elektrokimyasal olarak karakterizasyonları yapılmıştır. Bunun yanında fotokatalitik hidrojen üretiminde ve sıvı/sıvı arayüzeylerdeki hidrojen üretim reaksiyonlarında katalizör olarak kullanılmak üzere üçlü alaşım metal sülfür yapıları sentezlenerek yapısal, optik ve elektrokimyasal karakterizasyonları yapılmıştır.

Fotokatalitik hidrojen üretim çalışmalarında ilk olarak D-π-A türü organik boyar maddeler ısıl işlem uygulanmış TiO2 (Degussa P25) üzerine bağlanmıştır. Bu bağlanma yalnız MZ-235 ve MZ-341 boyar maddelerinin kullanıldığı çalışmada FTIR metoduyla doğrulanmış olup diğer çalışmalarda da bağlanma işlemi aynı şartlarda gerçekleştirilmiştir. Daha sonra elde edilen boyar madde/TiO2 fotokatalizörüne ait boyar maddenin TiO2 yüzeyine bağlanma oranları EDX yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. İlk olarak boyar madde/TiO2 fotoelektrotun ışık karşısında farklı potansiyellerdeki akım tepkisi LSV metoduyla ölçülmüş olup -0,6 V ile +0,6 V arasında kararlı sonuçlar alındığı görülmüştür. Daha sonra bu fotoelektrotlar ile 0 V sabit potansiyel altında kronoamperometri metoduyla ışığın açılıp kapatılarak verdiği akım yoğunlukları ölçülmüş ve zamanla bir bozulma olmadığı, sabit akımlar verdiği rapor edilmiştir. Daha sonra elde edilen boyar madde/TiO2 fotokatalizörleri TEOA elektron verici çözeltisi içerisinde dağıtılmasıyla fotokatalitik hidrojen üretimleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra pH 9‘da (optimum pH) 8 saate kadar ölçüm alınmasıyla zamana karşı hidrojen üretimleri gerçekleştirilmiştir. Yardımcı katalizör olarak Cu2WS4 varlığında hidrojen üretim aktivitesinin arttığı rapor edilmiş olup, bu katalitik aktivite aynı zamanda değerli metal olan Pt ile karşılaştırılmıştır. Bunların yanında yardımcı katalizör olarak sentezlenen MYSx yapılarının band seviyelerine göre fotokatalitik hidrojen üretiminde katalitik aktivite artışına neden olmayacağı belirlenmiştir. MYSx yapılarının iletkenlik band seviyeleri TiO2‘in iletkenlik band seviyesinden daha negatif olduğundan TiO2‘in iletkenlik bandındaki fotouyarılmış elektronun MYSx yapılarının iletkenlik bandlarına aktarılmasının termodinamik olarak uygun olmadığı görülmüş ve bu sonuçlar deneysel çalışmalarla doğrulanmıştır. Boyar maddelerin hidrojen üretimleri arasındaki farklar yapısal, optik ve elektrokimyasal özelliklerine göre açıklanmıştır.

Bunların yanında kullanılan bileşenlerin elektrokimyasal band seviyelerine göre reaksiyon mekanizması da aydınlatılmıştır (Şekil 5.1).

ġekil 5.1. Boyar maddeler ile hassaslaştırılmış fotokatalitik hidrojen üretimi reaksiyon sisteminin

şematik gösterimi

Sıvı/sıvı arayüzeylerde katalitik hidrojen üretimi için ilk olarak Cu2WS4‘ün katalitik özellikleri incelenmiştir. Bu reaksiyon organik fazda elektron verici DMFc‘nin kullanılmasıyla su fazındaki protonların indirgenmesine dayanmaktadır. Katalizör bulunmaksızın oldukça yavaş ilerleyen bu reaksiyonun hızlandırılması için katalizörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sıvı/sıvı arayüzeylerde Cu2WS4‘ün katalitik özellikleri iki fazlı reaksiyonlar ve 4-elektrotlu voltametri metotları ile incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, katalizör varlığında 5 dakika sonunda maksimum teorik verime yaklaşıldığı ve hidrojen üretiminin tamamlandığı gözlenmiştir. Ayrıca reaksiyon kinetiği incelenerek birinci dereceden bir kinetiğe sahip olduğu belirlenmiş olup katalizör kullanılmayan reaksiyona göre Cu2WS4‘ün reaksiyonu yaklaşık 1000 kat hızlandırdığı rapor edilmiştir. Reaksiyon mekanizması protonla birleştirilmiş elektron transferi reaksiyonuna göre ilerlemekte olup şekil 5.2‘de görülmektedir. Burada DMFc tarafından verilen elektron katalizörün aktif bölgelerinde adsorplanmış protonlara aktarılmakta ve protonların indirgenmesiyle hidrojen elde edilmektedir.

