• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, “Demografik Özellikler Anketi”, “Etkileşimli Tahta Öz-yeterlik Algı Ölçeği” ve “Etkileşimli Tahta Kaygı Ölçeği”nden elde edilen bulgulara dayalı sonuçlar ve araştırma bulguları çerçevesinde geliştirilen önerilere yer verilmektedir.

Sonuç

Bu araştırma, Niğde ili ortaöğretim okullarında çalışan öğretmenlerin etkileşimli tahta öz- yeterlik algılarını, etkileşimli tahta kaygı düzeylerini belirlemek, bunların öğretmenlerin yaşlarına, cinsiyetlerine, mesleki deneyimlerine, bilgisayar kullanma deneyimlerine, etkileşimli tahta kullanma sıklıklarına, hizmetiçi eğitim alıp almama durumlarına göre değişip değişmediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırma sonucunda araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğu etkileşimli tahtayla ilgili verilen hizmetiçi eğitimleri yeterli bulmamaktadır. Bu bulguya göre FATİH Projesi’nin hizmetiçi eğitim bileşenine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Ayrıca öğretmenler etkileşimli tahtada çoğunlukla kendi hazırladıkları materyalleri kullanmaktadırlar. Bu bulguya bakarak FATİH Projesi bileşenlerinden biri olan “Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi” bileşeni geliştirilmelidir.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin, etkileşimli tahta öz-yeterlik ölçeğine verdikleri cevap ortalamalarına göre kendilerini orta seviyede etkileşimli tahta kullanımı konusunda yeterli

86

hissetmektedirler. Elde edilen bulgulara göre etkileşimli tahtanın her ders, her konuda kullanılmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bayan öğretmenlerin, erkek öğretmenlere göre etkileşimli tahta kullanımına yönelik öz- yeterlik algı düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bayan öğretmenlere etkileşimli tahtayla ilgili uygulamaya yönelik eğitim verilirse öz-yeterlik düzeyleri artabilir.

Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin yaşı arttıkça etkileşimli tahta kullanımına yönelik öz-yeterlik algıları düşmektedir. 41 ve üzeri yaştaki öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımına yönelik, sınıfta bir bilişim teknolojileri öğretmeniyle birlikte eğitim almaları öz-yeterlik algılarını arttırabileceği söylenebilir.

Her ders etkileşimli tahtayı kullanan öğretmenlerin diğer düzeylere göre etkileşimli tahta sistem bilgisi, dijital kaynakları etkileşimli tahtada kullanabilme, etkileşimli tahtayı derse entegre edebilme, etkileşimli tahtanın dâhili özelliklerini kullanabilme ve etkileşimli tahtayla birlikte harici aygıtları kullanabilme yetenekleri daha fazladır. Bu bağlamda her dersin müfredatında değişiklik yapılıp, etkileşimli tahtayla yapılacak etkinlikler çoğaltılırsa öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanma sıklığı artar; bu şekilde de öz-yeterlik algıları artabilir.

Etkileşimli tahta kullanımına yönelik hizmetiçi eğitim alan öğretmenlerin öz-yeterlik algı düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ancak öğretmenler bu eğitimleri yeterli bulmamaktadır. Etkileşimli tahtanın teknik özellikleri, karşılaştıkları bir sorunda neler yapabilecekleri ile ilgili daha fazla eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca etkileşimli tahtayı derse nasıl entegre edebileceklerine dair pratiğe yönelik eğitimler de istemektedirler.

Ankete katılım gösteren öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanırken ara sıra kaygı duydukları belirlenmiştir. Etkileşimli tahta kaygı düzeyleri bayan ve erkek öğretmenlere göre farklılaşmamaktadır.

