• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların Sürdürülebilir Turizm Plan ve Uygulamaları

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Araştırma Bulguları

4.1.5. Katılımcıların Sürdürülebilir Turizm Plan ve Uygulamaları

Tablo 5’te katılımcıların sürdürülebilir turizmle ilgili plan ve uygulamalarına yönelik görüşlerini ifade ettikleri görüşmelerin analizi sonucunda ortaya çıkan kod ve temalar yer almaktadır.

Tablo 5. Sürdürülebilir Turizm Plan ve Uygulamalarına Yönelik Katılımcı Görüşleri Tema: 4 – Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları (56)

Alt Temalar Kodlar

1.1. Turizm İşletmeleri

1.2. Resmi Kurumlar

1.3. Sivil Toplum Kuruluşları

1.4. Katkı sağlayamıyoruz

Turizm İşletmeleri (18) ✓Ayvalık tanıtımı (10) ✓Yıl boyu hizmet (4)

✓Hizmet kalitesini yükseltme (4) Resmi Kurumlar (14) ✓Çalışma (5) ✓Etkinlik (3) ✓Denetim (2) ✓Proje (2) ✓Tanıtım (2)

Sivil Toplum Kuruluşları (10) ✓Etkinlik (4) ✓Tanıtım (2) ✓Proje (2) ✓Çalışma (2) Katkı sağlayamıyoruz (14) ✓Çalışmamız yok (9) ✓Kaynağımız yetersiz (5)

77

Katılımcıların sürdürülebilir turizm uygulamalarına yönelik değerlendirmeleri dört alt temada toplanmıştır. Yapılan kodlamaların yaklaşık % 32’si (18) turizm işletmeleri alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, yurtiçi / yurdışı fuarlar ile yarışmalarda Ayvalık’ın tanıtılması, dijital pazarlamada (web sitesi, sosyal medya, vs.) Ayvalık’ın ön plana çıkarılması ve Ayvalık yöresel ürünlerinin diğer şehirlerdeki işletmelerde de tanıtılması (10 katılımcı), yıl boyunca hizmet verilerek destinasyona daha fazla turist çekilmesinin sağlanması (4 katılımcı), kaliteli doğal ürünlerle hizmet kalite standardının yüksek tuttulması ve zeytin ile şarap tadımı, ot hikayesini anlatma projelerinin uygulanması aracılığıyla sürdürülebilir turizme katkı sağlanmasına (4 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Yapılan kodlamaların yaklaşık % 25’i (14) resmi kurumlar alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, Ayvalık Uzun Devreli Gelişim Planında turizmi geliştirmek için revize edilmesi, zeytin enstitüsünde halk kurslarıyla ve kaliteli zeytin üretiminde bölgeye rol model olunması, butik otel unvanının işletmeler tarafından yanlış kullanımının önlenmesi, alternatif turizm türleri (gastronomi ve yaşlı) ve sokak sağlıklaştırma çalışması (5 katılımcı), Belediyenin desteği ile Engelliler Etkinliğinin 27 yıldır Ayvalık’ta düzenlenmesi, Boşnak Kültürü ve Teferiç Şenliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, öğrencilerde turizm bilinci oluşturulması için turizm haftası etkinliklerinin düzenlenmesi (3 katılımcı), temiz hijyenik hizmet için gıda denetimi, deniz ile havuz suyu numuneleri analizi ve kirlilik tespit edildiğinde müdahele eedilmesi (2 katılımcı), destinasyon lezzetlerini sunmak için Ayvalık Lezzet Noktaları Projesi, UNESCO başvuru çalışmalarının yapılması (2 katılımcı) ve destinasyon resmi tanıtım sitesiyle turistlerin güvenilir bilgiye kolay erişiminin sağlanması (2 katılımcı) ifadeleri yer almaktadır.