ġekil 5.2. Cu2WS4 katalizörlüğünde sıvı/sıvı arayüzeylerde hidrojen üretiminin şematik gösterimi

Daha sonra sıvı/sıvı arayüzeylerdeki hidrojen üretim reaksiyonu üzerine 8 farklı MYSx (M = Ni, Co, Fe ve Mn; Y = W ve Mo) katalizörlerinin katalitik etkileri incelenmiştir. Sıvı/sıvı arayüzeylerde MYSx katalizörlerinin katalitik özellikleri iki fazlı reaksiyonlar ve 4-elektrotlu voltametri metotları ile araştırılmıştır. İki fazlı reaksiyonların sonuçları; gaz kromatografisinden üretilen hidrojen miktarının ölçülmesiyle ve UV-Vis absorpsiyon spektroskopisinden oluşan DMFc+

katyonunun konsantrasyonlarının belirlenmesiyle çalışılmıştır. 4-elektrotlu voltametri metoduyla ise katalizörlerin katalitik aktiviteleri belirlenmiş olup bu aktivitenin destek elektrolit çözeltilerinin pH‘ına ve tarama hızına bağlılığı incelenmiştir. Bunların yanında reaksiyon kinetiğinin birinci dereceden olduğu belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda NiWSx, CoWSx, FeWSx, MnWSx, NiMoSx, CoMoSx, FeMoSx ve MnMoSx katalizörleri varlığındaki hız sabitleri katalizör bulunmayan reaksiyona oranlanırsa bu katalizörlerin reaksiyon hızlarını sırasıyla 2920, 375, 195, 134, 2710, 262, 77 ve 56 kat arttırdığı bulunmuştur. Reaksiyon mekanizması protonla birleştirilmiş elektron transferine (PCET) göre gerçekleşmektedir. Şekil 5.3‘te görüldüğü üzere MYSx üzerindeki adsorplanmış protonlar, DMFc tarafından verilen elektronlar ile indirgenerek hidrojen üretilmektedir.

ġekil 5.3. MYSx katalizörlüğünde sıvı/sıvı arayüzeylerde hidrojen üretiminin şematik gösterimi

MYSx katalizörlerinin katalitik etkileri M metallerine göre Ni > Co > Fe > Mn sırasında değişmektedir. Katalitik etkideki bu değişim bu elementlerin elektronegatiflik ve elektron ilgisi ile ilişkilendirilmiştir.

5.2 Öneriler

Bu çalışmada D-π-A türü boyar madderin kullanılmasıyla elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında; bu boyar maddelerin değerli metaller içermemesi ve verimli olmaları nedeniyle fotokatalitik hidrojen üretim çalışmalarında öncü olacakları düşünülmektedir. Bunun yanında bu boyar maddelerin farklı yardımcı katalizör sistemleri ile birlikte kullanımıyla fotokatalitik hidrojen üretim çalışmalarındaki verimliliğinin incelenmesi düşünülmektedir. Hidrojen üretim reaksiyonunu hem fotokatalitik olarak hem de arayüzeylerde katalitik olarak verimli bir şekilde katalizleyen üçlü metal sülfürlerin farklı yapılarda sentezlenerek hidrojen üretimindeki katalitik etkisinin karşılaştırılması hedeflenmektedir.

KAYNAKLAR

Abe, R., Hara, K., Sayama, K., Domen, K. ve Arakawa, H., 2000, Steady hydrogen evolution from water on Eosin Y-fixed TiO2 photocatalyst using a silane- coupling reagent under visible light irradiation, Journal of Photochemistry and Photobiology A: Chemistry, 137 (1), 63-69.

Abe, R., Sayama, K. ve Sugihara, H., 2004, Effect of Water/Acetonitrile Ratio on Dye- Sensitized Photocatalytic H2 Evolution under Visible Light Irradiation, Journal of Solar Energy Engineering, 127 (3), 413-416.