Bilgisayar kullanma tecrübesi arttıkça etkileşimli tahta kullanımına yönelik kaygının azaldığı belirlenmiştir. Etkileşimli tahtayı hiç kullanmayan öğretmenlerin, diğer öğretmenlere göre daha kaygılı oldukları belirlenmiştir. Etkileşimli tahtayla ilgili hizmetiçi eğitim alan öğretmenlerin kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu ortaya konmuştur.

87 Öneriler

Bu araştırma sonunda ortaya çıkan öneriler maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.

Araştırma Bulgularına İlişkin Öneriler

 Çalıştıkları kurumlar ve branşları ne olursa olsun öğretmenlerin eğitimde kullanılmaya başlanan yeni bir teknolojiyle ilgili -ki bu araştırmada etkileşimli tahta kullanımı- yetersizlikleri, periyodik olarak hizmetiçi eğitim veya uzaktan eğitim alarak giderilmelidir. Özellikle yüz yüze eğitim ve her derse özgün uygulamalar yapılan eğitimlere yer verilmelidir. Okullardaki Bilişim Teknolojileri öğretmenleri, diğer branştaki öğretmenlere ders esnasında etkileşimli tahtayla ilgili uygulamaya yönelik eğitimler verebilirler. Öğretim süreci, öğretmenler tarafından kullanılacak etkileşimli tahtayla ilgili sistem bilgisi, dijital kaynakları etkileşimli tahtada kullanabilme, bu teknolojiyi derse entegre edebilme, etkileşimli tahtanın dâhili özelliklerini kullanabilme, etkileşimli tahtayı tablet, yazıcı gibi aygıtlarla kullanabilme boyutlarını da içine alacak biçimde düzenlenmelidir.

 Öğretmenlerin etkileşimli tahtada kullanacakları eğitsel yazılımların yeterli sayıda olmaması öğretmenlerin etkileşimli tahtayı kullanmalarına sınırlılık getirmektedir. Bu alandaki açığı giderebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı gerekli adımları atmalı ve yapılacak çalışmaları hızlandırmalıdır.

 Etkileşimli tahtadan daha iyi yararlanabilmek için sistemde kullanılan diğer araç- gereçlerin (tablet, yazıcı, internet alt yapısı) eksiksiz olması ve etkileşimli tahtaya uyumlu bir şekilde çalışır durumda olmasına dikkat edilmelidir.

 Maliyeti yüksek olan etkileşimli tahtalardan yeterince faydalanılması için ilgili tüm paydaşların duyarlı olması gerekmektedir. Geçmişte yapılan teknolojiyi eğitime entegre eden projelerde yaşanan talihsizliklerin FATİH Projesi’nde de yaşanmaması için özen gösterilmelidir.

88

 Etkileşimli tahta kullanımına geçiş sürecinde yıllık planlarda ve müfredatta etkileşimli tahta kullanımını özendirmeye yönelik içeriklere ve uygulamalara yer verilip, öğretmenlerin etkileşimli tahtayı derslerine entegre etmeleri kolaylaştırılmalıdır.

 Öğretmenler etkileşimli tahta kullanırken eğitimi engelleyici sorunlardan şikayet etmektedirler. Etkileşimli tahta üzerinde gölge oluşumu, projeksiyon kalitesizliği gibi, eğitimi engelleyici problemleri çözmeye yönelik teknolojiler tercih edilmelidir.

 FATİH Projesiyle birlikte okulların internet altyapısının geliştirileceği de ifade edilmiştir. Ancak çoğu okulda hala bu altyapı yeterli düzeyde değildir. Yüksek hızda bir internet altyapısıyla etkileşimli tahta üzerinden daha hızlı çevrimiçi ders etkinlikleri bulunacağından, her okulda internet altyapısı hızlandırılmalıdır.

Araştırılması Gereken Konulara İlişkin Öneriler

 Bu çalışmada öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımına yönelik öz-yeterlik algı ve kaygı düzeyleri incelenmiştir. Öğretmenlerin FATİH Projesi’ne olan inançları da incelenebilir.

