• Sonuç bulunamadı

Sonuç ve Öneriler

Belgede E III / TOM III (sayfa 50-53)

ELEKTRONİK ORTAMDA TANITILMASI

5- Sonuç ve Öneriler

Müzeler, geçmişe ait değerlerimizin saklanması, belgelenmesi ko-runması ve yaygınlaştırılması açısından önemli görevler üstlenmişlerdir.

Müzelerde yer alan örnekler sadece bulundukları toplumun özelliklerini yansıtmakla kalmazlar dünya kültürel mirasına da katkıda bulunurlar.

Seyahat edilen ülkelerdeki görülecek ilk yer bir çok insan için müzeler-dir.

Günümüz elektronik ve bilişim (e-eğitim, e-kitap, e-sanat, e-müze, vb.

gibi) teknolojilerindeki gelişmeler bizleri her alanda bilgiye ulaştırabildiği gibi internet ortamında görsel olarak ulaşabileceğimiz sanal ortamlar oluş-turmuştur.

Elektronik ortamlarda yayınlanan eğitici faaliyetlere destek verecek sanal müzelerin oluşturulması kültürel özelliklerimize en kısa yoldan, en ekonomik şekilde ulaşmak çağımızda çok önemlidir. Sanal müzeleri, du-rağan kültür varlıklarının aktif hale getirildiği ortamlar olarak tanımlaya-biliriz. Sanal ortamlarda tanıtım yapılması müzelerin işlevselliği açısından ve toplum eğitimine verdiği katkıdan dolayı da çok önemlidir.

Bilgisayar ve bilişim teknolojisinin yaygın olarak kullanıldığı çağımız da bilgiye anında ulaşmak ve en önemlisi kültürel değerlerin geniş kitlele-re tanıtımı için sanal müzelekitlele-re ihtiyaç vardır.Bu bağlamda ,kitlele-resmi ve özel müzeler koleksiyonlarını internet ortamına taşıyarak sanal müzeciliğin yaygınlaştırılmasına destek olmalıdırlar.Bu alanda araştırma ve belgeleme yapan özel ve resmi kurumlarda, eğitim kurumlarında elektronik ortamın kullanılması sanal müzeciliğin gelişmesine ve maddi kültürlerin

Çorap ve eldiven örgüsünde kök boyalı yün kullanılmıştır.Örgü kompozisyonlarında ; birbirini takip eden bordürlerde iç içe geometrik,bitkisel,sembolik ve figürlü motiflerin sıralandığı görülmektedir. yaygınlaştırılması açısından önemli görevler üstlenmişlerdir.Müzelerde yer alan örnekler sadece bulundukları toplumun özelliklerini yansıtmakla kalmazlar dünya kültürel mirasına da katkıda bulunurlar.Seyahat edilen ülkelerdeki görülecek ilk yer bir çok insan için müzelerdir.

Günümüz elektronik ve bilişim (e-eğitim, e-kitap,e-sanat, e-müze, vb. gibi) teknolojilerindeki gelişmeler bizleri her alanda bilgiye ulaştırabildiği gibi internet ortamında görsel olarak ulaşabileceğimiz sanal ortamlar oluşturmuştur.

Elektronik ortamlarda yayınlanan eğitici faaliyetlere destek verecek sanal müzelerin oluşturulması kültürel özelliklerimize en kısa yoldan ,en ekonomik şekilde ulaşmak çağımızda çok önemlidir. Sanal müzeleri , durağan kültür varlıklarının aktif hale getirildiği ortamlar olarak tanımlayabiliriz. Sanal ortamlarda tanıtım yapılması müzelerin işlevselliği açısından ve toplum eğitimine verdiği katkıdan dolayı da çok önemlidir.

Bilgisayar ve bilişim teknolojisinin yaygın olarak kullanıldığı çağımız da bilgiye anında ulaşmak ve en önemlisi kültürel değerlerin geniş kitlelere tanıtımı için sanal müzelere ihtiyaç vardır.Bu bağlamda ,resmi ve özel müzeler koleksiyonlarını internet ortamına taşıyarak sanal müzeciliğin yaygınlaştırılmasına destek olmalıdırlar.Bu alanda araştırma ve belgeleme yapan özel ve resmi kurumlarda, eğitim kurumlarında elektronik ortamın

sına hız kazandıracaktır.

Ayrıca, kültürlerin büyük bir bölümünü oluşturan “Etnoğrafik eserler”in sanal ortamlarda sunulması bireylere, araştırmacılara bilgilendirme, belge-lendirme ve detaylar konusunda hızlı çalışma ve analiz ortamı sağladığı gibi , koruma altındaki örneklerin ömrünü uzatmak açısından da büyük katkı sağlayacaktır.

