• Sonuç bulunamadı

Turizm olayının gerçekleşmesinde en önemli unsur destinasyonlardır. Destinasyon bir turistin turistik gezisi sırasında, turistik deneyim kazandığı bir ya da birden fazla coğrafik alanlar bütünüdür. Dolayısı ile destinasyonlar hem arz hem de talep bakımından önemli bir konumdadır. Bu nedenle, turizmde hedeflere ulaşabilmek için destinasyonların tanınırlığını artırmak gerekmektedir. Destinasyonların tanınırlığını artırmak, başarılı destinasyon pazarlama planı oluşturma, oluşturulan planı söz konusu plana uygun olarak gerçekleştirme, hedeflenen plana ulaşma durumunun kontrolü ve eksiklerin dikkate alınarak ya da avantajların daha belirgin ortaya konarak tekrar destinasyon pazarlama faaliyetleri oluşturmak ile mümkündür.

Destinasyonlar çekicilik, ulaşılabilirlik, tesisler, organizasyonlar, aktiviteler ve kolaylaştırıcı hizmetler bileşenlerinden oluşmaktadır. Etkinlikler ise destinasyon çekicilikleri içinde yer almakta ve destinasyona ait kültürel, sosyal ve tarihi doku konusunda güncel bilgiler edinilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle etkinlikler destinasyon pazarlamasında kullanılabilecek önemli bir unsurdur. Pazarlama faaliyetleri, düzenlenen etkiliklerin pazarlanması ya da bir destinasyonun pazarlanması şeklinde değil etkinlik ile destinasyon bütünleştirilerek bir pazarlama planı oluşturma yoluna gidilmelidir. Bu bağlamda etkinlikler için oluşturulan logo ve görsel ögelerde destinasyon ve etkinlik bütünleşmiş bir şekilde ifade edilmeli böylece etkinlik ve destinasyonun bütünleştiği bir marka edinilebilir.

Etkinlik turizmi Avrupa ve Amerika’da yerel halk ve turistler için hoşça vakit geçirmek, aile ve arkadaşlarla birlikte bulunmak, üzerinde yaşanılan bölgelerin değerlerini korumak ve kültür aktarımını sağlayabilmek adına gelişen bir turizm türüdür. Etkinlik turizmi gelişen ve yeni fikirlere açık bir pazardır. Turizmde amaç, turistik destinasyonun sahip olduğu doğal güzellikler, kültürel değerler gibi kaynakları korunarak kullanılmasını sağlayabilmektir. Etkinlik turizmi de kaynakların planlı kullanımı ve kültürel değerlerin korunması noktasında iyi sonuçların alınabileceği bir turizm çeşitidir. Etkinliklerin destinasyona bıraktıkları fiziksel, çevresel, sosyo- ekonomik, kültürel, politik ve ekonomik etkileri bulunmaktadır. Bunun için etki

kontrolleri yapmak ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi olumlu etkilerin ise artırılması gerekmektedir.

Etkinliklerin sosyo-ekonomik etkileri; Gürsoy ve diğerlerine (2004) göre topluluk bağdaşımı, ekonomik yarar, sosyal yarar ve sosyal maliyet faktörlerinden oluşmaktadır. Topluluk bağdaşımı faktörü; şehir projelerine ekonomik kaynak sağlaması, topluluk imajının artırılması, topluluk onurunun oluşturulması ve yerel kültürün korunması ifadelerinden oluşmaktadır. Ekonomik yarar faktörü; istihdamın artırılması, hayat standartlarının yükseltmesi, yeni etkinlik oluşturulması konusunda yerel halkın cesaretlendirilmesi ifadelerinden oluşmaktadır. Sosyal yarar faktörü; yeni rekreasyonel fırsatlar oluşturması, işletmelerin ve kuruluşların pazarlanmasını sağlar ve aile odaklı rekreasyonel fırsatlar sunar ifadelerinden oluşmaktadır. Sosyal maliyetler ise trafik yoğunluğunu arttırır ve kamusal hizmetlerde karışıklığa neden olur ifadelerinde oluşmaktadır.