 Bu araştırma ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlere yapılmıştır. İlkokul ve ortaokulda çalışan öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımı öz-yeterlik algıları ve kaygı düzeyleri incelenebilir.

 Araştırma nicel bir araştırma olan tarama yöntemiyle yapılmıştır. Öğretmenlerin etkileşimli tahtayla ilgili görüşlerini belirlemeye yönelik nitel bir araştırma yapılabilir.

 Öğrencilerin etkileşimli tahta kullanma öz-yeterlik algıları ve kaygı düzeylerini belirlenip, öğretmenlerle karşılaştırılabilir.

89

KAYNAKLAR

Akdemir, E. (2009). Akıllı tahta uygulamalarının öğrencilerin coğrafya ders başarıları üzerine etkisinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.

Akkoyunlu, B., Orhan, F. & Umay, A. (2005). Bilgisayar öğretmenleri için "bilgisayar öğretmenliği öz-yeterlik ölçeği" geliştirme çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 1-8.

Altınçelik, B. (2009). İlköğretim düzeyinde öğrenmede kalıcılığı ve motivasyonu sağlaması yönünden etkileşimli tahtaya ilişkin öğretmen görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Armstrong, V., Barnes, S., Sutherland, R., Curran, S., Mills, S. & Thompson, I. (2005). Collaborative research methodology for investigating teaching and learning: The use of interactive whiteboard technology. Educational Review, 57 (4).

Asmawi, R. (2004). Interactive Whiteboard: A New Dimension in Teaching and Learning. 12.03.2012 tarihinde http://www.myais.fsktm.um.edu.my/5104/1/17.pdf sayfasından erişilmiştir.

Atasoy, B., Somyürek, S. & Özdemir, S. (2009). Board’s IQ: What makes a board smart?. Computers&Education.

Beauchamp, G. & Parkinson, J. (2005). Beyond The ‘Wow’ Factor: Developing Interactivity With the Interactive Whiteboard. 06.04.2012 tarihinde

http://arrts.gtcni.org.uk/gtcni/bitstream/2428/49478/1/beyond%2Bthe%2Bwow%2Bfactor.pdf sayfasından erişilmiştir.

Becta (2004). Getting the most from your interactive whiteboard: a guide for secondary schools. (Coventry, Becta).

Bell, M. A. (1998). Teacher’s perceptions regarding the use of the interactive electronic whiteboard in instruction. Erkeklor University. 14 Eylül 2011 tarihinde http://ebookbrowse.com/teachers- perceptions-regarding-the-use-of-the-interactive-electronic-whiteboard-in-instruction-pdf- d37058360 sayfasından erişilmiştir.

Bell, M.A. (2002). Why Use an Interactive Whiteboard? A Baker’s Dozen Reasons. The Teacher’s Net Gazete. 24.11.2011 tarihinde

http://www.pgce.soton.ac.uk/ict/NewPGCE/pdfs%20IWBs/Why%20Use%20an%20Interactive %20Whiteboard.doc sayfasından erişilmiştir.

Bingöl Meşe, E.T. (2010). Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin özel alan yeterlikleri acısından kendilerini değerlendirmeleri: İzmir ili örneği. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

90

Brown, S. (2003). Interactive whiteboards in education”, 18.11.2013 tarihinde http://www.jisc.ac.uk/uploaded_documents/Interactivewhiteboards.pdf sayfasından erişilmiştir. Bulut, İ., Koçoğlu, E. (2012). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin akıllı tahta kullanımına ilişkin

görüşleri (Diyarbakır ili örneği). Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012), 242-258.

Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö.E., Demirel, F., Karadeniz, Ş. & Kılıç, E. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Cavas, B., Cavas P., Karaoğlan B. & Kışla T. (2009). A study on science teachers' attitudes toward information and communication technologies in education. The Turkish Online Journal Of Educational Technology (Tojet), 8 (2).

