• Sonuç bulunamadı

Eğlence ve spor amacı ile bir şeyler yapmak insan biyolojisin ve psikolojisinin temel bir gereğidir. İsteğe bağlı olarak yapılan eğlence ve spor amaçlı aktiviteler genellikle zevk, oyalanmak ve keyfi olarak yapılan aktivitelerdir. İnsanların boş zamanlarında gönüllü, isteğe bağlı olarak eğlence ve spor amacı ile katıldıkları faaliyetlere rekreasyon denilmektedir. (http://www.recreation.gov/ (06.05.2011)). İnsanlar günlük yaşamları, çalışma, sosyal görevlerini birincil sıraya, boş zaman aktivitelerini ise birincil işlerinden kalan zamanlarda psikolojik ve sosyal ihtiyaçlar olarak ikincil sıraya koymaktadırlar. Boş zaman aktivitelerini artırmak insan ömrünü uzatır. Yoğun iş temposundan fırsat bulup haftada birkaç gün, boş zamanlarında zihinlerini ve bedenlerini zinde tutacak aktiviteler yaparlar. Bu düşünceler doğrultusunda, boş zaman değerlendirmeleri işlerinin hayat tarzlarının bir parçası olmalıdır. Boş zaman aktiviteleri insan haklarının evrensel tanımı altında kişinin hakkı olarak göz önünde bulundurulur.

2.5.1. Oyna, dinlen, çalış

Boş zaman aktivitelerini oyunların genel içeriklerinden ayırmak zordur, bunlar genellikle çocukların dinlenme/ boş zaman aktiviteleridir. Çocuklar, olgun kişilerin hayatlarını yansıtarak, taklit yeteneklerini gösterebilirler. Bu şekilde çocukların; oyun ve boş zaman, eğlence aktiviteleri, deşarj olma ve fazla enerjiyi açığa çıkarmaları hedeflemektedirler.

2.5.2. Eğlence ve boş zaman aktiviteleri

Eğlence ve boş zaman aktiviteleri yararlı olabildiği gibi zararlıda olabilir. Aktivitelere örnek vermek gerekirse okumak, oynamak, müzik dinlemek, TV izlemek, bahçe işleriyle uğraşmak, avcılık, bireyin hobileri, sportif aktiviteleri gibi aktiviteler yararlıdır. Fakat bazı boş zaman aktiviteleri de zararlı olabilmektedir. Bunlar da; kumar oynamak, içki içmek vs olabilir. Bununla birlikte Amerika‟da devlet yönetiminin boş zaman değerlendirmedeki rolü büyüktür. Eğlence parklarının ve açık alanların çokluğu dikkat çekmektedir. Amerika‟da sosyal alanlar ve eğlence merkezleri tahmini olarak

ekonomiye 730 dolar yıllık katkıda bulunmaktadır. Bu alanlar ve eğlence merkezlerinin yanında 6,5 milyonda çalışma alanı oluşturmuşlardır.

2.5.3. Düzenlenmiş boş zaman eğlence merkezleri

Özel aktivite merkezleri gelirini üyelerinden topladığı aylık ücretlerle karşılar. Örnek olarak doğal parklar (YMCA/Genç Kadın/Erkek Aktivite Merkezleri, Kiwanis and Disney World) verilebilir.

2.5.4. Sağlık ve boş zaman aktiviteleri

Eğlence ve boş zaman aktivite merkezlerinde sağlık için yararlı olan birçok aktivite vardır. Eğlence terapisi bu etkiyi oluşturmak için geliştirilmiştir. Bunun yanında birçok terapi yaşlılar, özürlüler, kronik hastalıkları olan kişiler için bakım rehabilitasyonu için uygulanmaktadır. Eğlence ve boş zaman fiziksel aktiviteleri obezite, kemik erimesi ve kanser riskini azaltmakta büyük önem taşır. Aşırı macera içeren aktiviteler bireyler için zararlı olacağı düşünülmektedir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Recreation (12/04/2011)