Etkinliklerin destinasyon pazarlaması etkileri ise olumlu ve olumsuz etkilerden oluşmaktadır. Olumlu etkiler; destinasyon pazarlaması ve artan turist ziyaretleri, turist konaklama süresinin uzaması, destinasyon imajı oluşumuna katkı sağlaması, destinasyonun markalaşmasına katkı sağlamasından oluşmaktadır. Etkinliklerin destinasyon pazarlanmasına olumsuz etkileri ise; toplumun turizme direnmesi, otantikliğin kaybolması ve imajın zedelenmesi şeklinde olabilmektedir.

Araştırmada Türkiye’de yeni bir turizm çeşidi olarak görülmeye başlayan etkinlik turizminin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına etkinlik turizminin sosyo- ekonomik ve destinasyon pazarlamasına yönelik etkilerini ölçmek amaçlanmıştır. Etkinliklerin en sık yapıldığı İstanbul ili, etkinlik etkilerinin en çok olabileceği düşünüldüğünden uygun bir araştırma alanı olduğu varsayılmıştır. İstanbul’da bulunan ve etkinlik düzenleyen işletmelerin sosyo-ekonomik ve destinasyon pazarlaması etkilerine yönelik düşüncelerinin etkinliklerin etkilerini belirlemede birincil veri olarak kullanılabileceği varsayılmıştır.

Etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkilerini ölçmek için Kim ve Uysal (2003)’ın geliştirdiği ölçek kullanılmıştır. 316 seyahat acentası ve 74 fuar

organizatöründen toplanan verilere faktör analizi uygulanmış ve sosyo-ekonomik etkiler dört faktör altında toplanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen faktörler Kim ve Uysal (2003), Gürsoy ve diğerleri (2004) çalışmalarında elde edilen faktörler ile paralellik göstermektedir. Gürsoy ve diğerlerinin (2004) çalışmasında kullanılan ifadeler dört faktör altında toplanmıştır. Birinci faktör olan Topluluk Bağdaşımı; toplumsal projeler için kaynak sağlama, topluluk imajını güçlendirir, topluluk onurunu güçlendirir, yerel kültürün korunmasına yardımcı olur, toplumsal kaynaşmayı sağlar. İkinci faktör olan Ekonomik Yarar; “istihdam olanaklarını arttırır, yaşam standartlarını yükseltir, işletmeleri yeni etkinlik tesisleri oluşturma konusunda cesaretlendirir” ifadelerinden oluşmaktadır. Sosyal Yarar; rekreasyonel fırsatlar sağlar, işletmelerin pazarlanmasını sağlar, aile odaklı rekreasyonel fırsatlar sağlar. Sosyal Maliyet: trafik yoğunluğunu arttırır, kamusal şehir hizmetlerinde karışıklığa sebep olur ifadeleri yukarıdaki faktörler altıda toplanmıştır. Gürsoy ve diğerlerinin (2004) çalışması ile İstanbul örneğinde yapılan araştırmada etkinliklerin sosyo-ekonomik etkilerine yönelik bulunan sonuçların karşılaştırılması ile aşağıdaki farklılıklar elde edilmiştir;

• Gürsoy ve diğerleri, (2004) araştırmalarında topluk bağdaşımı faktöründe yer alan “şehir projelerine ekonomik kaynak sağlar” ifadesi yapılan araştırmada yeterli faktör yüküne sahip olmamasından dolayı çıkartılmıştır. Dolayısı ile İstanbul’da düzenlenen etkinliklerin şehir projelerine katkı sağlama konusunda etkisinin olmadığı söylenebilir. Bu, İstanbul’un büyük bir destinasyon olması ve farklı ve daha etkili kaynaklara sahip olması ile açıklanabilir.

• Gürsoy ve diğerlerinin (2004) araştırmalarında “yaşam standartlarının yükselmesini sağlar” ifadesi ekonomik yarar faktöründe yer almıştır. İstanbul’da yapılan araştırmada ise topluluk bağdaşımında yer almaktadır. Dolayısı ile etkinliklerden sağlanan kaynaklar halkın ortak kullanım alanlarında kullanılmakta ve topluluk ile bağdaşım kurduğu düşünülmektedir.

