• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç

Gençlik Spor İl Müdürlüklerine Bağlı Gençlik Merkezlerindeki Görsel Sanat Eğitimi Çalışmalarının Durum Tespiti adlı bu araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

5.1.1. Demografik Özelliklere Yönelik Sonuçlar

Gençlik merkezlerinde görevlendirilen yöneticilerin üçü de Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunudur. Bu durum merkezde yürütülen programların spor ağırlıklı olduğu, görsel sanatlar eğitimi programının ikinci plana atıldığı sonucunu çıkarmaktadır.

Öğrencilerin çoğunluğu anne ve babalarıyla yaşamakta, sadece bir tanesi erkek yetiştirme yurdunda kalmaktadır. Bununla birlikte, anne ve babaların eğitim durumu, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumlarının daha çok düşük veya orta seviyede olmasından kaynaklı, çocukları ile ilgilenmedikleri, bazılarının çocuklarının gençlik merkezine devamından haberdar olmadıkları sonucuna varılmaktadır.

5.1.2. Fiziki Ortama Yönelik Sonuçlar

Gençlik merkezleri genel amaçlarını gerçekleştirebilecek fiziksel ve donanımsal yeterliliğe sahip değildir. Bununla birlikte kurumun fiziksel ve donanımsal nitelikleri, tüm programların öğretimi açısından yeterli olmadığı sonucunu getirmektedir. Ayrıca öğretici ve öğrencilerin merkez binasının mimari yapısını estetik bulmadıkları, buradan hareketle mimari yapısının estetik görünümünün öğrencilerin öğrenmeleri üzerine olumsuz etki ettiği anlaşılmaktadır.

Öğrencilerin ve öğreticilerin görsel sanatlar öğretimi açısından öğrenim görülen fiziki mekânların aydınlatma, havalandırma, mekân soğukluğu, ısınma, bitişik salonlarda spor yapanların gürültüsü ve araç-gereç eksikliği konusunda olumsuz bir ortak görüşe sahip oldukları sonucuna varılmaktadır.

5.1.3. Görsel Sanatlar Programına Yönelik Sonuçlar

Yöneticilere göre; gençlik merkezlerinde programların amaçlarına ulaşmasında sorunlar yaşandığı ve bu sorunların genellikle fiziksel koşullar, veli ve öğrencilerden kaynaklandığı, ayrıca gençlik merkezlerinde uygulanan programlarla örgün eğitimdekine benzer programların eksikliklerinin giderildiği ve öğrencilere katkı sağlanan programların bulunduğu görülmektedir. Öğrencilerinin gençlik merkezlerindeki programa katılmaları için reklam, broşür, afiş ve radyo yayınları gibi araçları kullandıkları, en çok Görsel Sanatlar, Satranç, Gitar, Ney, Bağlama, Basketbol ve Voleybol programlarını tercih ettikleri, beklenen öğrenim çıktılarının da en çok görsel sanatlar eğitimi programından aldıkları sonucuna varılmaktadır.

Öğreticilere göre; gençlik merkezlerindeki eğitimin örgün eğitimi destekler nitelikte olduğu, görsel sanatlar programının ders içeriğini öğreticilerin kendilerinin hazırladığı ve görsel sanatlar programının hedeflerine ulaşmadığı, öğreticilere göre öğrencilerinin görsel sanatlar programını tercih etme nedenlerinin çeşitlilik gösterdiği sonucuna ulaşılmaktadır.

Öğrencilerin görsel sanatlar programını mesleklerini belirlemek ve yeteneklerini geliştirmek için tercih ettikleri, görsel sanatlar programından beklentilerinin çeşitlilik gösterdiği, farklı yaş gruplarının aynı eğitime tabi tutulmasından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşadıkları sonucuna varılmaktadır. Görsel sanatlar programının, öğrencilerin çeşitlilik gösteren eksikliklerini tamamlamada etkili olduğu, öğrencilere göre olumlu sonuçlar verdiği anlaşılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin programa ilişkin memnuniyetlerinin iyi düzeyde olduğu, öğretmenin öğrencileri ile iletişimlerinin iyi olduğu ve öğrencilerinin görevlerini yerine getirmede istekli oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

5.1.4. Görsel Sanatlar Dersi İşleyişine Yönelik Sonuçlar

Öğrencilerin gençlik merkezlerindeki eğitimi, örgün eğitime göre daha iyi; konu yönünden ve teknik açıdan daha farklı buldukları, gençlik merkezlerindeki ders saatlerinin fazla oluşundan dolayı memnuniyet duydukları sonucuna varılmıştır.

