• Sonuç bulunamadı

III.1 Regrasyon Analizi Sonuçları

III.1.3 Seçeneklerin Niteliğini Değerlendirmeye ĠliĢkin Bulgular

Seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi yordayan değişkenleri saptamak için İlişkisel Değişkenler, SBÖ ve YİÇBÖ‟nün alt ölçekleri olan ilişkinin ne kadar devam edeceğine ilişkin beklenti, ilişkinin niteliğini olumlu değerlendirme, ilişkiye bağlılık, partnerin çekiciliği, ilişkide yaşanan sorun düzeyi, ilişkide güven düzeyi, ilişkiye hiç başlamamış olmayı isteme, bilişsel-duyuşsal belirtiler, fizyolojik belirtiler, ağrı-yakınma, ilişkiye odaklanma, olumlu ve etkin başaçıkma, olumsuz ve edilgen başaçıkma, dışsal destek arama, alkol-ilaç kullanımı, kendini destekleme, geriçekilme, inkar/erteleme, dine tutunma ve mizah, temel alınarak aşamalı regrasyon analizi yapılmış ve sonuçlar çizelge III.2‟de gösterilmiştir. Cinsiyet temelinde yapılan regrasyon analizi sonuçları da bu çizelgede gösterilmiştir.

Çizelge III.2 Seçeneklerin Niteliğini Değerlendirmeyi Yordayan Değişkenler değerlendirmeyi yordayan değişkenleri saptamak amacıyla denkleme, ilişki doyumu ve ilişki yatırımı dışındaki tüm değişkenler alınmıştır. Seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi yordayan değişken olarak denkleme sırasıyla, ilişkiye bağlılık, eski duygusal ilişki sayısı, ilişkiye odaklanma, alkol-ilaç kullanımı, dine tutunma, ilişkiye hiç başlamamış olmayı isteme ve kendini destekleme girmiştir. İlk giren değişken olan iliĢkiye bağlılığın açıkladığı varyans %17‟dir (F(1-251) = 52.96 ; p< .05). İkinci eklenen değişken eski duygusal iliĢki sayısıdır ve birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 22‟dir (F(2-250) = 36.83; p< .05). Üçüncü eklenen değişken iliĢkiye odaklanma olup, birinci, ikinci ve üçüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 25‟dir (F(3-249) = 29.67; p< .05). Dördüncü eklenen değiĢken

alkol-ilaç kullanımıdır, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 27‟dir (F(4-248) = 24.38; p< .05). Beşinci eklenen değişken dine tutunmadır; birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %29‟dur (F(5-247) = 21.04 ; p< .05).

Altıncı eklenen değişken iliĢkiye hiç baĢlamamıĢ olmayı isteme olup;

birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %30‟dur (F(6-246) = 18.79; p< .05). Yedinci eklenen değişken kendini destekleme dir; tüm bu değişkenlerin seçeneklerin niteliğini değerlendirmede açıkladığı toplam toplam varyans % 31’dir (F(7-245) = 17.04; p< .05).

III.1.4. Seçeneklerin Niteliğini Değerlendirmede Cinsiyet Farkına ĠliĢkin Bulgular

Seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi kadın ve erkekler için ayrı ayrı yordamak amacıyla, regrasyon analizleri III.1.3‟deki değişkenler temel alınarak kadın ve erkekler için ayrı yapılmış ve sonuçlar çizelge III.4‟de gösterilmiştir.

Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi yordayan değişkenleri saptamak amacıyla denkleme, ilişki doyumu ve ilişki yatırımı dışındaki tüm değişkenler alınmıştır.

Kadınlar için seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi yordayan değişkenler olarak denkleme sırasıyla, ilişkiye bağlılık, ilişkiye odaklanma,

eski duygusal ilişki sayısı, kendini destekleme, alkol-ilaç kullanımı, inkar/erteleme girmiştir. İlk giren, değişken olan iliĢkiye bağlılığın açıkladığı varyans %22‟dir (F(1-134) = 38.97; p< .05). İkinci eklenen değişken iliĢkiye odaklanma olup, birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans

%27 ‟dir (F(2-133) = 25.69; p< .05). Üçüncü eklenen değişken eski duygusal iliĢki sayısıdır, birinci, ikinci ve üçüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 31‟ dir (F(3-132) = 21.20; p< .05). Dördüncü eklenen değişken kendini destekleme olup, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 34‟ dür (F(4-131) = 18.65; p< .05). Beşinci eklenen değişken alkol-ilaç kullanımıdır; birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %36‟dır (F(5-130) = 16.48 ; p< .05).

Altıncı eklenen değişken inkar/erteleme olup, tüm bu değişkenlerin kadınlar için seçeneklerin niteliğini değerlendirmede açıkladığı toplam varyans

%39‟dur (F(6-129) = 15.56; p< .05).

Erkekler için seçeneklerin niteliğini değerlendirmeyi yordayan değişkenler olarak denkleme sırasıyla, partnerin çekiciliği, ilişkiye bağlılık, eski duygusal ilişki sayısı, ilişkide yaşanan sorun ve dine tutunma girmiştir.

