• Sonuç bulunamadı

Senkron (Eş Zamanlı) ve Asenkron (Eş zamansız) E Öğrenme

2.4. Elektronik Öğrenme (E-Öğrenme)

2.4.2. Senkron (Eş Zamanlı) ve Asenkron (Eş zamansız) E Öğrenme

bakımından yani E-öğrenmedeki iletişim şekli bakımından ikiye ayrılmıştır. Temel olarak ifade edilen ve genel olarak kabul gören bu iki şekil eş zamanlı (senkron) E- öğrenme ve eş zamansız (asenkron ) E-öğrenmedir.

2.4.2.1. Senkron (Eş Zamanlı) E- Öğrenme

Eş zamanlı öğrenme kısaca, mekân yani fiziksel bakımdan farklı yerlerde bulunan öğrenen ve öğreticinin bir öğrenme faaliyetini zaman bakımından aynı anda gerçekleştirilmesini sağlayan öğrenme biçimi olarak ifade edilebilir. Eş zamanlı öğrenme iki farklı yerde olsalar dahi hem öğrenicilerin hem de öğretmenlerin öğretim sırasında aynı anda bulunmaları sonucunda meydana gelen bir öğrenme ortamıdır (Maglogiannis ve Karpouzis, 2007: 1951). Bir başka tanımda ise bir grup öğrenci ve konuyu anlatacak öğretmeninin eş zamanlı olarak (canlı olarak) bilgisayar ortamında bir sınıfta buluşmaları olarak ifade edilmiştir (Duran vd., 2006). Bu öğrenmede mekan bileşeni bakımından bağımsızlık sunulmakta fakat zaman bileşeni bakımından bir esneklik sağlanamamakta, öğrenen ve öğreticinin senkron olarak

iletişim kurması gerekmektedir. Yani burada esas öğretici ve katılımcının aynı anda katılım sağlaması ve gerçek zamanlı olarak etkileşim sağlamasıdır.

Eş zamanlı E-öğrenme için bazı avantajlar şu şekilde sıralanmıştır:

 Düzenli öğretim ve değerlendirme için gerekli olan iki yönlü iletişime imkân verir.

 Bir yere gidip gelmeyi gerektirmediği için sınıfta öğrenmeye göre zaman ve maliyetten tasarruf sağlar.

 Materyalin çok kolay ve hızlı değiştirilebilmesi etkilidir.

 Eş zamanlı olması ile birlikte katılımcılar arasındaki fiziksel uzaklığın bir nevi azaltılmasına olanak sağlar.

 İşbirliğine dayalı öğrenme uygulamalarına imkân verir.  Grup çalışmalarına imkân verir.

 Yüz-yüze öğrenmede yapılan soru cevap, tartışma gibi yöntemlerin kullanılıyor olması ile birlikte sıkıcılıktan kurtulur.

 Etkileşimin canlı olarak gerçekleştirilmesine imkân verir.  Anında geribildirim verme olanağı sunar.

 Öğreticinin danışman rolünde olması ve öğrencinin aktif bir katılımcı rolünde olması ise öğrenci merkezli öğrenme sağlar (Haznedar, 2012; Karaoğlan Yılmaz, 2014; Rosen, 2009; Taş, 2012; Yılmaz ve Horzum, 2005).

Eş zamanlı E- öğrenmenin dezavantajları ise şu şekilde ifade edilebilir:

 Öğrenenlerin zamanlarını iş, hastalık veya bunun gibi diğer engeller sebebiyle ayarlayamamaları ve derslere katılım sağlayamamaları.

 İletişimde etkili olan mimik, hareket gibi görsel iletişim unsurlarının kullanılamamasıdır.

Eş zamanlı öğrenmenin nasıl gerçekleştiği, sağladığı avantajlar ve sınırlılıklar haricinde önemli olan bir diğer noktada bu öğrenme ortamlarında kullanılan iletişim teknolojilerinin neler olduğudur. Eş zamanlı öğrenmede kullanılan, paylaşımlar yapabilme ve iletişim kurmada rol oynayan ses, görüntü veya her ikisini sunan teknolojiler ve öğrenme ortamları TV’ler, bilgisayarlar, İnternet, sesli konferans, tele konferans, video konferans, bilgisayar konferansı, WEB konferansı, video tele

training, çift taraflı ve canlı uydu yayınları, sanal sınıflar, sohbet odaları, ekran paylaşımı, İnternet üzerinden gerçekleşen telefon bağlantısı olarak sıralanabilir (Çakır ve Yükseltürk, 2010; Federico, 2000; Karaoğlan Yılmaz, 2014; Taş, 2012; Haznedar, 2012).

