• Sonuç bulunamadı

Yapılan araştırmada otel işletmeleri tarafından pazarlama için ayrılan bütçenin oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin ürünlerini pazarlayabilmeleri adına son derece önem taşıyan pazarlama bütçesinin düşük olması, işletmelerin pazarlamaya gereken önemi vermedikleri izlenimini yaratmaktadır. Kısıtlı pazarlama bütçesine sahip olan bu işletmelerin %48’inin profesyonel yardım almayıp kendi çabalarıyla tanıtımlarını yapıyor olması, pazarlama tekniklerindeki yeni trendleri ve gelişmeleri takip etmeleri ve işletmelerine uygun olabilecek yeni pazarlama çeşitlerinden haberdar olmaları mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte çoğu son derece eski ve köklü olan bu otellerin sahip oldukları sabit müşteri potansiyelinin işletme adına yeterli olduğunun düşünülüyor olma ihtimali, pazarlamaya gereken önemin verilmeme nedenleri arasında sayılabilir.

Araştırma verilerine göre otel işletmelerinde üç gerilla pazarlama taktiğinin ön plana çıktığı görülmektedir. Bunlardan ilki klasik pazarlamada da kullanılan ve gerilla pazarlamanın “rüşvet” olarak adlandırdığı eşantiyonlardır. Müşteri ilgi ve ihtiyaçlarına göre belirlenmiş eşantiyon verme taktiği otel işletmelerinin çoğunluğu tarafından kullanılmaktadırlar. Klasik pazarlama taktikleri arasında da yer alan eşantiyonların gerilla pazarlama taktiğine göre hazırlanmasında ilgi çekici, güncel ve müşterinin elinden düşmeyecek türden olmaları önemlidir. Aksi takdirde herkes tarafından verilen ve bir özellik taşımayan, takvim, ajanda ve şapka türü hediyeler müşteriler tarafından çok itibar edilmeyen hediyelerdir. Bu nedenle verilecek eşantiyonların müşterinin ilgisini çekmesi, işine yarayacak türden olması kullanımını artıracak ve böylece gerilla pazarlama taktiği hedefine ulaşacaktır.

Otel işletmeleri tarafından sıklıkla uygulanan bir diğer gerilla taktiği de web sitelerinin kullanımıdır. Đşletmelerin web sitelerini hazırlamaları, bu sitelere müşteriler için yararlı bilgiler koymaları, bu bilgileri sürekli güncel tutmaları müşterileri çekme yöntemlerinden biridir. Günümüzde bilgi ve iletişin teknolojisinin gerisinde kalmak işletme adına son derece risklidir.

En sık uygulanan gerilla pazarlama taktiklerinden bir diğeri de tüketicinin bilinç dışının etkilenmesidir. Yapılan araştırmada işletmeler kelimelerin gücünden yararlandıklarını ve bu yolla müşterinin bilinç dışına hitap ettiklerini ifade etmektedir. Otel işletmelerinin büyük bir kısmı pazarlamalarında tüketicinin bilinç dışını etkileyecek özel seçilmiş sözler ve kelimelerle daha bilinçli pazarlama yapmaya çalıştıklarını ifade etmişlerdir.

Bununla birlikte sadece üçü daha yaygın olarak kullanılmakta olan gerilla pazarlama taktiklerinin çok büyük bir kısmının kullanılmadığı görülmektedir. Bunun nedenleri olarak;

1. Gerilla pazarlamanın yeni bir taktik olması nedeniyle yaygın olarak bilinmiyor olması ve/veya temkinli yaklaşılması.

2. Bu taktiğin yaratıcı pazarlama uygulayacak personel gerektiriyor olması. 3. Hukuki ve sosyal çekinceler; araştırmada en az kullanılan taktiklerden sokak

ve caddelerde yerlerin ve duvarların boyanması şeklinde yapılan “grafiti” resimleri kullanmamaları, turizm ürününde sıra dışılıktan kaçınmak ve billboard ve panolarda ilginç ve etkileşimli reklamlar yapmayı tercih etmemek bu tutumun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

4. Ucuz olmasına rağmen radyoyu etkin bir şekilde pazarlama aracı olarak kullanamamaları, hizmetin görsel ifadesinin daha etkin ve kolay olması gibi etkenler sayılabilir.