Akin, I., Aslan, E. ve Hatay Patir, I., 2017, Enhanced Hydrogen Evolution Catalysis at the Liquid/Liquid Interface by NixSy and NixSy/Carbon Nanotube Catalysts, European Journal of Inorganic Chemistry, 2017 (33), 3961-3966.

Ardo, S. ve Meyer, G. J., 2009, Photodriven heterogeneous charge transfer with transition-metal compounds anchored to TiO2 semiconductor surfaces, Chem Soc Rev, 38 (1), 115-164.

Aslan, E., 2014, Nanoparçacık Temelli Hidrojen Üretimi, Selçuk Üniversitesi, 115. Aslan, E., Hatay Patir, I. ve Ersoz, M., 2014, Catalytic Hydrogen Evolution by

Tungsten Disulfide at Liquid-Liquid Interfaces, ChemCatChem, 6 (10), 2832- 2835.

Aslan, E., Patir, I. H. ve Ersoz, M., 2015, Cu nanoparticles electrodeposited at liquid- liquid interfaces: a highly efficient catalyst for the hydrogen evolution reaction, Chemistry - A European Journal, 21 (12), 4585-4589.

Aslan, E., Akin, I. ve Patir, I. H., 2016a, Highly Active Cobalt Sulfide/Carbon Nanotube Catalyst for Hydrogen Evolution at Soft Interfaces, Chemistry - A European Journal, 22 (15), 5342-5349.

Aslan, E., Akin, I. ve Patir, I. H., 2016b, Enhanced Hydrogen Evolution Catalysis Based on Cu Nanoparticles Deposited on Carbon Nanotubes at the Liquid/Liquid Interface, ChemCatChem, 8 (4), 719-723.

Barber, J. ve Tran, P. D., 2013, From natural to artificial photosynthesis, Journal of The Royal Society Interface, 10 (81).

Bard, A. J. ve Faulkner, L. R., 2000, Electrochemical Methods: Fundamentals and Applications, Wiley, p.

Bian, X., Scanlon, M. D., Wang, S., Liao, L., Tang, Y., Liu, B. ve Girault, H. H., 2013, Floating conductive catalytic nano-rafts at soft interfaces for hydrogen evolution, Chemical Science, 4 (9), 3432.

Bingol, H., 2007, Bazı Geçiş Metal İyonlarının Sıvı/Sıvı Arayüzden Tiyosemikarbazon Yardımlı Transferlerinin Voltametrik Metotla İncelenmesi, Doktora, Selçuk Üniversitesi, 192.

Bonde, J., Moses, P. G., Jaramillo, T. F., Norskov, J. K. ve Chorkendorff, I., 2009, Hydrogen evolution on nano-particulate transition metal sulfides, Faraday Discussions, 140 (0), 219-231.

Borgarello, E., Kiwi, J., Pelizzetti, E., Visca, M. ve Grätzel, M., 1981, Photochemical cleavage of water by photocatalysis, Nature, 289, 158.

Chen, B.-B., Ma, D.-K., Ke, Q.-P., Chen, W. ve Huang, S.-M., 2016a, Indented Cu2MoS4 nanosheets with enhanced electrocatalytic and photocatalytic activities realized through edge engineering, Physical Chemistry Chemical Physics, 18 (9), 6713-6721.

Chen, H., Zhang, K., Chen, W., Ali, I., Wu, P., Liu, D. ve Song, L., 2015, Raman scattering of single crystal Cu2MoS4 nanosheet, AIP Advances, 5 (3), 037141.

Chen, Y., Li, A., Huang, Z.-H., Wang, L.-N. ve Kang, F., 2016b, Porphyrin-Based Nanostructures for Photocatalytic Applications, Nanomaterials, 6 (3), 51.

Cheng, J., Zhang, F., Li, K., Li, J., Lu, X., Zheng, J., Guo, K., Yang, S. ve Dong, Q., 2017, A planar dithiafulvene based sensitizer forming J-aggregates on TiO2 photoanode to enhance the performance of dye-sensitized solar cells, Dyes and Pigments, 136, 97-103.

Choi, S. K., Yang, H. S., Kim, J. H. ve Park, H., 2012, Organic dye-sensitized TiO2 as a versatile photocatalyst for solar hydrogen and environmental remediation, Applied Catalysis B: Environmental, 121–122, 206-213.