5.1.5. Görsel Sanatlar Dersinde Kullanılan Öğretim ve Değerlendirme Yöntemlerine Yönelik Sonuçlar

Öğreticilerin gençlik merkezlerinde uygulanan öğretim yöntemlerini yeterli buldukları derslerinde ağırlıklı olarak anlatma, uygulama yöntemini tercih ettikleri; fiziksel ve donanımsal sıkıntılardan dolayı öğrenme ve öğretme süreçlerinde sayısal teknoloji kullanımına yer vermedikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğreticilerin uygulamalı çalışmalar, görsel sanatlar kültürü öğrenme alanları ve öğrenme öğretme süreçlerinde Sanat Tarihi, Estetik ve Sanat Eleştirisi alanlarına yer verilmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerini değerlendirmede izlenecek yol ve değerlendirmenin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili farklı görüşlere sahip oldukları fakat öğreticilerin notla değerlendirme yapılmaması konusunda aynı görüşte birleştikleri sonucuna varılmıştır.

Öğrenciler tarafından en çok dile getirilen görüşün öğreticinin iletişiminin iyi olmasıdır. Öğrencilerin öğreticilerin onlara yaklaşımı ile ilgili görüşlerinin birbirinden farklılık gösterdiği söylenebilir.

Öğrencilerin, çalışmalarının değerlendirilmesi hakkında farklı görüşlere sahip oldukları, öğreticilerinin tutum ve davranışlarının, kendilerinin sanatsal eğitimlerini olumlu yönde etkilediğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.

5.1.6. Katılımcıların Motivasyonlarını Etkileyen Etmenlere Yönelik Sonuçlar Yöneticilere göre; bütçenin gençlik merkezinin kuruluş ve genel amaçlarını gerçekleştirebilecek yeterlilikte olmadığı, ek kaynak sağlama imkânları olduğu fakat ek kaynak sağlamada sıkıntı yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Gençlik merkezlerindeki yöneticiler; bütçelerini daha çok spor alanındaki programlara ayırdıkları ve görsel sanatlar programının bütçelerini etkilemediğini düşündüklerini ifade etmişlerdir. Buna göre, gençlik merkezlerinin bütçelerine herhangi bir program için ayrılan ödeneklerin, diğer programları olumsuz etkilemediği sonucuna varılmıştır. Öğrencilerden kurs ücreti

alınmamasının Gençlik Merkezleri etkinliğine katılımı artırmada etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.

Öğreticilerin merkez binasının mimari yapısını estetik bulmadıkları ve bu durumun öğrencilerin öğrenmeleri üzerine olumsuz etkileri olduğu, öğrencilerin kursları ve derslerinin olmadıkları zaman derslere devam ettikleri ve öğrencilerin çeşitli nedenlerle devamsızlık yaptıkları söylenebilir.

Öğreticilerin görüşleri incelendiğinde öğreticilerin öğrencileri ile iletişimlerinin iyi olduğu ve öğrencilerinin görevlerini yerine getirmede istekli oldukları söylenebilir. Ayrıca öğreticilerin öğrencilerinin performanslarından memnun oldukları ifade edilebilir.

Öğrencilerin tamamına yakınının merkezdeki öğrenme ortamlarında görsel sanatlar açısından motivasyon artırıcı unsurların olmadığını düşündükleri ayrıca bu unsurlara öğrenme ortamlarında yer verilmesinin öğrencilerin motivasyonlarını artırmak açısından etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır .

Öğrencilerin tamamının öğreticilerinin tutum ve davranışları ile sanatsal öğrenimlerini olumlu yönde etkilediğini düşündükleri söylenebilir.

5.1.7. Gözlem Verilerine İlişkin Sonuçlar

Genel olarak gözlem verileri incelendiğinde öğreticilerin günlük ders planları yapmadıkları ve ders sürecini plansız bir şekilde yürüttükleri; konunun daha iyi anlaşılabilmesi için yeterli düzeyde örnek göstermedikleri ve aynı zamanda dersi bir sonraki dersle ilişkilendirmede sıkıntılar yaşadıkları sonucuna varılmıştır. Sınıf içerisinde gerekli materyallerin ve malzemelerin eksik olduğu, öğreticilerin öğrencilerle sınıf içi etkileşimlerinin iyi düzeyde olduğu ve zaman yönetimini iyi düzeyde kullandıkları sonucuna varılmıştır. Öğreticilerin konu alanı, ölçme değerlendirme, öğrenciyi derse motive etme ve dersteki genel tutumlarının kısmen yeterli olduğu sonucuna varılmıştır.

Genel olarak değerlendirildiğinde, yapılan görüşmelerden elde edilen veriler ile gözlemler sonucunda elde edilen veriler arasında benzerlikler görüldüğü; katılımcıların ifadeleri ile gözlem sonuçlarının örtüştüğü sonucuna varılmıştır.

Benzer Belgeler