Ülkemizde yeni olan ve yeterince bilinmeyen gerilla pazarlamanın yaygınlaştırılabilmesi, böylece işletmelerin daha az bütçelerle etkili ve güçlü pazarlama kampanyaları oluşturmalarını sağlamak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

1. Gerilla pazarlamanın tanınmasını sağlamak için meslek örgütleri, üniversiteler veya kamu kurum ve kuruluşları öncülüğünde çeşitli konferans ve seminerler düzenlenmeli ve bu toplantılara pazarlama ile ilgilenen eğitimciler, öğrenciler, akademisyenler ve sektör çalışanları davet edilmelidir. 2. Gerilla pazarlama ile ilgili bilimsel makale ve tezler yazılarak faklı boyutlarını da kapsayacak şekilde detaylı araştırmalar ilgililere sunulmalıdır.

3. Üniversiteler başta olmak üzere eğitim ve danışmanlık kurumlarınca gerilla eğitimciler yetiştirilmeli ve onların da eğitimlerle sektör çalışanlarını eğitmeleri sağlanmalıdır

4. Çeşitli kuruluşların gerilla pazarlama konusunda sektörü eğitmek adına atölye çalışmaları (workshop) düzenlemeleri sağlanarak bu atölyelere turizm pazarlamacılarının ve yöneticilerinin yanı sıra reklamcılar, sanatçılar ve tasarımcılardan oluşan grubunda katılımıyla farklı fikirlerin buluşması ve gelişmesi sağlanmalıdır.

5. Turizm sektörüne yönelik, gerilla pazarlama taktiklerini içeren ve nasıl uygulanacaklarına dair yöntem ve esasların anlatıldığı çeşitli kitaplar yazılmalı ve bunlar tavsiye edilmedir.

6. Gerilla pazarlamanın etkisinin iyi anlaşılabilmesi için üniversiteler ve turizm işletmeleri arasında çeşitli projeler oluşturularak işletmelere uygun yaratıcı gerilla taktikleri keşfedilmeli ve geri dönüşler izlenerek etkinliği ölçümlenmelidir.

Sonuç olarak gerilla pazarlama stratejisinin yaygın olarak kullanılması bilinmesinin yanı sıra işletmeye sağlayacağı faydalar, nasıl yapılacağı/ kullanılacağının bilinmesiyle de yakından ilgilidir. Bununla birlikte gerilla pazarlama taktiklerinin her ülkede, her kültürde farklılık göstereceği hatta işletmeler arasında bile hedefe uygun hale getirilmesi gerektiği unutulmamalı, taktikler buna göre geliştirilmelidir. Böylece gerilla pazarlama uygulayıcıları kültürel farklılıklardan doğacak yanlış anlaşılmalarla, yasal uygulamaların farklılıklarından doğacak hukuksal sorunlarla karşılaşmaları önlenebilecektir.

KAYNAKÇA

AKGÜL, A. ve ÇEVĐK, O. (2003). Đstatistiksel Analiz Teknikleri, "SPSS'te Đşletme Yönetimi Uygulamaları". Ankara: Emek Ofset Ltd. Şti.

AKTUĞLU, I., K. (2006). “Tüketicinin Bilgilendirilmesi Sürecinde Reklam Etiği”, Küresel Đletişim Dergisi, Güz, Sayı:2, s.1-20,

AKSU, A. (2007). Mobil Pazarlama Ve Piyasa Etkinliğinin Đncelenmesi. Đstanbul: Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Đşletme Anabilim Dalı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

ALAGÖZ S., B. (2006). “Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme”, Đktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Akademik Bakış Dergisi, Sayı:10.

ALBAYRAK, T., (2006). “Niş Pazarlama Prensipleri Ve Ortopedik Destek Ürünleri Pazarı Örneği”, Akdeniz Đ.Đ.B.F. Dergisi, Sayı:11, s. 219-235.

ALTAN, F. (2008). “Đzinli Pazarlama”, Pusula: Dış Đlişkiler Dergisi, Sayı:2, <www.izto.org.tr/NR/rdonlyres/33AC7FBD-DEAA-488C-A2A9-

5869BFCC7608/10270/WEB.pdf> (2008, Ekim 05)

ALTUNIŞIK, R., COŞKUN, R., BAYRAKTAROĞLU, S. ve YILDIRIM, E. (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Kitabevi.