Cogill, J. (2003). How is the interactive whiteboard being used in the primary school and how does this affect teachers and teaching?. Becta. 21 Ağustos 2011 tarihinde http://juliecogill.com/html/thesis___papers.html sayfasından erişilmiştir.

Cohen, L. & Manion, L. (1998). Research methods in education. Fourth edition. London: Routledge.

Dağ. İ. (1999). Psikolojinin ışığında kaygı. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 6.

Dikmen, S.(1998). Sınıf öğretmeni rehberi. Ankara: Pelikan Yayınevi.

Dürü. Ç. (1999). Kaygı ve depresyon: psikopatolojik bir bakış. Doğu Batı Düşünce Dergisi,6.

Eacute, J. & Esteve, M. (2000). The transformation of the teachers’ role at the end of the twentieth century: New challenges for the future. Educational Review, 52 (2).

Ekici, F. (2008). Akıllı tahta kullanımının ilköğretim öğrencilerinin matematik başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Elaziz, M. F. (2008). İngilizce derslerinde etkileşimli tahta kullanımına yönelik öğrenci ve öğretmen tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ertan, Y., Yücel, E., Kara, E. & Karabıyık, L. (2010). The effects of the interactive white board usage on the students’ learning level and an application in the financial markets courses. Turkish Online Journal of Distance Education-TOJDE, 12 (3).

Gillen, J., Staarman, J. K., Littleton, K., Mercer, N. & Twiner A. (2006). “A Learning Revolution?” Investigating Pedagogic Practices Around Interactive Whiteboards In British Primary Classrooms. AERA Conference 2006, San Francisco. 20.02.2014 tarihinde http://www.educ.cam.ac.uk/research/projects/iwb/AERA2006.pdf sayfasından erişilmiştir.

Glover, D., Miller, D. & Averis, D. (2003). The Impact of Interactive Whiteboards on Classroom Practice: Examples Drawn From the Teaching of Mathematics in Secondary Schools in

91

England. 20.02.2014 tarihinde http://dipmat.math.unipa.it/~grim/21_project/21_brno03_Miller- Averis.pdf sayfasından erişilmiştir.

Gözütok, F.D. (1995). Öğretmenlerin demokratik tutumları. Ankara: Türk Demokrasi Vakfı Yayınları.

Greiffenhagen, C. (2000). “Out Of The Offıce Into The School: Electronic Whiteboards For Education”. 23.02.2013 tarihinde ftp://ftp.comlab.ox.ac.uk/pub/Documents/techreports/TR-16- 00.pdf sayfasından erişilmiştir.

Higgins, S., Beauchamp, G. & Miller, D. (2007). Reviewing the literature on interactive whiteboards. Learning, Media and Technology, 32 (3), 213-225.

Işıksal, M. & Aşkar, P. (2003). İlköğretim öğrencileri için matematik ve bilgisayar öz-yeterlik algısı ölçekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 109–118.

Kennewell, S. & Morgan, A. (2003). Student Teachers Experiences and Attitudes Towards Using Interactive Whiteboards in the Teaching and Learning of Young Children. 13.03.2012 tarihinde http://crpit.com/confpapers/CRPITV34Kennewell1.pdf sayfasından erişilmiştir.

Kiremit, H. Ö. (2006). Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğrencilerinin Biyoloji İle İlgili Öz-yeterlik İnançlarının Karşılaştırılması. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Kocaoğlu, B.Ü. (2013). Lise Öğretmenlerinin Fatih Projesi Teknolojilerini Kullanmaya Yönelik Öz-yeterlik İnançları: Kayseri İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Koçak, Ö. (2013). Fatih Projesi kapsamındaki lcd panel etkileşimli tahta uygulamalarına yönelik öğretmen tutumları (Erzincan ili örneği). Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Kurt, AA., Abdullah, K., Dursun, ÖÖ., Güllepınar, F., Gültekin, M. (2013). FATİH projesinin pilot uygulama sürecinin değerlendirilmesi: Öğretmen görüşleri. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education, 2 (1).