• Yapılan araştırmada “eğiticidir-farkındalık yaratır” ifadesi sosyal yarar faktöründe yer almıştır. Gürsoy ve diğerlerinin (2004) araştırmalarında ise “eğiticidir-farkındalık yaratır” ifadesi yeterli faktör yüküne sahip olmamasından dolayı analizden çıkartılmıştır. Bu bağlamda etkinliklerin eğitici olma ve farkındalık yaratma rolü yapılan araştırmaya katılanlar tarafından algılanmadığı anlaşılmaktadır.

• Yapılan araştırmada Sosyal maliyet faktörü Gürsoy ve diğerlerinin (2004) araştırmalarında elde ettikleri ifadelerle paralellik göstermekte ancak Gürsoy ve diğerlerinin (2004) yeterli faktör yüküne sahip olmamasından dolayı analizden çıkartılan “suç oranını arttırır” ifadesi İstanbul örnekleminde uygulanan ankette 0,797 faktör yükü elde etmiştir. Dolayısı ile İstanbul’da düzenlenen etkinlikler iyi planlama yapılmaması, uygulamada sorunların yaşanması, halkın hazır olmaması gibi nedenlerden dolayı suç oranını arttırdığı düşünülmektedir.

• Çalışmanın önemli bir bulgusu ise “etkinlikler, yerel halk ile turistlerin karşılaşmasını sağlar” ifadesinin sosyal maliyet faktörü altında yer almasıdır. Bu madde Gürsoy, Kim ve Uysal (2004)’ın çalışmalarında toplumsal bağdaşım faktörü içinde yer almıştır. “Etkinlikler yerel halk ile turistlerin karşılaşmasını sağlar” ifadesinin sosyal maliyet faktörü altında yer alması Doxey’in öfke indeksi (Doxey’s irridex-irritation index) modeli ile açıklanabilmektedir. Bu indekse göre, “Etkinlikler yerel halk ile turistlerin karşılaşmasını sağlar” ifadesinin sosyla maliyet faktörü altında yer almasından dolayı yerel halk ile turistlerin karşılaşmasının yerel halk tarafından olumsuz olarak nitelendirildiği görülmektedir. Doxey’in öfke indeksi modeli dört safhada incelenebilir. Bunlar; coşku, kayıtsızlık, kaygı ve karşıtlık safhalarıdır (Ulama, 2008: 36). “Yerel halk ile turistlerin kaynaşmasını sağlar” değişkeninden İstanbul’da faaliyet gösteren A grubu seyahat acentaları ve fuar organizatörleri çalışanlarının Doxey’in öfke indeksinin üçüncü ve dördüncü aşaması olan kaygı ve karşıtlık safhasında bulundukları söylenebilir.

Etkinliklerin etkilerini belirlemeye yönelik olarak oluşturulan ankette etkinlik düzenleyen seyahat acentaları ve fuar organizatörlerinin demografik verileri, organizasyona ait verileri gibi bağımlı değişkenler ile araştırmada yer alan bağımsız değişkenler arasındaki farklılıklar da ortaya koyulmuştur.

Yapılan analiz sonucunda araştırmaya katılanların cinsiyetlerine göre ve yaş gruplarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak araştırmaya katılanların eğitim durumları ile sosyo- ekonomik etkilere ilişkin elde edilen faktörlerden “Ekonomik Yarar” ve “Sosyal Yarar” faktörlerine ilişkin algılarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Farklılığın kaynağı ise lise eğitim düzeyine sahip çalışanlar ile lisans ve yüksek lisans eğitim

düzeyine sahip çalışanların ekonomik yarar algıları arasındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Eğitim düzeyleri ile ekonomik yarar algıları arasındaki farklılığın nedeni olarak, etkinliklerin ekonomik boyutları ile eğitim düzeyi yüksek olan çalışanların ilgilendiği ve bu nedenle ekonomik etkiler ile ilgili bilgi sahibi oldukları düşünülmektedir. Sosyal yarar faktöründe meydana gelen farklılığın ise eğitim düzeyinin artması ile etkinliklere aktif ve pasif katılımda artışlar olduğu, bu nedenle algılar arasında farklılığın olduğu düşünülmektedir.