2.5.5. Yaz Kampları

Yaz kampları çocukları ve 13-18 yaş arası gençlerin yaz aylarında bir öğretmen (lider) eşliğinde uygulanan programlardır. Bu kamplara katılan çocuklara ve ergenlik çağındaki gençlere kampçı denilmektedir. Geleneksel yaz kampları, ormanlık ya da ağaçlı yeşillik alanlarda yapılan engebeli arazide yürüyüş yapmak, kano kullanmak, ateş yakmak (kibrit, çakmak kullanmadan) olabilmekle birlikte yeni gelişen yaz kamplarında ise gençlere daha çeşitli aktiviteler sunulmaktadır. Örneğin, Sahne Sanatları, müzik, sihirbazlık, bilgisayar, dil eğitimi, matematik, özürlü çocuklar için özel eğitimler ve zayıflama programları gibi. 2006 yılında, Amerika Kamp Derneği‟nin açıklamasına göre kamp müfredatına %75 oranında yeni programlar eklenmiştir. Bu, büyük ölçüde yaz kamplarına kayıt azaltılmış ve daha küçük bir aile boyutuna getirilmiştir. Bütün bu yenilikler, çocukların ve gençlerin daha iyi eğitilmesinde önem taşımaktadır. Bu eğitim ve eğlence kamplarının yanında, dini konularda da gençleri eğiten kamplar vardır.

Yaz kamplarının öncelikli amacı, çocukları ve gençleri eğitim ve kültür alanında geliştirmektir. Yaz kamplarıyla çocukların ve gençlerin sorumluluk almalarına ve

aldıkları sorumluluğu yerine getirmeleri amaçlanmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde bu tarz aktiviteler düzenlenmekte; çocukların ve gençlerin kişilik gelişimi, sorumluk duygularının gelişimi, eğitim ve kültür alanında bilgi edinmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. http://en.wikipedia.org/wiki/Summer_camp (03/04/2011)

2.5.6. Girls and Boys Clup ( Kız ve Erkek Klüpleri)

Bu Kulüp 1860 yılında Connecticut eyaletinin, Hartford şehrinde kurulmuştur. 1906‟da erkek çocuklar için açılan 53 tane bağımsız kurum birleştirilerek Boston‟da federal bir kulüp altında toplanmıştır. 1931 yılında bu organizasyon Erkekler Kulübü (Boys Club) adı altında yeniden isimlendirilmiştir. 1990 yılında ise Amerika‟nın Kızlar ve Erkekler Kulübü adı altında yeniden isimlendirilmiştir. Bu kulübe bağlı 4000‟in üzerinde özerk yerel kulüp vardır. Bunlar Ulusal Federal kuruluşa bağlı bulunmaktadır. Amerika‟da bulunan bütün kulüplerde toplam 4 milyon gence kız erkek demeden hizmet vermektedir. Bu kulüpler Amerika‟daki 50 eyaletin yanı sıra Porto Riko, Virgin Adaları ve dünyadaki Amerikan Askeri Üslerinde 390 farklı bölgede yer almaktadır. Bu kulüplerde 50.000‟e yakın katılımcı vardır.

http://www.bgca.org/Pages/index.aspx (01/03/2011)

Gençlere hizmet vermek için kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Genel Başkanlığı Amerika‟nın Georgia eyaletinin Atlanta şehrindedir. Chicago, Dallas, Newyork ve Los Angeles‟da da bölgesel ofisleri bulunmaktadır. Bu kulüpler vergiden muaf, kısmen devlet tarafından finanse edilen aynı zamanda bağışlarla ayakta duran kurumlardır.

Kulübün misyonu, yardıma ihtiyacı olan gençlere amaçlarına ulaşmak, mevcut kapasitelerini maksimum seviyede ortaya çıkarmak ve kullanmakla birlikte istedikleri kariyeri yapmalarını sağlamak amacıyla çalışmaktadır. Bunun yanında, kulüp programları ve hizmetlerini adım adım geliştirmek, ev ve okul arasındaki akademik boşluğu doldurmak, okul ve veliler arasında köprü kurmakta görevleri arasındadır.

Kız erkek kulüplerinin varlığı ve etkisi her zamankinden daha önemli olmuştur. Çünkü Amerika benzeri görülmemiş bir ekonomik krizin içine girmiştir. Bu kulüp ülke genelinde tüm gençler ve aileleri için çok ciddi yardım sağlamıştır.