ALTUNIŞIK, R. (2009). Turizm Đşletmelerinde Pazarlamanın Temelleri Ve Đki Farklı Pencereden Pazarlama Yönetimi: Üretici Ve Tüketici Bakış Açısı. Turizm Đşletmelerinin Pazarlamasında 7P Ve 7C. Avcıkurt, C., Demirkol, D., ve Zengin, B. (Ed.). Sakarya: Değişim Yayınları.

ALTUNÖZ, Ö. (2006). Turizm Đsletmelerinde Đlişkisel Pazarlama Faaliyetleri: Đstanbul’daki A Grubu Seyahat Acentelerinde Bir Uygulama. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant Đzzet Baysal Üniversitesi.

ARGAN, M., ve ARGAN, T. (2006). “Viral Pazarlama veya Đnternet Üzerinde Ağızdan Ağıza Reklam: Kuramsal Bir Çerçeve”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt:6, Sayı:2. s.231-249.

ARSLAN, E., ve YILMAZ, S. (2007). “Đşletmelerin Hedef Kitlelerine Ulaşabilmeleri Đçin Yerel Radyo ve Reklamların Kullanımı ve Etkinliği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:18, s.1-17.

ASPATORE, J., R., “Entrepreneurial Thinking”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/28/Entrepreneurial_Thinking.html>, (2008, Şubat 26).

ATAY, L. (2009). Turizm Đşletmelerinin Pazarlamasında Hedef Kitle (People). Turizm Đşletmelerinin Pazarlamasında 7P Ve 7C. Avcıkurt, C., Demirkol, D., ve Zengin, B. (Ed.). Sakarya: Değişim Yayınları.

AY, C., ve ÜNAL, A. (2002). “Gerilla Pazarlaması”, Celal Bayar Üniversitesi Đ.Đ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:9, Sayı:1-2, s.75-85.

AY, C., ve ECEVĐT, Z., (2005). “Çevre Bilinçli Tüketiciler”. Akdeniz Đ.Đ.B.F. Dergisi, Cilt:5, Sayı:10, s. 238-263.

AYDIN, K. (2007). “Hizmet Đşletmelerinde Servqual Yöntemi Đle Hizmet Kalitesinin Ölçümü Ve Kocaeli’ndeki Seyahat Đşletmelerinden Efe Tur Uygulaması”, Sosyal

Siyaset Konferansları, 50. Kitap, s.1101-1130,

BABACAN, M., ve ONAT, F. (2002). “Postmodern Pazarlama Perspektifi”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, s.11-19.

BABACAN, M. (2005). Reklamcılık:Temel Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

BARUTÇUGĐL, Đ., S. (1982). Turizm Đşletmeciliği. Bursa: Uludağ Üniversitesi Đktisadi ve Đdari Bil. Fak., Uludağ Üniversitesi Basımevi. Yayın No: 3-018-0061.

BAŞ, T. (2001). Anket. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

BAŞOĞLU, R. (2005). “Đki Tarafça Oynanan Kumar: Bireyin Etiği/Varlığı”, <http://www.pazarlamadunyasi.com/Desktopdefault.aspx?tabid=138&ItemId=13&R tabid=9>, (2008, Mayıs 25)

BAYRAKTAROĞLU, G., ve ATREK, B. (2005). “Firmalara Rekabet Avantajı Sağlayacak Yeni Bir Strateji: Bireyselleştirilmiş Kitlesel Üretim”, Review of Social, Economic & Business Studies, Cilt: 8/7, s.235-253.

BĐNBAY, M. (2007). Otel Đşletmelerinde Pazarlama Stratejileri. Kahramanmaraş: Sütçü Đmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Đşletme Anabilim Dalı.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

BĐRGAN, Đ. (1994). “Bir Hizmet Sektörü Olarak, Turizm”, Anatolia: Turizm ve Çevre Kültürü Dergisi, Yıl:5, Sayı:4, s: 34-40. Aralık.

BOCZEK, B., A. (2005). International Law: A Dictionary. New Jersey: The Scarecrow Press, Inc.

BOYD, H., W., and ORVILLE, C., W. (1990), Marketing Management. Boston: Irwin.

BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2003). Sosyal Bilimler Đçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.

