• Sonuç bulunamadı

Ülkemizde ÖSYM tarafından yapılan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesi işleminde belirleyici olan ÖSS puanlarının, seçilen adayların bu kurumlardaki başarılarını yordayabilmesi gerekliliği üzerinden yürütülen bu araştırmada; “0,8 AOBP'li ÖSS Sayısal Yerleştirme Puanı” ile öğrenci alan AÜTF’ye giren öğrencilerin eğitimleri süresince aldıkları notlar ile ÖSS puanları arasında olması beklenen pozitif yönlü ve yüksek düzeyde korelasyon bulunamamıştır.

2002-2003 EÖY’den itibaren dört yıl içinde AÜTF’de eğitim gören 10 ayrı sınıfın ÖSS puanları ile 1., 2. ve 3. sınıf notları arasında anlamlı korelasyon bulunma oranı görece daha yüksek iken, 4. sınıf notları ile arasında anlamlı korelasyon bulunma oranı azalmaktadır.

Puan türleri ile notlar arasındaki korelasyonlardan “0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Başarı Sırası” ile notlar arasındaki korelasyon değerlerinin diğerlerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu bulunmuştur (Tek Yönlü Anova Testi: F=6,916; p<0,001).

ÖSS puanlarıyla korelasyonları incelenen sınavların türlerine (kuramsal sınav, uygulama sınavı ve PDÖ notu) göre yapılan analizde de; ortalama korelasyonlar arasındaki farkın anlamlı bulunduğu tek ÖSS puan türü “0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Başarı Sırası”

olmuştur ([Kuramsal – Uygulama] sınav türleri arasındaki ortalama korelasyon farkı: -0,080; p=0,044, [Kuramsal – PDÖ notu] sınav türleri arasındaki ortalama korelasyon farkı: -0,196; p<0,001 ve [Uygulama – PDÖ notu] sınav türleri arasındaki ortalama korelasyon farkı: -0,116; p=0,033).

Öğrencilerin ilerleyen yıllar içinde devam ettikleri sınıflarda girdikleri sınavlarda aldıkları notlar arasında yüksek düzeyde korelasyon bulunması, öğrencilerin önceki başarılarının gelecekteki başarılarını yordamaya uygun olduğunu göstermiştir. Buna karşın öğrencilerin ortaöğretimdeki başarılarıyla ve ÖSS puanlarıyla, tıp eğitimi sürecinde girdikleri sınavlardan aldıkları notlar arasında bakılan korelasyonların düşük olmasının nedeninin; bir sıralama sınavı olan ÖSS’nin akademik başarıyı yordayamaması olabileceği düşünülmüştür.

Tıp eğitimi alacak öğrencilerin belirlenmesinde yalnızca sıralama sınavındaki akademik başarıları değil, sahip oldukları bireysel niteliklerin tıp öğrencisi ve gelecekte doktor olmaya uygun olup olmadığına da bakılmalıdır. Bu amaçla; Öğrencinin akademik geçmişi, Mezun olunan okul yönetiminin raporu, Hakem raporları ya da referanslar, Öz (kişisel) raporlar ya da özetler, Yazılı psikometrik testler, Yapılandırılmış görevler, Grup etkinliğinin izlenmesi ve Bireysel görüşme gibi geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış objektif seçim araçları ve yöntemleri uygun biçimde kullanılmalıdır.

Yükseköğrenim görmek isteyen adayların başarılı olacakları programlara yerleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Başvuranlar arasından tıp fakültelerine alınacak öğrencilerin seçilmesi işleminin sağlıklı yapılması, öğrencilerin başarının artmasını ve sınırlı olan toplumsal kaynakların akılcı kullanımını sağlayacak, yükseköğretimde verimliliği artıracaktır.

ÖZET

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Sıralama Sınavlarındaki Başarıları Đle Tıp Eğitimi Sürecindeki Başarılarının Karşılaştırılması

Ülkemizde yükseköğretim programlarına öğrenci alınması işlemi ÖSYM tarafından ÖSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme ile yapılmaktadır. ÖSS'nin iyi bir ölçme aracının sahip olması gereken yordama geçerliğinin, 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında tıp eğitimi almak üzere AÜTF’ye yerleştirilen öğrenciler açısından durumunu saptamak amacıyla bu öğrencilerin ÖSS’de aldıkları puanlar ile Fakülte’de girdikleri sınavlardan aldıkları notlar arasındaki korelasyonlar incelenmiştir.

