• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.3. Süreç Değerlendirme Ölçeklerinden Elde Edilen Bulgular ve Yorumları

Uygulama çalışmaları sırasında öğrencilerin grup içindeki davranışlarını değerlendirmek amacıyla öğrenciler öğretmen tarafından gözlenmiş Grup Çalışmaları Değerlendirme Ölçeği’ne kaydedilmiştir. Tablo 4.24’de grupların her ölçümden aldıkları puanların ortalamaları verilmiş ve yorumlanmıştır.

Tablo 4.24. Deney Grubu Öğrencilerinin Grup Çalışma Becerileri Sonuçları

No Maddeler 1. Ölçüm 2. Ölçüm 3.Ölçüm 1 Yardımlaşma 1,56 1,61 1,59 2 Dinleme 1,1 1,26 1,20 3 Katılım 1,2 1,36 1,46 4 İkna Etme 1 1,1 1,1 5 Soru Sorma 1,15 1,1 1,16 6 Saygı 1,45 1,54 1,52 7 Paylaşım 1,26 1,56 1,60

Tablo 4.24. deki sonuçlar incelendiğinde öğrencilerin işbirlikli gruplarla ilk kez çalıştıkları da dikkate alınınca kısa bir süreçte grup çalışma becerilerini az da olsa geliştirdikleri görülmüştür. Dinleme, katılım, ikna etme, soru sorma, paylaşım becerilerini grupların başında kısmen yeterli düzeyde sahip olmakla birlikte süreç içinde de geliştirdikleri görülmüştür.

Yardımlaşma, saygı becerileri süreç başında da yeterli bulunmakla beraber süreç içerisinde de artmaktadır. Dinleme, ikna etme ve soru sorma becerileri kısmen yeterli düzeyde kalmıştır.

Süreç sonunda yardımlaşma, katılım, saygı ve paylaşım becerileri yeterli düzeyde bulunmaktadır. Süreç başından farklı olarak katılım ve paylaşım becerilerinde düzenli artış görülmektedir. Katılım ve paylaşım becerileri süreç içerisinde düzenli artış göstermiştir.

4.3.2.Deney Grubu Öğrencilerinin Öz Değerlendirme Sonuçlarının Değerlendirilmesi

İşbirlikli gruplarda, İşbirlikli öğrenme çalışmaları sırasında, öğrencilerin grup içindeki kendi davranışlarını değerlendirmeleri amacıyla Grup Öz Değerlendirme Ölçeğini doldurmuşlardır. Ölçüm sonuçları aşağıda verilmiş ve analiz edilmiştir.

Tablo 4.25. Deney Grubu Öğrencilerinin Öz Değerlendirme Sonuçları

Tablo 4.25 ‘den deney grubu öğrencilerinin öz değerlendirme sonuçları incelendiğinde gruplar, araştırma planı ve görev dağılımını yapmada, etkinlikleri birlikte hazırlamada, grup

No: Maddeler 1. Ölçüm 2. Ölçüm 3. Ölçüm

1 Araştırma planı yaptık. 1,36 1,48 1,45

2 Görev dağılımı yaptık. 1,70 1,67 1,72

3 Araştırmada çeşitli kaynaklardan yararlandık 1,2 1,36 1,15

4 Etkinlikleri birlikte hazırladık. 1,45 1,84 1,72

5 Görüşlerimiz rahatlıkla söyledik. 1,24 1,56 1,46

6 Grupta uyum içinde çalıştık. 1,32 1,24 1,36

7 Birbirimizin görüşlerini ve önerilerini dinledik. 1,48 1,65 1,72

8 Grupta birbirimize güvenerek çalıştık. 1,45 1,7 1,76

9 Grupta birbirimizi takdir ettik. 1,7 1,54 1,65 10 Çalışmalarımız sırasında birbirimizi

cesaretlendirdik.

1,84 2,1 1,96 11 Sorumluluklarımızı tam anlamıyla yerine

getirdik.

1,58 1,65 1,6 12 Çalışmalarımızı etkin bir biçimde sunduk. 1,45 1,3 1,54

içinde görüşlerini rahatça ifade etmede, grup çalışmaları sırasında birbirlerinin görüşlerini ve önerilerini dinlemede, birbirlerine güven duymada, birbirlerini takdir etmede, birbirlerini cesaretlendirmede, sorumlulukları yerine getirmede ve çalışmalarını etkin bir biçimde sunmada kendi gruplarını yeterli gördüklerini belirtmişlerdir.