CASCIO, P. (1999). “Guerilla Advertising Tips”, PFM, September. www.pictureframingmagazine.com/pdfs/guerillaframer/Sept99_guerillaadverttips.pd f>, (2008, Ocak 19).

CUIBA, T. and LEVINSON, J., C. (2006). The Ultimate Internet Guerilla Marketing Attack Plan, Nashville: Parthenon Marketing Inc.

ÇAKICI, C. (1999).“Turist Satın Alma Davranışlarının Otel Đşletmeciliği Açısından Đncelenmesi” Pazarlama Dünyası Dergisi. Sayı:78, s.31-37.

ÇOBAN, S. (2005). “Müşteri Sadakatinin Kazanılmasında Veritabanlı Pazarlamanın Kullanımı”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19, Cilt:2, s. 295-307.

ÇOBAN, S. (2004). “Toplam Kalite Yönetimi Perspektifinde Đçsel Pazarlama Anlayışı”, Erciyes Üniversitesi Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı:22, Ocak-Haziran, s. 85-98.

DENĐZER, D. (1991). “Konaklama Đşletmelerine Fiyatın Önemi Ve Fiyat Farklılaştırma”, Anatolia: Aylık Turizm, Çevre ve Kültürü Dergisi, Yıl:2, Sayı: 23- 25, s.11-15, Eylül-Ekim.

DĐNÇER, Ö. (1998). Stratejik Yönetim ve Đşletme Politikası, Đstanbul, 1998, s.435

DÜNDAR, Đ., P., ve FIRLAR, F., B., G. (2006). “Đçsel Pazarlama ve Toplam Kalite Yönetimi “Türkiye’deki Ulusal Basın Đşletmelerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma””, Bilig: Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı: 37/Bahar, s. 131-153.

ERBAŞLAR, G. (2007). “Elektronik Ticarette Etkili Bir Pazarlama Tekniği “Telepazarlama””, Paradoks: Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, Yıl:3, Sayı:2, s. 1-15, Temmuz. (e-dergi: http://www.paradoks.org)

ERBAŞLAR, G. (2007), “ Yeşil Pazarlama”, Paradoks: Ekonomi,Sosyoloji ve Politika Dergisi, Yıl:3, Sayı:1, s.1-12. (e-dergi: http://www.paradoks.org)

ERCAN, Đ. ve KAN, Đ. (2004). “Ölçeklerde Güvenirlik ve Geçerlik”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30 (3):211-216.

ERDOĞAN, Đ. (2003). Pozitivist Metodoloji: Bilimsel Araştırma Tasarımı ve Đstatistiksel Yöntemler Analiz ve Yorum. Ankara: Erk Yayınları.

EROL, M. (2003). Turizm Pazarlaması. Đstanbul: Ekin Kitabevi.

EVANS, J.R., ve BARRY, B. (1982). Marketing. McMillan Pub. Co., Inc., New York. (Rızaoğlu, B., (1994). “Hizmet Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar”, Anatolia: Aylık Turizm ve Çevre Kültürü Dergisi, Yıl:5, Sayı:1-2, s.28-32, Ocak- Haziran.)’den alıntı.

FLORZAK, D. (2004). “What Is Guerrilla Marketing?”. Free Agent Marketing Tips. Mart/Nisan,

<http://home.comcast.net/~successfulindependent/newsletter/Free_Agent_Marketing _Tips_04-Mar-Apr.pdf>, (2008, Haziran 13)

GALLAGHER, B., “Eliminate The Competition!”,

http://www.gmarketing.com/articles/read/120/Eliminate_The_Competition!.html, (2008, Ağustos 13).

GILDERMAN, M. (2008). “Guerilla marketing: Unconventional Ad Methods for the Business Jungle”, Duluthian, July-August, s.18-21.

GRÖNROOS, C. (2000). Service Management and Marketing. (Second Edition). Chichester: John Wiley & Sons Ltd.

GRUNDEY, A. (2008). “More Mr. Nice Guy”.

<http://www.communicate.ae/node/734>, (2008, Aralık 18).

GÜLCAN, B. (2002). Veritabanlı Pazarlama: Türkiye’deki Seyahat Acenteleri Üzerine bir Uygulama. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi).

GÜLEÇ, B. (2006). “Reklamın Turistlerin Satın Alma Davranışları Bakımından Đncelenmesi”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:9, Sayı:15, Mayıs.