Araştırma verileri ÖSYM tarafından AÜTF’ye gönderilen Yerleştirme Sonuçları, ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ve Öğrenci Đşleri Şefliği kayıtlarından derlenmiştir. ÖSS sonuçları ile ilgili 34, notlar ile ilgili 210 farklı türde veriye ulaşılmış ancak bunlardan karşılaştırma yapmaya uygun olan 13 puan türü ile her sınıf için değişen sayılarda not arasında toplam 187 korelasyon incelenmiştir. Analizler bilgisayarda Microsoft ® Excel 2002 ve SPSS for Windows 13.0 istatistik paket programı ile yapılmıştır.

Araştırmada; “0,8 AOBP'li ÖSS Sayısal Yerleştirme Puanı” ile öğrenci alan AÜTF’ye giren öğrencilerin eğitimleri süresince aldıkları notlar ile ÖSS puanları arasında olması beklenen pozitif yönlü ve yüksek düzeyde korelasyon bulunamamıştır. Bakılan korelasyonların ortalamalarına göre en yüksek korelasyonu (0,180) “Ağırlıklı OÖBP Sayısal Puanı” göstermiş olup, tıp fakültesine girişte esas alınan 0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Yerleştirme Puanı’nın notlar ile korelasyonları ortalaması 0,160’tır.

ÖSS puanları ile 1., 2. ve 3. sınıf notları arasında anlamlı korelasyon bulunma oranı görece daha yüksek iken, 4. sınıf notları ile arasında anlamlı korelasyon bulunma oranı azalmaktadır. Puan türleri ile notlar arasındaki korelasyonlar, yalnızca “0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS

Sayısal Başarı Sırası” için istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Sınav türleri (kuramsal sınav, uygulama sınavı ve PDÖ notları) açısından ortalama korelasyonlar arasındaki farkın anlamlı bulunduğu tek ÖSS puan türü de yine “0,5 (0,8) AOBP'li ÖSS Sayısal Başarı Sırası”dır.

Öğrencilerin farklı sınıflarda girdikleri sınavlarda aldıkları notlar arasında yüksek düzeyde korelasyon bulunması, öğrencilerin önceki başarılarının gelecekteki başarılarını yordamaya uygun olduğunu göstermesine karşın, ortaöğretim başarıları ve ÖSS puanlarıyla notlar arasında bakılan korelasyonların düşük olmasının nedeni ÖSS’nin akademik başarıyı yordayamaması olarak tahmin edilmiştir.

Tıp fakültesi öğrencilerinin seçiminde yalnızca sıralama sınavındaki başarıların değil, adayların sahip oldukları bireysel niteliklerin doktor olmaya hangi ölçüde uygun olduğuna da bakılmalıdır. Bunun için akademik geçmiş, önceki okul yönetiminin raporu, Hakem raporları, Kişisel raporlar, Yazılı psikometrik testler, Yapılandırılmış görevler, Grup etkinliği ve Bireysel görüşme gibi seçim araçları kullanılabilir.

Doktor adaylarının seçiminin sağlıklı yapılması, tıp eğitiminin başarısını artıracak ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacaktır.

Anahtar Sözcükler: Akademik başarı, Öğrenim süreci, Tıp eğitimi, Tıp öğrencisi, Sıralama sınavı.

SUMMARY

Comparison between ranking examination success and medical education success of the students at Ankara University School of Medicine

In Turkey, entering the higher education is organized by Student Selection and Placement Center (OSYM) via a ranking examination (OSS). As an assessment tool, OSS should have estimation validity. In this study, it is aimed to determinate the corelations between OSS scores and academic successes of students who entered to Ankara University School of Medicine (AUTF) in 2002, 2003, 2004 and 2005 years.

Data has collected from OSYM website and AUTF Registration Office records. Thirty three different OSS scores and 210 different academic success scores have gathered, but only 13 of OSS scores and different numbers of academic success scores for each year have used for analysis. Microsoft ® Excel 2002 and SPSS for Windows 13.0 package programs has been used for statistical analysis.

According to findings; there is no statistically significant relationship between university success and OSS scores. The highest mean correlation score (0,180) is found between exam results and Weighted Quantitative Composite-1 (AOBP-SAY). The mean correlation score between exam results and 0,8 Weighted Quantitative Composite-2 (0,8 AOBP-SAY) score which is considered for placement in medical program was 0,160.

In first, second and third years, the ratio of significant correlations between OSS scores and exam scores is higher than fourth year.