Küçükyılmaz, E.A. & Duban, N. (2006). Sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimi öz-yeterlik inançlarının artırılabilmesi için alınacak önlemlere ilişkin görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, II1(II), 1-23.

Lai, H.J. (2010). Secondary school teacher perceptions of interactive whiteboard training workshops: A case study from Taiwan. Educational Technology, 26 (4), 511-522.

Levy, P. (2002). Interactive whiteboards in learning and teaching in two sheffield schools: A developmental study. University of Sheffield. 10 Eylül 2012 tarihinde http://smartboards.typepad.com/smartboard/files/article1.pdf sayfasından erişilmiştir.

92

Lewin, C., Somekh, B. & Steadman, S. (2008). Embedding interactive whiteboards in teaching and learning: The process of change in pedagogic practice. Education And Information Technologies, 13, 291-303.

Mentiş Taş, A. (2004). Sosyal bilgiler öğretmenliği eğitimi program standartlarının belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37(1), 28-51.

Moss, G., Jewitt,C., Levaaic, R., Amstrong, V., Cardini, A. & Castle, F. (2007). The interactive whiteboards, pedagogy and pupil performance evaluation: an evaluation of the schools whiteboard expansion (swe) project: London Challenge. 22.05.2012 tarihinde http://www.dcsf.gov.uk/research/data/uploadfiles/RR816.pdf sayfasından erişilmiştir.

Russell, G. & Bradley, G. (1997). Teachers’ computer anxiety: implication for Professional development. Education and Information Technologies, l (2), 17-30.

Saade, R.G. & Kira, D. (2009). Computer anxiety in e-learning: The effect of computer self- efficacy. Journel of Information Technology Education, 8, 175-191.

Sağlam, F. (2007). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin derslerinde bilgi teknolojisi kaynaklarından yararlanma öz-yeterlikleri ve etki algılarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Say, M. (2005). Fen Bilgisi Öğretmenlerinin öz-yeterlik inanışları. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Senemoğlu, N. (2007). Gelişim öğrenme ve öğretim. Ankara: Gönül Yayıncılık.

Shenton, A. & Pagett, L. (2007). From ‘bored’ to screen: The use of the interactive whiteboard for literacy in six primary classrooms in England. Literacy, 41(3),129-136.

Smith, H. J., Higgins, S., Wall K. & Miller J. (2005). Interactive whiteboards: Boonorb and wagon? A critical review of the literature. Journal of Computer Assisted Learning, 21, 91-101.

Solak, M. (2012). Öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına karşı tutumlarının teknoloji kabul modeline göre incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Şimşek, N. (2002). Derste eğitim teknolojisi kullanımı. Ankara: Nobel Yayınları.

Tataroğlu, B. (2009). Matematik öğretiminde etkileşimli tahta kullanımının 10. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, matematik dersine karşı tutumları ve öz-yeterlik düzeylerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Trench, S. (2007). Can the Medium of Interactive Whiteboards Create a Radical Change to Education and Learning in Classrooms or Are They Just Expensive Whiteboards?. 03.11.2013 tarihinde

https://www.cs.tcd.ie/~trenchs/portfolio/Interactive%20Whiteboards%20shorter%20version.doc sayfasından erişilmiştir.

93

Uslu, Ö. (2008). İlköğretimde çalışan öğretmenlerin bilgisayara karşı tutumları ve bilgisayar kaygı düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir. Wood, R. & Ashfield, J. (2008). The use of the interactive whiteboard for creative teaching and

learning in literacy and mathematics: A case study. British Journal Of Educational Technology, 39 (1), 84-96.

Yalçınkaya, Y. (2013). Ortaöğretim öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımına yönelik öz yeterlikleri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.

Yazar, A. (2008). Akıllı tahta nedir? 11.12.2011 tarihinde

http://www.egitimcihaber.net/manset/akilli-tahta-nedir-egitimcihaber.html sayfasından erişilmiştir.