2.4.2.2. Asenkron (Eş zamansız) E- Öğrenme

Eş zamansız öğrenme kısaca, mekân yani fiziksel bakımdan farklı yerlerde bulunan öğrenen ve öğreticinin bir öğrenme faaliyetini zaman bakımından da farklı anlarda gerçekleştirilmesini sağlayan öğrenme biçimi olarak ifade edilebilir. Yani eş zamansız öğrenme zaman ve mekân bakımından esneklik sağlayarak farklı zamanlarda farklı mekânlarda öğrenme uygulamaları yapmaya imkân sağlayan öğrenme ortamıdır. Maglogiannis ve Karpouzis (2007) de eş zamansız öğrenmeyi şu şekilde ifade etmiştir: Eş zamansız öğrenme insanların istenildiği zamanda ve istenildiği yerde öğrenmelerini sağlayan, kişiden kişiye eş zamanlı etkileşime sahip olmayı gerektirmeyen bilgisayar tabanlı eğitimin Web tabanlı sürümüdür. Eş zamansız öğrenme, bütün öğrenci ve öğretim üyelerinin eş zamanlı katılımını, aynı anda aynı yerde olmalarını gerektirmeden, öğrenenlerin bilgisayar başında, istedikleri zamanda kendi kendilerine etkinlikleri yapması ve eğitim almalarıdır (Çakır ve Yükseltürk, 2010; Duran vd., 2006; Federico, 2000).

Eş zamansız E- öğrenmenin sağladığı bazı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:  Öğrenen yer, zaman ve öğrenme süresini kendi isteğine göre ayarlayabilir,

öğrenme faaliyetinin gerçekleştirilmesinde yer ve zaman kısıtlaması yoktur.  Ders içeriği öğrencinin ihtiyacına yönelik hazırlandığında oldukça avantaj

sağlar.

 Sadece ders anında değil de belli bir süre sonra da istenilen zaman ve yerde eğitim materyali, içeriğe ulaşmada ve iletişim kurabilmede imkân sağlar.  Daha az maliyetlidir.

 Daha fazla sayıda insana, standart bir şekilde en az iş yükü ile eğitim verebilme imkânı sunar.

 Kendi hızlarında öğrenme sağlar ve gerek duydukları kadar tekrar edebilme imkânı sunar.

 Öğrenen herhangi bir sorun yaşadığında bu sorunlara çözüm bulma girişimi sergilemekte bu da problem çözme becerilerini geliştirmektedir. Takıldıkları yerde ise öğreticilerden çözüm için destek alma imkânları vardır.

 Başarı gelişimleri adım adım takip edilebilir ve raporlama yapabilmeye olanak sağlar (Çakır, 2009; Haznedar, 2012; Karaoğlan Yılmaz, 2014; Rosen, 2009; Taş, 2012; Yanık, 2004; Yılmaz ve Horzum, 2005).

Eş zamansız E- öğrenmenin dezavantajları ise şu şekilde ifade edilebilir:  Öğrenenler kendi öğrenme sürelerini planlamakta zorluk çekebilir ve

öğrenmeyi ertelemeleri konuların yetişmesinde sorun teşkil edebilir.

 Süreç iyi planlanmadığında ve çeşitli içerik sunulmadığında öğrenme tek düze ve sıkıcı hale gelebilir.

 Süreç boyunca olası tüm durumlar, akla takılabilecek tüm sorular düşünülerek önceden cevaplanmalıdır.

 Canlı bir öğretmen olmadığı için materyallerin daha ilgi çekici olması ve daha derin bilgi içermesi etkili kullanım için gereklidir (Haznedar, 2012; Rosen, 2009).

Eş zamansız öğrenme etkinlikleri öğrencilerin kalıcı olarak kullanılan web sayfalarında oluşturulmuş olan her türlü ders materyaline ulaşması ile gerçekleştirilebilir (Çakır, 2009). E-öğrenme etkinliklerinin gerçekleştirildiği araçlar ve ortamlar bilgisayarlar, İnternet, WWW, özel intranetler, ev bilgisayarı tabanlı çalışma uygulamaları gibi açık ağlar, CD-ROM, e-posta, blog, sosyal ağlar, forum, podcast, İnternet tabanlı kurslar, otomatik puanlanan testler, videoya çekilen sınıflar, işitsel-görsel olarak web üzerinde yapılan sunumlar ve çevrimiçi tartışma gruplarını içerir (Baltaş, 2009; Çakır ve Yükseltürk, 2010; Federico, 2000; Karaoğlan Yılmaz, 2014; Maglogiannis ve Karpouzis, 2007). Yani eş zamansız öğrenme daha sonradan da kullanılabilecek, dinamik öğrenme ortamları ve etkinlikler ile birlikte gerçekleştirilmektedir.