Only correlations between exam scores and “0,8 AOBP-SAY rank” is found statisticaly different from other OSS scores. With respect of medical examination sort (theoretical, practical or PBL score), mean correlation score was significant for only “0,8 AOBP-SAY rank”.

The correlation between academic success of the same students in different years, was possitive and highly significant. This indicates that previous achievements of students is suitable for estimation of current achievements of students. The reason of low correlation between OSS scores and faculty exam scores may be that OSS could not predicting the academical achievement.

Not only ranking examination score but also personel qualities which is important to be medical doctor, should considered for selection of medical students. Selection instruments and procedures may include academic record, report from school principal, referee’s reports and testimonials, self reports and resumés, written psychometric tests, structured tasks, observed group activity and personal interview.

Properly selecting of future’s doctor candidates will bring out success of medical education and economical productivty.

Key Words: Academical succes, Education process, Medical education, Medical student, Ranking examination.

KAYNAKLAR

AKTUĞ T, KEMAHLI S, PALAOĞLU Ö, KARAHAN ST, DEMĐRÖREN M, AYHAN ĐH. (2004) Sıralama Sınavlarındaki Başarı ile Yeterlilik Sınavlarındaki Başarı Đlişkili Midir? Poster Bildirisi. UTEK ’04; III.

Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, 12-16 Nisan 2004, Şanlıurfa, Kongre Kitabı; s.160.

AÜTF (2006) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi - Mezuniyet Öncesi Eğitim http://teb.medicine.ankara.edu.tr/egitim/page.php?pid=1 Erişim Tarihi: 17.12.2006.

BAŞAK O, BOYLU Ş, BĐLGĐN MD, KILIÇ TY. (2004) Tıp FaKültesi Öğrenci Profili: Tıp Fakültelerine Öğrenci Almada Yeni Yaklaşımlara Gereksinim Var Mı? Poster Bildirisi. UTEK ’04; III. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, 12-16 Nisan 2004, Şanlıurfa, Kongre Kitabı; s.47.

BROWN G, BULL J, PENDLEBURY M. (1997) Assessing Student Learning in Higher Education. London: Routledge.

DEMĐROK S. (1990). ÖSS ve ÖYS Puanları Đle Lise ve Dengi Okullardaki Başarının Yükseköğretimdeki Başarıyla Đlişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

ENTWISTLE N, RAMSDEN P. (1983). Understanding Student Learning.

London: Croom Helm.

FREDERIKSON L. BULL P. (1992) An appraisal of the current status of communication skills training in British medical schools. Social Science and Medicine 34: 515–522.

GILHOOLY KJ. (1990) Cognitive psychology and medical diagnosis. Applied Cognitive Psychology 4: 261–272.

GLASER K, HOJAT M, VELOSKĐ JJ, BLACKLOW RS, GOEPP EC. (1992) Science, verbal, or quantitative skills: Which is the most important predictor of physician competence? Educational and Psychological Measurement 52: 395–406.

GÜLPINAR MA, ÖZER A, ERDOĞAN N, YEĞEN BÇ. (2006) Tıp Fakültesi Giriş Puanı, Fakülte Başarı Notu ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Başarısı Arasındaki Đlişki. Poster Bildirisi. UTEK ’06; IV.

Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, 2-5 Mayıs 2006, Adana, Kongre Kitabı;

s.162.

HILLIARD RI. (1995) How do medical students learn: Medical student learning styles and factors that affect these learning styles.

Teaching and Learning in Medicine 7: 201–210.

KARAMAN Đ. (2001) Ortaöğretim başarı ölçütleri ile ÖSS puanları arasındaki ilişkinin araştırılması. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

KEMAHLI S, DOKMECI F, PALAOGLU O, AKTUG T, ARDA B, DEMIREL-YILMAZ E, KARAHAN T, OZYURDA F, AKAN H, AYHAN IH. (2004).

How we derived a core curriculum: from institutional to national - Ankara University experience. Medical Teacher Jun;26(4):295-298.

KESKĐN H. (1999) GATA Askeri Tıp Fakültesinde Öğrenim Gören Askeri ve Sivil Lise Kaynaklı Öğrencilerin ÖYS Puanları Đle Okul Başarıları Arasındaki Đlişki. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

KINTSCH W. (1986) Learning from text. Cognition and Instruction 3: 87–108.