Crossland, C. J. ve Evans, J. S. O., 2003, Synthesis and characterisation of a new high pressure polymorph of Cu2WS4, Chemical Communications (18), 2292-2293. Crossland, C. J., Hickey, P. J. ve Evans, J. S. O., 2005, The synthesis and

characterisation of Cu2MX4 (M = W or Mo; X = S, Se or S/Se) materials prepared by a solvothermal method, Journal of Materials Chemistry, 15 (34), 3452-3458.

Dai, X., Du, K., Li, Z., Liu, M., Ma, Y., Sun, H., Zhang, X. ve Yang, Y., 2015, Co- Doped MoS2 Nanosheets with the Dominant CoMoS Phase Coated on Carbon as an Excellent Electrocatalyst for Hydrogen Evolution, ACS Applied Materials & Interfaces, 7 (49), 27242-27253.

Fujishima, A. ve Honda, K., 1972, Electrochemical Photolysis of Water at a Semiconductor Electrode, Nature, 238 (5358), 37-38.

Gavach, C. ve Henry, F., 1974, Chronopotentiometric investigation of the diffusion overvoltage at the interface between two non-miscible solutions: I. Aqueous solution-tetrabutylammonium ion specific liquid membrane, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 54 (2), 361-370. Gavach, C., Sandeaux, R. ve Seta, P., 1978, A potentiostatic study of hydrophobic ion

transfer across lipid bilayer: Part I. Case of zero ion fluxes in adsorption and desorption processes, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 89 (2), 321-334.

Ge, P., Scanlon, M. D., Peljo, P., Bian, X., Vubrel, H., O'Neill, A., Coleman, J. N., Cantoni, M., Hu, X., Kontturi, K., Liu, B. ve Girault, H. H., 2012a, Hydrogen evolution across nano-Schottky junctions at carbon supported MoS2 catalysts in biphasic liquid systems, Chemical Communications, 48 (52), 6484-6486.

Ge, P. Y., Todorova, T. K., Patir, I. H., Olaya, A. J., Vrubel, H., Mendez, M., Hu, X. L., Corminboeuf, C. ve Girault, H. H., 2012b, Biphasic water splitting by osmocene, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 109 (29), 11558-11563.

Ge, P. Y., Olaya, A. J., Scanlon, M. D., Patir, I. H., Vrubel, H. ve Girault, H. H., 2013, Photoinduced Biphasic Hydrogen Evolution: Decamethylosmocene as a Light- Driven Electron Donor, Chemphyschem, 14 (10), 2308-2316.

Girault, H. H., 2014, Hard Science at Soft Interfaces, In: Developments in Electrochemistry, Eds: John Wiley & Sons, Ltd, p. 295-308.

Gonce, M. K., Aslan, E., Ozel, F. ve Hatay Patir, I., 2016, Dye-Sensitized Cu2 XSnS4 (X=Zn, Ni, Fe, Co, and Mn) Nanofibers for Efficient Photocatalytic Hydrogen Evolution, ChemSusChem, 9 (6), 600-605.

Guo, J., Zhang, X., Sun, Y., Tang, L. ve Zhang, X., 2017, NiMoS3 Nanorods as pH- Tolerant Electrocatalyst for Efficient Hydrogen Evolution, ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 5 (10), 9006-9013.

Gurunathan, K., 2000, Photobiocatalytic production of hydrogen using sensitized TiO2– MV2+ system coupled Rhodopseudomonas capsulata, Journal of Molecular Catalysis A: Chemical, 156 (1), 59-67.

Hagfeldt, A. ve Grätzel, M., 2000, Molecular Photovoltaics, Accounts of Chemical Research, 33 (5), 269-277.

Hagfeldt, A., Boschloo, G., Sun, L., Kloo, L. ve Pettersson, H., 2010, Dye-Sensitized Solar Cells, Chemical Reviews, 110 (11), 6595-6663.

Han, W.-S., Wee, K.-R., Kim, H.-Y., Pac, C., Nabetani, Y., Yamamoto, D., Shimada, T., Inoue, H., Choi, H., Cho, K. ve Kang, S. O., 2012, Hydrophilicity Control of Visible-Light Hydrogen Evolution and Dynamics of the Charge-Separated State in Dye/TiO2/Pt Hybrid Systems, Chemistry – A European Journal, 18 (48), 15368-15381.