Boys and Girls Club‟lar çocuklara ve gençlere çeşitli hizmetler sunmaktadır:

1. Çocuklara ve gençlere öğrenmek ve büyümek için güvenli ortam

2. Duyarlı ve umursayan bireyler yetiştirmek

3.Yaşam kalitesini yükseltmek ve kişisel gelişim programları hazırlamak

4. Gençlere umut ve fırsatlar sunmak

2010 yılına göre üyelerin yüzdelik oranları, 1. % 65‟i azınlık ülkelerden,

2. % 5 5 yaşında ve küçükler

3. % 43 6-10 yaş arası çocuklar

4. % 19 11-12 yaş arası çocuklar

5.% 21 13-15 yaş arası çocuklar

6. % 12 16-18 yaş arası gençler

7. % 55 erkek çocuklar ve gençler 8. % 45 kız çocuklar ve gençler

2.5.7. Boys and Girls (B&G ) Club’ların Hizmet Verdiği Alanlar Eğitim ve kariyer programları

B&G kulüplerde bütün kulüplerde uygulanmış olmak üzere üyeye her yıl düzenli bir program stratejisi uygulanır. Kulübün kaynakları göz önünde tutulmaz ve bu şekilde kulüpler gençler, aileleri, okul ve diğer kuruluşlarla ortaklaşa çalışarak en az şu üç yaklaşımı uygular:

1. Akademik olarak zenginleşme, gelişme ve okulların birleşmesi ve birlikte çalışması,

2. Hedeflerin yapılabilmesi,

3. Konuya yoğun müdahale ve mevcut durumu en iyi şekilde yönetmek,

Eğitim ve kariyer programının amacı, bütün kulüp üyelerinin lise ve dengi okullardan zamanında mezun olması ve üniversiteye ya da lise sonrası alacakları ikinci seviyedeki eğitimlere hazır olması ve 21. yüzyılda iyi bir kariyere ulaşmasını sağlamak. Bunun yanı sıra, gençlerin lise ve dengi okullarda sürdürdüğü eğitimden geri kalmamasını sağlamakla yükümlüdür.

http://www.bgca.org/Pages/index.aspx (01/01/2011)

Karakter ve Liderlik

Programın asıl amacı, gençlere sorumlu, farkında ve umursamayan bireyler olmak için ve demokratik sürece katılmak için beceri kazanmalarına yardımcı olmaktır. Bu program, gençlerin liderlik becerilerini geliştiren ve planlama konusunda imkanlar sunmak, karar verme yeteneklerini geliştirmek, kulübe ve toplumsal mirasımıza ve ulusa katkıda bulunmaktır.

Sağlık ve yaşam becerileri

Bu program, girişimci gençlerin kapasitelerini pozitif yönleriyle birleştirir, gençlerin kendi refahları için geliştirir. Gençlere hedeflerini belirtir ve daha başarılı ve kendilerini idare edebilen rahat bir hayat sürmelerine yardımcı olmaktadır.

Sanat

Sanat yeteneği olan gençlerin kendi yeteneklerini keşfetmelerini ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan programdır. Teknolojiyi de kullanarak gençlerin görsel sanatlar alanında çalışmalar yapmalarını ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamaktadır. Yapılan çalışmaları, çeşitli festivallerde ya da sergilerle halkın beğenisine sunmaktadır.

http://www.bgca.org/Pages/index.aspx (01/01/2011)

Spor Sağlıklı Yaşam ve Dinlenme

Bu program sağlıklı yaşam şartlarını geliştirmelerini, serbest zamanlarını doğru değerlendirmelerini, stresten uzak durmalarını, çevreleriyle sosyal ve kendi yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında gençler spor sağlıklı yaşam ve dinlenme konusunda bilgilendirilmektedirler. Onlara yönelik Basketbol, beysbol, voleybol, futbol, tenis, yüzme, vb. gibi aktiviteler düzenlenmektedir.

Özel Programlar

Bu programda, Boys and Girls Club‟ ların da özel ihtiyaçlı gençlere, ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı olmaya odaklanmıştır. Bu özel ihtiyaçlı gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı olunur ve gelişmeleri için gerekli eğitimler verilir.

http://www.bgca.org/Pages/index.aspx (02/04/2011)

Benzer Belgeler