• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

4.1. Sonuç

Bu araştırmada özel yetenekli öğrencilere yönelik kişiler arası iletişim becerilerini destekleyici bir program geliştirilerek 7 haftalık program şeklinde 13-18 yaşlarındaki katılımcılardan oluşan deney grubuna uygulanmış ve bu uygulama sonucunda özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bulgulardan da anlaşıldığı gibi Özel Yetenekli Öğrencilere Yönelik Kişiler Arası İletişim Becerilerini Destekleyici Programının (ÖYKİDEP); etkin dinleme, açık iletişim, beden dili, empati, etik iletişim, ortak iletişim ve sanal iletişim alanlarında sorun yaşayan özel yetenekli öğrencilerin iletişim beceri düzeylerini arttırma yönünde olumlu etki ettiği görülmüştür. İzleme testi sonucunda elde edilen bulgulardan anlaşıldığı gibi bu olumlu etkinin son-test ve izleme testi uygulamaları boyunca devam ettiği anlaşılmıştır. Ayrıca aşağıda verilen araştırmanın nicel ve nitel boyutuna ilişkin sonuçlar ÖYKİDEP modelinin özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri düzeylerini arttırmada ve bu etkiyi devam ettirmede etkili bir program olduğunu ortaya koymuştur.

4.1.1. Araştırmanın Nicel Boyutuna İlişkin Sonuçlar

İletişim Becerileri Boyutu:

1. “Özel Yetenekli Öğrencilerin Kişiler Arası İletişim Becerilerini Destekleyici Programına uygulanan deney grubu ile kontrol grubunun iletişim becerileri düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?” sorusuna göre aşağıdaki alt boyut sonuçlarına ulaşılmıştır.

1a. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri ön-test puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri ön-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

1b. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri ön-test puan ortalamaları, son-test puan ortalamaları ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark var bulunmuştur. Bu sonuç araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan ÖYKİDEP modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

1c. Kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri ön-test puan ortalamaları, son-test puan ortalamaları ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu sonuç, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

1d. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri son-test puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir. 1e. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri izleme testi puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileri izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak deney grubu ile kontrol grubunun iletişim becerileri düzeyleri arasında anlamlı bir farkın bulunması araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan ÖYKİDEP modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

Sosyal Medya Kullanım Yeterliği Boyutu

2. “Özel Yetenekli Öğrencilerin Kişiler Arası İletişim Becerilerini Destekleyici Programına uygulanan deney grubu ile kontrol grubunun sosyal medya kullanım yeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?” sorusuna göre aşağıdaki alt boyut sonuçlarına ulaşılmıştır.

2a. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik ön-test puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik ön-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 2b. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik ön-test puan ortalamaları, son-test puan ortalamaları ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuç, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan ÖYKİDEP modelinin özel yetenekli öğrencilerin çevrim içi iletişim becerilerinin arttırılmasında etkili olduğunu göstermektedir.

2c. Kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik ön-test puan ortalamaları, son-ön-test puan ortalamaları ve izleme ön-testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu sonuç, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

2d. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik son-test puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik son-test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

2e. Deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik izleme testi puan ortalamaları ile kontrol grubundaki özel yetenekli öğrencilerin sosyal medya kullanım yeterlik izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan program modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak deney grubu ile kontrol grubunun sosyal medya kullanım yeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir farkın bulunması, araştırmada özel yetenekli öğrenciler için uygulanan ÖYKİDEP modelinin etkili olduğunu göstermektedir.

4.1.2. Araştırmanın Nitel Boyutuna İlişkin Sonuçlar

Öğrencilerin araştırma sorularına verdikleri yanıtlar, video kayıtları, gözlem ve öğrenci günlüklerine göre şu sonuçlara ulaşılmıştır (Etkinlik detayları ekler kısmında verilmiştir): 1. Birinci hafta birinci ve ikinci oturum sonrasında “resmi tasvir et” ve “saklı ifade” etkinliklikleri ile “etkin dinleme” sorunu yaşayan özel yetenekli öğrencilerin etkin dinleme becerilerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı tespit edilmiştir.

2. İkinci hafta üçüncü ve dördüncü oturum sonrasında “anlaşmazlıklara alternatif çözümler” ve “yumruklar etkinliği” adlı etkinlikler ile özel yetenekli öğrencilerin “açık iletişim” sorunlarına çözüm olarak açık iletişim becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı ortaya çıkmıştır.

3. Üçüncü hafta beşinci ve altıncı oturum sonrasında “beden dili oyunu” ve “göz teması” etkinlikleri ile “beden dilini kullanma” sorunu yaşayan özel yetenekli öğrencilerin beden dilini kullanma becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı ortaya çıkmıştır.

4. Dördüncü hafta yedinci ve sekizinci oturum sonrasında “algı farklılıklarını anlama” ve “empati haritası” etkinlikleri ile özel yetenekli öğrencilerin “empati kurma” becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı tespit edilmiştir.

5. Beşinci hafta dokuzuncu ve onuncu oturum sonrasında “etik ikilem etkinliği” ve “yaşanan ikilem etkinliği” etkinlikleri ile özel yetenekli öğrencilerin “etik iletişim” becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı ortaya çıkmıştır.

6. Altıncı hafta on bir ve on ikinci oturum sonrasında “ayrıntılardaki yakınlık” ve “son sözcük” etkinlikleri ile özel yetenekli öğrencilerin “ortak iletişim” becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı görülmüştür.

7. Yedinci hafta on üç ve on dördüncü oturum sonrasında “ne paylaştığını bil” ve “internetteki kimliğim” etkinlikleri sonrasında özel yetenekli öğrencilerin “sanal iletişim” becerilerinin etkinlik öncesine göre arttığı tespit edilmiştir.