Zenginol, S. (2010). Anadolu üniversitesi Eskişehir meslek yüksekokulu öğrencilerinin bilgisayar öz-yeterlik algı ve bilgisayar kaygı düzeylerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

94

EKLER

95

EK-2. Döndürülmüş Faktör Matrisi

Maddeler

Faktörler

1 2 3 4 5

s29_Etkileşimli tahtanın kendi üzerinde bulunan bir yazılıma ait sorunu çözebilirim.

.827

s28_Etkileşimli tahtada ağ ile ilgili bir problemin çözümünde kendime güvenirim. .803 s30_Etkileşimli tahtayla çokluortam materyalleri tasarlayabilirim. .791

s34_Derste yapılan etkinlikleri aynı anda etkileşimli tahta yardımıyla webde

paylaşabilirim.

.764

s14_Etkileşimli tahtada oluşan teknik bir problemin

çözümünde kendime güvenirim.

.719

s31_Etkileşimli tahtada grafik ve harita düzenleyip

kullanabilirim.

.679

s27_Fotoğraflar üzerinde etkileşimli tahtanın çizim, renklendirme vb. özelliğini kullanarak değişiklik yapabilirim.

.621

s35_Etkileşimli tahtayla içeriğin önemli noktalarını vurgulayabilirim.(spot özelliği)

.585

s26_Etkileşimli tahtaya herhangi bir aygıt (yazıcı, tarayıcı) bağlayabilirim.

.583

s21_Etkileşimli tahta ile hazır bir slaydı sunmada kendime güvenirim.

.769

s18_Bir uygulamayı etkileşimli

tahtada kaydedebilirim. .709 s22_Etkileşimli tahta ile derste

96

alıp öğrencilere dağıtabilirim. s24_Etkileşimli tahta ile farklı öğretim yöntem ve tekniklerini uygulayabilirim.

.661

s16_Dersimin amaçlarına uygun dijital kaynakları etkileşimli tahtada kullanabilirim.

.655

s23_Bir derste etkileşimli tahtayla hazırladığım materyalleri farklı bir derse uyarlamakta kendime güvenirim.

.649

s10_Etkileşimli tahtada ses ve video dosyalarını çalıştırmakta kendime güvenirim.

.629

s17_Etkileşimli tahtada eğitsel

etkinlikler düzenleyebilirim. .509 s25_Öğrencilerin seviyeleri ve

bireysel öğrenme özelliklerini dikkate alarak, etkileşimli tahta uygulamaları geliştirmekte kendime güvenirim.

.508

s8_Etkileşimli tahtayla ders işlerken öğrencilerin dikkatini toplamakta ve bilişsel

katılımlarını arttırmakta kendime güvenirim.

.729

s3_Etkileşimli tahta etkinliklerini, ders içerik ve süresi ile uyumlu halde kullanabilirim.

,699

s5_Etkileşimli tahtanın dersime olumlu katkı getirmesi

konusunda kendime güvenirim.

.667

s11_Etkileşimli tahta kullanırken tüm sınıfı gözlemleyebilirim.

.656

s19_Kaydedilen bir dosyayı

etkileşimli tahta ile açabilirim. .535 s33_Etkileşimli tahta ile ilgili .510

97

kelimeleri ve terimleri

anlamakta kendime güvenirim. s13_Etkileşimli tahta ekranında

bir şekli çizebilirim. .716 s20_Etkileşimli tahtada

geometrik şekiller çizebilirim. .699 s1_Etkileşimli tahtayı doğru bir

şekilde açıp kapatabilirim. .609 s32_Etkileşimli tahtaya ait

aparatları (kalem, silgi) kullanabilirim.

.538

s2_Etkileşimli tahtada herhangi bir konuda özel yazılım kullanmakta kendime güvenirim.