GÜLMEZ, M. ve KĐTAPÇI, O. (2003). “Đlişki Pazarlamasının Gelişimi Ve Yakın Geleceği”, Cumhuriyet Üniversitesi Đktisadi ve Đdari Bilimler Dergisi, Cilt:4, Sayı:2, s.81-89.

HACIOĞLU, N. (2000). Turizm Pazarlaması. (Dördüncü Baskı). Bursa: Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, yayın no: 160, Rota Ofset Matbaacılık.

HAYTA A., B., (2008). “Turizm Pazarlamasında Tüketici Satın Alma Süreci Ve Karşılaşılan Sorunlar”,Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:16, No:1, 31-48, Mart.

HICKMAN, D., “What is Guerrilla Marketing?,

<www.ideadistillery.com/pdfs_mash/What_Is_Guerrilla_Marketing.pdf>, 2008, Temmuz 03)

ĐÇÖZ, O. (2001). Turizm Đşletmelerinde Pazarlama. (Đkinci Baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.

ĐSLAMOĞLU, A., H., (1999). Pazarlama Yönetimi. (Birinci Baskı). Đstanbul: Beta Basım A.Ş.

ĐSLAMOĞLU, A., H. (2000). Pazarlama Yönetimi. (Đkinci Baskı). Đstanbul: Beta Basım A.Ş.

KALAYCI, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli Đstatistik Teknikleri, Ankara: Asil Yayıncılık.

KARAHAN, K. (2000). Hizmet Pazarlaması. (Birinci Baskı). Đstanbul: Beta Basım A.Ş.

KARAHAN, K. (2006). Hizmet Pazarlaması. (Đkinci Baskı). Đstanbul: Beta Basım A.Ş.

KARAMUSTAFA, K., ve ÖZ, M. (2008). “Uluslararası Turizm Dağıtım Kanalı Değer Zincirine Đnternetin Katkısı: Fırsatlar Ve Tehditlere Dayalı Bir Değerlendirme”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:21, s.273- 291, Ağustos.

KARAMUSTAFA, K., BĐÇKES M., ve ULAMA, Ş. (2002). “Türkiye'deki Konaklama Đşletmelerinin Đnternet Web Sitelerini Değerlendirmeye Yönelik Bir Çalışma”, Erciyes Üniversitesi Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı:19, 51-92.

KARASU, T., (1990). “Turizmde Tanıtma üzerine”, Anatolia, Yıl:1, sayı-8-9, sayfa:31-34, Ağustos-Eylül.

KAYA, Đ., (2008). “Neuro Marketing / Nöro (Beyinbilim) Pazarlama”, <http://pazarlamabitanedir.blogspot.com/2008/11/neuro-marketing-nro-

KIRDAR, Y. (2005). “Basics and Examples of Guerrilla Advertising”, 3rd International Communication Symposium, Communication in the Millennium: A Dialogue Between Turkish and American Scholars. “New Horizons in Communication”, s. 489-502, <http://cim.anadolu.edu.tr/pdf/2005/Kirdar.pdf> (2008, Aralık 14)

KĐTAPCI, O. (2008). Veri Tabanlı Pazarlama. Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler. Varinli , Đ. ve Çatı, K., (Ed.). Ankara: Detay Yayıncılık.

KOLB, B., M. (2006). Tourism Marketing for Cities and Towns: Using Branding and Events to Attract Tourists. Oxford: Butterworth-Heinemann.

KORKMAZ, S. (2006). Gerilla Pazarlaması ve Gerilla Pazarlaması Uygulamaların Bilinirliğini Saptamaya Yönelik Bir Pilot Araştırma. Ankara: Gazi Üniversitesi. (Yayınlanmamış Profesörlük Özgün Çalışması).

KOTLER, P. and ARMSTRONG, G. (1996). Principles of Marketing. (7th Edition). New Jersey: Prentice Hall.

KOTLER, P. (2003). A Framework For Marketing Management. (2nd Edition). New Jersey: Prentice Hall.

KOTLER, P. (2007). Soru ve Cevaplarla Günümüzde Pazarlamanın Temelleri. Çev. Ümit Şensoy. Đstanbul: Optimist Yayınları.