Gruplar, uyum içinde çalışma ve konularla ilgili olarak kaynaklardan yararlanma becerisinde kendilerini kısmen yeterli gördüklerini ifade etmişlerdir.

İkinci kısmında yer alan ve süreci değerlendiren açık uçlu sorularda, gruplar, uyum içinde çalışmakta zorlandıklarını bunu da grup içerisindeki bazı öğrencilerin anlaşamamalarına bağladıklarını ifade etmişlerdir. İşbirlikli öğrenme yöntemiyle daha önceden çalışma yapmamaları sebebiyle yöntemin ilk kez uygulanmasından dolayı uyum sağlamakta zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Grupların en iyi olduğu alan sorulduğunda etkinlikleri birlikte yaparken kavramları bilmeyen arkadaşlarına da öğrettiklerini ifade etmişlerdir. Grup olarak en iyi grup seçilebilmek için gruptaki herkesin öğrenmesi için sürekli tekrarlar yaptıklarını ifade etmişlerdir. Grup olarak neyi daha iyi yapabilirdiniz, size engel olan nedenler nelerdi sorusuna ise, bazı arkadaşlarının her zamanki gibi etkinliklere katılmamaları ve çalışmamalarından dolayı o arkadaşlarının grup puanlarını düşürmesinden şikayetçi olduklarını ifade etmişlerdir.

4.3.3.Deney Grubundaki Öğrenci Etkinlikleri Gözlem Sonuçlarının Değerlendirilmesi Deneysel çalışma süreci boyunca, öğrencilerde meydana gelebilecek değişmeleri takip edebilmek için, öğrenciler uygulama başlangıcında ve sonunda olmak üzere 2 kez gözlenmiş ve gözlemler Öğrenci Etkinlikleri Gözlem Formuna kaydedilmiştir. Gözlem sonuçları tablo 4.26’ da görülmektedir.

Tablo 4.26. Deney Grubu Öğrencilerinin Etkinlikleri Gözlem Sonuçları

Bölüm No Bölümler 1. Ölçüm 2. Ölçüm

1 Derse Hazırlık 1,36 1,40

2 Etkinliklere Katılma 1,15 1,45

3 İnceleme-Araştırma 1,33 1,42

Tablo 4.26. incelendiğinde deney grubundaki öğrencilerin derse hazırlık, etkinliklere katılma, inceleme-araştırma, bilimsel yöntem kullanma becerilerini artırdıkları ifade edilebilir. Etkinliklere katılma ve bilimsel yöntem kullanma becerilerine 1. ölçümde kısmen yeterli düzeyde sahip oldukları görülmüş 2. ölçümde etkinliklere katılma becerilerini artırdıkları ve yeterli düzeye getirdikleri görülürken bilimsel yöntem kullanma becerilerinde çok az bir artış görülmüştür. 2. ölçümler bilimsel yöntem kullanma hariç yeterli düzeydedir.

Yapılandırmacı yaklaşıma dayalı işbirlikli öğrenme yönteminin uygulanması aşamasında uygulanmış olan süreç değerlendirme ölçeklerinden elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, grupla çalışma becerilerinden dinleme, ikna etme, ve soru sorma becerileri kısmen yeterli düzeyde kalırken, yardımlaşma, katılım, saygı ve paylaşım becerilerini yeterli düzeyde geliştirmişlerdir. Öz değerlendirme sonuçlarına göre gruplar, genel olarak kendilerini yeterli görürlerken, çeşitli kaynaklardan yararlanma ve grupta uyum içinde çalışma becerilerini kısmen yeterli gördüklerini belirtmişlerdir. Öğrenci etkinlikleri gözlem sonuçlarına göre bilimsel yöntem kullanma becerileri kısmen yeterli düzeyde kalırken, derse hazırlık, etkinliklere katılma ve inceleme araştırma becerileri yeterli düzeydedir.

Açık uçlu sorulardan, öğrencilerin grupla çalışma becerilerini geliştirdikleri, ancak öğrencilerin bazı kişisel anlaşmazlıklarından kaynaklanan sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Öğrencilerin öğrenmeye karşı istekli oldukları ve tüm üyelerin konuları tam olarak anlamaları için birbirleriyle yardımlaştıkları ve sürekli konu tekrarları yaptıkları görülmektedir. Öğrenciler çalışma sürecine aktif olarak katılmışlar ve sosyal becerilerini geliştirmişlerdir.

5. SONUÇ TARTIŞMA ve ÖNERİLER