KURAN K. (1988) Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Adana ve Hatay eğitimyüksek okullarındaki öğrencilerin 1987 ÖSS puanları ile akademik başarılarının karşılaştırılması. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

LINDBLOM-YLÄNNE S, LONKA K, LESKINEN E. (1999) On the predictive value of entry-level skills for successful studying in medical school.

Higher Education 37: 239–258.

LINDBLOM-YLÄNNE S, LONKA K, LESKĐNEN E. (1996) Selecting students for medical school: What predicts success during basic science studies? A cognitive approach. Higher Education 31: 507–527.

LONKA K. (1997). Explorations of Constructive Processes in Student Learning. Helsinki: Yliopistopaino.

LONKA K, LINDBLOM-YLÄNNE S, MAURY S. (1994) The effect of study strategies on learning from text. Learning and Instruction 4: 253–

271.

MCMANUS IC, RICHARDS P, WINDER BC, SPROSTON KA. (1998) Clinical experience, performance in final examinations, and learning style in medical students: Prospective study. British Medical Journal 316:

345–350.

NALÇACI E. (1993) Tıp Eğitiminde Maasstricht Deneyimi. Toplum ve Hekim 8(4) Temmuz-Ağustos:15.

NALÇACI E. (1994) Tıp Eğitiminin Eleştirisi ve Yeni Tıp Eğitimi Çalışmalarında Yöntem Sorunu. Toplum ve Hekim 9(1) Ocak-Şubat:

31-32.

ÖĞÜŞ E, CAN F, KART KÖSEOĞLU H, DEMĐRBĐLEK M, DEMĐRHAN B, MÜDERRSĐOĞLU H, SARIALĐOĞLU F. (2006) Tıp Eğitimi Başarısı ile TUS sonuçlarının Karşılaştırılması. Poster Bildirisi. UTEK ’06;

IV. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, 2-5 Mayıs 2006, Adana, Kongre Kitabı; s.156.

ÖĞÜŞ E, TÜRKOĞLU S, DEMĐRBĐLEK M, ŞAHĐN FI, DEMĐRHAN B, PEŞKĐRCĐOĞLU L, MÜDERRSĐOĞLU H, KAYHAN Z. (2004) Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrencilerinin Başarılarında Beş Yıllık Deneyim. Poster Bildirisi. UTEK ’04; III. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi, 12-16 Nisan 2004, Şanlıurfa, Kongre Kitabı;

s.170.

ÖSYM. (2002) 2002 ÖSS Kılavuzu, Ankara.

ÖSYM. (2006) Yükseköğretime Giriş. Erişim: http://www.osym.gov.tr/

BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF66FA6 A1CE407B291 Erişim Tarihi: 17.12.2006.

PAUL S, BOJANCZYK M, LANPHEAR JH. (1994) Learning preferences of medical students. Medical Education 28: 180–186.

POWIS D. (1998) How to do it – Select medical students. British Medical Journal 317: 1149-1150.

SAÇAKLIOĞLU F. (1994) Tıp Eğitiminde Yöntem Tartışmaları. Toplum ve Hekim 9(1) Ocak-Şubat: 35.

STERNBERG RJ. (1998) Abilities are forms of developing expertise.

Educational Researcher 27: 11–20.

SWANSON DB, CASE SM, VAN DER VLEUTEN CPM. (1991) Student assessment in problem-based learning curricula. In: The Challenge of Problem-Based Learning, Ed: D Boud, G Feletti. London: Kogan Page, p.: 260–273.

TEKĐN H. (1984) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Ankara.

ÖZGEÇMĐŞ

I. Bireysel Bilgiler

Adı : Mehmet

Soyadı : ÖZEN

Doğum Yeri ve Tarihi: Antalya, 13.01.1969 Uyruğu : T.C.

Medeni Durumu : Evli Askerlik Durumu : Yaptı

Đletişim Adresi : Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD, Cebeci, Ankara Đletişim Telefonu : 0.312.595 73 29

II. Eğitimi

Yüksek Lisans : Türkiye ve Orta Doğu Amme Đdaresi Enstitüsü, Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı (2001 – 2002)

Uzmanlık Eğitimi : S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Đhtisası (1997 - 2001) Yükseköğrenim : Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, (1987-1996)

Anadolu Üniversitesi, Đşletme Fakültesi; Yönetim ve Organizasyon Bölümü (1998 - 2003)

Ortaöğrenim : Antalya Lisesi (1982-1985)

Antalya Cengiz Topel Ortaokulu (1979-1982) Đlköğrenim :Antalya Cengiz Topel Đlkokulu (1974-1979)