LEWIS, R., C. (1991). “Konaklama Pazarlaması: Bir Đçsel Yaklaşım”, Çev. Nilüfer Koçak, Anatolia: Aylık Turizm, Çevre ve Kültürü Dergisi, Yıl:2, Sayı:21-22, s.11- 15, Eylül-Ekim.

LEVISON, J., C. and HICKS G., W. (2003). Guerrilla Marketing for Financial Advisors: Secrets for Making Big Profits from Your Financial Advisor Business. Victoria: Trafford Publishing.

LEVINSON, J., C., ve McLAUGHLIN, M., W. (2004). Guerrilla Marketing for Consultants. Hoboken: John Wiley and Sons Inc.

LEVISON, J., C., ve LAUTENSLAGER, A. (2006). 30 Günde Gerilla Pazarlama. Çeviren: Dinç Taynç. Đstanbul: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.

LEVISON, J., C., ve HANLEY, P., R., J. (2006). Gerilla Pazarlama Devrimi. Çeviren: Pelin Özkan, Đstanbul: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.

LEVINSON J., C., “Solutions to 10 Most Pressing Direct Mail Problems”, <http://www.gmarketing.com/articles/read/156/Solutions_to_10_Most_Pressing_Dir ect_Mail_Problems.html> (2008, Nisan 04).

LEVINSON J., C., “Guerrilla Planning”,

<www.gmarketing.com/articles/read/27/Guerrilla_Planning.html> (2008, Haziran 14)

LEVINSON J., C., “Growing Geometrically”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/95/Growing_Geometrically.html> (2008, Haziran 15)

LEVINSON, J., C., “The Guerrilla Entrepreneur”,

http://www.gmarketing.com/articles/read/80/The_Guerrilla_Entrepreneur.html> (2008, Temmuz 22).

LEVINSON, J., C., “The Way of the Guerrilla”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/115/The_Way_of_the_Guerrilla.html> (2008, Temmuz 22).

LEVINSON, J., C., “Guerrilla Marketing Online”, <http://www.gmarketing.com/articles/read/116/Guerrilla_Marketing_Online.html> (2008, Ağustos 01).

LEVINSON, J., C., “Guerrilla Timing”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/123/Guerrilla_Timing.html> (2008, Ağustos 14).

LEVINSON, J., C., “What Is Guerrilla Marketing?”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/177/What_Is_Guerrilla_Marketing?.html > (2008, Ağustos 18)

LEVINSON, J., C., “Guerrilla Bribes”,

http://www.gmarketing.com/articles/read/126/Guerrilla_Bribes.html> (2008, Ağustos 25)

LEVINSON, J., C., “Guerrilla Competitive Advantages”, <http://www.gmarketing.com/articles/read/157/Guerrilla_Competitive_Advantages.h tml>, (2008, Ağustos 27)

LEVINSON, J., C., “Guerrilla Headlines”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/118/Guerrilla_Headlines.html>, (2008, Eylül 05)

LOOYEN, E., “The Art Of Brochures”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/91/The_Art_Of_Brochures.html>, (2008, Ağustos 30)

MAAS, J. (1990). “Đyi Bir Broşür Nasıl Olmalıdır”, Çeviren: Nurcan Çıraklar, Anatolia: Aylık Turizm ve Kültür Sanat Dergisi, Yıl:1, Sayı:5, s.27-30, Mayıs.

MARANGOZ, M. (2007). “Ağızdan Ağıza Đletişimin Müşterilerin Satın Alma Davranışlarına Etkileri: Cep Telefonu Pazarına Yönelik Bir Araştırma”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:16, Sayı:2, s.395-412.

MARTIN, G. (2006). Understanding Terrorism: Challenges, Perspectives, and Issues. (Edition: 2). Sage Publications, Inc.

MILL, R., C., and MORRISON, A., M. (2002). The Tourism System. Iowa: Kendall/Hunt Pub.

MORGAN, G. (2004), SPSS For Introductory Statistics: Use And Interpretation. U.S.A: Lawrence Erlbaum Associates.

MUCUK, Đ., (2004). Pazarlama Đlkeleri ve Örnek Olaylar, Đstanbul: Türkmen Kitapevi.

ODABAŞI, Y. (1988). Turizmde Tüketici Satın Alma Karar Süreci. Anadolu Üniversitesi Đ.Đ.B.F Dergisi. Cilt 6, Sayı:2, s. 81–91.