Diğer bir alt tema olan sivil toplum kuruluşları ise kodlamaların yaklaşık % 18’ini (10) oluşturmuştur. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, zeytin hasat festivalinin sürdürülebilir ve geniş katılımlı olması, yelken ligine girilerek yelken yarışlarının bölgeye çekilmesi, yeni bir festival olarak doğa festivalinin 2 yıldır düzenlenmesi (4 katılımcı), tur operatörlerinin ağırlanmasıyla destinasyonun tanıtılması (2 katılımcı), Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor ile Körfez Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanları projelerinin gerçekleştirilmesi (2 katılımcı) ve

78

dernek üyelerinin kaliteli hizmet sunması için uyarılması, yıl boyunca shengen vize hizmetinin sunulması gibi çalışmalarla sürdürülebilir turizme katkı sağlanmasına (2 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Son alt tema olan katkı sağlayamıyoruz ise kodlamaların yaklaşık % 25’ini (14) oluşturmuştur. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, bu konuda bir çalışmanın olmaması (9 katılımcı) ve yeterli kaynak ile personel olmadığından dolayı katkı sağlanmamasına (5 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Katılımcıların sürdürülebilir turizmle ilgili plan ve uygulamalarına yönelik söylemleri şu şekildedir:

K5: Biz, Bakanlığımız ve bağlı olduğumuz üst kurumların bize verdikleri görevleri yerine getiriyoruz. Ama bunun dışında tanıtım web sitesinin hazırlanması gibi bize başka bir kurum tarafından dikte edilmediği halde böyle bir çalışma yaptık. Ayvalık Lezzet Noktaları Projesi kurumumuzun koordinasyon ve sorumluluğunda yapılan bir çalışmadır. Boşnak Kültürü ve Teferiç şenliklerine katkı sağladık. Kısacası bize gelip bir etkinlik veya proje yapılmak istendiğinde bunların hiçbirine hayır demiyoruz. Bütün rutin çalışmalar ve uygulamalar, Ayvalık turizminin daha iyi devam etmesi içindir. İnşaat Genelgesi kapsamında yaptığımız çalışmalar, seyahat acentaların denetlenmesi, konaklama tesisleri ile yaptığımız çalışmalar, su sporları ile ilgili belgelendirmeler ve AYTUGEB ile devam ettirdiğimiz çalışmalar bunlardan bazılarıdır. Örneğin bu yıl Bakanlık belgesi olmadığı halde butik unvanı kullanan otellerle ilgili hizmetin niteliğini devam ettirmek adına bir çalışma yaptık. Bir taraftan vatandaşı aslında korurken diğer yandan da bunun ile ilgili gerekli koşulları yerine getirmiş olan işletmeleri koruyoruz. Bunların sonucu ise daha iyi ve nitelikli turizm hizmetinin Ayvalık’ta verilmesidir.

K10: Bu konuda çok çalışmamız var. GMKA ile birlikte Çinli tur operatörlerini

Çanakkale’den başlayarak Körfezde bir destinasyon oluşturmak için tanıttık ve turizm işletmeleri ile bir toplantıda buluşturduk. 4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesine gümüş sponsor olarak Avrupalı 2 tur operatörü heyetine Ayvalık’ın turistik, tarihi ve doğal güzelliklerini tanıttık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte Ege acentalarını Ayvalık’a getirdik. Onlara su altı dalış yaptırarak Ayvalık’ın denizaltı güzelliklerini ve rüzgar sörfü ile kite surf

79

yapılabileceğini gösterdik. En büyük faaliyetimiz, Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivalidir. Bu festivali 5 güne yayarak onlarca etkinlikle on binleri getirerek Ayvalık’ın ölü sezonda da tüm işletmelerin faydalandığı turizm hareketliliği olabileceğini ispatladık. Turizme kazandırmaya çalıştığımız en büyük proje, “Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor”dur. GMKA ile yapılan bu projenin kapsamı; Şeytan Sofrası yolundaki sulak alana kuş gözlem kuleleri ve gezi yolları, Hakkıbey Yarımadası ve Pateriça bölgesindeki Tabiat Parkına giriş takı, seyir terası ile giriş kontrol üniteleri yapılmasıdır. Bu projeyle tabiat ve kuş bilimcileri, fotoğraf sanatçıları kış sezonunda bölgemize gözlem içinn gelecek ve fotoğraf çekecekler. Ayrıca shengen vize başvurusunun 12 ay ilçemizde yapılmasını sağladık. Seyahat acentaları ve Ayvalık’ta konaklayan Midilli’ye gidecek turistler turizme canlılık kazandırmıştır.