Yozgat Müzesinde incelenen örneklerden bir bölümünü oluşturan 129 adet eser araştırma kapsamında teknik,materyal,renk ,motif,kompozisyon özellikleri açısından incelenmiş envanter numaraları verilerek teknik ,ma-teryal ve boyut bilgileri ile sanal ortamda “www.turklacemuseum.org

“adresinde “araştırmalar& yayınlar” bölümünde sunulmuştur.

Sonuç olarak; Kültürlerin korunmasında,yaşatılmasında,gelecek nesil-lere aktarılmasında bilimsel çalışmalar çok önem taşıdığı gibi,tanıtılmasında izlenecek yol ve yöntemler de o kadar önemlidir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi “Atılacak her adım, verilecek kararlar, gerçeklerden, ihtiyaçlardan doğmalı, gerçek-lere, ihtiyaçlara dayanmalı, ayrıca mutlaka bir gelişme amacına yönelmeli”dir.

KAYNAKÇA

Acun,Hakkı, (2000) “Yozgat ve Yöresi Türk Devri Yapıları” Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı. Türk Ocakları Yozgat Şb.Yayınları, Tarih ve Kültür Serisi-No:1,Yozgat. s.79-132.

Arlı, Mustafa, Ilgaz, F. (1992) “Türk El Sanatları Atlası Üzerinde Yöntem ve Öneriler” IV. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Bildirileri. Ankara.

Atagök,Tomur (1995), “Çağdaş Müzecilik Uygulamaları için Müzecilik Eğitimi” II. Müzecilik Semineri Bildirileri. 19-23 Eylül.

İstanbul. s.3.

Aytaç, Çetin, (1982) El Dokumacılığı, M.E.B. Yayınevi. İstanbul Barışta,Örcün.(2003) “Halk Bilimi Müzeciliği ve El Sanatları”

Türkiye de Halk Bilimi Müzeciliği ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri.

G.Ü. THBMER. Yayını. Ankara.

Barışta, H. Örcün. (1999) Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri. Kültür Bakanlığı Yayınları: 2342.T.T.K. Basımevi, Ankara.

Barışta, H. Örcün. (1995) Türk İşleme Sanatı Tarihi. Gazi Üniversitesi, Yayın No: 201. G.Ü. İletişim Fakültesi Basımevi; Ankara.

1058

Baykasoğlu, Nursel. (1994) Suzeni (İlme-Kasnak İşi) G.Ü. Mesleki Eğitim Fakültesi Yayın No:8, Ankara.

Cansız, İsmail. (2000) “Osmanlı Döneminde Yozgat ta Sosyal ve Kültürel Hayat” Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı. Türk Ocakları Yozgat Şb.Yayınları, Tarih ve Kültür Serisi-No: 1. Yozgat s. 220-251.

Karpuz, Haşim (2003) “Dünya ve Türkiye de Halk Bilimi Müzeciliği Üzerine Genel Bir Değerlendirme” Türkiye de Halk Bilimi Müzeciliği ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri. G. Ü. THBMER. Yayını.Ankara. s.

180-186.

Koç, Fatma-Pamuk, Beyhan. “Geleneksel Türk Giyim Kuşamının Derlenmesi ve Belgelenmesinde Uygulanacak Bir Dökümantasyon Denemesi” Türkiye de Halk Bilimi Müzeciliği ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri. G.Ü. THBMER. Yayını. Ankara. 6. 243-255.

Koçu, Reşat Ekrem. (1996) Türk Giyim,Kuşam ve Süslenme Sözlüğü.

Güncel Yayıncılık: 18. İstanbul.

Korkusuz, Süheyla, (1971) Nakış Temel Bilgileri, Tekniği Uygulamalar ve Örnekleri. Ankara.

Örnek, Sedat Veyis (1977) Türk Halk Bilimi. Türkiye İş bankası Kültür yayınları:180, Ankara.

Özbel, Kenan. (1945) El Sanatları I Anadolu Çorapları. C.H.P. Halk Evleri Bürosu Yayını, Ankara.

Öztürk, İsmail. (1998) Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş. Ürün yayınları, Ankara.

Öztürk, İsmail. (1985) 4.Ulusal El sanatları Sempozyumu Bildirileri.

9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları, No:25. İzmir.

Özder, Lale. (1999) İç Anadolu Bölgesi Geleneksel Kadın Başlıkları.

Kültür Bakanlığı Yayınları: 2330/22. Ankara.

Markaloğlu, Şehdabe. (2004) Dival İşleme (Sırma-Maraş İşi) Özkan Matbaacılık, Ankara.

Yozgat 1991 İl Yıllığı (1991). Sevinç Matbaası.Ankara.

İNTERNET

http://www.yozgatmuzesi.gov.tr/muze.html

Belgede E III / TOM III (sayfa 50-53)