Araştırmaya katılanların bağlı oldukları kuruma ve pozisyona göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Araştırmaya katılanların çalıştıkları kurum ile etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (Ekonomik Yarar: 0,000 Sosyal Maliyet:0,000). Sosyal maliyet faktöründe meydana gelen farklılığın nedeni, seyahat acentalarının sosyal maliyet faktörüne fuar organizatörlerine oranla daha fazla katılmalarından kaynaklanmaktadır. Ekonomik yarar faktöründe meydana gelen farklılığın kaynağı ise fuar organizatörlüğünde çalışanların ekonomik yarar faktörüne seyahat acentalarına oranla daha fazla katılmalarından kaynaklanmaktadır. Sosyal maliyet faktörünün içerisinde “kamusal şehir hizmetlerinde karışıklığa sebep olur”, “suç oranını arttırır”, “trafik yoğunluğunu arttırır” ve “yerel halk ile turistlerin kaynaşmasını sağlar” gibi ifadeler yer almaktadır. Sosyal maliyet faktörüne fuar organizatörlerinin daha az katılması kongre etkinliklerinin daha planlı yapılması bu nedenle sosyal maliyet faktörünün daha az etkili olmasından kaynaklanmakta olduğu düşünülmektedir. Ekonomik yarar faktörünü içerisinde ise “alışveriş olanaklarını arttırır”, “istihdam olanaklarını arttırır” ve “işletmeleri yeni aktiviteler oluşturma konusunda cesaretlendirir” ifadeleri bulunmaktadır. Fuar organizatörlüğü şirketinde çalışanların etkinliklerin ekonomik yarar etkilerine daha fazla katılmasının sebebi etkinlikleri organize etmeleri ve bu nedenle ekono$mik yarar faktörlerini daha yakından izleme fırsatı bulmalarından kaynaklanabilir. Araştırmaya katılanların seyahat acentasında bulundukları pozisyona göre “Sosyal Yarar” faktörlerine ilişkin algılarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Farklılığın kaynağı ise halkla ilişkiler müdürüne göre pazarlama personeli, rezervasyon personeline göre pazarlama personeli, satış görevlisine göre pazarlama personeli arasındaki anlamlı farklılıktır. Pazarlama personelinin halkla ilişkiler müdürü, rezervasyon personeli ve satış görevlilerine oranla etkinlik turizminin sosyal yarar faktörüne daha fazla katılmalarının nedeni olarak, turistik ürün oluşturma

sürecinde yer almaları ve etkinliklere bir turistik ürün olarak bakmalarından kaynaklanabileceği ve bu nedenle etkinliklerin etkilerini daha fazla oranla katılmalarına neden olabileceği düşünülmektedir.

Etkinlik ve organizasyona ait bilgilere göre etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Araştırmaya katılanların etkinlik organize edip etmeme durumlarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. (Sosyal Yarar: 0,015). A grubu seyahat acentalarında ve fuar organizasyonu şirketlerinde çalışanların etkinlik organize etme durumlarına göre etkinlik turizminin etkilerine yönelik görüşleri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Araştırmaya katılanların organize ettikleri fuara katılan ortalama ziyaretçi sayısına göre etkinlik turizminin sosyo-ekonomik etkilerine yönelik algıları arasında anlamlı bir farklılık vardır. (Sosyal Yarar: 0,015). A grubu seyahat acentasında ve fuar organizasyonu şirketinde çalışanların etkinlik organize etme durumlarına göre etkinlik turizminin etkilerine yönelik görüşleri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Etkinlik organize eden fuar organizatörleri sosyal maliyetin ve topluluk bağdaşımının daha az olduğunu, ekonomik yarar ve sosyal yararın daha fazla olduğunu düşünmektedir.

Yapılan analiz ve değerlendirme sonuçlarına göre hipotez test sonuçları aşağıda belirtilmektedir:

H1: Çalışanların demografik özelliklerine göre etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. (REDEDİLMEKTEDİR) H1.1: “Çalışanların cinsiyetlerine göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (REDDEDİLMEKTEDİR).