K20: Kite surf, yelken, kürek sporu projeleri Paşa Koyunu değerlendireğiz. İzmir, İstanbul ve Bursa fuarlarına katıldık. Sadece oteli değil Ayvalık’ı da pazarlamamız gerekiyor ki kitleleri çekebilelim. Detoks, wellness, mice, düğün gruplarını kış sezonunda otelimize çekerek ilave 2.000 turisti ağırlamak için 400 kişilik Küçükköy Kongre Merkezini kullanacağız. İşletmemiz ile Ayvalık’ı da bir adım ileri götürmeye çalışıyoruz. Bünyemizdeki oteller ve restoranlara Ayvalık’ın en meşhur ürünü zeytinyağı gönderiyoruz ve bu ürünün hikayesini turistlere anlatıyoruz. Turistlere Kazdağlarında trekking yapma, Şeytan Sofrasında bisiklet binme, zeytin ağacı dikimi, zeytinyağı ve şarap tadımı organizasyonu, turistleri semt pazarlarına götürüp tezgahtaki otların hikayesini anlatma gibi planlarımız ve projelerimiz var. Ayvalık’ın otları, zeytin ve zeytinyağı çok meşhur. Tanınmış kişileri de dahil ederek yerel otlarla zeytinyağlı yemeklerin olduğu bir haftalık bir festival düzenlemeyi ve sonrasında bunu slowfood akımı ile birleştirebilmeyi planlıyoruz.

K22: Biz, her yıl repeat guest (devamlı gelen misafir ) sayısını artırmaya çalışıyoruz.

Fiyat artışlarına rağmen turist sayısında artış sağlıyorsak bu sürdürülebilir turizme katkıdır. Tabi bunu yapmak turistlere kapıda bir merhaba ve sıcak bir gülüş ile olmuyor. Otelinize devamlı yatırım içinde bakım onarım yapmak gerekiyor. 2 yıl üst üste gelen turistler, 3. yıl tekrar gelmek için otelde bir farklılık görmek istiyor. Sürdürülebilir bir turizm için otelden kazandığımız cironun belli bir tutarını otelin yatırımına, bakım ve onarımına harcıyoruz.

K23: Restoran olarak turizm fuarları, yemek yarışmaları, vs. katılabileceğimiz her

80

Antep’te çok büyük bir gastronomi etkinliğine katıldık. Bu etkinlikte Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu etkinliğe sponsordu. Biz elimizden geldiğince yemek yarışmalarında ve en iyi mekan ödülleriyle Ayvalık’ın adını duyurmaya çalışıyoruz. Çevreyi korumak için atık yağlarımızı anlaşmalı yerlere ve gazete ile kağıtları ise geri dönüşüm firmasına veriyoruz. Pet şişe kapaklarını tekerlekli sandalye yardımı için derneğe veriyoruz.

K35: Mayıs sonundan ekim sonuda kadar 15 günde bir 23 deniz suyu noktasından

numune alıp halk sağlığı laboratuarına tahlil için gönderiyoruz. Bu noktaların 7’si mavi bayraklı, 1’i kirlilik izleme noktası ve 15 adedi de yüzme suyu noktasıdır. Bu yıl nasip olursa mavi bayrak noktalarını başvurularla birlikte artıracağız ve en az 3 adet ekleneceğini düşünüyorum. Fakat fiziki şartlar yerine geldiğinde bu 23 noktanın 23 adedi mavi bayrak alacak kapasitededir. Diğer 1 nokta ise kirlilik izleme noktası ama o noktanın suyu da A+ kaliteye sahiptir. Balıkesir bölgesinde en fazla havuz sayısına sahip olan ilçe Ayvalık’tır. Yaz ile kış aylarında ise 2 görevli arkadaşımız da otellerin havuzlarından numune alıyorlar.