• Sonuç bulunamadı

Sürdürülebilirliği Sağlamak İçin Paydaşların Örgütlü Çalışmaları

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Araştırma Bulguları

4.1.4. Sürdürülebilirliği Sağlamak İçin Paydaşların Örgütlü Çalışmaları

arasında yapılan örgütlü çalışmalara yönelik görüşlerini ifade ettikleri görüşmelerin analizi sonucunda ortaya çıkan kod ve temalar yer almaktadır.

73

Tablo 4. Örgütlenmiş Sürdürülebilirlik Çalışmalara Yönelik Katılımcı Görüşleri Tema: 3 – Örgütlenmiş Sürdürülebilirlik Çalışmaları (62)

Alt Temalar Kodlar

1.1. Örgütlenme yok

1.2. Örgütlenme var

1.3. Örgütlenme var, turizme faydası yok

Örgütlenme yok (32)

✓Örgütlü çalışmalar yetersiz (16) ✓AYTUGEB, başarılı olamadı (12) ✓Ortak çalışmalar gerekiyor (4)

Örgütlenme var (18)

✓Örgütlü çalışmalar yeterli (11) ✓Örgütlü yapılan çalışmalar (7)

Örgütlenme var, turizme faydası yok (12) ✓Toplantı kararları uygulanmıyor (4) ✓Gereksiz fuarlara katılım (4) ✓Turizm faaliyetleri yetersiz (3) ✓Etkinlikler, kişilere bağımlı

Katılımcıların örgütlenmiş sürdürülebilirlik çalışmalarına ilişkin değerlendirmeleri üç alt temada toplanmıştır. Yapılan kodlamaların yaklaşık % 52’si (32) örgütlenme yok alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, paydaşlar arasında işbirliği yetersiz (16 katılımcı), AYTUGEB, faaliyet amacını turizmcilere anlatamadığı ve işletmeler tarafından sahip çıkılmadığı için başarılı olmaması (12 katılımcı) ve etkili temizlik kampanyaları, destinasyon örgütlenmesiyle ortak akıl yürütme ve zeytinyağı tanıtımına daha çok ağırlık verilmesi gibi konularda ortak çalışmalar yapılmamasına (4 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 29’u (18) örgütlenme var alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, Kurumlar, Odalar ve AYTUGEB’in ortak çalışmalar yaptığı (11 katılımcı) ve çok sayıda etkinlik yerine örgütlü 1-2 büyük etkinlik yapılması, Ticaret Odasının Ayvalık zeytinyağının AB coğrafi işareti için çalıştığı, Körfez Bölgesi Ticaret Odalarının “Egenin İncileri Projesi” için örgütlendiği, AYTUGEB’in GMKA hibe projeleriyle güzel çalışmalar yaptığı, Belediyenin UNESCO başvurusunu yaptığı, Cunda Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin tarihi binaların onarımını kontrol ettiği, Sabancı ve Koç ailelerinin bölgede önemli restorasyon ve yatırım çalışmalarının olduğuna (7 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

74

Son alt tema olan örgütlenme var, turizme faydası yok ise kodlamaların yaklaşık % 19’u (12) oluşturmuştur. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, paydaşlarla yapılan toplantılarda alınan kararların yeterince uygulanmadığı (4 katılımcı), AYTUGEB’in katıldığı bazı fuarların (Almanya, Rusya ve Dubai) Ayvalık’ katkı sağlamadığı (4 katılımcı), paydaşların ortaklaşa turizm faaliyetlerinin yetersiz olduğu (3 katılımcı) ve Kurumların etkinliklerinin kişilere bağımlı olduğunda sürdürülebilir olmadığına (2 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Ayvalık’ta sürdürülebilirliği sağlamak için paydaşlar arasında yapılan örgütlü çalışmalara yönelik katılımcıların söylemleri şu şekildedir:

K4: Özellikle şu anki Kaymakamımızın da etkisiyle resmi kurumlar arasındaki

iletişimi yeterince sağlayabiliyoruz. Turizmde Belediyenin rolü oldukça büyüktür ama Belediyenin finansal durumu yeterli olmadığından her şeye yetişemiyor. Turizm örgütlerinden AYOP Derneği ve AYTUGEB ve gezi teknecilerinin kooperatifi var. Örgütlü çalışmalar yapılmaya çalışılıyor ama turizme fayda sağlamıyor. Turizm sorunları çözmek için sezonu uzatmamız gerekiyor. Ayvalık Zeytin Hasat Festivali, bu konuda yapılan başarılı bir çalışmadır. Ama onun dışında turistleri Ayvalık’a çekecek faaliyetler yeterli değil. Bu festivale benzer çalışmalar yapılması gerekiyor.

K15: Ayvalık’ta yeteri kadar örgüt var ama örgütler arasında gerekli işbirliği ve

çalışma oldukça az. Belediye, Esnaf Odası, Ticaret Odası, AYTUGEB, AYOP derneği var. Bu örgütler, turizmdeki ana temel taşlarıdır. AYTUGEB, Ayvalık’ta olması gereken örgütlerden birisidir ve 10 yılda Ayvalık’a çok daha fazla faydası olması gerekiyordu. Bu örgüt, Ayvalık’taki turizm sektörünün çatısı noktasında lokomotif olma görevini yeteri kadar yerine getiremedi. Zeytinyağı fuarları ile EMITT’e katıldım. Fuarlarda sadece boy gösterimi oluyor, fotoğraf çekiliyor, televizyona çıkılabiliyorsa röportaj yapılıyor. Ayvalık, turizmin gözbebeği olmasına rağmen 2019 fuarında kendi standı yoktu. Fuarlara kesinlikle katılmamız gerekiyor.