Yabancı Dil : Đngilizce (KPDS: C kuru; 74 puan) Almanca (başlangıç düzeyinde) III. Unvanları

Pratisyen Hekim (1996)

Aile Hekimliği Asistanı (1997 - 2001) Aile Hekimliği Uzmanı (2001)

Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı (2002) IV. Mesleki Deneyimi

Sivas Altınyayla Merkez Sağlık Ocağı Tabipliği (1996)

Sivas Altınyayla Deliilyas Sağlık Ocağı Tabipliği (1996–1997)

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Aile Hekimliği Asistanı (1997–2001)

Yozgat, 1 Nolu Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi; Aile Hekimliği Uzmanı (2001 - 2003)

Ankara, Sincan Devlet Hastanesi, Yenikent Mesa Semt Polikliniği, Aile Hekimliği Uzmanı (2003 - 2004)

Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD, Uzman (2004 - )

V. Üye Olduğu Bilimsel Kuruluşlar Servisinde Bir Yılda Đzlenen Hastaların Değerlendirilmesi.

Demirel Y, Çöl C, Özen M. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi: 2001: 23(1); 15-20.

Derleme:

1. Sporsal Rehabilitasyonda Birinci Basamak Hekimliğinin Rolü.

Yaman H, Özen M. Spor ve Tıp Dergisi; 1999: 7(11-12); 22-25.

2. Hizmet Ticareti Anlaşması’nın (GATS) Sağlık Alanına Etkileri.

Özen M. Toplum ve Hekim; 2002: 17(3); 182-188.

3. GATS ve Sağlık Sektörü. Özen M. Kamu Yönetimi Dünyası Dergisi; 2002:3(11-12);42-45.

Olgu Sunumu:

1. Henoch-Schonlein Purpurası (Kendimizi Sınayalım). Özen M.

Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; 1999: 8(6); 212.

2. Tüberküloz Peritonit (Tanınız Nedir?). Yaman H, Özen M.

Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; 2002: 11(7); 252.

Serbest Bildiriler:

1. Sporsal Rehabilitasyonda Aile Hekimliğinin Rolü. Yaman H, Özen M. Osteoartrit ve Osteoporoz Kongresi Program ve Özet Kitabı, Antalya, 1998; S/AH 3 (En iyi serbest bildiri ödülü).

2. Aile Hekimliği Asistanlarının Aldıkları Eğitime Đlişkin Görüşleri.

Yaman H, Özen M, Kut A. IV. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi Program ve Özet Kitabı, Đstanbul, 1999; 69.

3. STED Okurlarının Özellikleri ve Beklentileri. Özen M, Odabaşı O, Yalçın SS. 6. Pratisyen Hekimlik Kongresi Özet Kitabı, Antalya, 2001; 206.

Posterler:

1. Effectiveness of BCG Vaccination Applied to Medical Students in Akdeniz University with Negative Tuberculin Test Results. Özen M, Öğüş C, Artvinli M. Ege University Faculty of Medicine Ist Int.

Student Congress of Medical Sciences Abstract Book, Đzmir, 1994; 82.

2. Aile Hekimliği Asistanları Kimlerdir? Yaman H, Kut A, Özen M.

IV. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi Program ve Özet Kitabı, Đstanbul, 1999; 25.

3. Asistanların Eğitim Hastanelerindeki Đş Ortamına Đlişkin Değerlendirmeleri. Yaman H, Özen M, Kut A. Sağlık

5. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ELISA Laboratuvarında Saptanan Hepatit A, B, C Seroprevalans Değerleri. Özen M, Ergönül Ö, Balaban N. Viral Hepatitle Savaşım Derneği V. Ulusal Viral Hepatit Simpozyumu Program ve Kongre Kitabı, Ankara, 2000; 185.

6. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Probleme Dayalı Öğrenme Yönlendiricilerinin Öğrenci Performansı Hakkındaki Değerlendirmeleri Đle Öğrencilerin Akademik Başarıları Arasındaki Đlişki. Özen M, Aktuğ T, Atacanlı MF, Kemahlı S, Palaoğlu S, Ayhan ĐH. Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği, Program değerlendirme Sempozyumu, 26-28 Mayıs 2005, Đzmir.

Diğer: M. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; 2000: 9(2); 63.