H1.2: “Çalışanların yaş grupları dağılımına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır (REDDEDİLMEKTEDİR)” H1.3: “Çalışanların eğitim düzeylerine göre etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” ( KABUL EDİLMEKTEDİR). H2:Çalışanların bağlı oldukları kuruma ve pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. (REDDEDİLMEKTEDİR)

H2.1: “Araştırmaya katılanların bağlı bulundukları kuruma göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H2.2: “Seyahat acentasında çalışanların pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır”( KABUL EDİLMEKTEDİR).

H2.3: “Fuar organizasyonunda çalışanların pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (REDD EDİLMEKTEDİR).

H3: “Etkinlik türü ve organizasyona ait bilgilere göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır.” (REDDEDİLMEKTEDİR).

H3.1: “Etkinlik organize etme durumlarına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo- ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır.” (KABUL EDİLMEKTEDİR). H3.2: “Fuar organizasyonunda çalışanların organize ettikleri fuar sayısına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H3.3: “Fuar organizasyonunda çalışanların organize ettikleri fuara katılan ziyaretçi sayısına göre etkinlik turizminin algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H3.4: “Fuar organizasyonunda yıllık bütçeden pazarlama faaliyetlerine ayrılan bütçe payına göre çalışanların algılanan sosyo-ekonomik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (REDDEDİLMEKTEDİR).

Araştırmanın ikinci bölümünde etkinliklerin destinasyon pazarlaması etkilerini ortaya koymak için faktör analizi yapılmış ve ifadeler üç faktör altında toplanmıştır. Bu faktörler; destinasyona yönelik seyahat kararının alınmasını ve sadakatini arttıran faktör, destinasyon ürününü zenginleştiren faktör, destinasyon pazarlama faaliyetlerini geliştiren faktör olarak isimlendirilmiştir.

İçerdiği ifadelerden dolayı “Destinasyona Yönelik Seyahat Kararı Alınmasını ve Sadakati Arttıran Faktör” olarak adlandırılan birinci faktör diğer faktörler içerisinde en yüksek varyansa sahiptir. Bu faktör toplam varyansın % 21,009’unu

açıklamaktadır. Birinci faktör “etkinlikler seyahat kararının destinasyona yönelik olmasını sağlar”, “etkinlikler destinasyona olan sadakatin arttırılmasına yardımcı olur”, “etkinlikler aynı destinasyonun tekrar ziyaret edilmesine yardımcı olur”, “etkinlikler destinasyona yönelik talep artışı sağlar”, “etkinlikler destinasyonların imaj oluşumuna katkı sağlar” olmak üzere beş değişkenden oluşmaktadır. İfadelerin faktör yükleri bakımından “etkinlikler seyahat kararının destinasyona yönelik olmasını sağlar” değişkeni en yüksek değere sahiptir (0,766). Dolayısı ile bir destinasyonun tercih edilmesinde etkinlikler önemli bir yere sahiptir.

İkinci faktör içerdiği ifadelerden dolayı “Destinasyon Ürününü Zenginleştiren Faktör” olarak isimlendirilmiştir. Bu faktör toplam varyansın %20,499’ünü açıklamaktadır. Bu faktörü oluşturan ifadeler; “etkinlikler destinasyonlara çekicilik gücü sağlar”, “etkinlikler destinasyonlar için ilave çekicilikler oluşturur”, “etkinlikler destinasyonların sürdürülebilirliği için bir kaynaktır”, “etkinlikler destinasyon ürünü sunumuna katkı sağlar”, “etkinlikler destinasyonların rekabet gücünü arttırırlar”, “etkinlikler destinasyon pazarlama (tanıtım, tutundurma) çabalarının önemli bir yönüdür” ve “etkinlikler destinasyonların uluslararası boyuttaki pazarlama faaliyetlerine katkı sağlar”. İfadelerin faktör yükleri bakımından “etkinlikler destinasyonlara çekicilik gücü sağlar” ifadesi en yüksek değere sahiptir (0,839). Bu bağlamda, etkinlikler bir destinasyonun çekiciliğini arttıran önemli bir bileşendir.