K18: Bu sene Belediye Başkanı, AYTUGEB ile devam mı edilsin yoksa yeni bir örgüt mü kurulsun diye otellerle görüştü ve herkes yeni bir örgüt kurulmasından yanaydı. AYTUGEB, turizmci olarak bize fayda sağlamıyor ve toplantılara az sayıda kişi geliyor. Zeytin ve turizm ile geçinen, bu kadar büyük bir ekonominin olduğu bir yerde daha aktif olunması ve en önemlisi işletmecilerin de ortak bir paydada

75

toplanması gerekiyor. Turizmciler olarak bir birlik kurup bu birliğe para yatırıp destinasyon fuar ve reklam çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Ayvalık’a Almanlar gelmemesine rağmen AYTUGEB, her sene Almanya fuarına katılıyor ama Sırp, Bulgar, Roman veya Makedon fuarına katılmıyor. haziran ve eylül aylarında Bulgarın olması otellerin açık kalmasını sağlıyor. Destinasyonumuza kış sezonunda hangi ülkeden turist geliyorsa turizm işletmelerinin kendisini bu yönde geliştirmesi gerekiyor. Örneğin Çin ve Yunan dillerini öğrenip o ülkelerin bayramlarına yönelik hazırlık yapılarak onlara özel bir festival geliştirilebilir.

K23: Evet, yapılıyor. Turizme özellikle Ticaret Odası ve Esnaf Odasından daha fazla

destek verilmesi gerekiyor. Odalar, daha çok zeytinyağına yönelik çalışmalar yapıyor turizme yönelik çok fazla çalışmaları yetersiz. Cunda Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve AYTUGEB, en azından belli dönemlerde örgütlü turizm çalışmaları için çaba gösteriyorlar. Fakat turizm yararına çalışan bu örgütlerin daha çok destek görmesi gerekiyor. Cunda derneği; inşaatlarda, yol çalışmalarında ve tarihi binaların onarımında yanlış yapılan uygulamaları ele alarak çalışmalar yapıyor. Biz de Cunda Restorancılar Derneğini kurduk ve çalışmalara başlayacağız. Tarihi kent olan Ayvalık’ta tabela ve görüntü kirliliğinin önlenmesi, mekanların içinin göze hitap etmesi konularında çalışmalar yapılacak. İşletmelerdeki tabela uzunluğunun kanunda izin verilen ölçülerde olması sağlanacak.

K28: Ayvalık’ta örgütler toplantı yapıyorlar ama bu önemli değil. Bizim

örgütlendiğimiz en büyük örgüt, Ticaret Odasıdır. Ticaret Odasının işletmelerin sorunlarıyla ilgilenmesi önemlidir. Bilinen kolay, basit ritüellerle erişebileceğimiz noktalar hedefler bellidir ve onunla da zaten gelinen nokta, bugün Ayvalık’ın yaşadığı kısa turizm sezonudur. Eğer biz bu turizm sezonunu değiştirip başka bir yerlere getirmek istiyorsak alışılmışın dışında çalışmalıyız. Geçtiğimiz hafta Ege Bölgesi turizm fuarı vardı. Ayvalık’tan sadece 1-2 tane kendi çabalarıyla stant açmaya çalışan işletme vardı. Biz mesela tüm tekneciler (en az 40 işletme) bir araya gelip Ayvalık yat turu diye stant açamadık. Ama işletmelere doğru şekilde anlatabilirsek bütçeyi de oluşturabiliriz. Örgütlü çalışmalar var ama başarılı değil. Verim almada bir sıkıntımız var istediğimiz kadar tartışalım sonuç yoksa anlamı olmaz. Bence bu örgütlerin başını dernekler değil kamu kurumları çekmeli.

K36: Paydaşlar arasında örgütlü çalışmalar yapıldığını görüyorum. Özellikle resmi

76

vatandaşlar, STK katılımıyla sürdürülebilir turizm sağlamak için neler yapılacağı ile ilgili organizasyonlar hatta çalıştay yapıldığını takip ediyorum. Bu çalışmalar güzel bir şey. Sektörde her kurum kuruluş ve işletme üzerin düşeni yapıp da bir sonuç bildirgesine göre Ayvalık’ın kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilir destinasyonu sağlamak için bir stratejik planı olursa belki bugün olmasa bile bundan birkaç yıl sonra turizme ilişkin sorunların çözülebileceğini düşünüyorum. Yeter ki kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşen görevlerini yerine getirsinler. AYTUGEB’in zamanında GMKA’dan birtakım hibe destekleri alıp Ayvalık adına güzel çalışmalar yaptığını ve UNESCO kültürel miras kapsamında çalışmalar yapıldığını biliyorum. Bunların dışında Sabancı, Koç gibi ailelerin de bazı yatırımlar yaptığı konusunda bilgim var.