4. GPE Birinci Basamakta Bilgisayar Kullanımı Eğitim Modülü'nün ve Eğitici Ekibin Gelişimi. Demli Ş, Şen H, Arpacı ÜK, Değirmenci H, Altunol H, Beliner S, Demir E, Yaşkış T, Özen M, Süer A. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; 2003: 12(5);192-196.

5. TTB-GPE Birinci Basamakta Sağlık Yönetimi Temel Modül Öyküsü ve Eğitim Programı. Çalı Ş, Bakırcı N, Cebeci D, Kıyak M, Akalın S, Demirel N, Özden H, Ertaş Y, Özen M, Büyükakkuş A, Gürışık Z, Kurtoğlu F, Gürceğiz N, Süer A, Sağdıç A, Esim M.

Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; 2003: 12(10); 390-393.

Çeviri:

1. Atletizmde Derinlik Sıçrama Yöntemiyle Kuvvet Artırımı (Çeviren: Özen M.) Atletizm Günlüğü; 1998: 2(3); 9-12.

(Makalenin Orijinali: Athletics Coach, Vol.15, No:2, 1981).

Uzmanlık Tezi:

1. Hepatit B Taşıyıcıları ve Aile Bireylerinin Durumu. Özen M.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği (Yayınlanmamış) Uzmanlık Tezi, 130 sayfa, Ankara, 2001.

Yüksek Lisans Projesi:

1. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nün Tarihçesi. Özen M. Türkiye ve Orta Doğu Amme Đdaresi Enstitüsü, Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Yayınlanmamış) Dönem Projesi, 39 sayfa, Ankara, 2002.

Yurt Dışı:

Araştırma:

1. Satisfaction with Family Medicine Training in Turkey: Survey of Residents. Yaman H, Özen M. Croatian Medical Journal; 2002:

43(1);54-57.

Poster:

1. Relationship between tutor evaluation and academic performance. Ozen M, Aktug T, Atacanli F, Kemahli S, Palaoglu O, Ayhan IH. AMEE 2005, 30 August – 2 September 2005, Amsterdam–Holland, Abstracts Book; p.231.

2. Orientation week and white coat ceremony for first year medical

3. The evaluation of student poster-presentations by using rubrics at Ankara University Faculty of Medicine. Atacanli MF, Ozen M, Palaoglu O, Ikinciogullari A, Kemahli S, Akan H, Ayhan IH.

AMEE 2006, 14-18 September 2006, Genoa-Italy, Abstracts Book; p.151.

VII. Bilimsel Etkinlikleri

Türk Tabipleri Birliği Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi; Yayın Kurulu Üyesi (1998 – sürüyor)

Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü; Yönetim Kurulu Üyesi (2000–2003)

Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü; Bilim Kurulu Üyesi (2000– sürüyor)

Ankara Tabip Odası; Đnternet Komisyonu Üyesi (2000– sürüyor) Ankara Tabip Odası; Sağlık Hizmetlerini Denetleme Komisyonu Üyesi

(2001–sürüyor) VIII. Diğer Bilgiler

Düzenlenmesine Katkıda Bulunduğu Bilimsel Toplantılar:

- Alkol ve Alkol Dışı Madde Bağımlılığı Temel Kursu-II;

Düzenleme Kurulu Üyesi (15-17/01/2001, Ankara; Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi)

- Dingin Yaşama Doğru: Duygudurum Bozuklukları Sempozyumu; Yürütme Kurulu Üyesi (19-21/05/2001, Ankara; Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hast.)

- Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 2. Ulusal Kongresi; Yürütme Kurulu Üyesi (16-18/11/2001, Ankara)

- VIII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı Düzenleme Kurulu Üyesi (30/11-01/12/2002, Ankara; Ankara Tabip Odası - TTB Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu)

- 8. Pratisyen Hekimlik Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi (15-19 Ekim 2003, Antalya; TTB-PHK, TTB-GPE, PHD)

- 9. Pratisyen Hekimlik Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi (15-19 Aralık 2004, Antalya; TTB-PHK, TTB-GPE, PHD)

- 10. Pratisyen Hekimlik Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi (9-13 Kasım 2005, Antalya; TTB-PHK, TTB-GPE, PHD) - 11. Pratisyen Hekimlik Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu

Üyesi (8-12 Kasım 2006, Antalya; TTB-PHK, TTB-GPE, PHD) Yurt Dışı Çalışmaları:

- Temmuz-1993 : Rusya, Udmurtia, Izhevsk Medical Institute;

clerkship

- Temmuz-1994 : Mısır, Menia, Menia University, Medical Faculty; clerkship

Benzer Belgeler