Hatay, I., Su, B., Li, F., Partovi-Nia, R., Vrubel, H., Hu, X., Ersoz, M. ve Girault, H. H., 2009, Hydrogen evolution at liquid-liquid interfaces, Angewandte Chemie International Edition, 48 (28), 5139-5142.

Hatay, I., 2010, Sıvı/Sıvı Arayüzeylerde Protonla Birleştirilen Elektron Transfer Reaksiyonları, Doktora, Selçuk Üniversitesi, 253.

Hatay, I., Ge, P. Y., Vrubel, H., Hu, X. ve Girault, H. H., 2011, Hydrogen evolution at polarised liquid/liquid interfaces catalyzed by molybdenum disulfide, Energy & Environmental Science, 4 (10), 4246.

Hirunpinyopas, W., Rodgers, A. N. J., Worrall, S. D., Bissett, M. A. ve Dryfe, R. A. W., 2017, Hydrogen Evolution at Liquid|Liquid Interfaces Catalyzed by 2D Materials, ChemNanoMat, 3 (6), 428-435.

Homolka, D. ve Mareček, V., 1980, Charge transfer between two immiscible electrolyte solutions: Part VI. Polarographic and voltammetric study of picrate ion transfer across the water/nitrobenzene interface, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 112 (1), 91-96.

Houlding, V. H. ve Gratzel, M., 1983, Photochemical hydrogen generation by visible light. Sensitization of titanium dioxide particles by surface complexation with 8- hydroxyquinoline, J Am Chem Soc, 105 (17), 5695-5696.

Hu, X., Shao, W., Hang, X., Zhang, X., Zhu, W. ve Xie, Y., 2016, Superior Electrical Conductivity in Hydrogenated Layered Ternary Chalcogenide Nanosheets for Flexible All-Solid-State Supercapacitors, Angewandte Chemie International Edition, 55 (19), 5733-5738.

Huan, T. N., Jane, R. T., Benayad, A., Guetaz, L., Tran, P. D. ve Artero, V., 2016, Bio- inspired noble metal-free nanomaterials approaching platinum performances for H2 evolution and uptake, Energy & Environmental Science, 9 (3), 940-947. Huang, Y., Nielsen, R. J., Goddard, W. A. ve Soriaga, M. P., 2015, The Reaction

Mechanism with Free Energy Barriers for Electrochemical Dihydrogen Evolution on MoS2, J Am Chem Soc, 137 (20), 6692-6698.

Hundhammer, B., Solomon, T. ve Alemu, H., 1983, Investigation of the ion transfer across the water-nitrobenzene interface by ac cyclic voltammetry, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 149 (1), 179-183. Jaramillo, T. F., Jørgensen, K. P., Bonde, J., Nielsen, J. H., Horch, S. ve Chorkendorff,

I., 2007, Identification of Active Edge Sites for Electrochemical H2 Evolution from MoS2 Nanocatalysts, Science, 317 (5834), 100.

Jia, Q., Zhang, Y. C., Li, J., Chen, Y. ve Xu, B., 2014, Hydrothermal synthesis of Cu2WS4 as a visible-light-activated photocatalyst in the reduction of aqueous Cr(VI), Materials Letters, 117 (Supplement C), 24-27.

Jin, Z., Zhang, X., Lu, G. ve Li, S., 2006, Improved quantum yield for photocatalytic hydrogen generation under visible light irradiation over eosin sensitized TiO2— Investigation of different noble metal loading, Journal of Molecular Catalysis A: Chemical, 259 (1), 275-280.

Kakutani, T., Osakai, T. ve Senda, M., 1983, A Potential-step Chronoamperometric Study of Ion Transfer at the Water/Nitrobenzene Interface, Bulletin of the Chemical Society of Japan, 56 (4), 991-996.

Kiwi, J., Borgarello, E., Pelizzetti, E., Visca, M. ve Grätzel, M., 1980, Cyclic Water Cleavage by Visible Light: Drastic Improvement of Yield of H2 and O2 with Bifunctional Redox Catalysts, Angewandte Chemie International Edition in English, 19 (8), 646-648.

Koelle, U., Infelta, P. P. ve Graetzel, M., 1988, Kinetics and mechanism of the reduction of protons to hydrogen by cobaltocene, Inorganic Chemistry, 27 (5), 879-883.

