• Sonuç bulunamadı

Ayvalık Destinasyon Yönetim Örgütünde Yer Alacak Paydaşlar

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Araştırma Bulguları

4.1.8. Ayvalık Destinasyon Yönetim Örgütünde Yer Alacak Paydaşlar

alacak paydaşlara yönelik görüşlerini ifade ettikleri görüşmelerin analizi sonucunda ortaya çıkan kod ve temalar yer almaktadır.

Tablo 8. Destinasyon Yönetim Örgütünde Yer Alacak Paydaşlara Yönelik Katılımcı Görüşleri

Tema: 7 – Örgüt Modeli (45)

Alt Temalar Kodlar

1.1. Kamu-Özel sektör ortaklığı 1.2. Özel sektör ağırlıklı 1.3. Hakem olmalı 1.4. Örgüte ihtiyaç yok

Kamu-Özel sektör ortaklığı (31) ✓Tüm Kurumlar (26)

✓Belediye yeterli (5) Özel sektör ağırlıklı (12) ✓Sadece turizm işletmeleri (9) ✓Esnaf olabilir (3)

Hakem olmalı (1) Örgüte ihtiyaç yok (1)

Katılımcıların destinasyon yönetim örgütünde yer alacak paydaşlara yönelik değerlendirmeleri dört alt temada toplanmıştır. Yapılan kodlamaların yaklaşık % 69’u (31) kamu-özel sektör ortaklığı alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, tüm kurumların örgüte dahil edilmesi (26 katılımcı) ve Belediyenin örgüte yer almasının yeterli olduğu ve diğer kurumların destek vermesine (5 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 27’si (12) özel sektör ağırlıklı alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, örgüt üyelerinin sadece turizm işletmelerinden oluşması ve kamunun destek vermesi (9 katılımcı) ve esnafın da örgüte dahil edilmesi (3 katılımcı) ifadeleri yer almaktadır.

Diğer bir alt tema olan hakem olmalı (% 2) örgütte hakemlik görevini üstlenecek bir kişinin dahil edilmesi (1 katılımcı) ifade etmektedir. Son alt tema olan örgüte ihtiyaç yok (% 2) ise örgüt kurulmasına ihtiyaç olmadığını ve mevcut sistemin çeşitli düzenlemelerle etkinleştirilmesi gerektiğini (1 katılımcı) ifade etmektedir.

87

Ayvalık Destinasyon Yönetim Örgütü’nde yer alacak paydaşlara yönelik katılımcıların söylemleri şu şekildedir:

K2: İyi bir niyetle faaliyetlerine başlayan AYTUGEB, istenilen sonucu henüz

veremedi. Buradaki nedenleri iyi araştırmak gerekiyor. Bu birliğe üye olan kurumlar ve kişiler ile bu sorunlar mutlaka irdelenmelidir. Ayvalık gibi Türkiye’nin çok önemli bir turizm merkezinin çok daha iyi örgütlenmesi gerekiyor. Bu örgüte Turizm Lisesi, Turizm Danışma Bürosu, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, STK’lar, otel işletmeleri, seyahat acentaları, belediye dahil edilebilir. İsteyen vatandaşlar da yapılan çalışmalara katılabilir. AYTUGEB üzerinden çalışmalara devam edilebilir ama örgütü biraz daha halka genişletmek gerekiyor.

K6: Ayvalık’ta turizm ile ilgili destinasyon yönetim örgütü oluşturulacaksa

Ayvalık’taki bütün paydaşların; oteller, acentalar, tekneler, Kaymakam, Belediye Başkanı, diğer STK’lar ile kurum ve kuruluşlarının belirli oranlarda temsil edebilme anlayışına kavuşturulması gerekiyor. Ayvalık’ta turizm ile karşılaşan bütün paydaşların bu anlamda bir eğitimden geçirilmesinde fayda var. Paydaşlar, bizim eğitime ihtiyacımız yok biz her şeyi biliyoruz yaklaşımına sahipler. Fakat yaz sezonunda ortaya çıkan sorunlarla kent yöneticileri olan Belediye Başkanı ile Kaymakam ve diğer kurumlar ilgilenmek zorunda kalıyor.