Üçüncü faktör içerdiği ifadeler bakımından “Destinasyon Pazarlama Faaliyetlerini Geliştiren Faktör” olarak adlandırılmıştır. Bu faktörler toplam varyansın % 18,140’ını açıklamaktadır. Destinasyon pazarlama faaliyetlerini geliştiren faktörler adını faktörü oluşturan ifadeler; “etkinlikler kurumunuzun pazarlama faaliyetlerine katkı sağlar”, “etkinlikler destinasyonların var olan imajını güçlendirirler”, “etkinlikler destinasyonların hayat seyrini uzatır”, “etkinlikler destinasyonların markalaşmasına katkı sağlar”, “etkinlikler destinasyonların konumunu güçlendirir” ve “etkinlikler destinasyonların ulusal boyuttaki pazarlama faaliyetlerine katkı sağlar” olarak sıralanmaktadır. İfadelerin faktör yükleri bakımından “etkinlikler kurumunuzun pazarlama faaliyetlerine katkı sağlar” ifadesi en yüksek değere sahiptir (0,686). Dolayısı ile etkinliklerin destinasyona yönelik pazarlama faaliyetlerini geliştirdiği sonucuna varılmıştır.

Etkinliklerin destinasyon pazarlamasına olan algılanan etkilerine yönelik yapılan analizde bayanlar ile bayların arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Birinci faktör olan “seyahat kararının alınmasını ve sadakatini arttıran faktör” eğitim durumuna göre farklılık göstermektedir. Yüksek lisans ve lisans derecelerine sahip çalışanların ön lisans ve lise derecesine sahip çalışanlara göre algılamalarında farklılık bulunmuştur. Dolayısı ile eğitim düzeyi yüksek olan çalışanlar etkinlikleri önemli bir pazarlama unsuru olarak görmektedir.

Araştırmaya katılanların çalıştıkları kurum ile etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır (“destinasyona yönelik seyahat kararını ve sadakatini arttıran faktör: 0,001”, “destinasyon ürününü zenginleştiren faktör: ,000” ve “destinasyon pazarlama faaliyetlerini geliştiren faktörler: ,000”). Araştırmaya katılanların destinasyon pazarlamasına yönelik algılarında seyahat acentaları pozisyonları arasında herhangi bir farklılık tespit edilememiş ancak etkinlik organizatörleri pozisyonlarında farklılık tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan yurtdışı fuar sorumlukları ve muhasebe müdürleri etkinliklerin destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri konusunda diğer çalışanlara oranla daha az katılmaktadır. Araştırmaya katılanların etkinlik organize edip etmeme durumlarına göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlaması etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Etkinlik organize edenler, etkinliklerin destinasyon pazarlamasında etkili bir unsur olduğuna daha yüksek oranla katılmaktadır.

Yapılan analiz ve değerlendirme sonuçlarına göre hipotez test sonuçları aşağıda belirtilmektedir:

H4:Çalışanların demografik özelliklerine göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır. (REDDEDİLMEKTEDİR).

H4.1:Çalışanların cinsiyetlerine göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (REDDEDİLMEKTEDİR).

H4.2:Çalışanların eğitim düzeylerine göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H5:Çalışanların bağlı oldukları kuruma ve pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır.” (REDDEDİLMEKTEDİR).

H5.1: “Çalışanların bağlı oldukları kuruma göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H5.2: “Seyahat acentalarında çalışanların pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (REDDEDİLMEKTEDİR).

H5.3: “Fuar organizasyonunda çalışanların pozisyonlarına göre etkinlik turizminin algılanan destinasyon pazarlamasına yönelik etkileri arasında anlamlı bir farklılık vardır” (KABUL EDİLMEKTEDİR).

H6:Araştırmaya katılanların etkinlik organize edip etmeme durumlarına göre etkinliklerin destinasyon pazarlamasına etkilerine yönelik algılamaları arasında anlamlı bir farklılık vardır (KABUL EDİLMEKTEDİR).

Yukarıdaki sonuçlardan da görüleceği üzere etkinliklerin etkilerine yönelik görüşler eğitim durumuna, pozisyona, etkinlik organize etme gibi durumlara göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle etkinlikler hakkında bilgili olan çalışanların etkinliklerin etkileri konusunda daha yüksek düzeyde algılamalara sahip oldukları söylenebilir.

Etkinlik turizmi Türkiye’de gelişmekte olan bir turizm çeşididir. Etkinlik

Benzer Belgeler