ODABAŞI, Y., ve OYMAN, M. (2001). Pazarlama Đletişimi Yönetimi. (Đkinci Baskı). Đstanbul: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.

OSTROUŞKO, D. (2007). Uluslararası Pazarlamada Bütünleşik Pazarlama Đletişimi Aracı Olarak Reklam, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Đşletme Anabilim Dalı.

ÖZEN, A. (2004, Ağustos 16), Turizm Sektörü.

ÖZTÜRK, Y., ve TÜRKMEN, F., (2006). “Turizm Đsletmelerinin Kriz Dönemlerinde Uyguladıkları Pazarlama Stratejilerine Yönelik Bir Araştırma”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:1, s.74-95.

REICH, A. Z. (1997). Marketing Management for the Hospitality Industry. New York: John Wiley & Sons Inc.

REID, R.D. (1989). Hospitality Marketing Management. (Second Ediyion). New York: Van Nostrand Reinhold.

RIMMINGTON, M. and M. KOZAK (1997). “Developments in Information Technology: Imlications for the Tourism Industry and Tourism Marketing”, Anatolia: An International Journal of Tourism Hospitality Research, Vol:8, No:3, p: 59-80.

RIZAOĞLU, B. (1994). “Hizmet Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunlar”, Anatolia: Aylık Turizm ve Çevre Kültürü Dergisi, Yıl:5, Sayı:1-2, s.28-32, Ocak-Haziran.

ROBINSON, P. (2008). Dictionary of International Security. (First Edition). Boston: Polity.

RUBIN, C., “Online Marketing Intelligence”,

<http://www.gmarketing.com/articles/read/164/Online_Marketing_Intelligence.html > (2008, Temmuz 30).

SANDBERG, P., and STIERNA, H. (2007). Guerilla Marketing: Reaching The Customer In An Untraditional Way. Jönköping: Jönköping University International Business School. (Yayımlanmamış Master Tezi).

SCHOFIELD, D., K., “Top Tips for Yellow Pages and Classified Ads”, <http://www.gmarketing.com/articles/read/82/Top_Tips_for_Yellow_Pages_and_Cl assified_Ads.html> (2008, Nisan 11).

SCHOFIELD, D., K., “Establish a Public Relations Game Plan”, < http://www.gmarketing.com/articles/read/33/Establish_a_Public_Relations_Game_Pl an.html> (2008, Nisan 14).

SCHOFIELD, D., K., “Workplace Ethics: the (Dis)honest Truth” <http://www.gmarketing.com/articles/read/34/Workplace_Ethics:_the_(Dis)honest_ Truth.html>, (2008, Haziran 16).

SEKARAN, U. (2003). Research Methods for Business. New York: John Wiley.

SELVĐ, M., S. (2007). Đlişkisel Pazarlama- Stratejiler ve Teknikler. Ankara: Detay Yayıncılık.

SELVĐ, M., S. (2009). Turizm Đşletmelerinin Pazarlamasında Fiziksel Kanıt. Turizm Đşletmelerinin Pazarlamasında 7P Ve 7C. Avcıkurt, C., Demirkol, D., ve Zengin, B. (Ed.). Sakarya: Değişim Yayınları.

SHARPLEY, R., (2006). Travel and Tourism. Wiltshire: Sage Publications Inc.

ŞAPOLYO, E., B. (1957). Kuvayi Milliye Tarihi-Gerilla. Ankara: AyYıldız Matbaası.

SÜMER, B. ve TEMEL, S. (2006). “Kültürel Farklılıkların Uluslararası Pazarlardaki Reklam Stratejilerine Etkileri: Türkiye’de Uygulanan Coca-Cola Televizyon Reklamları Örneği”, 5. Orta Anadolu Đşletmecilik Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara: Sözkesen Matbaacılık Tic. Ltd. Şti.

TAVMERGE, Đ., P. (2002). Doğrudan Pazarlama Yönetimi- Kavramlar, Đlkeler ve Uygulamalar. (Birinci Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

TĐMUR, N. (1996). Konaklama işletmelerinde Pazarlama. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları, Yayın No:107.

TOKOL, T. (2007). Pazarlama Yönetimi. (10. baskı). Đstanbul: Nobel Basımevi.