Koryta, J., 1979, Electrochemical polarization phenomena at the interface of two immiscible electrolyte solutions, Electrochimica Acta, 24 (3), 293-300.

Kudo, A. ve Miseki, Y., 2009, Heterogeneous photocatalyst materials for water splitting, Chem Soc Rev, 38 (1), 253-278.

Ladomenou, K., Natali, M., Iengo, E., Charalampidis, G., Scandola, F. ve Coutsolelos, A. G., 2015, Photochemical hydrogen generation with porphyrin-based systems, Coordination Chemistry Reviews, 304-305, 38-54.

Lee, S.-H., Park, Y., Wee, K.-R., Son, H.-J., Cho, D. W., Pac, C., Choi, W. ve Kang, S. O., 2010, Significance of Hydrophilic Characters of Organic Dyes in Visible- Light Hydrogen Generation Based on TiO2, Organic Letters, 12 (3), 460-463. Li, L., Duan, L., Wen, F., Li, C., Wang, M., Hagfeldt, A. ve Sun, L., 2012a, Visible

light driven hydrogen production from a photo-active cathode based on a molecular catalyst and organic dye-sensitized p-type nanostructured NiO, Chemical Communications, 48 (7), 988-990.

Li, N., Liu, M., Zhou, Z., Zhou, J., Sun, Y. ve Guo, L., 2014a, Charge separation in facet-engineered chalcogenide photocatalyst: a selective photocorrosion approach, Nanoscale, 6 (16), 9695-9702.

Li, Q., Chen, L. ve Lu, G., 2007, Visible-Light-Induced Photocatalytic Hydrogen Generation on Dye-Sensitized Multiwalled Carbon Nanotube/Pt Catalyst, The Journal of Physical Chemistry C, 111 (30), 11494-11499.

Li, W., Cui, X., Zeng, R., Du, G., Sun, Z., Zheng, R., Ringer, S. P. ve Dou, S. X., 2015a, Performance modulation of α-MnO2 nanowires by crystal facet engineering, Scientific Reports, 5, 8987.

Li, X., Cui, S., Wang, D., Zhou, Y., Zhou, H., Hu, Y., Liu, J. G., Long, Y., Wu, W., Hua, J. ve Tian, H., 2014b, New organic donor-acceptor-pi-acceptor sensitizers for efficient dye-sensitized solar cells and photocatalytic hydrogen evolution under visible-light irradiation, ChemSusChem, 7 (10), 2879-2888.

Li, X., Yu, J., Low, J., Fang, Y., Xiao, J. ve Chen, X., 2015b, Engineering heterogeneous semiconductors for solar water splitting, Journal of Materials Chemistry A, 3 (6), 2485-2534.

Li, Z., Chen, Y., Du, Y., Wang, X., Yang, P. ve Zheng, J., 2012b, Triphenylamine- functionalized graphene decorated with Pt nanoparticles and its application in photocatalytic hydrogen production, International Journal of Hydrogen Energy, 37 (6), 4880-4888.

Lubitz, W., Ogata, H., Rüdiger, O. ve Reijerse, E., 2014, Hydrogenases, Chemical Reviews, 114 (8), 4081-4148.

Ma, N., Wei, B., Cao, W., Gao, H. ve Xu, L., 2017, Carbon dots/Cu2MoS4 nanosheets hybrids with efficient photoelectrochemical performance, Materials Letters, 197, 79-82.

Ma, Y., Wang, X., Jia, Y., Chen, X., Han, H. ve Li, C., 2014, Titanium Dioxide-Based Nanomaterials for Photocatalytic Fuel Generations, Chemical Reviews, 114 (19), 9987-10043.

Maeda, K., Eguchi, M., Youngblood, W. J. ve Mallouk, T. E., 2008, Niobium Oxide Nanoscrolls as Building Blocks for Dye-Sensitized Hydrogen Production from Water under Visible Light Irradiation, Chemistry of Materials, 20 (21), 6770- 6778.

Mareček, V. ve Samec, Z., 1983, Determination of calcium, barium and strontium ions by differential pulse stripping voltammetry at a hanging electrolyte drop electrode, Analytica Chimica Acta, 151, 265-269.