İlk giren, değişken olan partnerin çekiciliğinin açıkladığı varyans % 13‟dür (F(1-115) = 18.75; p< .05). İkinci eklenen değişken iliĢkiye bağlılık olup, birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %19‟ dur (F(2-114) = 14.13; p<

.05). Üçüncü eklenen değişken eski duygusal iliĢki sayısıdır, birinci, ikinci ve üçüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 23 ‟dür (F(3-113) = 12.34

; p< .05). Dördüncü eklenen değişken iliĢkide yaĢanan sorundur; birinci,

ikinci, üçüncü ve dördüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %26‟ dır (F(4-112) = 11.08; p< .05). Beşinci eklenen değişken dine tutunma olup, tüm bu değişkenlerin erkekler için seçeneklerin niteliğini değerlendirmede açıkladığı toplam varyans % 29‟dur (F(5-111) = 10.26; p< .05).

III.1.5 ĠliĢki Yatırımına ĠliĢkin Bulgular

İlişki Yatırımını yordayan değişkenleri saptamak için İlişkisel Değişkenler, SBÖ ve YİÇBÖ‟nün alt ölçekleri olan ilişkinin ne kadar devam edeceğine ilişkin beklenti, ilişkinin niteliğini olumlu değerlendirme, ilişkiye bağlılık, partnerin çekiciliği, ilişkide yaşanan sorun düzeyi, ilişkide güven düzeyi, ilişkiye hiç başlamamış olmayı isteme, bilişsel-duyuşsal belirtiler, fizyolojik belirtiler, ağrı-yakınma, ilişkiye odaklanma, olumlu ve etkin başaçıkma, olumsuz ve edilgen başaçıkma, dışsal destek arama, alkol-ilaç kullanımı, kendini destekleme, geriçekilme, inkar/erteleme, dine tutunma ve mizah, temel alınarak aşamalı regrasyon analizi yapılmış ve sonuçlar çizelge III.3‟de gösterilmiştir. Bu çizelgede de, kadın ve erkekler için ayrı ayrı yapılan analiz sonuçları bulunmaktadır.

Çizelge III.3 İlişki Yatırımını Yordayan Değişkenler

Çizelge III.3‟de görüldüğü üzere, ilişki yatırımını yordayan değişkenleri saptamak amacıyla denkleme, seçeneklerin niteliğini değerlendirme ve ilişki doyumu dışındaki tüm değişkenler alınmıştır. İlişki yatırımını yordayan değişkenler olarak denkleme sırasıyla ilişkiye bağlılık, ilişkinin ne kadar devam edeceğine ilişkin beklenti, olumsuz ve edilgen başaçıkma tarzı ve ilişkinin niteliğini olumlu değerlendirme girmiştir. İlk giren değişken olan iliĢkiye bağlılığın açıkladığı varyans % 23‟dür (F(1-251) = 77.81; p< .05).

İkinci eklenen değişken iliĢkinin ne kadar devam edeceğine iliĢkin beklenti olup, birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans

%27‟dir (F(2-250) =48.13; p< .05). Üçüncü eklenen değişken olumsuz ve edilgen baĢaçıkma tarzıdır, birinci, ikinci ve üçüncü değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %29‟dur (F(3-249) = 35.62; p< .05). Dördüncü eklenen değişken iliĢkinin niteliğini olumlu değerlendirmedir; tüm bu değişkenlerin

seçeneklerin niteliğini değerlendirmede açıkladığı toplam varyans %30’dur (F(4-248) = 28.01; p< .05).

III.1.6. ĠliĢki Yatırımının Yordanmasında Cinsiyet Farkına ĠliĢkin Bulgular

İlişki yatırımını kadın ve erkekler için ayrı ayrı yordamak amacıyla regrasyon analizleri III.1.5‟deki değişkenler temel alınarak kadın ve erkekler için ayrı yapılmış ve sonuçlar çizelge III.3‟de gösterilmiştir.

Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı ilişki yatırımını yordayan değişkenleri saptamak amacıyla denkleme, seçeneklerin niteliğini değerlendirme ve ilişki yatırımı dışındaki tüm değişkenler alınmıştır.

Kadınlar için ilişki yatırımını yordayan değişkenler olarak denkleme sırasıyla ilişkiye bağlılık ve dine tutunma girmiştir. İlk giren, değişken olan iliĢkiye bağlılığın açıkladığı varyans % 32‟dir (F(1-134) = 64.91; p< .05). İkinci eklenen değişken dine tutunma olup, birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans %34’dür (F(2-133) = 36.38; p< .05).

Erkekler için ilişki yatırımını yordayan değişkenler olarak denkleme sırasıyla ilişkinin ne kadar devam edeceğine ilişkin beklenti ve olumsuz ve edilgen başaçıkma tarzı girmiştir. İlk giren, değişken olan iliĢkinin ne kadar

devam edeceğine iliĢkin beklentinin açıkladığı varyans % 25‟dir (F(1-115) = 38.33; p< .05). İkinci eklenen değişken olumsuz ve edilgen baĢaçıkma tarzı olup, birinci ve ikinci değişkenlerin açıkladığı toplam varyans % 29‟ dur (F(2-114) = 22.75; p< .05).