TOLUNGÜÇ, A. (1999). Turizmde Tanıtım ve Reklam. Ankara: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.

TOPALOĞLU, M., ve TUNÇ A. (1997). Turizm Đşletmelerinde Kriz Yönetimi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl:8, Sayı:1-2, s. 88-94, Mart-Haziran.

Travel +Leisure Dergisi, “Four Seasons Hotel reklamı”, s.9, Haziran 2008.

Travel +Leisure Dergisi, “Tasarım: Bohem Lüks”, s.46, Haziran 2009.

TUNCER, A. (2003). Konaklama Đşletmeleri Đçin Pazarlama Aracı Olarak Đnternet. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi).

Turizm Bakanlığı Yatırım ve Đşletmeler Genel Müdürlüğü, (2009). “Ankara ilinde Faaliyet Gösteren Turizm Đşletme Belgeli Otel işletmeleri”, Ankara.

TURGAY, B. “Ayın Şirketi: Aerodeon Türkiye”, Son Erişim: 25.08.2008 http://www.pazarlamadunyasi.com/Desktopdefault.aspx?tabid=180&ItemId=12&Rta bid=36

UĞUR, E. (2008). “Reklam Açıkhavada Görücüye Çıkıyor”, Đzmir Ticaret Odası AR&GE BÜLTEN, Haziran. <http://www.izto.org.tr/NR/rdonlyres/7475BDA1- 95B7-4855-B351-9ADCE4362AFE/10050/acıkhavareklam_eugur.pdf>, (2008, Kasım 22).

URAL, A. ve KILIÇ, Đ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS Đle Veri Analizi (SPSS 10.00-12.0 for Windows). (2. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.

USAL, A., ve ORAL S. (2001). Turizm Pazarlaması. (Birinci Baskı). Đzmir: Kanyılmaz Matbaası.

UYAR, M. (1995). Gerilla Savaşı. Đstanbul: Đstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.)

UYDACI, M. (2002). Yeşil Pazarlama. Đstanbul: Türkmen Kitabevi.

UYGUR S., M. (2007). Turizm Pazarlaması. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

UZUNOĞLU, E. (2007). “Müşteri Odaklı Pazarlama Anlayışına Göre Değer Yaratma: Bir Model Olarak Değer Đletim Sistemi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ĐĐBF Dergisi, Cilt:2, No:1, s.11-29, Nisan.

ÜNER, M., M. (1998). “Otel Đşletmelerinde Stratejik Pazarlama Planlaması Kapsamında Kullanılabilecek Görsel Bir Araç Algılama Haritaları”, Anatolia:Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl:9, s.17-25, Eylül-Aralık.

ÜNER, M., M. (1994). Hizmet Pazarlamasında Pazarlama Karması Elemanları Değişiklik Gösterir mi? Pazarlama Dünyası Dergisi, Yıl: 8, Sayı: 43, Ocak-Şubat.

VARĐNLĐ, Đ. (2006). Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

YÜCEL, M., ve EKMEKÇĐLER, S. (2008). “Çevre Dostu Ürün Kavramına Bütünsel Yaklaşım; Temiz Üretim Sistemi, Eko-Etiket, Yeşil Pazarlama”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:7, Sayı:26, s.320–333, Güz.

WTO, (2001). Turizmde E-Đş. (Birinci Baskı).Çeviren: Recep Özgür. Đstanbul: Yakupoğlu. Nesa Basın Yayın.

ZEITHAML, V., A. and BITNER, M., J. (2000). Services Marketing: Integrating Customer Focus Across The Firm. (Second Edition). Boston: The McGraw-Hill Companies.

ZEYREK, M., “Business-Week ve Gerilla Pazarlama Stratejisi”, <ttp://pazarlamakosesi.blogspot.com/2005/12/business-week-ve-gerilla- pazarlama.html> (2008, Mayıs 30)

www.101guerrillamarketing.com, “Advantages & Disadvantages Of Guerilla Marketing”,<http://www.101guerrillamarketing.com/articles/Advantages_And_Disa dvantages_Of_Guerilla_Marketing.html>, (2008, Eylül 14)

www.adsoftheworld.com, “Virgin Holiday”,

<http://adsoftheworld.com/media/outdoor/virgin_blue_castaways>, (2008 Mayıs 28)