Margalias, A., Seintis, K., Yigit, M. Z., Can, M., Sygkridou, D., Giannetas, V., Fakis, M. ve Stathatos, E., 2015, The effect of additional electron donating group on the photophysics and photovoltaic performance of two new metal free D-π-A sensitizers, Dyes and Pigments, 121, 316-327.

Más‐Montoya, M. ve Janssen René, A. J., 2017, The Effect of H‐ and J‐Aggregation on the Photophysical and Photovoltaic Properties of Small Thiophene–Pyridine– DPP Molecules for Bulk‐Heterojunction Solar Cells, Advanced Functional Materials, 27 (16), 1605779.

Merki, D., Fierro, S., Vrubel, H. ve Hu, X., 2011, Amorphous molybdenum sulfide films as catalysts for electrochemical hydrogen production in water, Chemical Science, 2 (7), 1262-1267.

Merki, D. ve Hu, X., 2011, Recent developments of molybdenum and tungsten sulfides as hydrogen evolution catalysts, Energy & Environmental Science, 4 (10), 3878- 3888.

Merki, D., Vrubel, H., Rovelli, L., Fierro, S. ve Hu, X., 2012, Fe, Co, and Ni ions promote the catalytic activity of amorphous molybdenum sulfide films for hydrogen evolution, Chemical Science, 3 (8), 2515-2525.

Mourdikoudis, S. ve Liz-Marzán, L. M., 2013, Oleylamine in Nanoparticle Synthesis, Chemistry of Materials, 25 (9), 1465-1476.

Nagatani, H., Dejima, S., Hotta, H., Ozeki, T. ve Osakai, T., 2004, Photoinduced electron transfer of 5,10,15,20-tetraphenylporphyrinato zinc(II) at the polarized water/1,2-dichloroethane interface, Anal Sci, 20 (11), 1575-1579.

Nieminen, J. J., Hatay, I., Ge, P., Mendez, M. A., Murtomaki, L. ve Girault, H. H., 2011, Hydrogen evolution catalyzed by electrodeposited nanoparticles at the liquid/liquid interface, Chem Commun, 47 (19), 5548-5550.

O'Regan, B. ve Grätzel, M., 1991, A low-cost, high-efficiency solar cell based on dye- sensitized colloidal TiO2 films, Nature, 353, 737.

Ozel, F., Yar, A., Aslan, E., Arkan, E., Aljabour, A., Can, M., Patir, I. H., Kus, M. ve Ersoz, M., 2015, Earth-Abundant Cu2CoSnS4Nanofibers for Highly Efficient H2Evolution at Soft Interfaces, ChemNanoMat, 1 (7), 477-481.

Ozel, F., Aslan, E., Istanbullu, B., Akay, O. ve Hatay Patir, I., 2016a, Photocatalytic hydrogen evolution based on Cu2ZnSnS4, Cu2NiSnS4 and Cu2CoSnS4 nanocrystals, Applied Catalysis B: Environmental, 198, 67-73.

Ozel, F., Aslan, E., Sarilmaz, A. ve Hatay Patir, I., 2016b, Hydrogen Evolution Catalyzed by Cu2WS4 at Liquid-Liquid Interfaces, ACS Applied Materials & Interfaces, 8 (39), 25881-25887.

Pan, Y., Lin, Y., Chen, Y., Liu, Y. ve Liu, C., 2016, Cobalt phosphide-based electrocatalysts: synthesis and phase catalytic activity comparison for hydrogen evolution, Journal of Materials Chemistry A, 4 (13), 4745-4754.

Pastore, M. ve De Angelis, F., 2009, Aggregation of organic dyes on TiO2 in dye- sensitized solar cells models: an ab initio investigation, ACS Nano, 4 (1), 556- 562.

Quaino, P., Juarez, F., Santos, E. ve Schmickler, W., 2014, Volcano plots in hydrogen electrocatalysis – uses and abuses, Beilstein Journal of Nanotechnology, 5, 846- 854.

Ren, X., Wang, W., Ge, R., Hao, S., Qu, F., Du, G., Asiri, A. M., Wei, Q., Chen, L. ve Sun, X., 2017a, An amorphous FeMoS4 nanorod array toward efficient hydrogen evolution electrocatalysis under neutral conditions, Chemical Communications, 53 (64), 9000-9003.