.522

s12_Etkileşimli tahtanın sürükle bırak işlevini kullanabilirim.

.507

s15_Etkileşimli tahtayla öğrenci çalışmalarını

düzenleyebilirim. (altını çizme, silme, düzeltme)

.498

s6_Etkileşimli tahta kullanırken bir resmin ve yazının belli bölümünü gizlemek veya görünür yapmakta (sahne perdeleme özelliği) kendime güvenirim.

.422

s9_Etkileşimli tahtayı internet erişimi için kullanmakta kendime güvenirim.

.699

s7_Etkileşimli tahtayla herhangi bir çalışmayı, yazıcıya

göndererek basılı hale getirebilirim.

.654

s4_Etkileşimli tahtada yapılan herhangi bir çalışmayı tüm öğrencilerin tabletlerine gönderebilirim.

98

Demografik Özellikler Anketi Sayın Meslektaşım;

Bu çalışma son dönemde kullanılan etkileşimli tahta ile ilgili öğretmen görüşlerini almak için hazırlanmıştır. Bu amaçla etkileşimli tahta öz yeterlik ve kaygı ölçekleri hazırlanmıştır. Bu ölçeklerden elde edilecek sonuçlar Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde tez çalışması için kullanılacaktır ve kesinlikle gizli tutulacaktır.

Ölçekteki her bir soruya içtenlikle cevap vermeniz araştırmanın sağlıklı olabilmesi için önemlidir. Lütfen her soruyu yanıtlamaya çalışınız.

Araştırmaya katkıda bulunduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Gamze DOĞAN Gazi Üniv. Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Yüksek Lisans Öğrencisi

1. Yaşınız:

a) 20-30 ( ) b) 31-40 ( ) c) 41-50 ( ) d) 51 ve üstü

2. Cinsiyetiniz: a) Bay ( ) b)Bayan ( ) 3. En Son Mezun Olduğunuz Okul:

a) Eğitim Fak ( ) b) Öğretmen Okulu ( ) c) Açık Öğretim Fak ( ) d) Fen Edebiyat Fak ( ) e) Mühendislik Mim Fak( ) f) Diğer ...

4.Atama Branşınız:……….. 5. Mesleki Deneyiminiz:

a) 1-5 Yıl ( ) b) 6-10 Yıl ( ) c) 11-15 Yıl ( ) d) 16-20 Yıl ( ) e) 21 ve üzeri ( )

6. Ne zamandır bilgisayar kullanıyorsunuz?

a) 1-5 Yıl ( ) b) 6-10 Yıl( ) c) 11-15 Yıl ( ) d) 16-20 Yıl ( ) e) 21 Yıl ve üzeri ( )

7. Etkileşimli tahtayı kullanmayı nasıl öğrendiniz?

a) Kendi kendime öğrendim. ( ) b) Tahtayı aldığımız şirketin yetkilisi öğretti. ( ) c) Hizmet içi eğitim aldım. ( )

8. Etkileşimli tahtanın kullanımıyla ilgili

hizmet içi eğitim aldınız mı? a) Evet ( ) b) Hayır ( )

9. Etkileşimli tahtayla ilgili verilen hizmet

içi eğitimleri yeterli buluyor musunuz? a) Evet ( ) b) Hayır ( )

10. Ne kadar süredir etkileşimli tahta

kullanıyorsunuz? a) 1-3 Yıl ( ) b) 4-6 Yıl( ) c) 7-9 Yıl ( )

11. Hangi sıklıkta etkileşimli tahtayı kullanıyorsunuz?

a) Her Ders ( ) b) En az Günde bir kere ( ) c) Sadece belirli konularda ( ) d) Haftada bir kere ( ) e) Hiç ( )

12. Etkileşimli tahtayla beraber hangi materyalleri kullanıyorsunuz?

a) Tahtayla birlikte gelen yazılımı ( ) b) Web tabanlı materyalleri ( ) c) Kendi hazırladığınız materyalleri ( )

99