K12: Bu süreçte tüm paydaşların olması gerekiyor. Bu örgütte Ticaret Odası, Esnaf

ve Sanatkarlar Odası, Belediye Başkanlığı, turizm işletmeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ayvalıklıları temsilen STK’lar yer almalıdır. Bence bütün bu paydaşlarla beraber beyin fırtınası yapılarak karar verilmelidir. Sonuçta burası, Ayvalıklıların şehridir. Dolayısıyla yapılacak etkinlikler, önce onlara fayda sağlamak için planlanıyor. Hem kamu hem özel sektör olmalıdır. Yani herkesin fikri alınarak bu örgütün oluşturulması gerekiyor. Eğer biz mükemmele ulaşmak istiyorsak bazen bir çocuktan da o mükemmellik adına ipucunu yakalayabiliriz.

K15: Belediye, Ticaret Odası, Esnaf Odası, İlçe Turizm Müdürlüğü, Otelciler ve

Pansiyoncular Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Cunda Koruma ve Güzelleştirme Derneği gibi Avalık’ta çok güçlü olan doğa dernekleri bu örgüte dahil edilebilir. Konaklama, Yeme-içme, Eğlence işletmeleri örgüte dahil edilebilir. Ayrıca Ayvalık’ta bir gastronomi derneğinin olması gerekiyor. Ayvalık için bu çok önemli. Ayvalık’ta turizm ve zeytinyağı olarak 2 ana sektör var. Artık Ayvalık, zeytinyağında

88

bir adım öne geçmesi gerekiyor. Bu da gastronomi ile zeytinyağının birleştirilmesi ile gerçekleşebilir.

K19: Belediye ön ayak olduğu sürece Ayvalık’taki otelciler birleşir. Belediye

Başkanının görevlendirdiği bir belediye personeli bu işi yapacak. Marmaris, Fethiye, Bodrum, Kuşadası’nın EMITT’teki stantları gibi stantlar açacaklar. Sadece büyük otellere hangi fuarlara gidelim diye sorulaca ve, her şeyi Belediye yapacak. Kamu Kurumlarının karar alıp üyelerine uygulattığı bir örgüt modeli olmalı. Belediye, fuarlara katılım için gerekli kaynağın tutarını hesaplayarak bunu turizm işletmelerinden tahsil edecek. Örgüt olarak bize müşteri gelebilecek Sırbistan, Romanya ve Almanya fuarlarına katılarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Belediye, Ayvalık’ın güzel stantları olması için çalışacak ve turizm işletmeleri de sadece fuarlara katılım için gerekli ücretleri verecek ve fuarlara katılacak.

K25: Turizm ile ilgili herkes, bu sektörün içinde olmalı. Aklıma ilk gelen gıda sektörü, ikincisi konaklama sektörü üçüncüsü Cunda’daki dondurmacıdan badem ve simit satana kadar tüm gıda işletmeleridir. Tüm bu esnafın örgütlenmesi, bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. örgüte üye olmasa da eğitilmesi amacıyla kontrol edilmelidir. İlçe Tarım Müdürlüğünün kursları ve takipleri uygulanabilir. Birkaç otel, birkaç lokanta ile değil ancak hepimiz bir araya gelirsek başarırız. Ben işletmemde turisti memnun ederim ama şuradan çıkar midye yerken zehirlenir ise “midye yedim zehirlendim” demez “Ayvalık’ta zehirlendim” der. İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Ticaret Odası, Esnaf Odası, Belediye örgütte yer almalı. Ayvalık’ta ne yenir yazdığınızda karşınıza çıkan tüm işletmelerin eğitilmesi ve destek verilmesi gerekiyor. Bizi tanıtacak bir kamu kurumu olmalı, biz tek başımıza başaramayız. Biz üstümüze düşeni yaparız ama bize destinasyonu pazarlayacak bir örgüt gerekiyor.