Ren, X., Wu, D., Ge, R., Sun, X., Ma, H., Yan, T., Zhang, Y., Du, B., Wei, Q. ve Chen, L., 2017b, Self-supported CoMoS4 nanosheet array as an efficient catalyst for hydrogen evolution reaction at neutral pH, Nano Research.

Rivier, L., Stockmann, T. J., Méndez, M. A., Scanlon, M. D., Peljo, P., Opallo, M. ve Girault, H. H., 2015, Decamethylruthenocene Hydride and Hydrogen Formation at Liquid|Liquid Interfaces, The Journal of Physical Chemistry C, 119 (46), 25761-25769.

Rivier, L., Peljo, P., Vannay, L. A. C., Gschwend, G. C., Méndez, M. A., Corminboeuf, C., Scanlon, M. D. ve Girault, H. H., 2017, Photoproduction of Hydrogen by Decamethylruthenocene Combined with Electrochemical Recycling, Angewandte Chemie International Edition, 56 (9), 2324-2327.

Roy, P., Jha, A., Yasarapudi, V. B., Ram, T., Puttaraju, B., Patil, S. ve Dasgupta, J., 2017, Ultrafast bridge planarization in donor-π-acceptor copolymers drives intramolecular charge transfer, Nature Communications, 8 (1), 1716.

Samec, Z., Mareček, V., Koryta, J. ve Khalil, M. W., 1977, Investigation of ion transfer across the interface between two immiscible electrolyte solutions by cyclic voltammetry, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 83 (2), 393-397.

Samec, Z., Mareček, V. ve Weber, J., 1979a, Charge transfer between two immiscible electrolyte solutions: Part II. The investigation of Cs+ ion transfer across the nitrobenzene/water interface by cyclic voltammetry with IR drop compensation, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 100 (1), 841-852.

Samec, Z., Mareček, V. ve Weber, J., 1979b, Detection of an electron transfer across the interface between two immiscible electrolyte solutions by cyclic voltammetry with four-electrode system, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 96 (2), 245-247.

Samec, Z., Mareček, V. ve Weber, J., 1979c, Charge transfer between two immiscible electrolyte solutions: Part IV. Electron transfer between hexacyanoferrate(III) in water and ferrocene in nitrobenzene investigated by cyclic voltammetry with four-electrode system, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 103 (1), 11-18.

Samec, Z., Homolka, D. ve Mareček, V., 1982, Charge transfer between two immiscible electrolyte solutions part VIII. Transfer of alkali and alkaline earth-metal cations across the water/nitrobenzene interface facilitated by synthetic neutral ion carriers, Journal of Electroanalytical Chemistry and Interfacial Electrochemistry, 135 (2), 265-283.

Samec, Z., 2004, Electrochemistry at the interface between two immiscible electrolyte solutions (IUPAC Technical Report). Pure and Applied Chemistry. 76: 2147. Scanlon, M. D., Bian, X., Vrubel, H., Amstutz, V., Schenk, K., Hu, X., Liu, B. ve

Girault, H. H., 2013, Low-cost industrially available molybdenum boride and carbide as "platinum-like" catalysts for the hydrogen evolution reaction in biphasic liquid systems, Phys Chem Chem Phys, 15 (8), 2847-2857.

Shao, L., Qian, X., Wang, X., Li, H., Yan, R. ve Hou, L., 2016, Low-cost and highly efficient CoMoS4/NiMoS4-based electrocatalysts for hydrogen evolution reactions over a wide pH range, Electrochimica Acta, 213, 236-243.

Shimidzu, T., Iyoda, T. ve Koide, Y., 1985, An advanced visible-light-induced water reduction with dye-sensitized semiconductor powder catalyst, J Am Chem Soc, 107 (1), 35-41.

Staszak-Jirkovský, J., Malliakas, Christos D., Lopes, Pietro P., Danilovic, N., Kota, Subrahmanyam S., Chang, K.-C., Genorio, B., Strmcnik, D., Stamenkovic, Vojislav R., Kanatzidis, M. G. ve Markovic, N. M., 2015, Design of active and stable Co–Mo–Sx chalcogels as pH-universal catalysts for the hydrogen evolution reaction, Nature Materials, 15, 197.

Su, B., 2006, Assembly and reactivity of nanoparticles at liquid/liquid interfaces, EPFL, Lausanne, Switzerland.

Tiwari, A., Mondal, I. ve Pal, U., 2015, Visible light induced hydrogen production over